Van’ın yeni dönemde başkan vekilliği ile yönetilen İpekyolu ilçesinde büyük ‘bahar’ yaşanıyor. Van’ın Büyükşehir olmasından sonra kurulan ve Van merkez sınırlarını kapsayan ilçede başkan Cemil Öztürk eliyle bir çok hizmet hayat buluyor. Temel hizmetlerle birlikte, önemli yatırımları hayata geçiren Öztürk, bir taraftan da kent estetiğine dokunan hamleleri ile vatandaştan destek alıyor. Son günlerde tüm kentin takdiri kazanan atıl ve kötü görüntüye sahip trafoların boyanıp birbirinden güzel resimlerle süslenmesi bunlardan en dikkat çeken hizmetlerden biri olarak dikkat çekiyor. Önemli hizmetlerle birlikte küçük ama yerinde dokunuşlarla kent estetiğine dokunan Öztürk eliyle başlatılan ‘güzellik’ operasyonu ile Van’ın kötü görünüm durumundaki bir çok yapısı deyim yerindeyse renk buluyor. Sosyal belediyecilikte önemli bir atak başlatan Öztürk bununla da yetinmiyor. İpekyolu Belediyesi bunun dışında Fenerbahçe’nin Avrupa Basketbol Şampiyonası’nı kurduğu meydanda vatandaşlara ikramlarla izletmesi, bayat ekmek taşıma araçları, engelli araçları, Şemsiye sokağı ve Kuş Kafesi Sokağı gibi yeni kültürel sokakların oluşturulması ve Sanat Sokağı’nın bir Kültür sokağına dönüştürülmesi gibi bir çok anlamda atılan adımlar da vatandaşın taktirini topluyor.

 

 

VAN’IN GÜZELLİKLERİNİ TRAFOLARA YANSITIYORLAR!

Van’ın yıllardan bu yana estetiğinde bir değişiklik gözlenmezken, İpekyolu Belediyesi kentin estetiğine katkı sunmak için kolları sıvadı. 2011 yılında Van Belediyesi tarafından kurulan “Geleceğin kentinde daha estetik bir yaşam elimizde” sloganıyla çalışmalara başlayan Kent Estetik Kurulun, bir arpa boyu yol alamayarak çalışmaları başlamadan sona erdi. Estetik anlamda hiçbir çalışmanın yapılmadığı kentte şimdilerde 2014 yılı sonrası kurulan İpekyolu Belediyesi birkaç adım attı. İpekyolu Belediyesince yaşama geçirilen projeler kapsamında, temizliği ve bakımları yapılan trafo ile sokak duvarlarına kentin tarihi ve doğal güzellikleri resmediliyor. Bu proje vatandaş ve esnaftan büyük alkış alırken, kent merkezinde bulunan metal trafoların da boyanacağı belirtildi. İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, İlçeyi ve Van’ı güzelleştirmek için küçük dokunuşlar yaptıklarını söyleyerek, Van’ı sanatla anlatmak istediklerini belirtti.

 

 

KENT ESTETİK KURULU KAYIPLARA KARIŞTI

Her yıl Van’ı tanıtmak için milyonlarca lira harcanırken, kentin estetiğiyle ilgili çalışmalar ne yazık ki her zaman arka planda tutuldu. 2011 yılında Van Belediyesi tarafından kurulan ‘Kent Estetik Kurulu’ da bu noktada sınıfta kaldı. Büyük bir heyecanla kurulan bu kurulun kentte yapılacak olan tüm yapılar, kavşaklar, bulvar ve genel görüntü ile ilgili tüm çalışmalara müdahil olacağı açıklanmıştı. Bu kurul birkaç toplantı yaptıktan sonra ortadan kayboldu ve kayıplara karıştı. Yıllardır her platformda dile getirilen kent estetiği sorunu bir türlü çözülemezken, İpekyolu Belediyesi kendi çapında bu soruna çözüm bulmaya çalışıyor.

 

 

TAŞTAN SANATA DÖNÜŞTÜLER!

Kötü görüntü oluşturan duvar ve elektrik trafolarına çizilen resimler, ilçenin çehresini değiştireceğe benziyor. Kentte bulunan 30 ana trafoda çalışma yapılacağı belirtilirken, 4 trafoda çalışmaların tamamlandığı ifade edildi. Belediye yetkilileri bununla da sınırlı kalmayarak, kentin en işlek yerlerinde bulunan ve sayları yüzleri bulun metal trafoları da boyatarak güzel bir görüntü oluşturacak.

 

 

ÖZTÜRK: İPEKYOLU GÜZELLEŞİYOR

Belediye, ilçede görüntü kirliliğinin önüne geçmek amacıyla bir süre önce “İpekyolu Güzelleşiyor” projesi başlattı. Proje kapsamında, temizliği ve bakımları yapılan trafo ile sokak duvarlarına, 4 ressam tarafından kentin tarihi ve doğal güzelliklerinin resimleri çiziliyor. Daha önce kötü görüntüsü bulunan trafo ve duvarlara çizilen resimler, ilçenin çehresini değiştiriyor. İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, yaptığı açıklamada, ilçedeki 30 trafo ve bazı sokak duvarlarına çizilen resimlerle, görüntü kirliliğinin önüne geçmek istediklerini söyledi.

 

 

“ÇALIŞMALAR İLÇEYE DEĞER KATAR”

Projeyle yerli ve yabancı turistin ilgisini çekerek, esnafa da katkı sağlamayı amaçladıklarını anlatan Öztürk, “Projemize 'Şehrimizi nasıl güzelleştiririz?' sorusuyla başladık. Bu anlamda kentimizin merkezi olan bölgeden çalışmalarımıza başlayarak, güzelleştirme çalışmalarımızı artırdık. Bu çalışmayla esnaf ve vatandaşımızın yüzünü güldüreceğiz.” Dedi. Öztürk, bu tür çalışmaların ilçeye değer kattığını ve görsel güzellik oluşturduğunu ifade etti.

 

 

GELECEĞE YATIRIM BUDUR!

Projenin turizme de katkı sunacağını dile getiren Öztürk, şunları kaydetti:

“Ufak dokunuşlar hem İpekyolu'nu hem de Van'ı güzelleştirecek. Biz Van'ı sanatla anlatmak istiyoruz. Mesela Van Gölü'nü ve tarihi camilerimizi işliyoruz. Bu haliyle kötü görüntü oluşturan sokak duvarları ve trafolar çok amaçlı bir hizmet alanına dönüşerek, şehrin tanıtımına katkı sunacak. Ayrıca şehrin tarihi değerleriyle ilgili bilgiler verecek. Bu tür sanatsal faaliyetler, İranlı turistlerin de ilgisini çekiyor. Buralar İranlı turistler için fotoğraf çekilen bir merkez konumuna geliyor.”

 

 

ESNAF DA VATANDAŞ DA MEMNUN

Esnaf Sanem Erçağlar ise önceden kötü görüntüye sahip sokak duvarlarının projeyle güzelleştiğini anlattı. Projenin esnaf ve belediye iş birliğinde gerçekleştiğini belirten Erçağlar, çalışmada emeği geçenlere teşekkür etti. Esnaf Ömer Sürücü de özellikle kaldırım ve sokaklarda kötü görüntü oluşturan trafo duvarlarına kenti anlatan resimlerin çizilmesinden memnun olduklarını ifade etti. Bu arada, trafo ve sokak duvarlarına çizilen Hüsrev Paşa Külliyesi, ters lale, feribot, aslan, otomobil ve çocuk figürleri ilgi çekiyor. Proje kapsamında duvarlara, kentin sembolü Van kedisi ile Van Evi ve inci kefalinin de çizileceği belirtildi.

 

 

ÇALIŞMALARIN KAPSAMI HER GÜN GENİŞLİYOR

Öte yandan İpekyolu Belediyesi’nde sosyal belediyecilik anlamında bir çok önemli çalışmaya da imza atılıyor. Geçtiğimiz günlerde Fenerbahçe’nin Avrupa Basketbol Şampiyonası maçında Cumhuriyet Caddesi’nde dev ekran kuran belediye bu etkinliği ile de takdir aldı. Sadece etkinlik ile kalmayan Sanat Sokağı’na ve son zamanların popüler sokakları Şemsiye Sokağı ve Kuş Kafesi Sokağı gibi sokaklarda da estetik çalışmaları yapan, esnafı destekleyen belediye bir çok çalışmayı da beraber götürüyor. Bunun dışında modern belediyecilik hizmetlerini hayata geçirmek için de her gün adımlar atılırken bayat ekmek araçları, engelli araçları gibi önemli çalışmalar bir bir hayata geçiriliyor.


(ŞEHRİVAN-AA)

Editör: TE Bilisim