ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SERCAN CANSIZ

Vangölü Aktivistleri Derneği, birbirinden farklı çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Aktivistler, Van Gölü başta olmak üzere kentteki doğal ve tarihi güzelliklere dikkat çekmek için farkındalık yaratmayı sürdürürken, aktivistler, bu defa da kadınların öncülük edeceği ‘Van Gölü İçin Kadınlar Yürüyor’ sloganıyla yeni bir etkinlik düzenledi. 2015 yılından bu yana kent için farklı çalışmalara imza atan Van Gölü Aktivistleri Derneği öncülüğünde yeni bir etkinlik daha başladı. Etkinlikte kadınlar göle dikkati çekmek ve gelecek nesillere daha temiz bırakılmasını sağlamak amacıyla Van Gölü’nün çevresindeki 430 kilometrelik yolu yürümeye başladı. Edremit ilçesindeki Kent Meydanı'nda bir araya gelen kadınların farkındalık yürüyüşüne Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Edremit Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, Meteoroloji 14. Bölge Müdürü Atakan Çelebi, Silahtaroğlu Van Spor Kulüp Başkanı Mehmet Avcı, Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, iş insanı İrem Bayram, TÜRSAB Başkanı Cevdet Özgökçe, Vanspor Kadın Futbol Takımı sporcuları, derneğe bağlı kadın üyelerin yanı sıra erkek aktivistler de katılım sağladı. Kadınların farkındalık yürüyüşüne çocukları da destek verirken, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Van Gölü için bir araya gelen kadınlara gül vererek, Anneler Günü'nü kutladı. 15 gün sürecek olan Van Gölü etrafındaki 430 kilometrelik yürüyüşün ilk günü kadınlar, Gevaş ilçesine kadar olan 30 kilometrelik alanı yürüyecek.


ORHAN: GÖLÜN KORUNMASIYLA İLGİLİ BİR FARKINDALIK OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ

Etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Orhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan "Van Gölü Koruma Eylem Planı" kapsamda gölün temiz kalması için kentte önemli çalışmaların yapıldığını belirtti. Gölün korunması ve kirliliğin önlenmesi için güç birliğine ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Orhan, şunları söyledi: "Aktivistler ve STK'ler tarafından Van Gölü'nün temiz kalması ve korunması için etkinlik düzenlendi. Edremit'ten Gevaş ilçesine yürüyüş gerçekleştireceğiz. Uzun bir parkurda yürüyüş yapılacak. Gölün korunmasıyla ilgili bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, Van Büyükşehir Belediyesi, Bitlis belediyeleri ve tüm kurumların paydaş olduğu bir program hazırladık. Devlet kurumlarının çok önemli çalışmaları var. Arıtma tesisleri, katı atık tesisleri, gölde dip çamuru temizliği ve derelerin temizlenmesi konusunda önemli mesafeler aldık. Kirliliğe neden olan kaynağın kurutulması, vatandaşlarımızın da gölü kirletmemeleri için farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Bu etkinliği önemli buluyoruz. Kadınlarımız, annelerimiz destek veriyor. Anneler Günü dolayısıyla da tüm annelerin gününü kutluyorum."

ÖZEL: GÖLDEKİ KİRLİLİĞİN ÖNLENMESİ İÇİN BU ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİK

Yürüyüşle ilgili açıklamalarda bulunan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, etkinliğin amacına dikkat çekti. Özel, gölün gün geçtikçe kirlendiğinin altını çizerek, “Bugün çok güzel bir gündeyiz. 8 Mayıs Anneler Günü. Tüm annelerin, Anneler Günü kutlu olsun. Van ve Bitlis'teki doğaya hayat veren Van Gölü'ne dikkat çekmek için böyle bir etkinlik düzenledik. Bugün bir başlangıç olacak. 15 parkur şeklinde Van Gölü için kadınlar öncülüğünde yürüyeceğiz. Van Gölü kapalı bir havza, gittikçe de maalesef kirleniyor. Bu kirliliğin önüne geçmek için böyle bir etkinlik düzenledik. İlk önce biz toplum olarak bilinçlenmemiz gerekiyor. Bu bilinci oluşturmak için yürüyeceğiz. Daha önce de Van Gölü etrafında bir yürüyüşümüz oldu. Bununla dikkati çekmiştik ve güzel bir bilinç de oluşmuştu. Bu bilincin devam etmesi, göl etrafında yaşayan insanların sahiplenmeleri, göldeki kirliliğin önlenmesi için bu etkinliği düzenledik. Bu göl bize hem can hem hayat veriyor, bizim yaşam kaynağımız” dedi.

BAYRAM: YÜRÜYÜŞÜ ANNELER GÜNÜ’NDE GERÇEKLEŞTİRMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ

Etkinliğe destek sağlayan isimlerden de birisi olan iş insanı İrem Bayram, Van Gölü'nün korunması ve temiz kalması için kentte çok güzel çalışmaların yapıldığını aktardı. Gölün korunması için yürütülen çalışmalara destek verdiklerini ifade eden Bayram, “Gölün ve çevresinin güzelliklerini daha büyük kitlelere tanıtmayı amaçlıyoruz. Vatandaşların Van Gölü'nü temiz tutmaları için farkındalık yürüyüşü düzenledik. Yürüyüşün ilk etabını bugün Anneler Günü'nde gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Annelerin, kadınların öncülüğünde Van Gölü'nü çocuklarımıza miras bırakacağız” diye aktardı.

ÇELİK: KADIN YAŞATIR VE DOĞAYI KORUR

Etkinliğe geçtiğimiz aylarda Vanspor Futbol Kadın Takımı yöneticiliğine atanan Dr. Ögr. Üyesi Şehnaz Nigar Çelik ve sporcular da katıldı. Çelik, kadınların öncülük ettiği bu tür etkinliklere sürekli olarak katılacaklarını dile getirerek, “Biz doğayı koruduğumuz oranda var olabileceğiz. Bu hayatı var etmenin bir yolu aslında doğayı korumaktır. Kadın yaşatandır, var edendir, kadın yaşatır ve doğayı korur. Bu yüzden özellikle kadınların bu etkinliklere el atması, aktif rol oynaması ve bölgemizde özellikle yapılıyor olması çok kıymetli. Biz de Vanspor Kadın Futbol Kulübü olarak böyle bir etkinlikte yer almaktan büyük gurur duyuyoruz. Kadınların aktif rol oynaması için her türlü sahada biz de varız diyoruz ve türlü etkinlikte olmaktan da gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

HELVACI: BU İŞE KADIN ELİ DEĞMELİYDİ

430 kilometrelik yolun hepsini yürüyecek isimlerden biri olan Leyla Helvacı, Van Gölü’nün gün geçtikçe çekildiğini ifade ederek şunları kaydetti: “Van Gölü gitgide kirleniyor. 20 yıl ki Van Gölü ile şu anki Van Gölü arasında çok fark var. Özellikle kıyılarda çarpık yapılaşmalar, atık suların göle dökülmesi gibi sorunlar var. Doğanın gün geçtikçe kötüye gittiğini görüyorum. En azından biz ne yapabiliriz dedik ve kadınlar öncülüğünde bir yürüyüş başlattık. Bu işe de kadın eli değmeliydi.”

Editör: TE Bilisim