ŞEHİRVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/ÖMER AYKAÇ- Doğu Anadolu Bölgesi’nde önemli ticaret kapıları arasında yer alan Kapıköy Sınır Kapısı, son dönemde yapılan modernizasyonla birlikte kentte ve bölgeye büyük katkı sağlamaya devam ediyor. Özellikle sınır kapısında yapılan modernizasyonla birlikte İran Hükümeti, harekete geçerek Razi Sınır Kapısı’nda modernizasyon başladı. Van’ın Kapıköy’ü yenilemesi İran’ı pamdemi sürecine rağmen harekete geçirirken bu hamle Kapıköy’ün ısrarla modernize edilmesi fikrini savunan kesimleri de haklı çıkardı.

Çalışmaları geçtiğimiz yıllarda Fatih Çifci’nin Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcılığı döneminde başlayan ve Van TSO ile birlikte ciddi bir mücadele verilerek yapılan Kapıköy’ün modernizasyonu Van’ın geleceği adına önemli bir yatırım oldu. Modernizasyon sonrası bambaşka bir hale kavuşan Kapıköy, Türkiye’nin önemli sınır kapılarından birisi olarak lanse edilmeye başlandı. 7/24 çalışan ve ithalat ve ihracatın merkezi olacak şekilde organize edilen yapı bu modern haline rağmen İran tarafındaki sıkıntılardan dolayı potansiyelini gerçekleştirmeyi beklerken İran geçtiğimiz aylarda flaş bir adım attı. Kapıköy’ün modernize edilmesi hususunda her defasında “Kapıköy’ü yaparsak İran harekete geçer” diyen Van TSO başkanı ve bakan yardımcılığı döneminde bu yatırım için tüm gücünü seferber eden Fatih Çiftci’yi haklı çıkan gelişmeler ardı ardına geldi. Kapıköy’ün tamamlanmasının üzerinden henüz kısa bir süre geçmişken, İran pandemi sürecine rağmen Razi Sınır Kapısı’nın modernizasyonuna ve Kapıköy’den sonraki yol çalışmasını başlattı. Birkaç ay içinde ciddi bir aşama katedilen inşaat yükselirken Van TSO Başkanı o çalışmaları fotoğraflayıp aynı zamanda konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

MODERNİZASYON KAPIKÖY’E ÇOK YARADI!

2019 yılı itibariyle yapılan modernizasyon çalışmasıyla tekrar faaliyete geçen sınır kapısı, iklimlendirme özelliğine sahip yaya yolu, yolcuların güvenle alışveriş yapabilecekleri gümrüksüz satış mağazası (duty-free) ve yeme-içme alanları GTİ kalitesi ile hizmet vermeye başladı. Yapılan modernizasyonla birlikte sınır kapısı artan yolcu memnuniyeti ve kolaylaşan ticaret imkanları ile iki ülke arasındaki ticaret hacminin artmasına da imkân tanıdı. Türkiye’nin sınır kapısında gerçekleştirdiği modernizasyona karşılık olarak Razi Sınır Kapısı’ndaki kötü yol şartları ve diğer nedenlerden dolayı İran Hükümeti kapıda modernizasyon çalışmasına neden oldu. İran Hükümeti tarafından alınan modernizasyon kararıyla birlikte yaklaşık olarak iki aydır devam eden çalışmalar hızla sürüyor. Bu minvalde çalışmaları yakından takip eden Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, çalışmalara ilişkin sosyal medyadan yaptığı paylaşım sonrası Şehrivan Gazetesi’ne konuşarak önemli değerlendirmelerde bulundu.

TAKVA, YÜZYILLARDIR DEVAM EDEN KOMŞULUĞA DİKKAT ÇEKTİ

Konuya ilişkin Şehrivan Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Türkiye ile İran arasında yüzyıllardır süre gelen komşuluk ilişkilerindeki öneme değinerek, şunları kaydetti: “Yüzyıllardır süre gelen sınır komşuluğumuz ve kültürel ortaklıklarımız nedeniyle İran İslam Cumhuriyeti bizim için önemli bir ülkedir. İran, 81 milyonluk nüfusu, ekonomisi, enerji potansiyeli, kültürel ve tarihsel geçmişi ile bir merkez durumundadır. İran ile 300 kilometreye yakın sınır komşuluğumuz vardır, bu noktada İran’ın Avrupa’ya açılan kapısı konumundayız. Türkiye ile İran arasında yaklaşık 10 milyar dolar civarında bir ticarete hacmi söz konusudur. Van ile İran arasında 2019 yılı itibari ile 146 milyon dolarlık bir dış ticaret gerçekleşmektedir. (120 milyon dolar ithalat- 26 milyon doları ihracat) yine turizm konusu ilimizin en önemli argümanıdır. Her yıl ortalama 400 bine yakın İranlı turisti ilimizde ağırlıyoruz” dedi.

TAKVA: 100 MİLYONLUK MODERNİZASYON YAPILDI

Kapıköy Sınır Kapısı’nın 100 milyon liralık yatırım ile modern bir hale getirildiğini ifade eden Takva, Van TSO olarak önemli lobi çalışmaları yürüttüklerini aktardı. Takva, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu denli önemli bir ülke olan İran ile sınır olan Van’ın gerek sınır ticareti gerekse de turizm açısından bir merkez haline gelmesi hususunda yıllardır bir lobi çalışması içerisindeyiz. Bunun en büyük örneklerinden bir tanesi Kapıköy Sınır Kapısı’dır. Kapıköy’ün modern hale gelmesi noktasında birçok çalışmamız oldu ve bu kapsamda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı iş birliğinde Kapıköy Sınır Kapımız 100 milyon liralık yatırım ile modernize edildi” diye belirtti.

TAKVA: 2 AY ÖNCE ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Kapıköy Sınır Kapısı’nın ardından Razi Sınır Kapısı’nda çalışmalarına başlandığını belirten Takva, şunları belirtti: “2019 yılında Kapıköy Sınır Kapısı’nda modernizasyonun tamamlanmasının ardından İran tarafından bulunan Razi Kapısı’nın daha modern hale gelmesine ilişkin, İran’ın sınır kentlerinde gerek ticaret ve sanayi odaları gerekse yerel yöneticilerine sürekli bu hususu dile getirdik. Sonuç itibariyle karşı taraftan beklenen hamle 2 ay önce geldi ve Razi Kapısı’nda çalışmalar başladı. Türkiye ile 30 milyar dolarlık ihracat hedefi konusunda mutabık kalan İran hükümeti, 2 ay önce başlattığı çalışmalar sonucunda önemli yol kat etmiş durumda. Bundan dolayı da İranlı yetkililere teşekkür ediyoruz” dedi.

TAKVA: BÖLGEDE TİCARET HIZ KAZANACAK

“Razi Sınır Kapısı’nda devam eden çalışmaların kısa süre içinde tamamlanmasını bekliyoruz” diyerek konuşmasını sürdüren Takva, devamında şunları ifade etti: “Buranın tam kapasite ile hizmet vermesi durumunda, bölgesel ticarette dengeler değişecektir. Bu bağlamda Van’ı bölgenin lojistik üssü olacağını düşünmekteyiz.  İran tarafında çalışmaların tamamlamasından sonra Kapıköy'ün büyük araç geçişlerine açılmasıyla; Gürbulak ve Esendere kapılarının da yükü ciddi anlamda azalacaktır. Bölgede ticaret hız kazanacak, 1 yıl içinde sadece bu kapıdan yapılacak karşılıklı ticaretin 100-120 milyon dolar seviyesinden 1 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz. Bu durum sadece dış ticareti değil, ulaşım, lojistik, konaklama ve dolaylı olarak birçok sektörde pozitif etki meydana getirecektir. İran tarafında büyük araçların geçişinde kullanılan hasar görmüş 3 köprü bulunuyor. Bu köprüler de yapılan çalışmalar kapsamında onarılıyor. Çelik konstrüksiyon olarak yapılan inşaatın tamamlanmasıyla sadece İran değil, Afganistan, Pakistan ve Çin'e kadar uzanan demiryolu bağlantısı Türk ihracatçısına açılacaktır. Burası Türkiye'nin Doğu'ya açılan en önemli kapısı olacaktır” diye ifade etti.

“İRAN'LA AKTİF TİCARETİN YOLU BU KAPIYLA AÇILACAKTIR”

Takva, çalışmaları yakından takip ettikleri hatırlatarak sözleri şöyle sürdürdü: “Koronavirüs önlemleri kapsamında halen iki ülke arasında temassız ticaret yapılmaktadır. Bu kapsamda demiryolu ile yaklaşık 600 vagonluk yük taşındı. Türkiye ile 500 kilometrelik sınıra sahip olan İran’a, Van olarak sınır boyumuz 285 kilometredir. Sadece Van için değil tüm Türkiye için İran önemli bir ticaret ortağı konumundadır. Bu kapının açılmasıyla İran'a ticaretimiz hız kazanacak ve katlanarak artacaktır. Uluslararası ticarete yeni bir soluk getirecek olan bu sürecin yakın takipçisi olacağız. İran'la aktif ticaretin yolu bu kapıyla açılacaktır” dedi.

TAKVA: ÇALMADIK KAPI BIRAKMADIK

Yapılan çalışmalar ve çalışmaların akabinde devamlılığında katkı sağlayanlara teşekkür eden Takva, son olarak şunları belirtti: “Her iki kapının modern hale gelmesi yönünde yoğun mesailer ve önemli yatırım finansmanları harcandı. Bizler Van ilinin sadece sınır kenti olarak değil dış ticaret merkezi olarak anılmasını hedefledik ve bu konuda çalmadık kapı bırakmadık. Bu hususta verilen emeğin, harcanan finansmanın dış ticarete, turizme ve genel ekonomiye önemli kazanımlar sağlamasını temenni ediyoruz. Özellikle bölgemizin ekonomik anlamda kaderini değiştirecek bir nokta olan bu geçiş güzergahının kentimize, bölgemize ve genel anlamda ülkemize iktisadi anlamda fayda sağlayacağını düşünüyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim