Van Sivil Toplum Konseyi’nin 2 bin kişiyle yaptığı dev araştırmanın sonucunu Şehrivan açıklıyor. Kentte 50 kişilik bir ekip ile yapılan araştırma ile kentin en önemli sorununu, beklentilerini, gidişatını esnafa soran Van STK o araştırmanın sonuçlarını sıcağı sıcağına gazetemiz aracılığı ile paylaşırken araştırmada Van’ın uzun süredir konuştuğu konular bir kez daha vatandaş tarafından doğrulanmış oldu.

 

Van Sivil Toplum Konseyi (Van STK), İpekyolu, Tuşba ve Edremit İlçesi’nde 50 kişilik ekiple yapmış olduğu anket sonuçlarına Şehrivan Gazetesi olarak ulaştık... 1 günde 2 bin esnafa ulaşan Van STK, Van’ın en büyük sorununu, esnafın belediyeden beklentilerini, var olan gidişatın düzelmesi için neler yapılması gerektiği, Van’ın korunması ve sahip çıkılması gerekilen en önemli değer gibi soruları esnafa sordu... Çıkan anket sonucunda ise önemli sonuçlar elde edildi. Van’ın belediyeden en büyük beklentisi ise trafik ve otopark sorunu oldu... İşte Van STK’nın yaptığı ve Şehrivan’ın açıkladığı o anket sonuçları...

 

 

VANLILAR BELEDİYEDEN NE İSTİYOR?

Belediye hizmetlerine yönelik beklentileriniz nelerdir? Sorusuna Cevap veren Vanlı esnaflar, belediyeden en büyük beklentileri “Otopark ve trafik sorunu” oldu. 2 bin esnafa sorulan soruya cevap veren bin 200 esnafın 450 tanesi bu sorunu dile getirdi. Gazete olarak ŞEHRİVAN’ın da sürekli gündeme getirdiğimiz park ve trafik sorununa çözüm isteyen esnaf, özellikle yoğun caddelerde parkomatın uygulanmasından yana. Esnafın belediyeden bir diğer beklentisi ise “Temizlik hizmetlerinin iyileştirilmesi” oldu. Bin 120 esnafta sorulan sorudan 420 tanesi temizlik hizmetlerinin iyileştirilmesini istiyor. “Yolların iyileştirilmesi” ise esnafın belediyeden istediğin bir diğer çalışa oldu. Bu cevap ise 360 kişiden alındı.

 

VANLI ESNAF DİLENCİ VE SEYYARDAN DA ŞİKÂYETÇİ

İşte Van esnafının belediyeden istediği diğer istekler: “Çevre düzenlemesi ve parklar” beklentisi olan esnaf sayısı 240 kişi. 140 kişi belediyeden “imar ve ruhsat problemine çözüm” isteyen esnafların bir diğer önemli isteği ise Gazete olarak sürekli dile getirdiğimiz, “dilenci ve seyyar satıcıların engellenmesi” oldu. Bu seçenek ise 120 kişi olarak belirlendi. Ankette en dikkat çekici cevap ise toplu taşıma araç personelinin saygısızlığı oldu. Bu cevabı ise Van esnafı arasında 80 kişi söylemiş oldu. Vanlı esnafın en az beklentisi olan seçenek ise kaldırımların yenilenmesi ile 40 kişi oldu.

 

 

ESNAFIN EN BÜYÜK BEKLENTİSİ “SINIR KAPISI”

Anketteki bir diğer soru ise “Esnaf olarak gidişatın düzelmesi için neler yapılmalı?” oldu. Van ve bölge için önemli bir konu başlığı olan soruya “sınır kapısı daha aktif hale getirilmeli” cevabı oldu. Vanlı esnafın 403 tanesi sınır kapısının daha aktif hale getirilmesinden yana. Van esnafının bir diğer beklentisi ise son zamanlarda gündemde olan destek ve teşvikler oldu. Esnaf “yatırım teşvik ve destekleme kapsamı genişletilsin” diyor. Bu cevabı ise 320 esnaf verdi. “Kredilere erişim kolaylığı ve sicil affı” da isteyen esnaf bu cevaba ise 300 kişiye beklentilerini dile getirdi.

 

GÜVENLİK VE BARIŞ ORTAMI 6’NCI SIRADA

Van esnafı bu 3 önemli konu dışında, Van için önemli bir maddi gelir olan İranlılar içinde beklentilerini dile getirdi. “İranlıların Van’a gelmesi teşvik edilmeli” diyen esnaf sayısı 230. Belediyeden beklentilerini dile getiren Van esnafı, gidişatın düzelmesi içinde “çarşı içi temizliği ve çevre düzenlemesi” istiyor. Bu cevap 120 esnaftan oluştu. Van ve bölge için büyük bir öneme sahip olan “güvenlik ve barış ortamı” ise 120 esnafın oyuyla 6’ıncı sırada yer aldı. Esnafın gidişatın düzelmesi için en az kişiye ulaştığı cevap ise, “seyyar satıcıların kaldırılması” oldu. Bu beklenti ise 55 esnaf tarafından dile getirildi.

 

 

VAN’IN EN BÜYÜK SORUNU: İŞSİZLİK

Şehrivan Gazetesi olarak bizimde gündeme getirdiğimiz ve hatta sosyal medya üzerinden sormuş olduğumuz Van’ın en büyük sorunu, Van STK anketinde de soruldu. “Size göre Van’ın en önemli sorunları nedir?” diye sorulan ankette en fazla cevap işsizlik oldu. İşsizlik cevabı 300 esnaftan oluştu. Bir diğer büyük sorun ise önceki soruda da dile getirilen trafik sorunu oldu. Van esnafının 296’sı, “ulaşım hizmetleri ve trafik” sorununun Van’ın en önemli sorunu arasında gösterdi. Hemen hemen tüm soruları içinde yer alan “Sınır Kapısının daha etkin olması ve sınır ticareti” bu soruda da 266 esnafın cevabı oldu.

 

 

VAN’IN “YÖNETİM VE LİDERLİK SORUNU” VAR

Esnafın sürekli şikayetçi olduğu “elektrik kesintileri” ise yapılan ankette 4’üncü sırada yer aldı. Kesintiler için 206 esnaf en büyük sorumuz dedi. Van’ın trafik sorunu gibi “otopark sorunu” da yine en çok kişiye ulaşan cevap oldu. 183 esnafın Van’ın en büyük sorunları arasında otopark sorununa işaret etti. 180 kişi ile Van’ın en büyük sorunları arasında yer alan “terör ve güvenlik” sorunu 6’ncı sırada yer aldı. Van’ın “imar ve ruhsat problemi” ile “çevre temizliği” sorunu ise 120’şer kişiyle 7’nci sırada yer aldı. En çok cevap alan bu anket sorunu Gazete olarak gündemimizde olan “yeşil alan ve park yetersizliği” sorunu ise bu soruda 90 kişiye ulaştı. Sağlık alanındaki beklentilerini de Van’ın en büyük sorunu olarak gören Van esnafı, 88 kişi ile “doktor sayısının azlığı” konusunda hem fikir oldu. Van’ın “yönetim ve liderlik sorunu”nda olduğunu dile getiren esnaflar bunun için ise 86 esnafa ulaştı. Esnafın son olarak Van’ın en büyük sorunu olarak gördüğü “yüksek kiralar” ise 80 oy ile son sırada yer aldı.

 

 

VAN GÖLÜ SAHİPLENİLMELİ VE KORUNMALI

“Van’ın korunması ve sahip çıkılması gerektiğini düşündüğünüz değerleri nelerdir?” sorusuna cevap veren esnaf en büyük sahiplenmenin ve korunmanın “Van Gölü” olduğu cevabı verdi. Van Gölünün sahiplenilmesi gerektiği söyleyen esnafın sayısı 800. En çok sahiplenilmesi gereken bir diğer cevap ise 400 kişi ile kültürel değerler oldu. Van’ın turizm için büyük öneme sahip olan “tarihi ve turistik yerler” 200 esnafın verdiği cevap ile üçüncü sırada yer aldı. Van’ın sahiplenilmesi gereken bir diğer öneri ise “sermaye” oldu. Özellikle Van’ın sermayesinin batıya gitmesi konuşulan Van’da esnafında cevapları ile 190 olarak belirlendi. Bu cevap ile Van sermayesine sahip çıkması gerektiği ifade edildi.

 

 

“VAN KEDİSİ” CEVAPLARDA SON SIRADA

“Van Kalesi”, “Akdamar Adası” ve “Sahiller korunmalı, sahil yolu yapılmalı” diyen esnafın bu 3 cevabı ise en fazla sahiplenilmesi ve korunması cevapları arasından 150 kişi ile 4’üncü sırada yer aldı. Van için büyük bir değer olan ve her yerde görüldüğünde Van olarak hitap edilen “Van Kedisi” ise Van esnafının sahiplenilmesi ve korunması cevapları arasında en az kişiye ulaşan değer oldu. 80 kişi ile bu cevap verilen cevaplar arasında en son oldu. Van için sorulan sorulara cevap veren esnafların bir diğer önemli cevapları ise bir sonraki anket cevaplarında yer alacak.


ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL

 

Editör: TE Bilisim