ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ - Van’daki engelli dernekleri son zamanlarda ülkede artan cinsel istismar olaylarını kınamak amacıyla basın açıklaması yaptı.

 

Van’da çalışma yürüten Bedensel Engelliler Spor Kulübü, İşitme Engelli ve Aileleri Derneği, Altınokta Görme Engelliler Derneği, İşitme Engelliler Spor Kulübü, Zihinsel Engelliler Derneği ve Altınokta Spor Kulübü üyeleri bir araya gelerek son zamanlarda artan cinsel istismar olaylarını kınamak ve dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Dernekler adına açıklama yapan Van Zihinsel Engelliler Derneği Üyesi Meltem Tarhan, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İnternet İzleme Vakfı (IWF) ve medya yansımalarından derlenen bilgilere göre her yıl milyonlarca çocuğun fiziksel, cinseli, duygusal ve ekonomik istismara maruz kaldığını belirtti. Tarhan, “Engelli çocukların ise bu tür istismar ve ihtimallere uğrama oranının engelsiz çocuklara oranla 4 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.” Dedi.

 

İSTİSMARA YÖNELİK ONLARCA İNTERNET SİTESİ VAR

 

Tarhan, çocuklara yönelik şiddet ve cinsel içerikli yayınlarının 2016 yılı rakamları incelendiğinde, çocuk istismarına dair içeriklerin yer aldığı 57 bin 335 internet sitesinin tespit edildiğine dikkat çekerek, “İnternet kurbanlarının yüzde 89'unun kız çocukları olduğu ve bu içeriklerin de yüzde 60'ının Avrupa merkezli sunuculardan elde edildiği bilgisine ulaşıldı. Yapılan araştırmalardan elde edilen bir başka sonuç ise her yıl 15 yaş altı yaklaşık bin çocuğun cinayete kurban gittiği bilgisi oldu. Buna ek olarak, her 7 dakikada bir gencin şiddet sonucu öldürüldüğü belirlendi.” İfadelerini kullandı.

 

İSTİSMAR HER YERDE VAR

 

Tarhan şu ifadeleri kullandı: “Türkiye'de 8 yılda 104 bin 531 çocuk kayboldu. Bu sayı 16 ülkenin nüfusundan daha fazla. Tüm yasal düzenlemelere rağmen engelli kadınlar hem cinsiyetleri hem de engelleri yüzünden çoklu ayrımcılığa maruz kalmaktadır. İş imkânlarından mahrum bırakılmakta, okullardan dışlanmakta, evliliğe ya da partnerliğe layık olmadıkları düşünülmektedir. Engelli kadın ve kız çocuklarının okuryazarlık ve okula gitme oranları oldukça düşük durumdadır. Kızlarının hayatta çok az imkânı olacağını düşünen ebeveynler de onları okula göndermek istememektedir. Özellikle engelli kadınlar ve kız çocukları en çok ailelerinden ve okullarda çok ciddi istismar görmekte. İyi hal indiriminden faydalanan sanıklar sistematik olarak tecavüz ve istismarı devam ettirmektedir.”

Editör: TE Bilisim