Van’da, Komela Jinên Azad (Özgür Kadın Hareketi-KJA)’ın aktivistleri Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yaşanan polis müdahalesini protesto etti.

 

1 Kasım seçimlerinden sonra Silvan’da Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) ile polis arasında yaşanan çatışmalar 12. gününe girdi. Bu süre içinde sokağa çıkma yasağının da uygulandığı ilçede, bazı sivil vatandaşların yaşamını yitirdiği belirtilirken, binalarda ve işyerlerinde de ağır hasarlar meydana geldi. Silvan’daki olaylarla ilgili olarak dün bir protesto eylemi de Van’da gerçekleştirildi. Feqîyê Teyran Parkı’nda bir araya gelen KJA’lı kadınlar basın açıklaması ve oturma eylemi ile ilçedeki polis müdahalesini protesto etti.

 

Kadınlar adına konuşma yapan Zekiye Kaya, güvenlik güçlerinin ilçede ağır silahlar kullandığını, bunun da ilçeyi savaş alanına çevirdiğini söyledi. İlçedeki olayların bir an önce son bulması gerektiğini belirten Kaya, “Türk annelerine de sesleniyorum, biz savaş istemiyoruz, barış istiyoruz, siz de bu konuda üstünüze düşeni yapmalısınız, el ele verip bu savaşı ancak biz bitirebiliriz” dedi. Olayların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın izlediği yanlış politika yüzünden tırmanışa geçtiğini belirten Kaya, “Erdoğan yanlış yapıyor, bu savaş kimseye kazandırmayacaktır. Asker de, polis de, diğerleri de bizim çocuklarımızdır. Biz ne askerin, ne polisin ölmesini istemiyoruz. Barışı sağlayacak olan Öcalan’dır. Biz anneler olarak bir an önce Öcalan’la görüşülmesini ve müzakere masasına oturulmasını istiyoruz.” Diye konuştu. Erciş’te de olayların yaşandığına dikkat çeken Kaya, devletin operasyonları sonlandırıp barışın önünü açması gerektiğini belirtti. Mezarların dahi hedef alındığını söyleyen Kaya, Şengal’in peşmergenin eline geçmesini de kutladıklarını ifade etti. Kadınlar açıklama ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıp sessizce dağıldı. 


ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim