ŞEHRİVAN HABER: FATMA POLATCAN-ORHAN SAĞLAM

Pandemi süresince 1 yıldan fazla bir süre kapalı kalan ve Van’ın büyük bir ekonomik buhran yaşamasına sebep olan Kapıköy-Razi Sınır Kapısı yeniden bereket kapısına döndü. Yasak kalkması sonrası İranlılar yeniden Van’a gelmeye başlarken Mart ayı ile birlikte gelişler ve ekonomik hareketlilik zirveye ulaştı. İyi gidişat sürerken turizm camiasından önemli değerlendirmeler geldi.

MART AYI VAN İÇİN BEREKET AYINA DÖNDÜ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, Kapıköy’den ülkeye, 2022 yılının Ocak ayında 10 bin 119, Şubat ayında ise 17 bin 674 yabancı ziyaretçi giriş yaptı. Yasakların kalkması sonrası kademeli olarak Van’a gelmeye başlayan İranlı turistler Mart ayı ve Nevruz tatili ile birlikte rekor seviyede giriş yapmaya başladı. Şu sıralar kentte ciddi bir İranlı yoğunluğu yaşanırken Şehrivan’a konuşan turizmciler Vanlının yüzünü güldüren gelişleri yorumlarken gelecek aylarda bu ziyaretlerin artacağını söylerdi. Turizmciler, mevcut süreç ile sınırlı kalınmaması gerektiğini İranlılar’ın daha çok gelmesi kentte daha çok kalması için çalışma yapılması gerektiğini söyeldi.

VAN’DA İRANLILAR İLE DOLDU TAŞTI

Koronavirüs etkisinin azalmasıyla birlikte Van’a tekrar İranlı turistlerin akını başlarken, her ay binlerce turistte Kapıköy Sınır Kapısı'ndan giriş yaparak kentte gelmeye devam ediyor. Giriş yasağının kalkması sonrasında kademeli olarak gelmeye başlayan, toplu gelişlerde ise ilk olarak yılbaşında kenti tercih eden İranlılar, şu sıralar da ülkelerindeki 13 günlük Nevruz Bayramı ve Van’daki 15 günlük Shopping Fest ile birlikte kente akın etti. Festival nedeniyle otelleri dolduran İranlı turistler, mağazalardan alışveriş yaparak kent merkezindeki restoran ve lokantalarda yoğunluk oluşturuyor. İranlılar, festival kapsamında başlatılan indirim kampanyalarından yararlanarak gündüz alışveriş yaparken, gece vakitlerinde de eğlence mekanlarını dolduruyor.

NEVRUZ VE SHOPPING FEST’İN ETKİSİ BÜYÜK!

Van Turizmciler Derneği Başkanı İzzet Kütükoğlu, Van’a gelen İranların kente fayda sağladığını ifade etti. Kütükoğlu, İranlı turistlerin sağladığı katkılara değinerek, “Gelecek aylarda Van’a gelecek olan İranlıların sayısı artacaktır. Artışların olması güzel. Gelenlerin sayısının çoğalması Van ekonomisine büyük katkı sağlayacak. İranlı turistlerin Van ekonomisine sağladığı yararlar çok fazla. İranlı turistlerin Van için gerek tekstilde gerekse dolaylı yollardan diğer sektörlere olumlu etkisi var. Pandemiden dolayı sınır kapıları kapanmıştı. Tekrar açılması ve turistlerin Van’a akın etmesi kentteki herkes için fayda sağlayacaktır” dedi.

“İRANLILARI VAN’DA TUTABİLMEK İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞMAK LAZIM”

Kütükoğlu, İranlıları Van’a çekebilmek ve Van’a gelen İranlıları kentte tutabilmek için çeşitli çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti. Kütükoğlu, neler yapılması gerektiğini anlatarak, “İranlı turistleri buraya çekebilmek ayrı bir şey. Buraya gelen İranlıları Van’da tutabilmek için plan ve program yapmak ayrı bir şey. İranlıların çoğu Van’a eğlence ve alışveriş için geliyor. Bu yüzden alışveriş ve eğlence merkezlerini çoğaltmak lazım. Onların burada Van ekonomisine katkısını sağlamak için destinasyonu arttırmak lazım. İranlıları gezdirip dolaştırmak lazım. Sadece Cumhuriyet Caddesi’ni, Van AVM’yi değil Van Gölü’nü Akdamar Adası’nı, Eski Van Şehri’ni, Hoşap'ı, Muradiye Şelalesi’ni, Van’ın tarihi ve turistik yerlerini gezdirmek lazım. İranlı turistlere en azından 10-15 günlük bir gezi planlamak lazım. Tarihi yerleri tek tek gezdirmek lazım ki buraya gelen turist sayısı artsın. Çünkü alışveriş için geldikleri zaman gelip bir gün alışverişlerini yapıp 1-2 gece konaklama yapıp gidiyorlar. Eğlence ve tarihi turistik yerleri de İranlılara gezdirirsek belki 1 hafta kalma ihtimalleri olur” diye aktardı.

ALIŞVERİŞ VE İNDİRİMLER VAN’A ÇEKİYOR

Ocak ayının turizmciler için zor bir ay olduğunu vurgulayan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, şunları kaydetti: “Ocak ayında İran’da sınavlar olduğu için turistler gelemediler. Sadece Türkiye’ye değil başka yerlere de gidemediler. Ancak Şubat ayında turistler gelemeye başladı, bunun en büyük sebebi kentte indirimlerin olmasıdır. Bunun yanında Nevruz ve Shopping Festivalinin olması da büyük bir etken. İran’da Nevruz, yenileme anlamına geldiği için oradaki insanlar da evden tutun giyimine kadar her şeylerini yeniliyorlar. Bundan dolayı rotalarını Van’a çeviriyorlar.”

“17 BİN TURİSTİN BÜYÜK BİR KISMINI VAN ALDI”

kente gelmesinin ekonomi için büyük önem taşıdığının altını çizen Yüksel, “Otellerden tutun eğlence mekanlarına, yemek sektöründen giyime gibi birçok sektör de canlanma başladı. 17 bin değil ayda keşke 70-80 bin kişi gelseydi. Ancak bunlar sadece Van veya Türkiye’ye gelmiyorlar, dünyanın birçok yerine gidiyorlar. 17 bin turistin büyük bir kısmını Van aldı diyebilirim. Nevruz zamanında da bütün oteller doldu. Bununda gerek bize gerekse de kentte büyük bir katkısı oluyor. Nisan ayında ise bir düşüşün yaşanacağını öngörüyoruz. Çünkü herkes tatilini yaptı ve bir de ramazan ayından dolayı bir düşüş yaşanacaktır. Mayıs ayında ise yine turist sayısında artış yaşanacak ve sezonu dolu dolu geçireceğiz.” Diye ekledi.

BEYAZ: EKONOMİK GİRDİ ESNAFI MEMNUN EDİYOR

Turizmci Murat Beyaz, İranlı turistlerin gelişinin Van esnafına katkı sağladığını aktardı. Beyaz, 15-29 Mart arasında düzenlenen Shopping Fest’e de değinerek, “İranlıların Van’a gelişi kentin ekonomisi olumlu bir katkıdır. Aynı zaman da iyi de bir PR çalışması oluyor. İranlıların akın akın geldiği bir şehre özellikle yurt içinden de gelebilecek turistlerin en iyi kanıtı bu. Öbür taraftan da şehre giren o ekonomik girdinin esnafı ve tüccarı memnun ettiğini gözlemliyoruz. Bu da şehrimiz adına bizi sevindiriyor. Shopping Fest artık geleneksel hale geldi. Dolayısıyla festival hem İranlıların şehre gelmesinde etkili oluyor hem de kente gelmiş olan İranlıları alışverişe teşvik ediyor. Bu festival olmasaydı İranlılar yine Van’a gelecekti ama bu kadar alışveriş yapma isteği doğmayacaktı. Bu anlamda olumlu ve güzel bir yansıması olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

İRANLI TURİST, VAN ESNAFINA CAN SUYU OLUYOR...

Baharla beraber daha fazla İranlı turistin Van’a geleceğini belirten Beyaz sözlerine şöyle devam etti: “Ocak ve Şubat ayının kış olması dolayısıyla turizmin en sönük olduğu aylardır. Dolayısıyla Ocak ayında 10 bin, Şubat ayında 17 bin turistin Van’a gelmesi azımsanamayacak bir rakam. Ölü sezon dediğimiz bir sezonda bile bu kadar İranlı turist almışız. Mutlu olmamız gereken bir rakam. Aynı zamanda Mart ayında bu sayı çok daha artacaktır. Ben Mart ayı verilerinin Ocak ve Şubat ayı verilerinin toplamından çok daha fazla olacağını düşünüyorum. Baharla beraber yaz aylarında da sıklıkla İranlıların en ufak tatillerini bile burada geçireceklerini düşünüyorum. Her hangi bir sıkıntı olmazsa yılsonuna doğru 2019 yılındaki turist sayısını geçeceğimizi düşünüyorum.”

“KENDİMİZİ ÇALIŞMALARIMIZLA GÖSTERELİM”

Beyaz, gelecek aylarda daha çok İranlının Van’a gelmesi için festivallerin, konserlerin artması gerektiğini dile getirerek, “Turizm aktif bir rol oynanması gereken bir sektör. Durağan değil. Dolayısıyla gelecek aylarda turistin buraya gelmesi için aktiviteler oluşturmak gerekiyor. Gelme isteklerini canlı tutmak gerekiyor. Bu yönde de mutlaka çalışmak ve gündemde tutmak gerekiyor. Turist dışardan şehre gelince para bırakır. Bizim olmayan bir parayı bize bırakır. Bütün dünyada bu böyledir. O yüzden mutlaka festivaller, organizasyonlar, konserler yapıp herkese kendimizi göstermemiz gerekiyor. Eksik de olsa mutlaka bir hareket sağlamak gerekiyor. Şehre katkı sunacak birçok şey yapmak gerekiyor” dedi.

Editör: TE Bilisim