ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / Van için büyük anlam ifade eden İranlı turistler, bir bayram öncesinde yine kente gelmeye başladı. Vergi borçlarının ödenmesi süreci başlayan, yıllardır büyük sıkıntılar yaşayan kent esnafı bu bayramda hem İranlı turistlerin hem de bayram alışverişi yapacak Vanlıların ekonomiye can suyu olmasını bekliyor. Son bir kaç bayramı sıkıntılı geçiren, tam bayram arifesinde büyük olayların patlak verdiği kentte bu kez esnaf olaysız ve çifte bayram yaşamak istiyor. İranlıların bir kez daha akın edeceği kentte hali hazırda devam eden barış ve huzur ortamının sürekli olmasını bekleyen esnaf huzur ortamının sürekli olması için de dua ediyor. Otellerin şimdiden yüzde 60-70 doluluğa ulaştığı kentte bayramla birlikte esnafın yüzünün tam anlamıyla gülmesi bekleniyor.

 

2017 yılında Van’a akın etmeye başlayan İranlılar Nevruz Tatilinde deyim yerindeyse Van’a ve Türkiye’ye akın etti... 3 aylık süreçte 106 bin 216 İranlının geldiği Van’da oteller, mağazalar, eğlence mekânları, lokantalar ve iş merkezlerinde oluşan yoğunluk esnafın hem yüzünü güldürdü hem de cebini doldurdu... Van’a gelişleri bir gelenek haline gelen İranlıların Ramazan Bayramı tatilinde de Van’a akın etmeleri bekleniyor. İranlılar Van’a bu gelişler bayramların dışında da devam ediyor. Hafta sonları da Van’a gelen İranlılar bayram öncesinde kentte can suyu oldu. Van esnafı İranlıları en büyük kaynak olarak görürken, “İranlılar Van’a gelsin. Van kazansın, esnaf kazansın, herkes kazansın.” Diyor...

 

 

VAN’DA OTELLER YİNE DOLACAK

Geçtiğimiz yıl Van’a Nevruz Tatilinde 40 bin turist gelirken, geçtiğimiz Nevruz Tatilinde ise 60 bini İranlı turist Van’a geldi. Geçen yıl 1 milyon turist geldiği Van’da bu yıl ise 1 milyon 500 bini aşkın turist gelmesi bekleniyor. Ramazan ayı önce Van’a hafta sonu tatilleri için akın eden İranlılar Van’daki otellerin yüzde 100’lük doluluk oranına ulaşmasını sağladı. Ramazan ayında ise bu oran düşse de yüzde 60’lık oranla iyi bir seviye yakaladı. Turizmciler ve otel sahipleri bayramda otellerin yüzde 100’lük doluluk oranına çıkmasını bekliyor.

 

 

1 DEĞİL 2 BAYRAM YAŞAMAK İSTİYORLAR

İranlıların son yıllardaki gelişi ve bu bayramda da gelecek olmalarıyla ilgili konuşan esnaflardan Fırat Can şu ifadeleri kullandı: “Nevruz Tatilinde İranlılar Van’a akın etti. Buda bizleri çok mutlu etti. 2-3 aylık süreçte Van’a yaptıkları katkı başka hiçbir şekilde yapılamazdı. İranlıların Van’a gelmesinden mutluyuz. İnşallah bu bayramda da yine gelirler ve bize yine ikinci bayramımızı yaşatırlar. Önümüzdeki yıllarda bu sayının artmasını bekliyoruz. Çünkü her geçen gün artan huzur ortamlı ile İranlılar burayı daha çok tercih etmeye başladı.”

 

 

YAŞAR: İRANLILARIN GELİŞİ OLGUNLAŞTI

Cevher Yaşar adlı esnaf ise bayramı iple çektiklerini söyledi. Yaşar, “Bu yıl İranlıların yolunu bahardan yani Nevruz Tatilinden itibaren gözlemeye başladık. Nevruzda İranlı turistler ciddi bir şekilde Van’a geldi ve buda bize gerçek anlamada bir can suyu oldu. Şimdi ise bayramda Van’a akın etmelerini bekliyoruz. İranlılar ile görüşüyor ve konuşuyoruz. Bazı sorunlar yaşayabiliyorlar özellikle de gümrük kapısında inşallah bu sorunlarda tam anlamıyla biter ve İranlılar artık sadece bayramlarda değil, 2-3 günlük tatillerde de hep burada olurlar. Bu biraz olgunlaştı ancak daha da iyi bir seviyeye getirilebilir. İnşallah yapılacak olan çalışmalarla bugünleri de görmüş olacağız.” Şeklinde konuştu.

 

YEŞİLAĞAÇ: YÜZDE 60-70’LERDEYİZ

Otellerin doluluk oranı ve bayram beklentileri ile ilgili gazetemize konuşan Reşat Yeşilağaç ise şunları söyledi: “Şu adan yüzde 60-70 oranında doluluk oranlarına sahibiz. Bayram tatilinde İranlıların Van’a gelmesi ile yüzde 90, yüzde 100’lük oranlara çıkmayı bekliyoruz. Bu yıl ki Nevruz’dan bu yana ciddi gelişler var. Buda ilimiz için önemli bir gelişmedir. Van’ın ayakta durmasını sağlayan etkenlerden bir tanesidir. İranlıların Van’a daha fazla gelmesi de en büyük temennimizdir.”

 

 

BEYAZ: VAN, İRAN’DA YER EDİNDİ

İranlıların Van’a gelişi ile ilgili gazetemize konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Beyaz, “Van kenti İran’da bir yer edindi. Artık İran’ın Salmaz, Urmiye, Hot ve hatta Tebriz gibi şehirlerinde tatil denildiği zaman akla Van geliyor. Van İranlıların akıllarına yerleşti. Ancak bu kendiliğinden oluşan bir şey değil. Van’daki sektör temsilcilerin yapmış olduğu önemli tanıtım ve reklamlar ile bu sağlandı. Buradaki giyimciden, diğer sektördeki tüm insanlar İran’da tanıtımlar yaptı ve İranlıları Van’a davet etti. Buda önemli bir şeydir.” Dedi.

 

“VANLILAR İRANLILARA YAKLAŞMAYI BİLİYOR”

Vanlıların İranlılara davranışında önemli adımların atıldığını söyleyen Beyaz şöyle konuştu: “Biz İranlılar ile çok sıkı fıkı olduk. Artık İranlılar kendilerini Vanlı olarak görüyorlar. Van’da da İranlılara karşı ciddi bir duyarlılık meydana geldi. Bu duyarlılık ve İranlılara karşı olan ilgi daha artması gerekiyor. Ancak zaman zaman tuzaklar olabiliyor bu konuda da daha duyarlı olmamız gerektiğine inanıyorum. Van İranlılara nasıl yaklaşılması gerektiğini öğrendi bunu da sürdürmemiz gerekiyor. Tüm bunları yan yana koyunca şu anda yaptığımız işlerin meyvesini alıyoruz diyebilirim.”

 

BEYAZ: SOKAKLAR ŞENLENECEK

Bayram’da Van sokakların İranlılar ile şenleneceğini söyleyen Beyaz son olarak, “Bayram tatilinde, Nevruz tatili kadar büyük bir gelişin olacağını düşünmüyorum. Ancak yine de otellerin yüzde 100’lük doluluk oranlarına ulaşacağına inanıyorum. Van’da Ramazan bayramında ciddi bir İranlı hareketliliğinin ve canlılığın olacağını düşünüyorum. Sadece bayramda değil bunun dışındaki tatillerinde de Van’a geliyor. Bunlar önemli gelişmelerdir. İnşallah Van sokaklarımız yine İranlılar ile şenlenecek.” İfadelerine yer verdi.

 

 

TUNÇDEMİR: PAZARI İYİ KULLANMALIYIZ

İranlıların gelişi ile ilgili konuşan Ayanis Turizm Acentesi Yetkili Abdullah Tunçdemir İran pazarının Van için önemli olduğunu söyledi. Tunçdemir şunları söyledi: “Van için İran pazarı çok önemlidir. Ancak biz bu pazarı yeteri kadar kullanamıyoruz. Nevruz’da iyi bir İranlı Van’a geldi. Bizim bunları devam ettirmemiz gerekiyor. İranlıların Van’a gelmesi için çalışmalar yapıyoruz acente olarak. Bu çalışmaları diğer acenteler ve yetkili kurumlarda yapıyor. Bayramda da ciddi bir beklentimiz var. İnşallah esnafın ve Van’ın istediği kadar İranlı turist Van’a gelir yeniden.”

Editör: TE Bilisim