ŞEHRİVAN HABER: Her kurumun farklı etkinlikler ile kutladığı kadınlar gününde Edremit Belediyesi yine farklı bir etkinlik ile öne çıktı. Belediye tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle ‘Edremit Hatıra Ormanı’ yerleşkesinde fidan dikimi gerçekleştirildi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü çeşitli etkinliklerle kutlayan Edremit Belediyesi, cinayete kurban giden kadınlar için fidan dikti. Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, AK Parti Edremit İlçe Başkanı Sezer Bayramoğlu ve kadınların katılımı ile fidanlar toprakla buluşturuldu. Edremit Hatıra Ormanı devamında bulunan yerleşkede gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda kadın katılırken, toprakla buluşturulan fidanlara can suyu verildi. Renkli görüntülerin yaşandığı alanda kimi kadınlar hatıra fotoğrafı çektirirken, kimileri de yaşanan şiddet olaylarına tepkisini getirmekten kendini alıkoyamadı.

"KADINA ŞİDDETİ ELBİRLİĞİYLE ÇÖZECEĞİZ"

Kadınlarla birlikte fidan diken Başkan Say, daha sonra kadınlara tek tek gül dağıtarak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Son yıllarda yaşanan kadına yönelik şiddet olaylarının üzüntü verici olduğunu ifade eden Başkan Say, “Kadına yönelik şiddeti, erkeklerin de işin içine girmesiyle elbirliğiyle çözeceğiz. Kadına yönelik şiddeti, istismarı eşitsizliği güzellikle yeneceğiz. Umuyorum, sadece ağaçları değil bütün kadınlarımızı bütün insanlarımızı güzel yaşatmanın yolunu önümüzdeki süreçte hep birlikte buluruz. Ben bu günlerin geleceğine inanıyorum. Duyarlılığınız için teşekkür ediyor, başta kadınların olmak üzere ve tüm insanların mutlu huzurlu güzel yaşadığı bir dünya diliyorum” dedi.(İHA)

BAŞKAN İLHAN’DAN 8 MART MESAJI

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Başkan İlhan, kadınların yaşadığı sorunları ve beraberinde çözüm yollarını paylaşmak istediğini dile getirerek, “Bugün kadınların en büyük problemi geçim sıkıntısıdır. Çalışmak zorunda kalan kadınımız ‘çalışma hayatı’ içinde büyük zorluklar yaşamaktadır. Evine gelir getirebilmek için, ağır şartlarda, uygun olmayan zaman ve zeminde, sosyal güvenceden mahrum statüde ve ucuz işgücü olarak çalışmak durumunda kalmaktadır. Çıkarılan yasalar ve iyileştirmeler olsa da, bu yasaların uygulanmasındaki keyfilik ve denetimsizlik, özel sektör başta olmak üzere birçok alanda büyük bir mağduriyet oluşturmaktadır. Çalışan kadının şartlarını, eşitlik ilkesinden ziyade adalet ilkesi ile düzenlemek devletin asli vazifesidir. Özellikle düşük ücret ile çalışan kadınların, sorumlu oldukları çocuk ve yaşlı bakım hizmetlerinin devlet tarafından ‘sosyal devlet’ anlayışıyla karşılanması için gerekli düzenlemelerin yapılması, atılacak önemli bir adımdır.”

“LÜTUF DEĞİL HAK TESLİMİ”

“Bir başka önemli bir gerçek daha var. Üreten insan mutludur. Ancak üretimin karşılığı sadece para ile ölçülmemelidir. Bu yargı, tüm hayatını ailesi ve çocuklarına adayan ve bunu tercih eden ev hanımını değersizleştirmektedir. Kadın, yaradılışı gereği analık vasfı ile toplumu oluşturan en önemli unsurdur. Bu nedenle kıymetli ve önemli sorumlulukları vardır. İlk mürebbiyedir. Yapıcı, onarıcı, toparlayıcı ve koruyucu özellikleri ile ailenin bel kemiğidir. Bu yüzden geleceğimizi şekillendiren ve evde ağır işçi olarak çalışan kadınların, ev hanımlarının özlük haklarının verilmesi için yapılacak düzenlemeler bir lütuf değil, en doğal hakkın teslimidir.”

KADIN MAĞDUR OLMAKTAN ÇIKMALI

“Kadın intihar ve cinayetleri, şiddet ve istismar vakaları, bu memleketin en derin yaralarıdır. Bu konuda en yüksek hassasiyeti göstermek hepimizin insanlık vazifesidir. Tek bir kadının, bir insanın uğradığı zulmün karşısında ayağa kalkmak öncelikle inancımızın gereğidir. Kişinin ‘biricik hayatı’ hiç kimsenin tekelinde değildir. Ve fiili duruma ceza, en üst seviyeden verilmelidir. Bugün kadını; yazılı, görsel, sosyal medyada, reklamın ve tanıtımın bir unsuru, şiddetin ve tacizin bir mağduru olmaktan çıkarıp; çalışan, düşünen, öğreten, iyileştiren, güzelleştiren, ilham veren, bilimin, sanatın, ekonominin, eğitimin, huzur ve barışın, sevginin öznesi olarak ülkemizin yarınlarına olan katkısının desteklenmesine hepimizin ihtiyacı var.”
 

KADINLARIN DEĞER KATMADIĞI TOPLUM EKSİKTİR

“Toplumun inşasındaki büyük pay sahibi olarak kadın, anne olarak, öğretmen, doktor, mühendis, gazeteci, yazar-çizer, bilim insanı olarak, fabrikada işçi, tarlada köylü, pazarda esnaf, ticaret erbabı, iş kadını, yönetici olarak toplumun her alanında çalışan, üreten, iradesini kimsenin etkisinde kalmadan, her türlü mahalle baskısının dışında, özgür ve özgün şekilde ortaya koyarak, daha güzel bir yarını şekillendirecek en önemli unsurdur. Sahip olduğu özelliklerin farkında olarak bu potansiyelini; iyinin, güzelin, faydalı ve doğru olanın gerçekleşmesi için kullanan kadın, dünyayı imar eder, medeniyeti inşa eder, toplumu ihya eder. Son söz olarak, kadınlarımızın cesareti, dirayeti ve fedakarlığı ile ülkemizin aşamayacağı engel yoktur. Ve biliyoruz ki, kadınların değer katmadığı hayat, siyaset, ekonomi, sivil toplum eksik kalacaktır” dedi.

TUŞBA BELEDİYESİNDEN KADIN PERSONELLERE ‘8 MART’ JESTİ

Van’ın Tuşba Belediye Başkan Vekili Murat Darğın, belediyenin kadın personelinin ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak çeşitli hediye ve çiçek verdi. Başkan Vekili Darğın, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ nedeniyle belediyenin çeşitli birimlerinde görev yapan kadın çalışanlarıyla bir araya geldi. Belediye meclis salonunda düzenlenen ve belediye meclis üyeleri Mahmut Ekinci, Aziz Deniz ve Mehmet Şirin Oflas ile Başkan Yardımcısı Necati Yertürk ve birim müdürlerinin katıldığı ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ etkinliğinde bir konuşma yapan Belediye Başkan Vekili Murat Darğın, kadın personellere emeklerinden dolayı teşekkür etti. Başkan Vekili Darğın, “Değerli kadın emekçilerimiz, Belediye Başkanımız Salih Akman, siz kadın çalışanlarımızın bu özel gününüzde yanınızda olmayı çok istemesine rağmen belediyemizin bakanlıklar düzeyindeki bazı projelerinin takibi için il dışına çıkmak zorunda kaldı. Direktifleri doğrultusunda sizlerle bir araya geldik. Başkanımız Salih Akman’ın hepinize ayrı ayrı selamları var. İlçemizin güzelleşmesi ve kalkınması için verdiğiniz emeklerinizden dolayı hepinize teşekkür ediyor ve 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüzü tebrik ediyorum” dedi. Tuşba Belediyesi olarak emekleriyle ilçenin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlayan kadın personeli bu özel günlerinde unutmadıklarını göstermek adına bu etkinliği düzenlediklerini vurgulayan Başkan Vekili Darğın, “Başta şehit ve gazilerimizin anne ve eşleri olmak üzere sevgi dolu yürekleri ve fedakârlıklarıyla dünyamızı güzelleştiren, insanlığın umudunu yeşerten annelerimiz, kardeşlerimiz, eşlerimiz, kıymetli varlıklarımız kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. Darğın ve beraberindekiler, kadın personellere çeşitli hediye ve çiçek verdi.

VALİ BİLMEZ: VAN’IN KÖTÜ ALIŞKANLIKLARINDAN KURTULMASININ ÖNCÜSÜ KADINLAR OLMALI

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etkinliğine katılarak, “Hayatın her alanında kadının var olması lazım” dedi. Kadının Van’ın geleceğinin şekillenmesindeki yerine de değinen Bilmez, “Van bazı kötü alışkanlıklarında kurtulacaksa bunun öncülüğü kadın olmalıdır.” Şeklinde konuştu.

Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından bir etkinlik düzenlendi. Düzenlenen programda bir konuşma yapan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, başta şehit anneleri olmak üzere tüm kadınların gününü kutladı. İnsanoğlunun cinsiyetini, anne ve babasını seçemediğini ifade eden Vali Bilmez, “İnsanoğlunun iradesinin olmadığı bir konuda cinsiyetinden, meşrebinden ve aşiretinden dolayı üstün olmasının söz konusu olmadığı gibi zelil olması da söz konusu değildir. Yaşadığımız dünyada ve bölgemizde hem cinsiyet hem soy ayrımının ciddi anlamda yapıldığını, insanların bir kısmının diğer kısmı ötekileştirdiğine şahit oluyoruz. Eğer çağdaş bir toplum olacaksak ve toplumumuz diğer toplumlarla yarışacaksa insanın meşrebinden, kökünden ve cinsiyetinden dolayı ayrıma tabi tutulmadığı bir toplumu hep birlikte oluşturmak zorundayız” diye konuştu.

“TOPLUMU DEĞİŞTİREN ERKEKLER DEĞİL KADINLARDIR”

Toplumun yüzde 50’si kadında ise bu kadınların sosyal hayatın her yerinde olması gerektiğinin altını çizen Bilmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadın toplumun içinde yer alırken, erkekleşerek toplumun içinde yer almamalıdır. Kadınlığıyla, iffetiyle, üstün yanlarıyla toplumun içinde yer almalıdır. Toplumu değiştiren erkekler değil kadınlardır. Van bazı kötü alışkanlıklarında kurtulacaksa bunun öncülüğü kadın olmalıdır. Çocuklarımızın uyuşturucunun pençesine düşmesini istemiyorsak, kadının buradaki rolünün tam üstlenmesi gerekiyor. Bu yüzden hayatın her alanında kadının var olması lazım.”

MERAL BİLMEZ DE ŞEHİT ANNELERİNİ ANARAK KUTLADI

Daha sonra kürsüye çıkan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez'in eşi Meral Bilmez ise başta şehit anneleri olmak üzere dünyadaki bütün kadınların gününü kutlayarak, kadının hayat veren ve birleştiren olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ve eşi Meral Bilmez, salondaki tüm kadınlara fide ve çeşitli hediye dağıttı. Vali Bilmez, buradaki programın ardından Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Poliklinik binasında görevli kadın sağlık çalışanları ile valilik çalışanlarının gününü kutlayarak kendilerine çiçek verdi.

BAŞKAN TANIŞ, KADINLAR GÜNÜ’NDE SAĞLIK ÇALIŞANLARINI ZİYARET ETTİ

Van’ın Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sağlık çalışanlarını unutmadı.

Başkan Tanış, Gürpınar Devlet Hastanesi ve Toplum Sağlığı Merkezinde bulunan sağlık çalışanlarına ve hastalara karanfil dağıtarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Ayrıca ilçede yaşayan 71 yaşındaki Fikriye Değer ve 75 yaşındaki Sıdıka Dağ’ı evlerinde ziyaret ederek karanfillerini hediye etti.

PANDEMİ SÜRECİNDEKİ FEDAKARLIKLARI TAKDİRE ŞAYAN

Kadına verdikleri değeri ortaya koymak için böyle bir etkinliği düzenlediklerini kaydeden Başkan Tanış, “Pandemi döneminde gösterdikleri başarıdan dolayı kadın sağlık çalışanlarının bu anlamlı günde hatırlanmasının ayrı bir önemi var. Bizlerde bu anlamlı günde kadın sağlık çalışanlarıyla bir araya gelerek salgını kontrol altına almak için gösterdikleri gayret ve çabayı takdir ettik. Her yönüyle kadınlarımız toplumumuz birleştirici unsurları ve gelecek nesillerimizin mimarıdır. Her alanda ailesinin, aziz milletimizin ve ülkesinin menfaatlerini gözetmeyi şiar edinen kadınlarımızın, yeni neslin bilinçli, sevgi dolu yetişmesinde ve ülkemizin müreffeh geleceğinin inşasında üzerlerine düşeni geçmişte olduğu gibi ziyadesiyle yerine getirmeye devam edeceklerine olan inancımız tamdır. Bu vesileyle başta şehit anneleri ve eşleri olmak üzere tüm hanım kardeşlerimizin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü en kalbi duygularımla kutluyor, tüm hanım kardeşlerimize huzur, mutluluk, sağlık ve esenlik dolu yıllar diliyorum” dedi.

BAŞKAN ASLAN’DAN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ MESAJI

Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Başkan Aslan, mesajında, “Modern zamanlarda da kadına yönelik şiddet insanlık suçu gibi görülmüş ve böyle idrak edilmiştir. İnsanın veya kadının yaşam hakkı kutsaldır, dokunulmazdır. Hiçbir birey veya otorite, insanın yaşam hakkını kısıtlayıcı zorlaştırıcı hakkına sahip değildir. Kadına ve çocuğa karşı yapılan her türlü şiddet ve cinsel istismar vakalarına karşı hem kamu otoritesi hem yargı erki hem de toplum olarak topyekûn bir mücadele yürütmeliyiz. Hasta ruhlu ve sapkın düşünceli varlıklara karşı sağduyulu, onarıcı ve toplumsal dokuyu koruyacak şekilde hassas bir plan yürütülmelidir. Mağduriyet yaşayan bireylerin hakkını hukukunu korumak, sosyal ve psikolojik destek sağlamak, rutin hayatlarına devam etmelerini sağlam hem kamu otoritesinin hem sivil toplumun hem de sağlıklı tüm bireylerin temel sorumluluğundadır.”

“KADINLAR TOPLUMDA HAKETTİĞİ YERE GELMELİ”

“Şiddete meyilli ve sapkın düşünceli bireyleri dizginlemek, cezalandırmak ve rehabilite ederek tekrar topluma kazandırmak konusu insan olan tüm paydaş kurumların görevidir. Kadınlar bizim yarımızdan fazlasıdır. Onlar vefakârdır, cefakârdır, sabrın ve sebatın adıdır. Kadınlarımız, hem annelerimiz hem eşimiz, dostumuz ve çocuklarımızın anneleridir. Cennet onların ayakları altındadır. Onlar birer çiçektir. Onlara bakmayı, gözetmeyi, kollamayı, koklamayı bilmek gerek. İnsanlığın var oluşundan bu yana uygarlığın gelişmesindeki en büyük görevi kadınlar üstlenmiştir. Kadınlarımız geleceğimizdir. Çocuklarımızı besler, eğitir, gözetir ve ömür boyu korurlar. Onlar, karşılıksız sevginin ete kemiğe bürünmüş halidir. Çocuğu ve sevdiği erkek için dünyanın en güzel kucağına sahiptir. Kadınlarımızın toplumsal hayatta ve iş dünyasında hak ettikleri yere gelmeleri hepimizin temel sorumluluğu olmalıdır. Kadınlara yönelik her türlü şiddetin önünde durmak insanlık görevidir. Dünya kadınlarının ve tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun” dedi.

BAŞKAN BERGE’DEN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ MESAJI

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) Başkanı İsa Berge, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Berge, mesajında, “Hayatın tüm değerlerini bağrında barındıran kadınlardır. Toplumumuzun temel taşı olan kadınlar, geleceğimizin teminatıdır. Ülkemizin öz değeri olan kadınlar, temel insan hakları konusunda maalesef istenen noktada değildir. Özellikle kadına yönelik şiddet hepimizin yüreğinde derin bir yara bırakmıştır. İnsan olan değil kadına hiçbir canlıya zarar veremez. Erkeklerin kadınlar üzerinde, kadınların da erkekler üzerinde hakları vardır. İnsana yakışan bu hakları gözetmektir. Kadınlar olmadan toplumun da olmayacağı gerçeğini görmemiz gerekiyor. Doğumdan ölüme yanımızda olan fedakar kadınlarımıza minnettarız. İnsanı yetiştiren kadınlar, ailenin direğidir. Geleceğimiz olan çocuklarımızı yetiştiren ve bizleri hayata bağlayan kadınlarımızdır. Huzurlu ve sağlıklı bir toplum, başarılı kadınlar eliyle olacaktır. Hayatın her alanında yer alan kadınlar, özellikle üretim noktasında kendini daha fazla gösterebilmelidir. Sevgi, şefkat ve merhamet duygularıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü içtenlikle kutlarım” dedi.

KORONAVİRÜSLE MÜCADELENİN KADIN KAHRAMANLARI

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezinde görevli kadın sağlık çalışanları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ilk gününden bu yana özveriyle çalışarak hastaların iyileşmesine katkı sunuyor.

Tarih boyunca mücadelenin, şefkatin, fedakarlığın sembolü olan kadınlar, hayatın her alanında olduğu gibi Kovid-19 salgınında da toplum sağlığının korunması için çaba gösteriyor. Van'da salgının ilk anından itibaren Kovid-19 servislerinde görev yapan kadın sağlık çalışanları, yaşadıkları tüm zorluklara rağmen görevlerini ihmal etmeyerek takdir topluyor. Enfeksiyon Servisi hemşirelerinden Leyla Vatanoğlu, yaptığı açıklamada, kadınların toplumsal hayatın her alanında olduğunu söyledi.

EN ÖNDE SAFTA MÜCADELE EDİYORLAR

Gece gündüz demeden hastanede insanların sağlığına kavuşması için çaba gösterdiklerini belirten Vatanoğlu, şöyle konuştu: "Bu anlamlı günde kadınlara ve çocuklara yapılan şiddete hep birlikte 'dur' dememiz gerekiyor. Salgın sürecinde mesai arkadaşlarımızı, akrabamızı kaybettik. Hastaların ve hasta yakınlarının yaşadığı duygusal çöküntüler, yaşamını yitiren hastalarımız bizi çok üzdü. İyileştirdiğimiz hastalarda bize moral oldu. Annem ve babam 3 ay önce Kovid-19'a yakalandı. Bu süreçte ailemin yanına İzmir'e gidemedim. Burada bize ihtiyaç vardı. Başkalarının anne babasına kendi annem babam gibi baktım. Görevimiz ne kadar zor olursa olsun salgına karşı en ön safta savaşmaya devam edeceğiz."

ŞİDDET SON BULSUN MESAJLARI VERİLDİ

Göğüs Hastalıkları Servisi Hemşiresi Elif Çınar ise Kovid-19 hastalarına şifa olabilmek için büyük bir özveriyle çalıştıklarını aktardı. Salgın nedeniyle uzun süre ailesiyle görüşemediğini anlatan Çınar, "Çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Meslektaşlarımız ve aile yakınlarımızdan kayıplarımız oldu.  Acımızı yüreğimizde yaşıyoruz. Hastaların sağlığına kavuşması için mücadelemize devam ediyoruz. Olası bulaş riskine karşı günlerce evime gitmeyerek ailemden uzak kaldım. Vatandaşların bize gösterdiği sevgi ve saygı bizi mutlu ediyor. Kadınlar toplumun en önemli temel taşını oluşturuyor. Eşit haklara sahip kadın bir hemşire olarak dünyada kadınlara yapılan şiddetin son bulmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

İLİKLERDEN: HAYATINI KAYBEDENLERİ ANIP KADIN ÇALIŞANLARIN GÜNÜNÜ KUTLADI

YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Ümit Haluk İliklerden ise Kovid-19 salgınıyla mücadelede en ön safta yer alan sağlık çalışanlarının yaklaşık bir yıldır canları pahasına mücadele verdiğini aktardı. Van'da, alınan sıkı tedbirler, sağlık çalışanlarının ve filyasyon ekiplerinin özverili çalışmaları sayesinde Kovid-19 vaka oranının önemli ölçüde gerilediğini ifade eden İliklerden, şöyle konuştu: "Kovid-19 risk değerlendirme haritasına göre Van, düşük riskli kentler arasında bulunuyor. Bu anlamda bütün sağlık çalışanlarına bir Vanlı olarak teşekkür ediyorum. Vaka sayılarını en düşük seviyelerde tutarak bu salgından biran önce kurtulmayı umut ediyorum. Salgına karşı verdiğimiz mücadelede hastane müdür yardımcımız Mehmet Veysi Göz ve hemşire Özlem Şahin'i kaybettik. Bunun acısını ve hüznünü yaşıyoruz. Kovid-19 salgınıyla mücadelenin en önemli hizmet basamaklarından birini hemşirelik hizmeti oluşturuyor. Bulaş riskini göğüsleyerek hastanemizde canla başla mücadele eden tüm kadın sağlık çalışanlarımıza minnettarız. Onların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyoruz."

Editör: TE Bilisim