Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 10-14 Mayıs tarihlerinde, “21’inci Yüzyılda İslam Dünyasına Stratejik Bakış Uluslararası Kongresi” başladı.

 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 10-14 Mayıs tarihlerinde, “21’inci Yüzyılda İslam Dünyasına Stratejik Bakış Uluslararası Kongresi (Fırsatlar, İmkânlar, Gelişmeler, Sorunlar, Çözüm Önerileri)” başlıklı uluslararası düzenlendi. Kongrenin konusu, kapsamı, katılımcı bilim insanı ve katılımcı ülke çeşitliliği itibariyle bölgede bir ilk niteliğindedir.

 

Kongreye Türkiye’den 59, yurtdışından 24 farklı ülkeden 49 katılımcı katılım sağladı. Yurtdışından Irak, Mısır, Fas, Ukrayna, Tunus, Libya, Cezayir, Suriye, İspanya, Umman, Ürdün, Yemen, Kazakistan, Çin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Filistin, İran, Rusya Federasyonu, Kırgızistan, Afganistan, Hindistan, Azerbaycan, Bulgaristan ve Özbekistan’dan bilim insanı Van’a gelerek Ortadoğu’da İslam’ı tartışıyor.

 

Kongre 26 oturumda 100 bildiri sunularak, bilimsel sunumlar ve bilimsel tartışmalar Türkçe, İngilizce, Rusça ve Arapça olmak üzere dört dilde yapılacağı belirtilmesine rağmen teknik bir arızadan dolayı kongredeki konuşmalar diğer dillere çevrilmedi. Kongrenin çerçevesi, dört ana başlık altında yer alan otuz alt başlıkta belirlendi.

 

“KONUŞMALAR TARİHE NOT OLARAK DÜŞECEK”

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Karadağ, kongrenin açılışında kısa bir açıklama yaparak kongrenin ana çerçevesinin İslam dünyasında jeopolitika, toplum siyaset ilişkisi, ekonomi, bilim, eğitim ve teknoloji ana başlıklarının olduğunu belirtti. Karadağ, kongreye Türkiye’den 59, 24 farklı ülkeden de 49 kişinin katıldığını ifade ederek, “26 oturumda tamamlanacak olan kongrede 100 bildiri sunulacak ve bilimsel tartılmalar yapılacak. Kongrenin sonunda sonuç bildirgesi sizlerle paylaşılacak. Ayrıca sonuç bildirgesi 4 farklı dile çevrilecek. Kongreyle ilgili sergilerimiz var. Özellikle 2 sergimizde Suriye’deki işgal hareketlerinin, terör hareketlerinin ve iç savaşın oluşturduğu kaostan kaçarak, huzuru bulmak üzere ülkemize sığınan 3 milyon mülteci var. Bunların içinde kadınlarda var. Ancak bu kadınların yaşadığı trajediye uluslararası toplumların kulakları sağır ve gözleri görmüyor. Görmezden geliyorlar. Biz Araftaki kadınlar adlı sergimizi kamuoyuna bildirmek istedik. Ve üçüncüsü de yüreğimizin yarası olan Halep’in bir öfkeyle harap edilişini görmekteyiz. Bununda sergisi var.” Dedi. Karadağ son olarak bu kongrede yapılacak olan konuşmaların tarihe not olarak da düşeceğine de dikkat çekti.

 

7 AYLIK ÇALIŞMA

Karadağ’ın ardından konuşan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, kongrenin amacının bir araya gelinerek sorunları tartışmak istediklerini ifade ederek, “Bu anlamda çalışmalara başladık. 7 aylık süreçte çalışmalar yapıldı. Herkes çok özverili çalıştı ve tüm çalışanlara ve kurulda yer alanlara teşekkür ediyorum. Bu ayet nasıl bir duruş sergilemesi gerektiğini bize söylüyor. Geldiğimiz nokta bu böyle bir şey mi? Bunu buradaki oturumlarda tartışacağız.” Diye belirtti.

 

“BÜTÜN TERÖR ÖRGÜTLERİ İSLAM DÜNYASINDA ORTAYA ÇIKIYOR”

Battal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu tür toplantılarda biz inşallah İslam dünyası olarak sorumluluklarımızı ele alarak, belki zaman zaman tek bir konu üzerine konuşmalar yapılacak. Buna örnek enerjiyi tek başına ele alıp konuşabiliriz. Biz kendimizi tanımadığımız için nedense bütün terör örgütleri İslam dünyasında ortaya çıkıyor. İslam toplumlarını mahvediyor ve kan döküyor. İslam dünyasında çıkan bu kargaşa ve kaos ortamlarını ben çözeceğim diye ortaya çıkıyor ve İslam dünyasının başına bela oluyor. Bizler bunu birçok kez de yaşadık. Biz bunları yaşadık ve yaşıyoruz. Bundan sonra bundan nasıl kurtuluruz diye bu toplantıları yapıyoruz.”

 

“BU TOPLANTILAR BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Süper güç ülkelerin savaşları kendi ülkelerinde yapmadığına dikkat çeken Battal, “Ortadoğu ülkelerinde savaş yapıyor ve ben çözeceğim diyor. Bu bizim sorunumuz size ne? Burada insanları vuranlar Allahu ekber diyor, öldürülen Allahu ekber diyor. Burada kullanılan silahların paralarının da nereye gittiği belli. İşte bu yüzden bu toplantılar yapılıyor ve bun yaşananlar artık yeter artık denilecek ve bir susun denilecek. Sayın Cumhurbaşkanımız one minut dedikten sonra tüm gözle İslam dünyasına çevrildi. Artık İslam toplumu bir susun diyor. Bizde yaptığımız bu toplantılar ile bir susun diyeceğiz ve kendi sorunumuzu kendimiz çözeceğiz. Genç nüfus ve bu kaynaklara rağmen biz neden gözyaşı ve kan içindeyiz. Biz akıllı değil miyiz? Allah’a şükür akıllıyız. İşte bu toplantılar ile kendi kaynaklarımızı ve gençlerimizi kendimiz kullanacağız. Bu toplantılar bizim için önemlidir.” Şeklinde konuştu.  

 

“NASIL ADALET SAĞLANIR BİZ BUNU GÖSTERECEĞİZ”

Battal konuşmasını şöyle tamamladı: “İslam ülkelerinde değişik sorunlar var. Bir şeyi daha görmemiz gerekiyor. 1946’da Avrupa bir birine girdi ancak 1956 yılında kurulan kömür birliği ile tüm sınırlar kaldırıldı. Biz yüz yıllardır komşu kardeş olduğumuz halde bunu yapamıyoruz. Bizimde bu birlik gibi kendimize çok iyi dost olmamız gerekiyor. Biz aynı dinin kardeşiyiz. Bu yüzden birlikte içinde olmamız gerekiyor. Ancak biz nasıl bir birimizle kavga ederiz bunun derdi içine girmiş durumdayız. İşte bu yüzden bu toplantılar önemlidir. Bizde bu toplantılarda konuşarak birliğimizi ve kardeşliğimizi oluşturacağız. Yarınlar İslam dünyasının öncülüğünde dünyaya nasıl adalet sağlanır biz bunu göstereceğiz.”

 

TURAN: BAHAR HABERCİSİ GİBİ TOPLANTI YAPIYORUZ

Battal’dan sonra konuşan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan da yaptığı konuşmada İslam’ın tarihçesini anlattı. Turan, “Bilim paylaşılarak çoğalır. Aynı şekilde güç kuvvete doğan ve çoğalan bir durumdur. Burada çok canlı ve heyecanlı bir topluluk görüyoruz. Her birinin içindeki cevher gözlerinden görünüyor. Van beklentimizin çok ötesinde bir toplantı gördüm. İslam dünyası ve onun önemli bir hücresi olan kurak bir dönem içerisinde adeta bahar habercisi gibi toplantı yapıyoruz. Ben bu duyguyu htim.” Dedi.

 

TAŞYAPAN: 3 GÜN İÇİNDE KONULAR DETAYLI OLARAK ELE ALINACAK

Van Valisi İbrahim Taşyapan ise yaptığı konuşmada, Van’ın büyük medeniyetleri barındıran bir şehir olduğuna vurgu yaparak, “Urartulara 300 yıllık başkentlik, Anadolu’nun İslamlaşmasıyla İslam’a kapısını açan bir şehirdir. Burası hemen medeniyetlere saygılı hem de tarihin değişik zamanlarından değişik medeniyetlerin yaşadığı topraklardır. Öyle bir toplantının Van’da yapılması önemlidir. Burada 3 gün boyunca konular detaylı olarak ele alınacak. Güzel sonuçlar ve somut sonuçlar ortaya çıkacak ve sonuçlar yayınlanacaktır. YYÜ Van’da 35 yıllık geçmişi ile ülkemizin köklü üniversitelerindendir. Ülkemiz, dünyaya ufuk açacak çalışmalar yapmaktadırlar. Bende emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

“BÜYÜK UFUKLAR AÇILACAK”

İslam dünyasına stratejik bakış konusunun önemli bir konu olduğunu belirten Taşyapan, “İslam dünyasın buhranlı bir dönem yaşamaktadır. Bizler fetret dönemin çocukları olarak buradayız. Bunun içindeki fırsatları iyi değerlendirebilirsek, ileri de yine parlak dönemlerin yükünü alabilirsek, bizden sonraki inşalarımız, çocuklarımız ve torunlarımız daha ayakları yere basar bir şekilde bugünden çaba göstermemiz gerekiyor. Biz bu gayreti gösterirsek İslam dünyası için gelecekte büyük ufuklar açılacaktır.” Diye belirtti.

 

TAŞYAPAN: BİRLİKTELİĞİ KURMAMIZ GEREKİYOR

Taşyapan, medeniyetlerin yaşlandığını ve çöktüğünü ifade ederek, “Şu anda dünyaya hükmeden Avrupa ülkeleri kısa zaman içinde büyük savaşlar ile savaşıyorlardır. Büyük medeniyetler büyük devlet tarafından kuruldu. Üniter devlet sonrası bütün İslam ülkeler parçalandı. Bugün Avrupa birliği bir imparatorluktur aslında. 25 devlet ile bir araya gelmiştir. ABD yine 51 devlet ile bir araya gelen bir devlettir. Bizde İslam ülkeleri olarak bu birlikteliği kurmamız gerekiyor. Herkes kendi mezhebine, küçük gurupçuklara ayrılarak kendini dışarda görürse bu devletleri kurmak ve bira raya gelmek çok kolay olmaz. İnşallah bu sempozyum güzel fikirlerin rehberlik etmesine katkı sunacaktır. İnşallah bu güzel bir yol gösterici olacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

“KONGRE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP OLACAK”

Çevremizde bulunan ülkelerde büyük bir yangının olduğuna vurgu yapan Taşyapan, “Bizde bu yangının merkezindeyiz. Suriye, Irak gibi ülkelerde yaşananlar ile İslam ülkeleri çökertilmeye çalışılıyor. Bizde bunları iyi bir şekilde görmeli ve bu toplantılar iyi sonuçların çıkması gerekiyor. Çok önemli bir kongre yapılıyor. Ben bu kongrede önemli sonuçların çıkacağına inanıyorum. Farklı ülkelerden 100’ü aşkın insan var burada. Bu kongre önemli bir yere sahip olacaktır.” Dedi.

 

ATALAY: SORUNLARIN ÇOK OLDUĞU BİR DÖNEMDEYİZ

Son olarak bir konuşma yapan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, “Bir akademisyen olarak aranızda yer alıyorum. Ben parlamentoda Van ilini temsil ediyorum. İlimize hoş geldiniz. İlimizde yapılan bu toplantı önem arz ediyor. Ben emeği geçenlere ve uzaklardan gelen herkese teşekkür ediyorum. Çok zamanlı bir toplanı yapılıyor. Çevremizdeki coğrafyaya, orta doğuya değinildi ve burada yaşananlara değinildi. Van burada bir merkezdir. İran sınırına 45 dakikalık bir mesafedeyiz. Irak ve Suriye’ye çok yakınız. Van eski medeniyetlere merkezlik etmiş bugün, ise ortada doğuda yaşanan sorunlara yakın olan bir ildir. Sorunların da çok olduğu bir dönemdeyiz.” Dedi.

 

“İSLAMİ HAREKETLERİNİ ÇOK YAKINDAN TAKİP ETTİM”

İslam ile ilgili yaşanan gelişmeleri takip ettiğini söyleyen Atalay, İslam dünyasının iyilerine sevindiğini olumsuzluklara ise üzüldüğünü kaydetti. Atalay, “İslam dünyasına birada bu gözlükle bakıyorum. Bu anlamda İslami hareketlerini çok yakından takip ettim. Kendimizi dini birisi olarak yaşatmaya gayret ettim. Üzerinde düşünmemiz gereken konular bunlar. Bütün Müslüman kimliklerin çok üzerinde durması gereken konular. Kitabımız Kuran ve Hz. Muhammed esas alınırsa ne baskı olur, ne insan onurunu zedeleyen uygulamalara yer verilidir. İslam’ın özü budur. Orada adalet var. Adalet yönetimi en önemli ilkedir. Orada emaneti ehline verme var. Bütün bu uygulamaları ile demokrasi ve cumhuriyet ile insan onuru oradadır. Dolayısıyla bugünün dünyasında, bugünün sisteminin için açık ve berrak sistemler oluşturmak gerekiyor. Bu konularda demokrasi özgürlük, insanlar hakları konusunda iyi örnekler ile İslam dünyası güçlendirilebilir. Diğer kısıtlamalar ile İslam dünyası güçlendirilmez. Van bunu en iyi yaşayan illerden bir tanesidir.” Diye konuştu.

 

ATALAY: BU KONGREDE İYİ ÖRNEKLER VE TEBLİĞLER VAR

Atalay, konuşmasını şöyle tamamladı: “Siz bilim inşalarının bunlara kafa yorması gerekiyor. Özellikle İslam bilginlerinin ve âlimlerinin bu konularda çağdaş cevaplar araması gerekiyor. Temel konularımız bunlar. Bu konuları çalışırken de özgür düşünen, özgürlüğünü iyi koruyan, siyasi iktidarlar ile bütünleşmeyen âlim ve düşünülere ihtiyaç var. İslam dünyanın bu anlamda parlak düşüncelere ihtiyacı var. Bunlar zamanında yetişmiş. Onlar erken dönemlerde bu cesareti göstermişler. O dönemde yapılan yanlışlara karşı koymuşlar. Düşünürlere bu görevlere düşüyor. Bu insanlara ihtiyaç var. Bu kongrede iyi örnekler ve tebliğler var. İnşallah bunlar çok iyi bir şekilde konuşulur. Bu platformlar önemlidir inşallah güzel sonuçları olacaktır.” 


ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ – ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim