ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - FOTOĞRAF: VEYSEL İZGİ

 

Son zamanlarda hem yaptığı hizmetler hem de sosyal belediyecilik anlayışı ile en çok öne çıkan belediye olmayı başaran İpekyolu Belediyesi, 10 aylık çalışmasını Van halkına sundu. Gazeteciler ile bir araya gelen İpekyolu Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, 10 ay gibi bir sürede en büyük değişimi yaşatan belediye olmayı başaran İpekyolu’ndaki çalışmaları ve durumu anlattı. Şehir merkezine dokunan ve halktan büyük destek alan İpekyolu’nda kısa sürede yapılan çalışmalarla birlikte hedeflenen diğer hizmetleri de anlatan Öztürk, heyecanlandıran açıklamalarda bulundu. Sokaklara sanat getiren, mahallelerde yol devrimi yapan İpekyolu’nda 2018’de hizmetin hız kesmeyeceğini belirtirken bundan sonra mahallerde birebir görüşmeler ile sorunların tespit edileceğini ve çözüm üretileceğini söyledi.

 

Türkiye’de model bir merkez olan Engelsiz Yaşam Merkezi’nde bir araya gelen Öztürk merkezin içeriğiyle ilgili bilgi verirken, 10 ayda yaptıkları çalışmaları anlattı. Yaşam merkezinin engellilerin ikinci evi olduğunu kaydeden Öztürk, butik sokak çalışmalarının devam edeceği bilgisini verdi. Öztürk butik sokak çalışmalarından en büyüğünün ise Sanat Sokağı’nda hayata geçirileceğini kaydetti.

 

ÖZTÜRK: VAN’I BELLİ CADDELERDEN KURTARDIK

Öztürk konuşmasında ilk olarak şunları söyledi: “Kültür Sokağı 5-6 ay önce kimsenin geçmeye cesaret edemeyeceği bir yerdi. Biz orada bir potansiyel olduğunu fark ettik ve çalışma başlattık. Aynı zamanda biz istedik butik sokak çalışmamızdan bir tanesi olan Şemsiyeli Sokağa bir yenisi daha ekleyelim. Şehrin farklı yerlerinde farklı sokaklar olsun ve Van’ı belli caddeler üzerinde kurtaralım istedik.”

 

EN PRESTİJLİ SOKAK SANAT OLACAK

Öztürk konuşmasının devamında, “Van’ın önemli sokaklardaki hem yoğunluğunu alalım hem de belli sokaklardaki esnafımızın dışında şehrimizin diğer sokaklarında bulunan esnaflarımızda maddi kazanç elde etsin istedik. Üçüncü butik sokağımızı Ercişli Emrah sokağında hayata geçireceğiz. Bu da şehrin kör noktalarından bir tanesidir. Orayı da canlandırmak amacıyla bir çalışmamız olacak. Asıl prestij sokağımızı 2018 yılında Sanat Sokağında hayta geçireceğiz. Van’ın merkezinde bulunan bu yer insanların uğrak noktasıdır. Van’a gelindiği zaman uğranılan Sanat Sokağına ismine yakışır bir şekilde çalışmamız baharda başlatacak ve yılsonuna doğu hayata geçireceğiz.” Şeklinde konuştu.

 

“BÖYLE BİR MERKEZ BAŞKA YERDE YOK”

Engelsiz Yaşam Merkezi hakkında da bilgi veren Öztürk şunları söyledi: “Engelsiz Yaşam Akademisi Türkiye’de örnek model olabilecek bir merkez. Doğu ve Güneydoğu’da böyle bir merkez yok. 10 aylık bir süre oldu göreve başlayalı. Biz göreve başladığımızda burası halen kaba inşaatı bitmemiş bir yerdi. Kreş olarak düşünülüyordu. Ancak biz burada engelliler için bir yer olması gerektiğine karar verdik.”

 

ÖZTÜRK: DEZAVANTAJLI GRUPLARI DESTEKLİYORUZ

Devletin dezavantajlı grupları desteklemesi gerektiğini ifade eden Öztürk, “Ben kaymakam ve belediye başkan vekili olarak şunu önemsiyorum. Gelişmiş devletler dezavantajı olan insanlara sahip çıkan bir devlettir. Dezavantajlı gruplar gelişen bir devletin sahip çıkacağı gruptur. Bizde bu anlamda dezavantajlı gruplara sahip çıkmak için böyle bir yer açtık. Van’da 130 bin engelli grubu var. Van merkezde 60 bin engelli vatandaşımız var. Bizim görmediğimiz, görmek istemediğimiz evden çıkamayan bu kadar büyük bir kitle var. Bizde bu kitleyi göz önüne alarak Engelsiz Yaşam Merkezini hizmete açtık ve Türkiye’de örnek olması için de bir kaç ilde de bu anlamada incelemeler yaptık.” Dedi.

 

MERKEZİN MALİYETİ 1 MİLYON LİRA

Öztürk şöyle konuştu: “Temmuz ayından itibaren öğrencilerimizin kayıtlarını yaptık. 300 yakın öğrencilerimize yaz ayı boyunca bilfiil eğitim verdik. Bunun dışında direkt olmadan buradan faydalanan engelli vatandaşlarımız var. Yani toplamda 500 öğrenciye burada eğitim verildi. Buranın bize maliyeti toplam 1 milyon lira oldu. İçindeki atölye, sınıfları ve diğer hizmetleri ile çok kapsamlı bir akademi merkezi oldu.”

 

“ÜCRETSİZ SERVİS HİZMETİ VERİYORUZ”

Merkezde ücretsiz servisin olduğunu söyleyen Öztürk, “2018 yılımda kendini ispatlamış bir şekilde bölgede ve Türkiye’de örnek olacak bir akademiyi Van’ımıza ve İpekyolu’muza kazandırmanın sevincini yaşıyoruz. Ücretsiz servis veriyoruz. İpekyolu ilçemizin dışından Tuşba ve Edremit’ten de engelli öğrencilerimizi buraya getirmek için Büyükşehir Belediyemiz ile görüştük. Bu ilçelerimizde de bulunan engelli bireyleri buraya ücretsiz bir şekilde getireceğiz ve engelli bireylere eğitim vereceğiz.” İfade etti.

 

 ÖZTÜRK: BASINDAN RİCAMIZ VAR

Resmi açılışı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ile yapacaklarını söyleyen Öztürk şu ifadelere yer verdi: “İnşallah güzel şeylere vesile olur. Dezavantajlı olmak o kadar kolay değil. Bu insanların dezavantajlarını azaltmakta yerel yöneticilere düşüyor. Bu konuda bizlerde üzerimize düşeni yapacağız. Burası engelli bireylerimizin bir başka evidir. Hedef kitlemizde 50 bin kitle var. Sizden de ricamız burayı basın olarak tanıtırsanız biz daha fazla özel gereksinimli öğrencilere eğitim verebiliriz. Bizim eğitim verme ya da servis konusunda bir sıkıntımız yok. Engelli vatandaşlarımızın sosyalleşmesi ve öz güveninin gelmesi açısında buraya gelmesi bizim için önem taşıyor. Burada istenildiği kadar belli zamanlarda eğitim verebiliriz. Biz bu sayının 2 binin üzerine çıkmasını hedefliyoruz.”

 

10 AYLIK SÜRECİ DEĞERLENDİRDİ

10 Aylık süreçte İpekyolu Belediyesi’nin önemli bir noktaya geldiğine değinen Öztürk, “Biz 10 aylık bir süreç içerisinde İpekyolu Belediyesi’ni hem Van’da hem de Türkiye’de çok olumlu bir seviyeye getirdik. Gerek vatandaşların yansıması gerekse de Ankara’daki yansıması çok önemli. Yaparsa İpekyolu Belediyesi yapar gibi bir algı oluştu. Bu algıyı vatandaşlar oluşturdu. Bu algı hem Van’da hem de Türkiye’de var. Biz Ankara’ya gittiğimiz zaman İpekyolu Belediyesi ile olumlu dönüşler alıyoruz. Bu kolay bir şey değildir. Biz ilk göreve geldiğimizde sizlere projelerde ve yapılması işlerden bahsediyorduk. Aradan kısa bir süre geçmesine rağmen çok önemli bir yere geldik. Şimdi ise yaptığımız çalışmalar konuşuluyor, ortaya koymuş olduğumuz imaj konuşuluyor. Biz Van’da yapılan bir programda da Van’ın en iyi belediyesi seçildik.” Dedi.

 

“50 MAHALLEMİZDE ÇALIŞMA YAPACAĞIZ”

Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü: “Belediye olarak bir tanıtıma ihtiyacımız var. Bunun içinde çalışıyoruz. Ancak algı oluşturmuyoruz. Çünkü zaten bizim yaptığımız çalışmalar her şeyi çok iyi gösteriyor. İnsanlar sorunların çözüldüğünü, mahallelerinin temizlendiğin görüyor ve bunu yaşıyorsa bunun için bir algı yapmanıza gerek yok. Bizim ilçemizde 50 mahalle var ve 50 mahallede çalışmamız var. 50 mahallemiz belediyenin çalışmalarının keyfini yaşıyor. Mahallelerimizde alt yapı, yol çalışması, asfalt çalışması yapılıyor. Asfaltı da asfaltı yapayım bitsin şekilde yapmıyoruz.”

 

ÖZTÜRK: 80 KİLOMETREYİ TAMAMLADIK

100 kilometre asfalt hedefi koyduklarını aktaran Öztürk, “100 kilometrelik hedefimizi açıklamıştık. Bugün itibariyle 80 kilometrelik asfalt yaptık. Ancak bu 80 kilometreyi sadece asfalt yaptık şeklinde yapmadık. Asfaltımız altyapısıyla çok güzel bir şekilde yaptık. Yollarımız dar ise bu yollarımızda genişletme çalışması ve kaldırım çalışmalarını yaptık. Eski mantıkla asfaltı dök geç yapabilirdik. Asfalt yapıldı mı evet yapıldı denilir. Ancak biz bu çalışmaları her şeyiyle yapıyoruz. 2017 yılında şu ana kadar 80 kilometre yaptık. Kasım 15’e kadar 20 kilometreyi tamamlayıp 100 kilometreyi tamamlamak istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

“BOSTANİÇİ’NE 30 YIL SONRA KİLİT TAŞI YAPTIK”

Vatandaşların bulunduğu tüm alanlara gideceklerini söyleyen Öztürk şöyle konuştu: “2018 yılındaki hedefimiz ise insanların yaşadığı her yerde asfalt çalışması yapacağız. Bu kapsamda da 125 kilometre asfalt yapacağız. 2016 yılında 49 kilometre yapılmıştı, 2017’de 100 kilometre, 2018’de ise bunu 125 yapacağız. İlçenin tüm noktalarında yani 50 mahallemizde asfalt ve kilit çalışması yapacağız. 200 bin metre kare kilit taşı çalışması yaptık. 250 bin hedefimiz vardı ve bunu da tamamlayacağız. 20-30 yıldır hiç girilmeyen Bostaniçi bölgesinde sadece 30 bin kilit taşı çalışması yaptık. Bizim bazı yerlerde alt yapımı yok. Altyapıyı beklemeden kilit taşı çalışması yaptık. Yarın bir gün altyapı geldiği zaman kilit taşını daha kolay bir şekilde söküp yeniden çalışma yapabiliriz.”

 

ERÇEK’E ÖZEL ÖNEM VERİLİYOR

Asfalt ve kilit taşı çalışmasında önceliği okul, cami ve ortak kullanım alanlarına verdiklerini söyleyen Öztürtk, “Biz Erçek’i bir köy olarak görmüyoruz. Erçek merkezde 7 kilometre asfalt yol yaptık. Bunun dışında Erçek Yaşam Merkezi yaptık. Bu merkez başka hiç bir ilçemizde yok. Örnek olacak bir merkezi Erçek ilçemizde hayata geçirdik. Biz yaptığımız çalışmaları sadece göze gelsin diye yapmadık. Çünkü 50 mahalle ve köylerimizde yaşayan insanlarımız var. Onlarda yapılacak çalışmalardan faydalanma hakları var. Bizde 2018 yılında 20-30 mahallemizde çalışma yapmayacağı 50 mahallemizde hep birlikte çalışma yapacağız. İşte bu yüzden diyorum bizim algı yapmamız gerek yok. Herkes yapılan çalışmaları zaten görüyor.” Dedi.

 

ÖZTÜRK: VEDAŞ İLE GÖRÜŞÜYORUZ AMA…

VEDAŞ’ın direkleri yol ortasında kaldırması konusunda sorunlar yaşadıklarını söyleyen Öztürk şöyle devam etti: “Direklerin yollardan kaldırılması konusunda VEDAŞ ile görüşmelerimiz oldu. Bunların kaldırılması konusunda görüşmeleri sürekli yapıyoruz. Hatta sizin de çalışmalarınız var ancak öncelikli yerlerde çalışmalar yapın dedik. Çok hızlı çalışan bir kurum değiller, bu konuda bizde sorunlar yaşıyoruz. Hatta bir ara gerekirse size kazı izni vermeyeceğiz dedik. Bu şekilde de bir görüşme yaptık.”

 

“YENİ PARKLAR HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Belediye olarak projelerinin devam edeceğini aktaran Öztürk, “Devam eden ve halen başlanmamış projelerimiz var. Park projelerimiz var. Bu projeler kapsamında çok sayında park hayata geçireceğiz. 2018 yılında ilçemize ilimiz parklar anlamında önemli projeler ve parklar kazandıracağız. Şehrin biraz daha açılması ve genişlemesi adına yapacağımız parklar ile çocuk, genç ve kadınlarımıza hizmet vereceğiz. Üst yapı çalışmalarımız devam edecek.” Şeklinde konuştu.

 

"İPEKYOLU’NDA SOSYAL BELEDİYECİLİK VAR”

Sosyal belediyecilik anlamında da çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Öztürk şu ifadelere yer verdi: “Belediye olarak önemli sosyal belediyecilikte yapıyoruz. Çocuklarımız tiyatro ve sinema ile buluşturuyoruz. Yaptığımız çalışmalar ile çocuklarımız sosyal belediyecilikte etkinlikler yapıyoruz. Ramazan ayında ramazanın ruhuna uygun şekilde ihtar yemekleri veriyoruz. Bu kapsamında yemek sonrası yapılan etkinlikler ile Ramazan etkinlikleri yaptık. Bunu yaparken yerel kaynakları kullandık. Cumhuriyet Caddesi’nde yaptığımız etkinlik psikolojik bir baskıyı kırma etkinliği oldu. Gezi programları yaptık. Çocuklarımız hem il içinde gezdirdik hem de il dışına gösterdik. Van’ın kurtuluşu için 2 Nisan’da bir çalışma yapacağız.”

 

ÖZTÜRK: HUZUR ORTAMI ARTTI

Son 1 yıl içinde Van’da büyük değişimler olduğuna işaret eden Öztürk, “Burada güven ortamı olmadığı zaman Vanlı bir insan bile burada ev yapmaz. Güven olmadığı yere turist ve yatırımcı gelmez. Ancak bu şehir bir yıl içerisinde inanılmaz derece turist aldı. Bu ortama böyle devam etsin bunun 3 katı turist, yatırımcı gelir. İnsanlarda bundan çok memnun. Buraya binlerce İranlı geliyor. Bu da Van’daki esnafı çok mutlu ediyor. Biz insanların içindeyiz ve onlarla konuşuyoruz. İnsanlar çok memnunlar. Bu güvenlik ve huzur ile alakalıdır. Huzur ve güveni ortamı olmazsa biz bu projeleri bu yatırımları nasıl yapacağız. Huzur ortamı oldukça siz engelliler için çalışmalar yaparsınız, asfalt, yol ve buna benzer hizmetler yaparsınız. Huzur ve güvenlik olmadığı zaman siz bu hizmetleri yapamazsınız.” Diye belirtti.

 

“RANTIN EN YÜKSEK OLDUĞU YER: İPEKYOLU”

Belediye tarafından verilen ruhsatlarla ilgili de konuşan Öztürk şöyle devam etti. “İnsanlar ruhsat alırken parasal bir mevzunun olduğunu duydunuz mu? Van’ın rantının en yüksek olduğu ilçede biz 250 tane ruhsat verdik. Ancak insanlar parasal bir olayı hiç konulmadılar. Bize çizilen mevzuatı biz kolaylaştıracağız. İnşaat yapmak isteyen insanlar devletin belirlediği ücretler dışında hiç bir bedel vermeden inşaatlarını yapacaklar. Biz belediye olarak hiç bir şaibe olmadan bu ruhsatları verdik. Biz mevzuatları kolaylaştırdık ancak inşaat yapanlara sizlerde kurallara uyacaksınız dedik.

 

5 YILDA RUHSAT MI OLUR?

“Van’da ruhsatlar 5 yıllık olarak veriliyordu biz bunu sınırsız yaptık. Bu mevzuata aykırı mı? Hayır, değil. Biz mevzuata uygun şekilde ruhsatsız yerleri, ruhsatlı hale getirmeye çalışıyoruz. 5 yıl gibi sınırlama bir ruhsat olmaz. Ben tüm ruhsatları sınırsız bir şekilde veriyoruz. Biz olması gerekeni yapıyoruz. Amacımız Van’daki kayı dışı yerleri, kayıt altına almak. Yakın zamanda bir otel ruhsatı vermedik. Otel ruhsatlarının bir kısmını bakanlığını diğerlerini ise Büyükşehir Belediyesi veriyor.”

 

İPEKYOLU OKULLARI DA DESTEKLİYOR

Belediye olarak okulları desteklediklerini söyleyen Öztürk, “Okullar için 1.3 milyon para harcadık. Bunlar devam edecek ve toplamda 3 milyon para tahsis edeceğiz. Okullarımızda park çalışmaları yaptık. Merkezdeki anaokullarımızın bahçelerinde parklar yapacağız. Okullarımız bahçelerinde ve yollarında asfalt yaptık. Okullarımızda Z kütüphaneleri yapıyoruz. 10 okulumuzda bunun ihalesini yaptık. Kasım 15 itibariyle 15 okulumuzda semt sahası yapacağız. 17 okulumuzda bakım ve onarım çalışması yaptık.” Dedi.

 

ÖZTÜRK: ULAŞILABİLİRLİK ÖNEMLİ

Ulaşılabilirliğin kendileri için önemli olduğuna işaret eden Öztürk şöyle devam etti: “Her kesimin sorunlarına nasıl ulaşabiliriz bunun çalışmasını yaptık. Mahalledeki muhtar, okul müdürleri ve mahalle imamları ile Whatsapp grupları kurduk. Bunun dışında vatandaşlarımız için İpek Masa, Whatsapp grubu ve çağrı merkezi kurduk. Vatandaşın sorunlarını buradan alıp ilgili birimlere iletilmesi için çalıştık. Buraya gelen sorunları çözmek adına hızlı adımlar attık. Biz ulaşılabilirlik açısında kurumsallaşmaya devam edeceğiz.”

 

“MOBİL ARAÇ SİPARİŞİ VERDİK”

Öztürk son olarak, “Mobil araç siparişi verdik. Bu mobil araçlar mahallelere gidecek ve burada sorunları bire bir alacak. İpek Masada daha iyi hizmet vermek adına bir yer kiraladık. Merkezde olması münasebetiyle daha hızlı ve sağlıklı bir hizmet vermek imkanımız olacak. Burası belediyeden bağımsız bir şekilde çalışacak. Sorunları toparlayacak ve ilgili yerlere iletecek. Bu sayede belediye de sorunlara çözüm bulacak ve sorunlar giderilecek.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim