İran'dan maddi ve manevi tazminat almak için mücadele eden baba Yekebaş, 2007'de İran'da açtığı davada mahkemenin kendisinden, askerlerin oğlunu vurduğu 2 kurşunun bedeli olarak 60 TL istediğini söyledi. İran'da hak arayışını sürdüremeyen Kemal Yekebaş şimdi Türk yetkililerden yardım istiyor.

Başkale'nin İran sınırındaki Böğrüpek Mahallesi'nde oturan Mehmet Yekebaş, üç arkadaşıyla birlikte 10 Nisan 2006 gecesi İran tarafına yasadışı yollarla kumaş götürmek için sınırı geçti. Atlarla İran'a giren ve sınırı yaklaşık 50 metre geçen Yekebaş ve arkadaşları, İran askerleri tarafından fark edilerek üzerlerine ateş açıldı. Açılan ateşte, vücuduna 2 kurşun isabet eden 17 yaşındaki Mehmet Yekebaş yaşamını yitirirken, diğer arkadaşları sağ kurtularak Türkiye tarafına kaçmayı başardı.


HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATTI
Oğlunun cenazesini sınırda teslim alan Baba Kemal Yekebaş, o günden sonra hukuk mücadelesine başlattı. Başta Başkale Kaymakamlığı olmak üzere, Türkiye ve İran'daki birçok ilgili kuruma başvuran Baba Kemal Yekebaş, bir sonuç elde edemedi. Maddi ve manevi tazminat davası açmak için hakkını İran'da aramak isteyen Baba Yekebaş, burada da sonuç alamayınca çaresiz kaldı.


MAHKEMEDEN ŞOK TALEP
Olayla ilgili 2007'de İran'da açılan davada mahkemeye çağrılan Kemal Yekebaş, hakime derdini anlattı. Ancak hakimden aldığı cevapla şok olan Baba Yekebaş, tekrar Türkiye'ye döndü. Baba Yekebaş, oğlu Mehmet'in evinin direği olduğunu belirterek, “İran'da tuttuğum bir avukat bana İran'da adalet bulamayacağımı söyleyerek davamdan çekildi. 2007 yılında beni, oğlumun öldürülmesiyle ilgili açılan dava için İran'a çağırdılar. Gidip mahkemeye girdim. Ancak hiç beklemediğim bir cevap aldım. Mahkemenin hakimi benden ‘Sen bize borçlusun’ diyerek oğlumun vurulduğu 2 kurşunun parası olan ve o zaman 60 TL eden miktarı istedi. Bu cevap karşısında söyleyecek laf bulamayınca mahkemeden çıktım. Türkiye'ye dönerek burada hukuk mücadelemi sürdürmeye çalıştım. Ancak 8 yıl oldu hala bir arpa boyu yol alamadım. Çünkü ne yapacağımı bilmiyorum. Devletimden hakkımı savunmasını istiyorum.” Dedi. 

Editör: TE Bilisim