Vanlı resim öğretmeni Yücel Feyat yaptığı hat sanatıyla vatandaşın ilgi odağı oluyor. İzmit’te resim öğretmenliği yapan Feyat yaz aylarında tatil için geldiği memleketi Van’da boş durmayarak kültürel bir gelenek olan hat sanatını devam ettiriyor. Feyat ayrıca çözüm süreci ile birlikte Van’daki ziyaretçilerin sayısının artığını, Van’da turizm anlamında güzel şeylerin olduğunu ve bunun devamının geleceğini belirtti.

FEYAT: İŞİMİ PARA SEVEREK YAPIYORUM

Maraş Caddesi üzerinde bulunan bir tezgâhta hat sanatı yapan öğretmen Yücel Feyat Vanlıların sanata yoğun ilgisi olduğunu alış veriş yapmasalar bile sanata ilgi göstererek sanatı incelediklerini söyledi. Feyat bu işi herhangi bir kazanç elde etmek için değil sadece yaz aylarında geldiği memleketinde boş durmamak, zaman geçirmek ve sanatla uğraşmak istediği için bunu yaptığı dile getirdi. Feyat şu sözlere yer verdi: “Ben İzmit’te resim öğretmenliği yapıyorum. Bugüne kadar birçok ili gezdim gördüm ve oralarda okudum ya da çalıştım. Ama bugüne kadar hep yaz aylarında tatil için Van’a ailemin yanına geldim. İzmit’te resim öğretmenliği yaptığım için yaz aylarında buraya tatile geldiğimde bir uğraş olarak hat sanatı ile ilgileniyorum. Bu işi yaptığımda para benim için kesinlikle ön planda olmuyor. Çünkü ben bu işi severek yapıyorum. İnsanlar için bu uğraş ile uğraşıyorum ve sanatı seviyorum. Vanlılarında bu sanata yoğun ilgisi var. Çoğu alış için gelmiyor ama ilgi olarak bu sanatı inceliyorlar, sorular soruyorlar ve buda benim hoşuma gidiyor. Hat sanatı benim hayatımda çok ayrı bir yer, çok ayrı bir anlam ifade ediyor. Çünkü bu sanatı yaptığım zaman sterlerimi atıyorum, üzerimdeki yorgunluğu atıyorum. Bu sanat bir nevi benim ruhuma iyi geliyor ve bende çok mutlu oluyorum.”

“KENDİMİ VAN’DA YABANCI HİSSETTİM”

Çözüm süreci ile birlikte var olan barışçıl ortam ile birlikte Van’da turist sayısının artığına da dikkat çeken Feyat, “Van’a geldiğim ilk gün kendimi yabancı hissetim. Çünkü Van’da eski insanlardan çok yabancılar vardı. Özellikle İranlılar çok bulunuyor. Van artık eskisi gibi değil. Ciddi anlamda bir turizm şehri haline gelmiş ve bu gelişmeye de devam ediyor. Böyle bir ortamın olması, yabancı turistlerin ve diğer misafirlerin memleketimize gelmesi bizi mutlu ediyor. Bu anlamda bu misafirlerinde sanata ilgisi var. Özellikle Duhok yani Kürdistan’dan gelen bir heyeti burada benimle Kürtçe konuşması ve bende alışveriş yapması onur vericiydi. Demek Van ve Doğu Anadolu eskisi gibi değil. Evet, geçtiğimiz günlerde yaşanılan birkaç olay yüzünden insanlar rahatsız olmuş olabilir ya da korkup, ürkmüş olabilir. Ama biz artık eski biz değiliz. Artık her konuda her anlamda yenilikçi ve yeniliklere açığız. Süreç güzel işledi ve işlemeye devam ediyor. Çok daha güzel günler yaşayacağımızdan eminim. Özelliklede yabancıların bu şekilde buraları ziyaret etmesi ve ekonomik anlamda buraya destekler vermesi memleketin kalkınma adına en önemli adımlarından bir tanesidir. Ben Van’ı her zaman takip ederim. Örnek olarak Van Kahvaltısı rekorunda yine takip ediyor ve sosyal paylaşım sitelerinde destek veriyordum. Bizim ayrıca gümrük kapısına yani Kapıköye’de ihtiyacımız var. Buda olduktan sonra turizm anlamında da atılacak yeni adımlarla birlikte tam bir büyükşehir olacağımıza inanıyorum.  


Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL

 

 

Editör: TE Bilisim