İpekyolu Belediyesi bünyesinde çalışan tüm kadınlar bir araya gelerek Kadın Kurulu kurdu. Kadın Kurulu’nun kuruluş toplantısına katılan İpekyolu Belediye Eş Başkanı Aygül Bidav, toplumsal sorunların ana kaynağının kadının ötekileştirmekten kaynakladığını ve bu sorunların aşılmasının tek yolunun kadınların ortak mücadele etmesinden geçtiğini açıkladı. Belediye meclis üyesi Beritan Tayan ise acil olarak Kobanî’ye ilaç yardımı yapılması gerektiğini ve sınırın her iki tarafında salgın hastalıkların baş gösterdiğini kaydetti. Yapılan konuşmaların ardında yapılan seçimde Kadın Kurulunun sözcülüğüne Sevgi Özveren ve Gülderen Doğan seçildi.

Van-İpekyolu Belediyesi Aile ve Kadın Müdürlüğü öncülüğünde ‘Kadın Kurulunun’ kurulması amacıyla VASKİ binasında toplantı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya İpekyolu Belediye Eş Başkanı Aygül Bidav, İpekyolu Belediye Eş Başkan Yardımcısı Nermin Unat, DBP’li belediye meclis üyeleri ve belediye bünyesinde görev yapan tüm kadın çalışanlar katıldı. Açılış konuşmasını yapan Aile ve Kadın Müdürü Ferahat Akın, belediye bünyesinde kurulacak olan kadın kurulunun amacının, belediye de çalışan kadınların örgütlü duruşunu açığa çıkararak, kadının rengi ve gücüyle emeğin ve yaşamın kolektifleştirmek için bir araya geldiklerini ifade etti. Yapılan tüm çalışmalarda kadının bakış açısıyla yapılacağını belirten Akın, bu anlamda kadın kurulunun baskın bir mekanizma ile işleyeceğini, alınacak her kararda kadın kurulunun da yer alacağını kaydetti. Akın, kadın kurulunun çalışma anlayışı ve yol yöntemi ‘Demokratik, Ekoloji, Cinsiyet Özgürlükçü’ paradigma ekseninde yürüteceklerini vurguladı.

“ KADININ ÖZ GÜCÜYLE KENT DAHA GÜZEL OLACAK”

Belediye Eş Başkanı Aygül Bidav, konuşmasına belediyenin birçok alanında emek sarf eden kadınlara başarılar dileyerek başladı. “Yaşadığımız kenti daha güzel yapmak istiyorsak öncelikle kadınların ele ele verip bir birine güvenmesi gerekiyor” diye konuşan Bidav, kadınların mücadelesi sonucunda 2014 yerel seçimlerinde en büyük kazananın kadınlar olduğunu, eş başkanlık sistemi ile birlikte yerel yönetimlerde söz hakkı elde ettiklerini vurguladı. Bidav, “Toplumun ağır bastığı eril zihniyete karşı, biz kadınlar toplumun karar merciğinde söz hakkına sahip olarak bu tür olumsuzluklar ve sorunlar karşısında ancak bu şekilde durabiliriz. Bunun en iyi örneğini yerel yönetimlerde yani belediyelerde görüyoruz. Bir kadının belediyede olması toplumun her kesiminden insanların belediyeye daha rahat geldiğini görebiliyoruz. Biz kadınlar eğer öz gücümüzü ortaya çıkarırsak o zaman her alanda başarı elde edebiliriz. Kadın Kurulu çatısı altında, arkadaşlarımız kendi öz gücüyle, kendi mesleki yeteneği ve öz güveniyle her arkadaş kendi biriminde daha da uzmanlaşacaktır.” Dedi.

BİDAV: SAVAŞIN EN BÜYÜK MAĞDURU KADINLAR

Önemli olan sadece Kadın Kurulunun kurulması olmadığını söyleyen Bidav, önemli olan kurulun kurulduktan sonra yapılacak çalışmaların olduğunu kaydetti. Bidav, istenen çalışmanın yürümesi için disiplin ve düzenin şart olduğunu ve ancak bu şekilde istenen sonuçlara varılacağını belirti. Dünya tarihinde ve yanı başımızda süren Rojava ve Şengal savaşında en büyük acıyı kadınların çektiğini söyleyen Bidav, yapılan katliamlar sadece Kürt kadınlarına yönelik olmadığını aynı zamanda Türkmen, Arap, Süryani kadınlarına da yapıldığını belirti. Bidav, “Kobanî den gelen bir anne ile karşılaştım oğlu Kobanî savaşında şehit düşmüş. Gelini ise doğum yaptığı esnada ölmüş. Şuan bebeğe baba annesi bakıyor. Baba annesi bebeğin açlığını memesi ile avutmaya çalışıyor. Bu yaşatılan dram ne Müslümanlığa ne İslamiyet’e nede başka bir inanışa sığar. Hepimizin dini belli, Müslümanlığı da, Ezidiliği de, ibadet alanı da belli. Ama yapılanlar gerçekten ne insanlığa ne de Müslümanlığa sığar. Yapılanlar katliamdır. Soy kırımdır. Yapılan bu soykırımlara öncelikle kadınlar olarak engel olmak için öncülük yapmalıyız.” Diye konuştu.

“MUHARREMLER İÇİN KADINLAR BİRLİK OLMALI”

Van’ın birçok toplumsal sorunun olduğunu aktaran Bidav, bunların en başında yoksulluk, ötelenmiş ve depremin psikolojik etkileri olduğuna dikkat çekti. Bidav, hala insanlarımızın konteynerlerde ve çadırlarda kaldığını belirti. Kurulacak Kadın Kurulu’nda öncelikli olarak kendi öz haklarımızı savunmak olduğunu aktaran Bidav “Öz haklarımızı savunarak toplumun tüm kesimine yayacağız. Kentte bulunan sivil toplum kuruluşları ve kurumlarla diyaloğumuzu geliştirecek, onlarında değerli görüşlerini alarak hareket edeceğiz. Şu yaklaşımımız hiçbir zaman olamaması gerekiyor: evde okuma yazması olamayan kadın, köyde fakir kadın veya yoksul kirli kadın, şehir yüzü görmemiş kadın, yaklaşımları ile değil tam tersi en üst aristokratından en fakir en cahil bırakılmış kadınlara kadar ilgilenmeliyiz, dinlemeliyiz. Toplumda ortaya çıkan sorunlara karşı projeler üreterek çözüm üretmeliyiz. Sadece İpekyolu ilçesini değil Van’ı bir bütün olarak ele almalıyız. Kış koşullarında oğlunu bir çuvalda sırtında taşıyan bir babanın acı çekmemesi için muharremlerin bir daha ölmemesi için kadınlar birlik olmalı. Parka ismini verdiğimiz Canan Saldık’ların bir daha öldürülmemesi için Kobani olalım, Halepçe olalım, Şengal olalım, Trabzon olalım, Rize olalım, Edirne olalım yani biz kadınlar birlik olalım ki böyle acılar bir daha yaşanmasın.” İfadelerine yer verdi.

TAYAN: KOBANÎ İÇİN İLAÇ YARDIMI YAPILSIN

İpekyolu Belediyesi DBP’li meclis üyesi Beritan Tayan sözlerine Kobanî’deki destansı direnişe dikkat çekerek sözlerine başladı. Tayan, bir ayı aşkındır süren savaşta Türk Basının gerektiği hassasiyeti göstermeyerek, gerçekleri çarpıttığını söyledi. Süren yardımların yetersiz olduğunu aktaran Tayan, acil olarak Kobanî’ye ilaç yardımı yapılması gerektiğini ve sınırın her iki tarafında salgın hastalıkların baş gösterdiğini kaydetti. Taha, sağlık kuruluşlarına çağrıda bulunarak, “Rojava halkına sahip çıkılmalı, sağlık personelleri gitmeli ve ilaç yardımı yapılması gerekmektedir” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından kadın kurulunun kurulmasına ilişkin seçim yapıldı. Yapılan seçim de İpekyolu Belediye Meclis üyesi Sevgi Özveren ve Halkla ilişkiler Biriminden Gülderen Doğan Sözcülüğe seçilirken Yürütmede de, Şehzade Kurt, Şevin Okay, Berivan Gülmez, Nurgül Cangülaç Şen ve Ferahat Akın seçildi. Kurul seçimleri altı ayda bir yapılacak.


(ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim