ŞEHRİVAN HABER-ÖMER FARUK TOKTAŞ

Van Büyükşehir Belediyesi’nde geçtiğimiz haftalarda vekaleten atanan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ile yeni bir süreç başladı. HDP’li belediye başkanının İçişleri Bakanlığı kararı ile görevden alınması üzerine göreve başlayan Bilmez hızlı bir şekilde ekibi kurmak için çalışmalara başlarken, Van Büyükşehir Belediyesi’nin yeni çalışma sürecini de hızla tasarladı. Van’da yeni bir süreç başlarken Başken vekili Bilmez yeni dönemde yapılacakları tek tek kamuoyu ile paylaştı.

Geçtiğimiz haftalar içerisinde İçişleri Bakanlığı kararı ile görevden alınan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ın yerine büyükşehir belediye başkan vekili olarak görevlendirilen Van Valisi Mehmet Emin Bilmez göreve gelmesi ile birlikte var olan projeleri yakından takip ederek mevcut durumlarını kamuoyunun bilgisine sundu. Göreve başlamasının ardından yeni atanan Edremit Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman’ı Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri olarak görevlendiren Bilmez valilik ve belediye olarak izleyecekleri yol haritasına ait önemli detaylar paylaştı. Basın mensupları ile Karayolları 11.Bölge Müdürlüğü ev sahipliğinde bir araya gelen Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve Van Valisi Bilmez şeffaf bir yönetim anlayışı benimsediklerini, kent planlaması yapılırken belediye personellerinin ve vatandaşların da karar alma süreçlerine dâhil edileceklerini belirtti. Kentte devam eden ve yapılması planlanan projelere ilişkin birçok konuyu da açıklığa kavuşturan Bilmez kamuoyunun taleplerinin ve şikâyetlerinin her zaman dikkate alınacağını ifade etti.

“BELEDİYEDE HER ŞEY ŞEFFAF OLACAK”

Belediyedeki tüm çalışmaların şeffaflıkla yapılacağını ve kamuoyu ile paylaşılacağını belirten Bilmez “Birkaç hafta önce ilimizde Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı belediye kanunu 45. Maddesi kapsamında İç İşleri Bakanlığı’ndan farklı mecralarda yürüyen terör ile mücadele kapsamında soruşturma ve kovuşturmalardan dolayı görevden uzaklaştırıldı. Onun yerine Van Valisi olarak şahsım Van Belediyesi Başkan Vekili olarak görevlendirildi. Kısa bir süre sonrada Beytüşşebap Kaymakamımız Edremit Kaymakamı olarak atandı. Aynı zamanda da Büyükşehir Belediyesi genel sekreteri olarak görevlendirildi ikimiz de inşallah bu belediyede Van halkına Vanlılara imkânların el verdiği en üst düzeyde çalışacağız. Bu süre zarfında belediyede dikkat edeceğimiz başlıca hususları vurgulamak istiyorum. Her şey şeffaf olacak, halk ile paylaşılacak basın mensupları ile paylaşılacak. Gizli kapalı hiçbir şey belediyede olmayacak. Belediyemizde kurumsal yapıyı oturtacağız. İnşallah her bir daire başkanımızla her bir birimimizi kurumsal bir kimliğe yapıya kavuşturacağız. Bu kurumsal yapı ile vatandaşımıza halkımıza hizmet edeceğiz. Belediyede ki iş ve işlemlerde ve kent ile ilgili alınacak kararlarda hem çalışanlarımızı hem hemşerilerimizin fikirlerini düşüncelerini karar alma süreçlerine dâhil edeceğiz. Onun için Van kamuoyunun talepleri istekleri şikâyetleri her zaman dikkate alınacak.” Şeklinde konuştu.

“PERSONELİN EKMEĞİYLE OYNAMAYACAĞIZ”

Personellerle ilgili herhangi bir işten çıkarmanın söz konusu olmadığını fakat görevini yerine getirmeyen personeller hakkında da gereken işlemleri başlatacaklarını belirten Bilmez “Kent planlanırken kesinlikle kentte yaşayan insanlarımızın ve özellikle gençlerimizin hayallerine, umutlarına, beklentilerine gören planlanacak. Belediyemizde çalışan hiçbir personelin ekmeği ile oynanmayacak, hiçbir personele baskı uygulanmayacak. Kafasında ve yüreğinde taşıdıklarından dolayı sorgulanmayacak. Ama belediyede iş üretmeyen, işe engel olan kişiler uyarılacak sisteme monte edilmeye çalışılacak ama buna rağmen bir başarı elde edemezsek o kişi ile ilgili idari işlem yapmaktan da çekinmeyeceğiz. Bütün personelimizin göreve gelmesini sağlayacağız ve her personelimizin bir işi olacak. Bugün ki izlenimim; belediyede birçok kişinin hiçbir işi yok, işe gelse bile ne yapacağı ne edeceği belli değil, inşallah kısa bir süre içerisinde bunu ortadan kaldıracağız. Herkesin bir işi olacak herkes kendine verilen görevi yapacak. Yapamazsa uyarılacak, disiplin işlemi başlatılacak buna rağmen bir sonuç alınamazsa ne gerekiyorsa onu yapacağız. Ama bu en son şık en son çare.” Diye ekledi.

“SEÇİLMİŞ BİR PARTİNİN BELEDİYE BAŞKANI DEĞİLİZ”

Belediyeyi devlet olarak yönettiklerini ve seçilmiş bir partinin yetkilisi olmadığını belirten Bilmez “Biz belediyeyi tarafsız bir şekilde yöneteceğiz. Biz seçilmiş bir partiden seçilmiş bir belediye başkanı değiliz. Olağanüstü koşulların geliştirdiği bir dönemde devlet tarafından bu belediyeyi yönetme görevi yine devlet tarafından bize verildi. Biz bu belediyeyi tarafsız tüm siyasi mülahazalardan uzak bir şekilde inşallah yöneteceğiz. İlçe belediyeleri arasından kentin geleceğine olumlu katkı sunan hangi partiden olursa olsun asla engel olmayacağız, destek olacağız ama kente zarar veren projeleri de mutlaka denetimden geçireceğiz. Personel alımları gizli kapaklı olmayacak, personel ihtiyacı olması halinde ilan edilecek müracaatlar ile alınacak başvuranlar arasından personel alınacak. Bugün itibari ile de belediyemiz de bir personel kıtlığı sıkıntısı yok hatta tam tersine belki fazlalık bile konuşulabilir. Bu süre zarfında bir kişi işe aldık o da geçen dönem de işten çıkarılan bir personel. Van Büyükşehir Belediyesinden iki personel işten çıkartılmıştı biri bir araçta uyuşturucu kullandığı için çıkarılmıştı onu almadık ama diğeri baskı uygulaması sonucu işten uzaklaştırılmış onu aldık. Bunun dışında bir personel alımı söz konusu olmadı bunun dışında da yakın zaman içerisinde personel alımı olmayacak. VASKİ’DEN seçim öncesi seçim sonrası birkaç arkadaş kendi rızası ile istifa etmiş onlarda Van’lı değildi. Fakat görev yerleri politik kaygılar ile değiştirilen arkadaşlarımız var bir kısmını düzelttik idari yapımızı oturttuktan sonra diğerlerini de düzelteceğiz.” Dedi.

“İHALELER GEREKİRSE CANLI YAYINLANACAK”

İhalelerde belediye yönetiminde benimsemiş oldukları şeffaflığı devam ettireceklerini belirten Bilmez şu şekilde devam etti: “Alımlarda ve ihalelerde rekabeti azami oranda sağlayacağız şeffaf olmaya çalışacağız. Arkadaşlarımız hazırlık yapıyor alımlarımız ihalelerimizi canlı yayınlayacak noktaya getireceğiz. Sıkıntı olursa da belki banttan yayınlarız. İsteyen gazetecinin vatandaşın alımları izleyeceği bir formül, sistem oturtacağız. Arkadaşlarımız çalışıyor yani rekabeti azami ölçüde sağlayacağız. Bu arada ciddi bir alım olarak temizlik ihalemiz bitti. Yeniden ihaleye çıkabilmek için bize uzunca bir süre lazımdı. Doğrudan teminle 4 aylık Büyükşehir görev alanındaki caddelerin temizliğini ihale ettik birinci ihaleyi ettik iptal ettik, ikinci ihaleyi iptal ettik en son dün nihayetine erdirdik, pazarlık usulü ile yaptık ama kentteki bütün firmalarla teklif verildi. Hatta fiyatlar beğenilmedi, en son dün itibari ile makul bir fiyata ancak verebildik. Dün anlaştık orada da bir sıkıntımız olmayacak.”

“ÇEVRE YOLU VATANDAŞLARIN AÇTIĞI DAVALAR YÜZÜNDEN DURDU”

Çevre yolunun beraberinde birçok projenin önünü açacağını ve hangi aşamada olduğuna dair bilgiler veren Bilmez ardından ekledi: “Biraz da şu an devam eden projelerimiz ile ilgili bilgi arz etmek istiyorum. Kentin en ciddi sorunlarından biri çevre yolu sorunu. Bu seçim öncesi Çevre Şehircilik Bakanlığımız buraya geldiğinde vatandaşlarımızın DOP payından biraz talepleri vardı. DOP’TA bir kısa azaltmaya gidilmedi ama vatandaşların talepleri tersinden karşılandı emsal ve kat artımı verilerek talepleri karşılandı. En son yapılan 18 uygulama askıya çıktı 1. Etap, 2. Etap, 3. Etap askı süreleri bitti askıdan indi itiraz süreleri de 2 Eylül itibari ile her 3 etabın da süreleri sona erdi. 1. Etapta 62 itiraz var, 2. Etapta 55, 3. Etapta ise 39 itiraz var. Bakanlık ile görüştük bu itirazları inşallah en kısa sürede karara bağlayacaklar kesinleştirecekler. Dilerim vatandaşlarımızın talepleri büyük oranda karşılandıktan sonra idari mahkemelere gidip bu şeyi engelleyemezler. Bu Ekim ayı sonunda biterse hukuki süreç çevre yolumuzun önünde ki engel kaldırılır. Biliyorsunuz çevre yolumuz 2011 yılında ihale edilmiş müteahhit belli olan ama vatandaşlarımızın itiraz ve dava açmalarından dolayı bugüne kadar ötelenen bir proje ve kent içinde elzem olan bir proje bunu takip ediyoruz inşallah son viraja geldiğimizi düşünüyoruz. Bu konuda da siz basın mensuplarından da bir şey talep ediyoruz; vatandaşlarımızın bu projeye artık engel olmaması konusunda bir mahalle baskısı kent adına oluşturmamız gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu çevre yolu sadece yol değil aynı zamanda yeni bir Van’ın çevre yolunun etrafında oluşumunun alt yapısını oluşturan bir proje bölgeyi imara açan bir proje. Ekim sonun da Çevre Şehircilik Bakanlığının da yetkisi bitiyor eğer bir yetki uzatımına gidilmezse burada bir belirsizlik tekrar karşımıza çıkıyor yeniden yetki Büyükşehir Belediyesine geçiyor tekrar işin başına döneceğiz. İnşallah bu yetki süresi içerisinde bu süreç tamamen çözülür ve çevre yolu üzerinde ki engelde kalkar.”

ARITMA TESİSİ İŞİ TAMAM!

Arıtma tesisi ile alakalı da görüşmelerin gerçekleştirilmiş olduğunu ve çok kısa bir süre içerisinde Van’ın bu tesise kavuşacağını belirten Bilmez “Arıtma tesisimizin bir kredi sorunu vardı tamamen çözüldü. Müteahhit bu seneki çalışmalara başladı bu haftada Müteahhit ile bir görüşme gerçekleştirdik 2020’nin sonunda hizmete girecek diye bekliyoruz. Bildiğiniz gibi kentin atık suyunun %75’i göle akmakta ancak %25’i arıtılmaktadır. Bu devreye girince de önümüzde ki 50-100 yıl kentin kanalizasyon açısından sorununu gidermiş olacak. Diğer bir sorunumuz da katı atık bertaraf tesisi bununda yer tahsisi konusunda problemi vardı, mevcut giden belediye yönetimi de bu konuda isteksiz davranmıştı. Müteahhit biraz bıkma, işi bırakma noktasına gelmişti gelir gelmez Milli Emlak Genel Müdürü ile görüşüp bu sorunu da çözdük. Enerji üretimi yapılacak yer için yer tahsisi yapıldı oda inşallah 15-20 gün içinde enerji üretimi yapacak motorların kente gelmesi ile mevcut birikmiş olan çöpten enerji üretimi sağlanacak. Orada da projemizin önünde bir engel kalmadı. 1. Etabı mevcut çöpü değerlendiren elektrik santralinin yapılması. 2. Aşaması da oda 1 yıl içerisinde bitecek, bundan sonra ki çöplerin ayrıştırılması, ekonomiye kazandırılması ve ondan enerji elde edilmesi. Fermantasyon yapılarak bunların paketlenip depolanmasını sağlayacağız ve mevcut çöp alanının da üzerinin kapatarak kentimize park olarak ya da başka amaçla kullanılabilecek şekilde kazandıracağız. O projemiz de devam ediyor önünde bir engel kalmadı o da kısa bir zaman içerisinde kentin hizmetine girer.” Şeklinde ifadeler kullandı.

“KENT MEYDAN ŞEHRE NEFES ALDIRACAK MÜZE ÇÖZÜME KAVUŞACAK”

Zorluoğlu döneminde hızlı bir ivme kazanarak son aşamaya yaklaşan kent meydanı ve bunun yanında kent müzesi ile alakalı da açıklamalarda bulunan Bilmez “Diğer bir projemiz sıkıntıları halen ciddi anlamda olan kent meydanıdır. İnşallah o projeyi tamamlayacağız zor kısmın bir kısmını geçtik ama ciddi sıkıntılarımız halen var. Onun için bu konuda tüm vatandaşlarımızın kente sahip çıkmasını bekliyoruz. Bu proje gerçekten kentin merkezine nefes aldıracak. 20 dönümlük bir alan Cumhuriyet Caddesinin hemen yanında kent meydanı olacak, sosyal etkinliklerin yapılacağı alan olacak. Bunu inşallah devam ettirteceğiz. Yani bu projenin kent için değerli olduğuna inanıyoruz. Ayrıca bir kent müzesi projesi başlamış; belli bir aşamaya geldi ama ödenek bitti o kent müzesini ne yapacağımızı masaya yatıracağız. Umarım bir daha bir araya geldiğimizde kent müzesinin akıbeti ve ne yapacağımıza ilişkin orada da sonuca varırız. Kaldırmamız gereken cenazelerden biride kent müzesi inşallah onunla ilgili çalışmaları da hayata geçireceğiz. Ancak kent müzesi olarak mı olur başka bir şey olarak mı olur onu da tartışacağız inşallah karar verme aşamasına geldiğimizde sizlerden de fikir alırız.” Dedi.

“KALDIRIM İŞGALLERİ SON BULACAK”

Van’ın yıllardır adeta çilesi haline gelmiş olan kaldırım işgalleri ile ilgili de düzenlemeler yapacaklarını belirten Bilmez “Diğer bir husus, şu an kentte kaldırımlar büyük oranda işgal altında ve seyyar satıcılar ciddi bir sıkıntı vermiş durumda. İnşallah bugünden itibaren bir defada değil peyderpey bunu tamamıyla yok edeceğiz. Yani bugün Hazreti Ömer camisinin önünde başladık. Bu kente yakışır büyükşehir kentine yakışır cadde sokak sistemimizi kuracağız. Bu konuda da vatandaşlarımızdan ve esnafımızdan destek bekliyoruz. Çünkü Van artık neredeyse ekonomisinde 1. unsur turizm oldu turizmde de bunlar yakışmıyor. Yine son zamanlarda artan kaçak kurban kesimleri ile ilgili bunu da sıfıra indireceğiz. Bunda da ciddi bir mücadelemiz olacak.” Diye ekledi.

“PARKOMAT YENİDEN İHALEYE ÇIKACAK”

Parkomatın ihalesinin bitmeye yakın olduğunu fakat bu başarılı çalışmanın yeniden ihaleye sunulacağını belirten Bilmez “Parkomatlarımızın da süresi bitiyor daha önce pilot uygulama olarak ilk kez yapılmış Van’da da belki bazı şikâyetler var ama bence başarı ile yapılmış uygulanmış ve projenin tekrar ihalesini yapacağız. Arkadaşlarımız çalışıyor belki İkinisan Caddesini de o alana dahil edeceğiz. Sokak hayvanları ile ilgili belediyemizin iyi bir alt yapısı var iyi bir hayvan hastanesine sahibiz, belki de Türkiye’de ki en iyi hayvan hastanelerinden biridir. Ancak vatandaşımızın şikâyet ettiği hayvanların sokaklardan tümden yok edilmesi; buna bizim mevzuatımız izin vermiyor. Hayvan alınır tedavi edilir, aşısı yapılır, kısırlaştırılır ve doğal habitatına bırakılır diyor mevzuat. Evet belki halen bazı Avrupa ülkelerinde uyutma var ama bizim mevzuatımızda hayvanı kalıcı olarak uyutma gibi bir şansımız yok. Ama vatandaşta sokakta hayvan görünce bunu şikâyet ediyor. Belediyenin denetiminden geçmemiş aşılanmamış hayvanları belediyemiz alacak onun için ne gerekiyorsa yapacaklar.” İfadelerini kullandı.

“YENİ BİR STADA KADAR ELDE OLANI KULLANMAK ŞART”

Van şehir stadı ile alakalı da bu kente yakışır bir stada ihtiyaç duyulduğunu fakat kısa vadede elde mevcut bulunan stadın düzenlemelerinin devam edeceğini belirten Bilmez “Van stadyumu ile ilgili ciddi sorunlar var 1.’si bu kente uzun vadede yakışır bir stadyum ihtiyacımız var. Ama bir taraftan da ikinci lige çıkmış bir takımımız var mevcut stadımızın kısa ve orta vadede ihtiyacımızı giderecek bir şekilde onarılması gerekiyor. Şimdi bir tribün yapıldı, 2500 kişilik. Gençlik ve Spor Bakanlığı 8.5 milyon TL bize ödenek tahsis etti kale arkası kısımla ve o yeni tribünün benzerini karşı tarafa da yaparak 8.500-10.000 kişilik bir stadyumumuz olacak. Bunu da birkaç ay içerisinde tamamlarız. Kısa ve orta vadede bu stadyum kentin ihtiyacını giderecek ama uzun vadede bu stadyumun yapılacağı alanı tespit etmek projesini yapmak, bunun için girişimlerde bulunmakta bir hedefimiz. Ama bu uzun vadeli bir hedef çünkü şu an stadyumun yapılacağı yer konusunda bile bir ittifakımız yok. İmar planında stadyum olarak öngörülmüş bir alanda yok. Kamuoyunda ham tartışılan alanlar var; fidanlık parkının yanı olsun denilmiş, bölge hastanesi karşısında olsun diyenler olmuş üniversitenin yanında bir yer var ora olsun diyen var ama ciddi bir çalışma belediyede görmedim. Ama bu kısa ve orta vadede ihtiyacımızı giderecek şekilde stadyumumuzu düzenleyeceğiz. Uzun vadede bu kentin stadyum ihtiyacı olduğunu ve bunun da belediye imkânlarıyla yapılmasının zor olduğunu ve merkezi hükümet desteğinin bu konuda gerekli olduğunu söyleyebilirim.” Şeklinde konuştu.

“DENGE TAZMİNATI EŞİT DAĞITILACAK”

Devlet memurlarına verilen denge tazminatı konusunda da önceki yönetimin bir eşitsizlik yarattığını bunu ortadan kaldırdıklarını belirten Bilmez şu şekilde devam etti: “Yine önemli bir şeyi vurgulamak istiyorum belediyeye her ne olursa olsun bağış, yardım, vakıf adına spor adına hiçbir şey alınmayacak. Kim alırsa alsın onun hakkında işlem yapmaktan da imtina etmeyeceğiz. Bu anlamda da kentteki vakıflardan, STK’lardan, derneklerden, spor kulübünden de bu konuda asla bizden birden bir talepte bulunmamalarını istiyorum. Bir müteahhiti çağırın biraz yardım yapsın gibi bir şey olmayacak yani bir işi düşenden para, yardım, bağış, ayini, nakdi bir şey istenmeyecek. Eğer talebi hukuka uygunsa mutlaka yerine getirilecek eğer uygun değilse bu talep yerine getirilmeyecek. Bilmenizi istiyorum. Birde hiçbir şey için personelin maaşından kesinti yapılmayacak. Belki bu birilerinin hoşuna da gitmeyebilir ama böyle bir görevimiz kesinlikle yok. Bağış gönüllü yapılan bir şeydir amirin baskısı ile maaş bordrosundan kesinti yapılma gibi bir şey talep edilmeyecek ve böyle bir şeye de müsaade edilmeyecek. Bizden önce yönetim belediyede çalışan devlet memurlarına denge tazminatı veriyordu. Mevcut yönetim VASKİ’de çalışan personel için sözleşme imzalamamış. Büyükşehir personeli içinde imzalanan sözleşme mevzuatı kanuna aykırı bir şekilde yapılmıştı o sözleşmeyi iptal ettik. Kanun dışına çıkılmış bazılarına 2 bin lira bazılarına 300 lira şeklinde bir formül bulmuşlardı. Formülün şekli kanuna aykırıydı limitlere de aykırıydı.  İnşallah en kısa zamanda ayın 15’inden önce personel maaş alacak şekilde tüm personelimize eşit miktarda kanunun gördüğü en üst limitte denge tazminatını imzalayacağız. Gerekli çalışmayı yaptık.”

“SAHİL YOLU, MİLLET BAHÇESİ, TARIMA DAYALI OSB”

Ahırların şehrin dışına çıkarılması, sahil yolu ve millet bahçeleri konusuna da değinen Bilmez “Uzun vadede kentin sahil yolu ve millet bahçeleri için de proje çalışmalarına başlayacağız. Özellikle sahil bandının kentin turizmine katkı sunacak şekilde proje çalışmalarını yapacağız. Kale’den 15 Temmuz Parkı’na buradan üniversiteye kadar olan bölge ile ilgili projeler tasarlanacak tabi çok geniş bir alandan bahsettiğimiz için bunun daha zamanı var diyebiliriz. Ahırların kent dışına çıkarılması için orta ve uzun vadeli çalışmalar yapacağız. Tarıma dayalı OSB kabul edildi Gevaş, Gürpınar, Edremit arasında yapılacak. Altyapı için Tarım Bakanlığından onayı çıktı. Bilim Sanayi Bakanlığından ödenek isteyeceğiz mesafe kat edeceğiz. Vatandaşımızı rahatsız eden hayvan, ahır atıklarının katı atık bertaraf tesisi devreye girdiğinde bu atık en değerli atık olacak tesis için, elde edilecek enerjide en değerli madde olacak. Atık değer bulduğunda toplatılması daha kolay olacak. Belki de o anlamda ki sıkıntı koku, çevreye rahatsızlık veren şey azalacak diye umuyorum.” Diye konuştu.

“ULAŞIMA YENİ GÜZERGÂH VE HATLAR EKLENECEK”

Şehirde toplu taşıma noktasında yaşanan sıkıntılara da eğileceklerini belirten Bilmez “Kentimizde ulaşım güzergâhları ve toplu taşımada ciddi bir kargaşa sıkıntı var, yeni güzergâhların belirlenmesi, yeni hatların ihaleye açılması ile toplu taşıma sorunumuzu rahatlatacak bir çalışmayı hızlı bir şekilde başlatacağız. Otogarımız kentimizin ihtiyacını karşılamakta yetersiz. Bunun içinde bir proje çalışması yapacağız. Bunun için hazır bir çalışma yok. Mevcut olan otogar kentin içinde kalmış. Yeri dar, ihtiyacı gidermekten uzak. Burada da bir proje çalışması yer tespiti yapacağız. Bu dönemde hayata geçirmek inşallah nasip olur.” İfadelerini kullandı.

“YATIRIMCILARA GEREKEN DESTEK SUNULACAK”

İlimize yatırım yapmak isteyen yatırımcılara kim olurlarsa olsunlar destek sunacaklarını belirten Bilmez “Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım Müdürlüğü ile gıda ve hijyen konusunda da ciddi bir denetime başlayacağız. Burada belki esnaf biraz dert yanacak ama siz basın mensuplarından destek bekliyoruz. Kentimize artık dünyanın dört bir yanından insanlar geliyor artık bir turizm cazibesine sahip. Hijyen ve gıda denetimleri konusunda hassas olmamız gerektiğine inanıyoruz. Hem eğitim hem de uyarı, ayrıca sonuç alınmaması halinde yaptırım yapmaktan imtina etmeyeceğiz. İlimize yatırım yapmak isteyen kim olursa olsun dili, dini, mezhebi, etnik kökenine bakılmaksızın yardımcı olmaya çalışacağız. Biz bütün iş adamlarımızdan da bölgeye gelmesi tanıdık çevrelerindeki iş insanlarını getirmeleri için temasta olacağız. Kentimizdeki işsizliği minimuma çekmezsek kentimizin sorunlarının bitmeyeceğini biliyoruz. Kentimizin ilacı istihdamı arttırmaktır. Geçmişte bu bölgede yaşananlar kentimizin algısını etkiliyor. Biliyorum olumsuz haberin haber değeri daha fazladır ama ne olur yaptığınız haber ile kentimizin geleceğine verecek zararlardan imtina edelim.” Diye ekledi.

 “İRAN-VAN TAKSİLERİNE MÜDAHALE ETMEYECEĞİZ”

Turizm konusunda İran-Van arasında Uber gibi hizmet yapan İranlı şoförlere destek sunacaklarını ve bunun Van adına önemli olduğunu belirten Bilmez açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Turizm konusunda kentteki esnafımız turistlere daha iyi davranmalı kente gelen turistlerin misafirimiz olduğunu bilinci ile hareket etmeleri için ciddi bir çaba içinde olacağız. Burada ki bütün bileşenler ile iş birliği yapacağız. Son aylarda kentimizde özellikle İran üzerinden gelen turistlerde çok olumlu gelişme var. İran’da taksicilik yapan kişiler uber gibi bir sistem buldular bu bizim işimize çok yaradı. Tahran’dan Tebriz’den yolcu getiriyor ve geri götürüyor. Bizde kentimize ciddi anlamda değer kattığı için bu girişime olumlu bakıyoruz. Hatta destek de oluyoruz ama kentten birilerinin de bundan şikayetçi olduğunu bilmenizi istiyoruz. Bizim buraya gelen İranlıların peşinde olan Erzurum, Trabzon gibi diğer iller acaba Kapıköy’den bu turistleri nasıl kendi ilimize getiririz diye uğraşırken bizim burada ki taksi esnafı zarar görüyor deyip bunu engellemeye çalışmamız bence kent esnafına vereceğimiz en büyük zarar olur. Ben bu konuda kent esnafının buna sahip çıkması gerektiğini inanıyorum.”

“ESNAFLA SÜREKLİ İSTİŞARE HALİNDE OLUNACAK”

Turizme destek olmaları ve sorunlarına kulak vermek adına esnaf ile de sürekli istişare halinde olacaklarını belirten Bilmez “Esnaf ziyaretlerimizi sık sık gerçekleştireceğiz. Sektörel bazlı esnaflarla ile bir araya geleceğiz. Bir diğer turizm ile ilgili bu hafta sonu Akdamar Adasında ayin törenimiz var misafirlerimiz bugün geldi. Bu ayinin yapılması için Valilik ve Belediye olarak özellikle Gevaş belediyesi ile her türlü destekte bulunacağız. Bundan sonra da kentimizde yapılıp kentimize turizm açısında destek olması için elimizden ne geliyorsa destek vereceğiz. Ben yine sizin aracılığınız ile Vanlılardan kentimize gelen turistlerin inançlarının özel hayatlarının tartışılmamasını onların rahat bir yaşam sürmesine olanak sağlanmasını vatandaşlarımızdan bekliyorum.” Dedi.

Editör: TE Bilisim