Kars'ta havaların soğumasıyla ev hanımları, asırlık gelenekleri arasında yer alan eriştelerin kesimini yaparak iplere dizdi.

 

Kentte hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyretmesini fırsat bilen ev kadınları, kış aylarının vazgeçilmezleri arasında bulunan ve sofralardan eksik olmayan erişteyi hazırlamanın telaşı içerisine girdi. Ev kadınları, bahçelerinde kurdukları alanda, bir yandan eriştelerin hamurunu yoğuruyor, bir yandan hamur kesiyor, diğer taraftan da erişteleri iplere dizerek yemek yapımına hazır hale getiriyor. Kış aylarının sofralarda olmazsa olmazları arasında yer alan erişte, il dışından da yoğun talep görüyor.

 

Erişte hazırlayan kadınlar ilk önce erişte hamurunu hazırlıyor daha sonra kıvama gelen hamuru makineden geçirerek eriştelerin kesimini gerçekleştiriyor. Kesilen erişteler daha sonra ipe diziliyor. Burada kuruduktan sonra toplanan erişteler fırınlarda kısık ateşte kavruluyor. Kavrulan erişteler, paketlenip kışlık yemek yapımına hazır hale getiriliyor. Ev hanımı Fatma Demirkol, yaptığı açıklamada, kış ayı öncesinde en önemli işlerinden birinin erişte hazırlamak olduğunu söyledi. Havaların soğuduğuna dikkati çeken Demirkol,  "Kars'ta güz mevsimi oldu mu Karslıların işi erişte kesmek oluyor. Eriştelerimizi kesiyoruz kışa hazırlıyoruz, bazılarını ise il dışında olan çocuklarımıza, akrabalarımıza gönderiyoruz." dedi.

 

GÜNÇ: SON ERİŞTELERİ İPE DİZDİK

Ertekin Günç de havaların soğumasıyla komşularıyla erişte hazırlıkları yaptıklarını ve son eriştelerini de ipe dizdiklerini belirtti. Kış hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Günç, "Kış için kaz hazırlıyoruz, erişte yapıyoruz, fasulye kurutuyoruz, işte bugün son olarak erişte hazırlığımızı yapıyoruz, bunu kurutup hazır hale getireceğiz, güz hazırlığımız tamamlanmış olacak." diye konuştu. Günç, hazırlanan eriştelerin yıl boyunca yenildiğini aktararak, "Güz aylarında erişte yemeye başlıyoruz, bir yıl boyunca bu erişteler bize yetiyor. Hazırladığımız erişteleri yapmayan komşularımıza veriyoruz. Büyük şehirlerde olan akrabalarımız var, onlar istiyor onlara gönderiyoruz." ifadesini kullandı. Emine Ekinci de bazı ev hanımlarının kışa hazırlık için 20-30 kilo erişte hazırladığını vurgulayarak, "Erişte yapımı yaygın olarak Kars'ta yapılıyor, kışın sofralarımızda eksik olmuyor. Kars'tan başka illere giden yakınlarımıza da erişte veriyoruz. Erişte yapımının son zamanındayız. Havalar soğudu zaten artık erişte yapan olmaz." değerlendirmesinde bulundu.

 

YEŞİL MERCİMEK İLE LEZZETLİ TAT SUNUYOR  

Kars'ta yöresel ürünler üzerinde işletmecilik yapan Nuran Özyılmaz, kentte uzun süreli kış yaşandığı için hazırlık yapıldığını hatırlatarak, "Her yerde erişte kesimi yapılır ama bizimkisi gibi olmaz çünkü biz sonbaharı bekleriz. Sonbahar güneşinde erişteleri kurutarak, daha sonra fırınlayarak saklıyoruz. Kendi yaptığımız yani köy ununu kullanıyoruz. Bizim bu yaptığımız ev eriştesi yıllardan beri bunu tüketiyoruz, bizde çok fazla makarna tüketilmez, makarna yerine hep erişte kullanırız." sözlerine yer verdi.  

 

Özyılmaz, yöresel olarak yapılan erişte pilavı hakkında da şu bilgileri aktardı: "Sonbaharda kuruttuğumuz erişteden biraz ayıklıyoruz sonra eriştenin içine koyacağımız yeşil mercimeğimizi pişiriyoruz, eriştemizi bu mercimeğin üzerine ilave ederek beraber kaynatıyoruz. Kaynayan erişte ile mercimeği süzerek dinlendiriyoruz. Daha sonra eriştemiz için özel olarak yaptığımız tereyağında kavuruyoruz, kışın ise eriştemizi sarı tereyağında kavuruyoruz. Hazır olan erişte servis edilirken alt ve üstüne kızarttığımız patateslerle servis hazır hale getiriyoruz. Erişte yemeği, erişte pilavımız özel ve yöresel bir yemeğimizdir. Erişteyle birlikte hoşaf ve turşu yöresel bir menü oluşturuyor."

Editör: TE Bilisim