ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM-HAKAN İZGİ

Van’da bir dönemler sadece vaburların yük alıp, yük boşalttığı ve kordon sahili ile vatandaşların stres attığı bir olan Van İskele Sahili, son birkaç yıl içinde büyük değişimler yaşadı. TCDD’nin geçtiğimiz yıl mevcut İskele’yi yıkıp tren yolunu genişletme çalışması sonrası başlayan tepkiler bölgenin ruhunu kaybettiği yorumlarını alsa da, bölgede yapılan çalışmalar ve kordonun yeniden inşaası bir araya geldiğinde İskele yeni bir alana dönüştü. Tuşba Belediyesi eliyle geçtiğimiz yıllar içerisinde aşamalı olarak inşası tamamlanan 15 Temmuz Şehitler Parkı 1 ve 2’inci etap çalışmaları ile daha önce atıl duran devasa bir alanda büyük bir yaşam alanı oluşturdu. Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, bununla sınırlı kalmayıp bölgede 717 bin 212’lik bir alanda bölgenin en büyük Millet Bahçesi’nin müjdesini verdi. Bu çalışmanın tamamlanması beklenirken Tuşba, üniversiteden başlayıp İskele’ye kadar uzanan hayal proje sahil yolunu tamamlarken, TCDD’nin de daha önce yıktığı sahil kordonunda sona gelindi. Tüm bu çalışmalar birleştiğinde Tuşba sınırlarındaki İskele Bölgesi müthiş bir cazibeye kavuştu. Geçtiğimiz günlerde de Başkan Akman’in yıllardır beklenen doğalgaz müjdesini verdiği İskele’de bir yatırım bir arada buluşurken, son gelişmeleri değerlendiren vatandaşlar memnuniyetini dile getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) arazisinde bulunan, ancak tren yolunun genişletilmesi projesi kapsamında 21 Mart 2019 tarihinde yaya geçişlerine kapatılan ve ardından yıkım işlemleri başlatılan İskele Sahil Yolu yeniden yapılıyor. Parklarla cazibe kazanan İskele’de aynı zamanda bölgenin en büyük millet bahçesinin de hazırlıkları yapılıyor. Bununla birlikte bir taraftan da Yıllar içerisinde Van’ın simgelerinden ve uğrak yerlerinden birisi haline gelen İskele’deki sahil kordonunun yeniden yapılması çalışmaları yürütülüyor. Tüm bu gelişmeler sürerken Şehrivan’da değerlendiren vatandaşlar, bu kararın çok sevindirici olduğunu ifade etti.

İSKELE’DE SAHİL KORDONU SEVİNCİ

İskele Sahil Yolu için çalışmalar başladı başlamasına fakat çok geç bir çalışma olduğunu belirten vatandaşlardan Sefer Karaca, “Aslında ilk yıkım kararı başladığı zaman tekrar yapılmayacağı yönde iddialar vardı. Bu iddialar şahsım adına konuşayım beni çok üzmüştü. Fakat tekrar yapılma kararı verilmesi çok sevindirici bir haber olmasına rağmen çok geç kaldıklarını da belirtmek isterim. Madem İskele Sahil Yolu yapılıyor eskisinden daha güzel bir şey yapılabilir diye düşünüyorum. Misal oralara sadece oturarak bırakmamaları gerekir, insanların ilgisini veya en çokta turistlerin ilgisini çekecek farklı çalışmaların yapılası taraftarıyım. Yani daha çok İskeleye giriş alanlarında küçük eğlence merkezleri yapılırsa insanların oraya daha çok gitmelerinde yardımcı olacağını düşünüyorum. Yıkılma kararı geçen sene alınmıştı, bu memleketin evlatları olarak bizi üzmüştü ancak oraya yeni yerler açan veya orada yıllardır esnaflık yapan insanları da daha çok mağdur etmişti. Şimdi ise tekrar yapılıyor ki yapılması gerekirdi. Çünkü Van’ın en gözde yerlerinden birisiydi.” İfadelerini kulandı.

VATANDAŞLAR MEMNUN

Sahil kordonu yıkıldığında mahalleyi de bölgeyi de ciddi etkileyen bu yıkım hem civardaki esnaf hem de Van halkı için büyük kayıp olmuştu. Bu karar sonrası kentten ciddi tepkiler yükselmiş ve bölgenin yeniden eski haline dönmesi istenmişti. Bu süreçte Tuşba Belediyesi eliyle çalışmalar devam etmişti. O yatırımlar sonrası son olarak da İskele’nin yeniden yapılması kararı vatandaşlar nezdinde sevinçle karşlandı. Bölgede ikamet eden vatandaşlardan Ferdi Mutlu, “İskele bir ara ölüm sessizliğine bürünmüştü. Çok şükür şu sıralar çok güzel. Parklar muhteşem oldu. Geçtiğimiz günlerde doğalgaz müjdesini aldık. Sahil yeniden yapılıyor. Burada eski günlerde olduğu gibi o hareketliliği yeniden göreceğiz” dedi.

DÖRT GÖZLE AÇILMASINI BEKLİYORLAR

Şehrivan’a konuşan İskele bölgesi şoförlerinden İbrahim Griyit, “İskele Sahil Yolu’nun yıkılması bizi kötü etkilemişti. Umarım yeni hali bizi iyi yönde etkiler. Çünkü eski hali bile insanların oraya gitmesini sağlıyordu. Şimdi ise yeniden yapılıyor ve yeni şeyler her zaman insanı etkilemiştir. Sahil yolunun ise çok farklı bir güzelliği var. İnsanlar oranın yapılıp açılmasını dört gözle bekliyor. Tabi bizde servis şoförü olarak yeniden açılmasını isteriz. Gerek işlerimizin iyi olması gerekse bu kadar güzel bir yerin yok olmaması adına tekrar yaya geçişlerine açılmasını isteriz. İskele çok güzel bir konuma sahip bundan dolayı sahil yolunun bitirilmesinden sonra oraya ziyarete gelen araçlar için uygun bir park yapılması daha iyi olur. Çünkü orası yıkılmadan önce yolların etrafında park edilmiş birçok araç bulunuyordu. Buna bağlı olarak trafiğin sıkışmasına ve kaza oranının artmasına neden oluyordu. Ama her şeye rağmen gerçekten yeniden açılması çok mutluluk verici diyebilirim.” Şeklinde konuştu.

YIKIM EN ÇOK CİVAR ESNAFI ETKİLEMİŞTİ

Sahil yolunun yıkılması İskelede bulunan esnafları kötü etkilediğine dikkat çeken Ümit Öztürk, şunları söyledi: “Geçen sene sahil yolunun yıkılması vatandaşların oraya gitmesine engel oldu. Vatandaşlar oraya uğramadığından dolayı civarda bulunan esnaflar iş yapamaz hale gelmişti. Umarım yol en kısa zamanda düzelir ve esnaflarımız eski düzenine kavuşur. Ama bu sahil yolu çalışmalarında proje dışında etrafta bulunan esnafların ve vatandaşlarında görüşü alınabilir. Çünkü onlar yıllardır oradalar ve orada neyin daha iyi neyin daha kötü olduğunu bildiklerini düşünüyorum. Bir de en ufak bir çalışmada ya da yıkımda yine olan oradaki insanlara oluyor. O yüzden böyle kararların ansızın alınması gerektiğini düşünüyorum ve yapıldığında da yine fikir alış verişinde bulunması gerektiğini düşünüyorum. Üstelik eskisinden daha güzel projeler yapılarak sahil kenarların canlandırılmasından yanayım.” 

İSKELE İÇİN DENİZ SPORLARI ÖNERİSİ

Şehrin güzelliği için tekrardan yapılma kararının alınmasını olumlu karşılayan ve gerekende buydu zaten cümlelerini sarf eden Bahar Yeşil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Van’da yapılan bütün restorasyon çalışmalarını olumlu karşılıyoruz. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmayan denizcilik faaliyetleri açısından İskele Sahili’nin yenilenmesi çok daha iyi olur. Çünkü yeni yapılan çalışmaların eskiden daha iyi olması Van’da şölen oluşturacak deniz oyunlarına da ev sahipliği yapılabilir. Elimizde Van Gölü gibi güzel ve eşi benzeri olmayan bir eser var. Ancak değerlendiremiyoruz, neden tekne seferleri düzenlenmesin ki ya da kocaman gölde neden farklı aktiviteler yapılmasın. Biz ancak yıkma ve kirletme derdindeyiz. Bunları yapabilirsek Van’a çok şey katacağımızdan eminim.”   

“YAPILMA KARARI BAŞTAN SALMA BİR KARAR OLMAMALI”

İskele Sahil Yolu daha işlek hale getirilmesi gerektiğini kaydeden vatandaşlardan Emirhan Kaya, “Yıkılması doğru bir karar değildi. Hatta yıkımdan sonra tekrar yapılmaması hiç doğru değildi. Ama neyse ki öyle bir durum olmadı ve tekrar yapılma kararı aldılar. Göl kenarı dediğin zaman ya aklına İskele gelir ya da Edremit, buralarda ise yıkım kararının alınması, tahrip edilmesi çok üzücü bir durum. Van’ı Van yapan göldür, bizimde bu göle ve etrafına sahip çıkmamız gerekirken kirletiyoruz, yıkıyoruz ve önemsemiyoruz. Önce yetkililerin bu güzelliğe sahip çıkması gerekir ve daha sonra tabi ki bizim. Şimdi yeniden yapılma kararı baştan salma bir karar olmamalı. Yeni bir şey yapılıyorsa en iyisinin yapılması gerekir. Oranın daha işlek bir yer olma gibi bir şansı var. Çünkü dediğim gibi gölün olduğu nadir yerlerden biri. Tabi bizimkisi sadece fikir sahil yolu yapıldıktan sonra eski haline döner mi ya da daha mı güzel veya daha mı kötü olur, onu kimse bilemez. Ama belediye böyle bir karar almışsa en iyisini yapacağını umut ediyorum.” Diye ekledi.

YA HİÇ YAPILMASIYDI…

Son olarak İskele Sahil Yolu’nda esnaflık yapan Hayrettin Tok, şunları anlattı: “Bu karar tabi ki bizi çok mutlu etti. Sahilin yıkılmasından sonra birçok dükkân boşaldı, çünkü insanlar eskiden göl havası almak için buralara gelip turlardı. Yıkıldığı zaman tekrar niye gelsinler, ileri de park yapıldı bütün vatandaşlar oraya gidiyor ama burası farklıydı ve daha güzeldi. Keşke hiç yıkmasalardı, buna da şükür tekrar yapıldığına dua etmek gerekir. Ya hiç yapılmasaydı bizde buradaki ekmek teknemizi kapatacaktık. Diğer parkta yer bulamazdık. Çünkü orada da ekmeği için yer açan insanlar var. İnşallah daha iyi olur ve insanlar daha çok gelir. Burada dükkânı kapatan insanlar geri gelir.”

Editör: TE Bilisim