Toplantıda Van İş Dünyasını yakından ilgilendiren gelişmeler değerlendirildi. VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu toplantı sonunda yönetim kurulu adına yaptığı konuşmada şunları söyledi: Önce 2021 yılında hayatını kaybeden iş dünyamızın önemli iş insanlarına bir kez daha Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz. VATSO 2022 yılında da Van Halkının ihtiyaçları ve talepleri, esnafın, tüccar ve sanayicilerimizin beklentileri doğrultusunda hareket edecektir. 2023 yılı ya da daha öncesinde yapılacak olan genel seçimler öncesinde Van'ın gelişimini etkileyen sorunların artık çözülmesi gerekiyor.Daha önce hazırladığımız "Van'ın Gelecek Vizyonu" adlı çalışmada kısa, orta ve uzun vadeli yapılması gerekenleri belirtmiştik.

Maalesef Van hak ettiği yerde değil.
Türkiye genelinde neredeyse tüm iller arzuladığı vizyona kavuştu Ya da kavuşuyor. Çoğu hedeflerini tamalamak üzere ve yeni hedefler peşinde. Biz ise durduğumuz yerde sayıyoruz. Van için belirlediğimiz hedeflere ulaşılması için artık bazı sorunlar ivedilikle çözülmelidir. Acil çözülmesi gereken sorunlar başlıklar halinde şunlardır:

1-) Van Şehir Stadyumu
Türkiye'de ilçeler de dahil modern stadlara kavuşmayan kent kalmadı. Ama Van'ın hala bu sorunu çözülmedi. Stad AVM Merkezleri ve geniş otoparkıyla mevcut yerinde yeniden yapılmalıdır. Orası tam bir spor kompleksi olmalıdır.

2-) Van Çevre Yolu
Yılan hikayesine dönmüş Van Çevre Yolunun bu yaz muhakkak bitirilmesi gerekiyor. Van şehiriçi trafiği artık kaldırmıyor. Çevre yoluna açılacak yolların da bitirilmesi gerekir. Bu arada İpekyolu'nda trafiğin rahatlaması için karayolları, otogar ve üniversite kavşaklarına battı-çıkt yapılması gerekir.ı

3-) Ferit Melen Havaalanı

Van Ferit Melen Havaalanı Terminal binası çok yetersiz kalıyor. Binanın en azından yeni havalimanı yapılıncaya kadar yolcu giriş ve çıkış bölümlerinin genişletilmesi gerekiyor.

4-) Van Otogarı

Büyükşehire hiç de yakışmayan bir otogara sahibiz. Yeni otogarın biran önce yeri belirlenmeli ve harekete geçilmelidir. Yeni Otogar, Türkiye'nin en iyi otogarı olmalıdır. Bunun için yarışma düzenlenmelidir.

5-) Sebze Halı

Van'ın yaş sebze meyve hali Van'ın ihtiyaçlarına cevap verebilecek yeterlilikte değildir. ihtiyaçlara cevap veremediği yetersiz kaldığı göz önündedir. Şehir ihtiyacını karşılayacak yeni sebze haline ihtiyaç var. Bununla birlikte Gıda Toplantıcılar Sitesi de bir takım düzenlemelerle modernleştirilmelidir.

6-) İmar

Van istihdamında önemli yere sahip olan inşaat sektörünün önündeki engeller kaldırılmalıdır. İmar planlarının her yıl değiştirilmesi sağlıklı değildir. Van'ın uzun vadeli bir imar planına ihtiyacı var. Van'da konut sıkıntısının çözülmesi için büyükşehir ve ilçe belediyeleri bir an önce harekete geçmelidir. Bununla birlikte İnşaat Malzemeleri Sitesi fe bir an önce yapılmalıdır.

7-) Sınır Ticareti

Sınır ticaretinin artık açılması gerekir. Alınan ve satılan ürünlerde kalem, kota ve miktar kısıtlamalarının kaldırılması lazım. Sınır ticaretindeki uygulamalar yeniden eskisi gibi olmalıdır. Kanun ilk çıktığı hale dônmelidir. Van'da Kapıköy dışında Çaldıran - Çilli ve Başkale - Gelincik Sınır Kapıları da açılmalıdır. Bu saydıklarımız en azından 2022'de bitirilmelidir. Ondan sonra orta ve uzun vadede olan hedefler için çalışılmalıdır.

Editör: TE Bilisim