ŞEHRİVAN HABER: Meral YILDIZ - Geçtiğimiz kayyum döneminde İpekyolu Belediyesi eliyle kentin merkezinde başlatılan marka, prestiji cadde ve sokaklar, estetik görünüme sahip yollarla ilgili atak bu dönem de aralıksız sürüyor. Belediye Başkan vekili Sinan Aslan başkanlığında kent genelinde yeni cadde ve sokaklar açılmakla kalmıyor, yeni süreçte birçok cadde ve sokak yeni görüntüsü ve kimliği ile açılmaya hazırlanıyor. İpekyolu Belediyesi bu kapsamda Van trafiğinin rahatlaması ve kaldırımların daha kullanışlı olması için önemli bir çalışma başlatıyor. Van’ın en yoğun sokaklarından olan Yüzbaşıoğlu Sokak ile PTT Sokak’ta başlatacağı yeni çalışma ile Van yeni bir görünüme kavuşacak.

Van’ın merkez ilçesi İpekyolu’nda üst yapı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, Van’ın daha güzel bir görünüme kavuşması için yeni projelere de imza atılıyor. İpekyolu Belediyesi Van trafiğinin rahatlaması ve kaldırımların daha kullanışlı olması için önemli bir çalışma başlatıyor. Van’ın en yoğun sokaklarından olan Yüzbaşıoğlu Sokak ile PTT Sokak’ta başlatacağı yeni çalışma ile Van yeni bir görünüme kavuşacak. Basın mensuplarıyla bir araya gelen İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, projesi hazırlanan çalışmanın ihalesinin yapılmasıyla Ekim ayının sonlarında sokaktaki çalışmanın biteceğini ve Vanlıların hizmetine sunulacağını söyledi. Aslan konuşmasının devamında, “Projemizde yaya kaldırımı, araç yollarını yeniliyoruz, sokak aydınlatması, cephe iyileştirme ve sokaklara yer yer peyzaj çalışmaları yapmaya çalıştık.” Dedi. Aslan aynı zamanda kentteki bazı kronik sorunlara da değinirken özellikle kaldırım işgali konusunun ciddi bir sorun olduğunu söyledi. Bu konuda gerekenleri yapmaya çalışacaklarını söyleyen Aslan, semt pazarı, balıkçılar çarşısı gibi özel alanlar kurulması konusundaki fikirlerini de paylaştı.

EN BÜYÜK SORUN KALDIRIM İŞGALİ!

Ara sokaklarda esnaflık yapan vatandaşların kaldırımlar konusunda duyarsız olduğuna vurgu yapan Aslan, “Sanki kaldırım onunmuş gibi bir algı var. Zabıtayı durmadan uygulamaya gönderiyoruz bir saat sonra yine aynısı oluyor, ceza kesiyorsun yine aynısı oluyor. Ben bu şehirde en fazla mücadele edilmesi gereken şeylerden birinin kaldırım işgali olduğuna inanıyorum. Büyükşehirle birlikte inşallah 1-2 sene içerisinde bu konuda üstümüze düşeni yapacağız. Esnafları, işyeri sahiplerini eğiteceğiz. Başka çaremiz yok. En önemsediğim şeylerden birisi o.” Dedi.

“ESNAFLARIMIZ DA DÜKKANLARININ GİYDİRMELERİNİ YAPACAK”

Sokaktaki çalışma için baskı beton malzeme kullanacaklarını ifade eden Aslan, “Bunu en son Muradiye’de kullanmışlar, bizde merkezde ilk kez uygulayan belediye olacağız. Şişme, çökme yapmayacak. Kışın kaymayacak. Bizim için kullanışlı bir malzeme olduğu için bunun üzerine yoğunlaştık ve bunu kullandık. Sokaklarımızın desenlerini Van’ın kültürüne uygun olarak ve modern olması yönünde seçtik. Her sokağımızda farklı renkler ve desenler tasarladık. Cadde üzerindeki dükkan giydirmeleri, belediye meclis kararıyla tek tip giydirmeler yapılacak. Giydirmeleri esnaf yapacak. Esnaflarımızla yapılan toplantılarda bize söz verdiler ve bunu meclis kararıyla zorunlu hale getirdik. Biz orada kaldırımlarını, yollarını, peyzajlarını, aydınlatmalarını filan yapıyoruz, esnaflarımız da dükkanlarının giydirmelerini yapacak. Bu konuda bize söz verdiler. En azından bir şehir ve kent görüntüsü sağlamak amacıyla böyle bir şeyin yapılması, insanların orada zevkle dolaşmalarını sağlamak amacıyla bunları yapıyoruz.” Şeklinde konuştu.

SOKAKLAR RENKLERLE ANILACAK

Aslan konuşmasının devamında şunları söyledi: “Her sokak için farklı desenler seçtik. Van’da bir kent görünümü sağlamak için mimar arkadaşlarımızla yoğun şekilde seçtik bunları. Bunun dışında PTT Caddesi’ne tek yön verdik. Çünkü orada gereksiz park yapılıyor. Yüzbaşıoğlu Caddesi’nde ise orası biraz daha geniş ve işlet bir cadde olduğu için bir gidiş, bir geliş çift şerit halinde düşündük. Öyle bir yaptık ki tek bir araç geçecek şekilde yaptık, park yapılamayacak şekilde yaptık. Ortaya bir refüj yaptık. Toptancısı gelir, acil bir şey olur gibi düşünerekten aralarına cepler yaptık. Cumhuriyet Caddesi’nin tek alternatif yolu olduğu için biz bu caddede çift yönü kaldırmadık. Yine gidiş gelişi yaparak ortaya refüj atıp otopark sıkıntısını ortadan kaldırmaya çalıştık. Kaldırımlarımızın genişliği 3 metre, cep olan yerlerde 2 metreye düşüyor, bir araba park ettiği zaman diğer araba da geçebiliyor. Cumhuriyet Caddesi’ne bağlantılı olan ara sokaklarımıza birer renk verelim istedik. Gri sokak, Mavi sokak, Yeşil sokak, Sarı sokak gibi adlandıralım istedik.”

EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRİSİ KALDIRIM İŞGALİ!

Ara sokaklarda esnaflık yapan vatandaşların kaldırımlar konusunda duyarsız olduğuna vurgu yapan Aslan, “Sanki kaldırım onunmuş gibi bir algı var. Zabıtayı durmadan uygulamaya gönderiyoruz bir saat sonra yine aynısı oluyor, ceza kesiyorsun yine aynısı oluyor. Ben bu şehirde en fazla mücadele edilmesi gereken şeylerden birinin kaldırım işgali olduğuna inanıyorum. Büyükşehirle birlikte inşallah 1-2 sene içerisinde bu konuda üstümüze düşeni yapacağız. Esnafları, işyeri sahiplerini eğiteceğiz. Başka çaremiz yok. En önemsediğim şeylerden birisi o.” Dedi.

“SEMT PAZARI HAYALİM VAR”

Seyyar sorununu kolluk kuvvetleriyle, zabıta ve esnafın sahip çıkmasıyla çözmeye çalışacaklarını ifade eden Aslan, “Benim hayalim burada bir semt pazarı kurmak. Onun biraz yer sorunu var. İnşallah onu bu sene gerçekleştirebilirsek, kendimize hedef koyduk 6 ay içerisinde bir semt pazarı kurmayı düşünüyoruz. Bu arkadaşlar gelsinler orada çok cüzi bir miktarda kiralarını versinler, derdim onlarında üç-beş kuruş ekmek paralarıyla uğraşmak değil. Birde madalyonun diğer yönü var. Esnaf var. Adam kira veriyor, vergi veriyor, eleman çalıştırıyor. Adam dünyanın kirasını veriyor, her türlü vergisini veriyor, her türlü eleman çalıştırıyor yani bir fark olması gerekiyor. Arkadaşlar bunu anlamıyorlar ben ona üzülüyorum. İşte ondan sonra seyyarla, onla bunla uğraşılıyor diye bir algı olmasın. Semt pazarları yapabilirsek, hayalim o.” Diye konuştu.

ASLAN: AKKÖPRÜ’NÜN ORADA BİR BALIKÇILAR ÇARŞISI YAPACAĞIZ

Merkezde yoğun olan bir yerlerde bir semt pazarının kurulabilineceğini kaydeden Aslan, “Bu seyyar arkadaşları özellikle bu sebze-meyve satan veya kıyafet gibi şeyler satan arkadaşlar gelsin orada kendine bir tezgah açsın. En azından belli bir çerçevede hukuk içerisinde gelsin orada satışını yapsın. Biz onlardan dünyanın kirasını filan da istemiyoruz, sadece bir adı olsun diye cüzi bir miktarda kiraya vereceğiz. Böyle bir çalışmamız var. Mesela şimdi Akköprü’nün orada bir balıkçılar çarşısı yapacağız. Amacımız buradaki balıkçı olan arkadaşlarımızı en azından oraya toparlayabilmek. Şehrin yıllardır alışagelen durumları bunlar. Yoldan geçemiyorsunuz. O yüzden seyyarlarımıza daha uygun bir alan oluşturabilirsek ancak o şekilde daha sağlıklı olur, kaldırım işgalini de bir şekilde bitirmemiz gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

İPEKYOLU KENTİN ESTETİĞİNİ DEĞİŞTİRDİ!

Van’da bir çok yeni sokağın, caddenin yapılmasının ve kentin yeni bir görünüşe kavuşmasının mimarı olan İpekyolu Belediyesi, kenti on yıllardır bulunduğu görüntüden de kurtarmaya başladı. Sadece ana caddeleri gösterişli olan arka sokakları ise ciddi anlamda kötü durumda olan kentin cadde ve sokakları birer prestij sokak haline gelirken, atıl durumda olan bir çok sokak bu yol ile marka haline geldi. Kentin buluşma, yaşam ve sosyal hayatın aktığı bölgelerini bile değiştiren çalışma ile Van yeni bir görünüme de kavuşurken belediye aynı zamanda açtığı yeni sokaklarla da yoğunluğun azaltılmasına da katkı sundu.

Editör: TE Bilisim