Kanser yönünde taramalar ücretsiz olarak yapılmaktadır” dedi. 


1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Van İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, vatandaşları kanser konusunda uyardı. Dr. Ergün Yanmaz, “Kanser, günümüzde önemli bir sağlık sorunu olarak insan hayatını tehdit etmektedir. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanser, öldürücülüğünün yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi, kanserle mücadele de en etkili yöntemlerin başında gelmektedir” dedi.


Van’da kanser konusunda verilen hizmetlere de değinen Dr. Yanmaz, “İlimizde halk sağlığı bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken, Teşhis ve Tarama Merkezimizde ve devlet hastanesinin ilgili birimlerinde erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması, hizmet içi ve halk eğitimi yoluyla kanser konusunda halkın bilgilendirilmesi amacı ile hizmet verilmektedir. Meme kanseri için 40-69 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş grubundaki kadınların 5 yılda bir smear testi yaptırmaları ve kalın bağırsak kanseri için 50-69 yaş grubundaki her kadın ve erkeğin 2 yılda bir dışkıda gizli kan baktırmaları gerekmektedir. Birimlerimizden konu ile ilgili gerekli bilgiler alınabilir” diye konuştu.
Dr. Yanmaz, Van Halk Sağlığı Müdürlüğünün temel hedeflerinin toplumda farkındalık oluşturarak kanser vakalarının azaltılabilmesini sağlamak olduğunu dile getirdi. Dr. Yanmaz, “Ne yazık ki ilimizde kanser teşhisine ilgi çok az, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturabilmek adına Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün yoğun bir çabası var. Kanser konusunda eğitimler, afiş ve broşür dağıtımı, kanser erken teşhis ve eğitim merkezi (KETEM) hakkında bilgilendirme ve yönlendirmeyi de içeren standımızda çalışmalar yapmaktalar. Kanser yönünde taramalar ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüm halkımıza sağlıklı ve kansersiz günler diliyorum. Unutmayalım, tarama bir saatinizi, kanser hayatınızı alır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim