İran Heyeti ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı heyeti karşılıklı yatırımları yerinde incelemek için Erzurum’dan sonra Van'a geldi. 


Ankara ile Tahran merkezi yönetimlerin başlattığı çalışmaya göre Van, Erzurum, Tebriz ve Urumiye illerindeki Organize Sanayi Bölgelerinde karşılıklı olarak yatırım alanları oluşturulacak. Erzurum’daki incelemelerinin ardından Van iline gelen 7 kişilik İran heyeti, Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Nevzat Gün tarafından karşılandıktan sonra Vali Yardımcısı Önder Can’ı ziyaret ettiler. Buradaki ziyaretin ardından heyet Van Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) incelemelerde bulundular. İran heyeti, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı heyeti, KOSGEB müdürü, Yüzüncü Yıl Üniversitesi temsilcisi, KÜSİ temsilcisi, DAKA temsilcisi ve OSB yönetimi ile toplantı yapıldı. Yapılan toplantıda OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt, OSB'nin mevcut durumu, genişleme alanları ve İranlı yatırımcılar için planlanan 290 hektarlık 5. etap hakkında brifing verdi. Türkiye'de Van ilinde uygulanan teşvik, destek ve hibeler hakkında bilgilerinde verildiği, yatırım alanları ve yatırım desteklerinin masaya yatırıldığı toplantıda tüm detaylar İranlılar tarafından not edildi. Toplantının ardından Van Defterdarı Mehmet Durusoy’un da katıldığı firma ziyaretleri yapıldı. İran'a ihracat yapan firmalar ile İranlı ortakları bulunan firmalar, İran heyetinin ilgisini çekti. Van Mermerin Ortağı olan Mousa Cevadi'nin tercümanlık yapması ve Van'a yatırım yapmış birisi olarak tecrübelerini aktarması heyet için ayrı bir etki bıraktı. Daha sonra 4. ve 5. etap arazileri gezildi. İranlı heyet içerisinde Tahran'dan Fathali Mohammadzadeh, Tebriz'den Sohrab Feizzadeh, Urumiye'den Rasal Morozypakzad planları tek tek inceleyip alt yapı yatırımlarını yerinde gördü. İki ülkenin sanayi bakanlıkları tarafından yatırım alanları, yatırım destekleri sanayicilere sağlanacak yeni imkanlar karşılıklı olarak rapor haline getirilecek. Detaylar tamamlandıktan sonra karşılıklı olarak anlaşmaların imzalanması ve yürürlüğe girmesi bekleniyor. İran heyetini Ağrı sınırından alan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Sanayi Bölgelerinden sorumlu Daire Başkanı Caner Koçoğlu ve Dış İlişkilerden sorumlu iki uzman, Erzurum ve Van temaslarını tamamladıktan sonra tekrar karayoluyla ayrılan heyete Ağrı üzerinden İran sınırına kadar eşlik etti. 
Organize Sanayi Bölgelerinde yapılacak olan bu yatırımların koordinasyonunu Türkiye tarafında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım yürütüyor. 

Editör: TE Bilisim