ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN- ORHAN SAĞLAM

Bir dizi programa katılmak üzere Van’a gelen İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, Van’ın sorunlarıyla ilgili de önemli değerlendirmelerde bulundu. Kentin sorunlarını teker teker sıralayan Oral, 2023 genel seçimleriyle ilgili de konuştu. Van’dan iki milletvekili çıkaracaklarını söyleyen Oral, Vanlıların İYİ Parti’ye ciddi anlamda teveccüh ettiklerini söyledi.

ORAL: VAN ESNAFI DIŞARDAN GELENLERLE NİSPETEN AYAKTA DURUYOR

Van’a gelen İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, kentte yabancı olmadığını söyleyerek, şunları anlattı: “Van gördüğümüz ve hayal ettiğimiz Van değil. Van büyük bir mega köy olmuş. Bu cümlemden dolayı da Vanlardan özür diliyorum ama doğruyu söylemekte fayda var. Partimizin delege seçimleri için gözlemci sıfatıyla kentte geldim. Van’ı görünce mutlu oldum ve onların da bizden mutlu olduğunu gördüm. Esnaflarımızı ziyaret ettim ve dertli olduklarını gördüm. Genel Başkanımız Sayın Merak Akşener de sürekli esnaf ziyaretlerini gerçekleştiriyor. Van’da da esnafın ve vatandaşların alım güçlerinin giderek düştüğünü görüyoruz. Van esnafı dışardan gelenlerle nispeten ayakta duruyor”

“VAN GERİ KALMIŞ ÜÇ KENTLERDEN BİRİ”

Türkiye’de geri kalmış 3 ilden birinin Van olduğunu söyleyen Oral, şunları anlattı: “Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Van, Bitlis ve Muş en geri kalmış 3 önemli kentimizdir. İstihdamı ve ticareti az olan kentlerimizdir. Van’ın sınır kenti olma avantajı var ama gerek güvenlik gerekse de farklı nedenlerden dolayı ihracat ve ticaret rakamları çok düşük. Bunun yanında üç tane sınır kapısının olduğu bir ilin ülkede ticaret anlamında önemli bir yere gelmemiş olması Van idare edenler ve Vanlı idarecilerimiz açısından önemli bir kayıptır. İranlıların Van’a gelmesi elbette ki çok güzel ama kentte ne gibi etkileri oluyor onu bilemiyoruz. Van’a istihdam açısından çok bir etkilerinin olmadığını görebiliyoruz.”

VAN GÖLÜ KİRLİLİKLE KARŞI KARŞIYA…

Van’ın sorunlarına dikkat çeken Oral, “Kentin yaşadığı sorunlar yeni değildir. Ancak rüyalarımızı süsleyen bir kentin yılladır çözülmeyen sorunlarının olması kabul edilebilir değildir. Van Gölü Allah’ın bir nimetidir ve çevre açısından çok daha iyi olması gerekirken, kirlilik ve kuraklık sorunuyla gündeme geliyor. Bu sorunun acil çözüme kavuşması lazım. Eğer Van Gölü bu şekilde kirlilikle karşı karşıya bırakılırsa Türkiye bir değerini kaybeder. Bunun da en büyük nedenlerini belediyeler oluşturuyor. Hukuka ve demokrasiye uymayan bir başkan olduğu zamanda tarafsız birini kayyumun yerine seçmek daha doğru olur. Yani rakibi olan bir siyasi partinin adayını götürüp, yerine kayyum atamak demokrasiyle bağdaşmaz. Van’da da bu sorun ve mevcut ve diğer birçok sorunun çözümüne engel olmaktadır.” Dedi.

KENTİN ÇARPIK KENTLEŞME SORUNU VAR

Van’ın tek merkezde toplandığını söyleyen Oral, trafiğinin ciddi bir sorun olduğunu söyledi. Oral, “Van’ın ileriki zamanlarda daha güzel bir kent olacağını temenni ediyorum, çünkü Van güzele layıktır. Benim öğrencilik yıllarımda Cumhuriyet, Maraş ve İskele Caddeleri vardı, şimdi de durumdan farksız bir durum söz konusudur. Şehirleşme açısından da çarpık bir şehirden ibarettir. Bu şekilde de bir kenttin bir çarpık sorunu düzelmez ve trafik sorunu çözüme kavuşmaz. Öte yandan eski yeşillikten de eser yok. Eskiden İskele Caddesinde sağlı ve sollu bulunan kavak ağaçlarından eser yok. Dip dibe yapılmış binalardan başka hiçbir şey göremiyoruz. Yanlış kentleşmenin sonuçlarını Van en ağır şekilde yaşıyor.” Şeklinde konuştu.

“VAN’I BETONA ÇEVİRDİLER”

Oral, “Van olan yeşilliği kendi elimizle tahrip etmeye devam edersek, Van’ı Van olmaktan çıkarırız. ‘Dünyada Van ahirette iman’ sözü boşuna söylenmemiştir. Eskiden Van daha güzeldi ve bu sözü de onun için söylüyorduk. Şimdi Van’da bulunan birçok değer yok edilirse elimizde çölden başka ne kalır. 20 yıldır gerek ülkeyi gerekse de Van’ı betona çevirdiler. Van büyük depremler atlattı ve bu bir yandan da bir fırsattı. Özellikle kentleşmenin daha modern yapılması ve beraberinde yeşilin kaybolmadan yeniden yeşillendirilmenin yapılması gerekirdi. Bunlar yapılmadı ve bu durumda bizi derinden üzdü.” İfadelerini kullandı.

“VAN’DAN ÜMİTLİYİZ VE 2 MİLLETVEKİLİ DE ÇIKARACAĞIZ”

2023 genel seçimleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Oral, Van’daki gidişattan memnun olduğunu belirtti. Oral, “Hem il başkanımız hem de ilçe başkanlarımız bölgemizi temsilen bir milletvekilinin çıkarılacağını söylüyor. Buna da kesin bir gözle bakılıyor. Bizde görüyoruz ve Vanlı hemşerilerimiz İYİ Parti’ye ciddi anlamda teveccüh ediyor. Van İYİ Partiyi kucaklıyor. Buna bağlı olarak da Van en az iki milletvekilini bu seçimde bize verecek gibi gözüküyor. Bende bu gidişattan gurur duyuyorum. Biz Van’dan ümitliyiz ve 2 milletvekili de çıkaracağız.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim