Van'da 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından hükümet tarafından 'Toplum Yararına Çalışma Projesi (TYÇP) kapsamında değişik kurumlarda çalıştırılmak üzere işe alınan yaklaşık 4 yıl sonra işten çıkarılan İş-Kur elemanları, tekrar işe alınmamaları halinde eylemlerine devam edeceklerini söylediler.

 

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen 7.2 ile 5.6 büyüklüklerindeki 2 depremin ardından İş-Kur, TYÇP kapsamında 7 bin 286 kişiyi, Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere çeşitli resmi kurumlarda görevlendirilmişti. 3 yıl 9 ay çalışıp, 3 ay boş kalan işçiler, 2014 yılının Haziran ayında işten çıkarılmıştı. İşten çıkarılmaları nedeniyle sürekli eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışan İş-Kur elemanları, Fakı’ye Teyran Parkı’nda bir basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasında İş-Kur elemanları adına konuşan Ethem Altın, 4 yıldır sürdürdükleri mücadelenin son bulması için iki İş-Kur elemanı ile birlikte Ankara’ ya gittiklerini ve orada bir dizi görüşmelerde bulunduklarını söyledi. Salı günü yapılan grup toplantısından sonra AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ile birlikte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüşerek yaşadıkları sıkıntıları anlattıklarını ifade eden Altın, mağdur olan bu insanların kalıcı olmaları yönünde ricada bulunduklarını anlattı. Bakan Çelik'in işçilerin hangi kurumlarda çalıştığını sorduğunu ve daha sonra yetkili kurum amirleri ile görüşerek sorunun çözümü noktasında da kurum amirlerine talimat verdiklerini dile getiren Altın, “Kendisi bizzat bu kurum amirlerini arayarak kendilerine bu arkadaşların emekli olana kadar çalışacaklarını söyledi. Ben bunu bir müjde olarak bu işçilere diyemiyorum. 4 yıldır aynı şeyler söyleniyor. Buradan bir kez daha Van'daki yetkililerden Van'daki milletvekili aday adaylarından rica ediyoruz. İşin sonuna gelmişiz. Bakan he demiş. Başbakan he demiş. Bu işin takipçisi olalım. Biran önce bu işi bitirelim. Eğer Van'da yüzde 80'e ulaşan bu işsizliği azaltmak istiyorsak. Eğer Van'da kaldırımlarda çocukların peçete satmasını, ışıklarda araba camlarını silmelerini istemiyorsanız yetkililerden isteğimiz bize destek olmalarıdır. Bizimle beraber olursanız bir hafta içinde Van halkına güzel bir müjde gelecektir” dedi.

 

Sorunun çözülmemesi halinde Haziran ayında yapılacak olan seçimleri zehir edeceklerini vurgulayan Altın, “Sorunumuz çözülmediği taktirde önümüzdeki bu seçimi zehir edeceğiz. Van'daki adayları gezdirmeyeceğiz. Bu milletvekilleri Van'da huzur bulamazlar. Bunu bütün dünya bilsin. Van'da bir ilki gerçekleştireceğiz. Eğer bu iş olmadığı takdirde hiçbir milletvekilini Van'a sokmayacağız. 4 yıldır bu mücadeleyi sürdürüyoruz ve asla geri adım atamayız. Bu arkadaşlarımız kalıcı olmadıkları sürece bu eylemlerimiz devam edecektir" şeklinde konuştu. Yapılan basın açıklamasının ardından İş-Kur elemanları olaysız bir şekilde dağıldı. 

Editör: TE Bilisim