Van Milletvekili Kemal Aktaş, günlerdir işlerine son verildiği ve bir daha alınmayacakları dolayısıyla eylem yapan İŞKUR işçilerinin durumunu meclise taşıdı.

Sayısı 7 bin 200’ü bulan İŞKUR çalışanlarının işten çıkarılmaları halinde ciddi bir toplumsal sorunun ortaya çıkacağını belirten Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş, bu insanların aileleriyle birlikte 70 bin civarında bir kesime ulaştığını belirterek, bu konuda hükümete çağrıda bulundu. Aktaş sunduğu önergesinde; “23 Ekim 2011 ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde büyük depremlerle sarsılan Van ilimizdeki toplumsal depremler bir türlü bitmek bilmemektedir. Aradan 3 yılı aşkın bir süre geçmiş olmasına rağmen hükümetin ve yerel sorumluların uygulamaları neticesinde Van halkı mağdur olmaya devam etmektedir. Van depreminden sonra İş-KUR aracılığı ile işe alınan 7200 kişinin işlerine son verildiğine dair haberler basın ve yayın kuruluşlarında yer almaktadır. Aralarında kadın ve engelli yurttaşlarımızın da bulunduğu 7200 işçinin aileleriyle birlikte yaklaşık 70.000 kişilik bir nüfusun geçimin sağladıkları iddia edilmektedir. Bu yurttaşlarımız depremde mağdur olan yurttaşlarımız olup çoğunun TOKİ vb. kurumlara uzun süreli borçlandırıldıkları belirtilmektedir. Herhangi bir gerekçe ileri sürülmeden 3 yıldır çalıştıkları işlerinden atılmaları yeni bir toplumsal sorun ortaya çıkarmıştır.” Dedi.

Aktaş ayrıca işten çıkarılma ile ilgili haberlerin doğruluğunu da Bakan Çelik’e sorarken, işten çıkarılmanın detayları hakkında da şu ifadelerle bilgi istedi; “Deprem mağduru 7200 işçinin işlerine son verildiği bilgisi doğru mudur? Doğruysa bu uygulamanın gerekçesi nedir? 7200 işçinin işlerine son verilmesi kararı bakanlığınızın bilgisi dâhilinde mi verilmiştir? Aralarında 1400 civarında kadın ve 200 civarında engelli yurttaşında bulunduğu hepsi toplumun dezavantajlı grubunda yer alan yurttaşlarımızın işlerine son verilmesi sosyal devlet söylemiyle bağdaşıyor mu? İş-KUR aracılığıyla işe alınan yurttaşlar hangi iş hukukuna tabidirler? İş akitlerine hangi şartlarda son verilmektedir? Türkiye genelinde belirtilen statüde çalışan işçi sayısı ne kadardır? Bu işçilerin ekonomik ve özlük haklarıyla ilgili düzenlemelere ne şekilde kim karar vermektedir?  Bu statüde çalışan işçilerin sendikal haklarını kullanmaları ile ilgili bir düzenleme var mıdır? İş-Kur Aracılığıyla işe alımlarda partizanca davranıldığına dair iddialar doğru mudur? 30 Mart yerel seçim sonuçlarının işten atılmalarla bir ilgisi var mıdır? Yoksa bu yönlü iddialarla ilgili bir araştırmanız var mıdır? TOKİ vb. kuruluşlara uzun vadeli borçlanmış bu yurttaşlarımızın yaşayacağı mağduriyetlerle ilgili almış olduğunuz önlemler var mıdır? Varsa bu önlemler nelerdir? İşten çıkarılanların yerlerine işçi alımı yapılacak mıdır? Yapılacaksa ne tür bir seçme sistemi uygulanacaktır?”

 

Editör: TE Bilisim