Başbakan Ahmet Davutoğlu uzun süredir gündemi meşgul eden taşerona kadro müjdesinin önceki gün açıkladı. Uzun süredir gündemi meşgul eden kadro konusunda başbakan sürpriz bir açıklama yaparken şimdiye kadar ‘asıl iş’ yapan taşeronlar için verileceği söylenen kadroyu kamudaki tüm taşeron işçileri kapsayacak şekilde genişlettiklerini söyledi. Kamuoyunda bir anda büyük bir merak hâkim olurken gözler kimin, hangi şartlarla kadro alacağına çevrildi…

 

KADRO VERİLDİ VERİLMESİNE AMA!...

Ak Parti’nin seçim vaatlerinden birisi olan taşeron işçilere kadro verilmesiyle ilgili müjde önceki gün Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından paylaşıldı. Başbakan Davutoğlu beklenen müjdeyi vererek kamudaki tüm taşeron çalışanların kadroya geçeceği haberini verdi. Türkiye genelinde sayısı 700 bin civarında olan taşeronlarla ilgili bu karar bir anda ülke genelinde büyük bir sevinç yaşattı. Fakat başbakanın müjdesinden sonra yapılan açıklamalar kafalarda soru işaretleri oluşturmaya başladı. Van’da da birçok kişinin asıl iş, yardımcı iş, kadroya geçiş, maaşlar, şartlar konusunda ne olacağı ile ilgili belirsizliği sürerken Şehrivan Gazetesi olarak bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğini bu konudaki önemli sendikalarla ve oluşumlar ile konuştuk. Başbakanın açıklamalarından sonra ilgili bakanlıklar nezdinde açıklanan şartlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan isimler bu konuda akıllardaki soru işaretlerini yorumlarken Van’da ve ülke genelindeki birçok soruya da cevap verdi. İşte sendikaların ‘taşeron işçilere kadro müjdesi’ yorumu...

 

KAFALARDA SORU İŞARETLERİ VAR…

Başbakan Ahmet Davutoğlu, kamuda çalışan taşeron işçilerin istihdamına dair müjdesini önceki gün yüzbinlerce insanın merakla izlediği toplantıda; “Asıl işlerde çalışan taşeron işçilerin kamuya alacağımızı açıklamıştık. Bu çalışmaları tamamladık. Bu kişileri kamuya alacağız.” dedi. Daha önce asıl işler olarak açıklanan kadroyu kamudaki tüm taşeronlara kadro olarak genişlettiklerini söyleyen Davutoğlu’nun bu açıklaması ile kamu kurumlarında adeta bayram havası yaşandı. Fakat Maliye bakanlığının açıklamasıyla da bir anda olayın boyutu değişti. Bu kafa karışıklığının hakim olduğu ortamda Şehrivan olarak kadro verilecek olan taşeron işçiler için en büyük işçi sendikası ile görüştük. Taşeronlara kadro verilmesi ve diğer detayları görüştüğümüz sendikalar kadro verilmesinin müjdeli bir haber olduğunu ancak doyurucu olmadığını ifade etti. Konuyla ilgili görüştüğümüz Hak-İş Sendikası Van İl Başkanlığı ve EMEP Partisi Van İl Başkanlığı temsilcileri Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamasını müjdeli ve güzle bir haber olarak gördüklerini ancak doyurucu olmadığını ifade etti.

 

 

EFEOĞLU: GÜZEL AMA DOYURUCU DEĞİL

Gazete olarak görüştüğümüz Hak-İş Sendikası Van İl Başkanı Abdullah Efeoğlu şu ifadelere yer verdi: “Başbakanın yapmış olduğu açıklamalar bizi memnun etti. Ancak doyurdu mu? Hayır, doyurmadı. Özellikle belediyelerde çalışan taşeron işçiler için çalışma yapılmalı. Bu insanlar ha belediye şirketinde çalışmış ha taşeron işçi olarak çalışmış. Bu değişiklik çok bir şey değiştirmiyorum. Biz bu konuda talebimiz o çalışanlara da kadro verilmesidir. Seçimden önce hükümetin vaadinde asıl işçilere kadro vardı. Bizim sendikamızda ilk günden itibaren hiçbir ayrım yapılmadan tüm taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda taleplerimiz oldu.”

 

“SÖZLEŞMELERİN OLMAMAMSI GEREKİYOR”

Başbakan Davutoğlu’nun açıklamasının ardından Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yaptığı açıklamayı değerlendiren Efeoğlu, “ Başbakanın açıklamasının hemen ardından Maliye Bakanının yapmış olduğu açıklamalar bizleri endişelendirdi. Sınavlar, 4C ve 4B’lerden bahsediliyor. Bunun dışında 3 yıllık sözleşmelerin yapılacağı söylendi. Böyle olursa bunun kadro ile bir alakası olmaz. Biz daimi kadro istiyorduk. Ki bizim talebimiz halen o yöndedir. Ancak böyle sözleşmeler falan olursa durum taşerondan daha kötü olur. 3 yıl sonra adamın işine gelmediği zaman sözleşme fesih edilirse ne olacak? Bizim taleplerimizde daha öncede olduğu gibi yine kurulacak olan komisyonda bu detayların göz önünde bulundurulmasıdır. Biz bunların gerçekleştirileceğine inanıyoruz.” Dedi.

 

EFEOĞLU: DÜZ İŞÇİLERE SINAV OLMAZ

Yapılması planlanan sözleşmelerin gelecek vaat etmediğini söyleyen Efeoğlu şöyle devam etti: “Bir kurum işçiye 3 yıllık bir sözleşme yapacak. 3 yıl sonra ben bu sözleşmeyi iptal ediyorum diyecek. Ya da çalışanların yarısının sözleşmesini iptal ediyorum diyecek. Böyle bir sistem olamaz. Bunun yanı sıra bir sınav durumu söz konusu. Ben bunu da çok mantıklı görmüyorum. Özellikle yardımcı işçilerde bu imkânsız denilebilecek bir durumdur. Vasıflı işlerde yani tıbbi sekreterlerde, hemşirelerde bu durum olabilir. Ancak düş işçide sınav mantığını kabul etmiyorum. Alımlarda elbette ki bazı şartlara bakılıyor ve bu olması gereken bir durumdur. Ancak düz işçilerde bunun aranması yanlıştır.”

 

“İNSAN OLARAK AYRIM YAPAMAYIZ”

Belediye, milli eğitim müdürlükleri ve İş-Kur işçileri içinde çalışmaların yapılması gerektiğine dile getiren Efeoğlu, “Bunun yanı sıra Milli Eğitim Müdürlüklerinde çalışan işçiler var. Bu insanlar yıllardır taşeron işçi olarak çalışıyorlar. Bunların kimisi 9 ay, kimi 11 ay ve kimileri ise 3 ay çalıştırılmış. Bunlara da kadro verilmiyor. Aslında en büyük sayı bu çalışanlardan oluşuyor. Yıllardır en büyük zulümleri bu işçiler görüyor. Bizim bu yönde de taleplerimiz var. Bunun yanı sıra İş-Kur’da çalışan insanlar var. Biz bu anlamda ayrım yapamayız. Biz herkese insan, çalışan ve emekçi gözü ile bakmalıyız. Ancak bu şekilde problemler çözülmüyor. İş-Kurda çalışan bu insanların sonu ne olacak? Aynı şekilde milli eğitimde çalışanlar bu kapsama alınmış. Genel olarak bakıldığı zaman doyurucu değil. Biz yine de hükümete bu anlamda teşekkür ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

EFEOĞLU: 5 BİNE YAKIN ÜYEMİZ VAR

Sendikalarına üye olan taşeron işçi sayısı hakkında da bilgiler veren Efeoğlu son olarak şunları söyledi: “Hak-İş Sendikamıza bağlı 20 tane sendikamız var. Ben Van’da Hak-İş temsilciğinin başkanlığını yapıyorum. Bize bağlı sendikalarda şu anda Van’da yaklaşık olarak 5 bin üyemiz yani taşeron işçi var. Bu sadece Van’daki sayı. Türkiye genelinde bizim sendikaya üye 130 bin kişi var. Genel olarak düşündüğümüz zaman çok daha fazladır. Biz işçiler, çalışanlar için genel olarak iş güvenliği istiyorduk. Ancak bu şekilde olması takdirde iğleşmelerde olmaz.”

 

 

DEMİR: TAŞERONLA SINIRLI OLMAMALI

Taşeronlara verilen müjdeyle ilgili görüştüğümüz EMEP (Emek Partisi) Van İl Başkanı Hayrettin Demir taşeron işçiliğinin esnek ve güvencesiz bir çalışma biçimi olduğunu söyledi. Demir, “Asıl işi yapanla aynı ücreti almayan ve daha düşük ücretle çalışma biçimidir. Bununla birlikte hükümetin özelleştirme politikaların ve taşeronlaştırma politikası memleket gündemine girdi. Aslında bu AKP hükümetinin istihdam adı altındaki taşeron sistemini yaygınlaştırmasıdır. Bununla birlikte taşeron işçilerinin mücadelesi de yaygınlaştı paralel olarak. Evet, dün başbakan Ahmet Davutoğlu, taşeron işçilerine müjde verdi. Kamudaki bütün taşeron işçilerin ve bununla birlikte yedek iş yapanlara kadro alma müjdesi verdi. Aslında bu durum yıllardır iktidarlar tarafından uygulanıyor, çeşitli müjdelerle. Aslında konu taşeronla sınırlı olmamalı. Özellikle son yıllarda bir türlü gündeme gelemeyen iş kur meselesi var. Taşerondan daha beter bir durum aslında. Hiçbir statüsü ve güvencesi yok iş kurun.”

 

“BU KADRO KİME NASIL VERİLECEK?”

Verilecek olan kadroların net olmadığı ve nasıl verileceğinin bilinmediğini ifade eden Demir şu sözlere yer verdi: “Peki, biz bu duruma ne kadar seviniriz bilemiyoruz. Çünkü başbakan söylem olarak dile getiriyor ve şu an Türkiye’de kamuda çalışan 800 binin üzerinde taşeron işçisi var. Bu kadro kime nasıl verilecek. 800 bine mi verilecek. Buralar biraz muallak. Net değil daha doğrusu. Tabi ki bu durum güzel bir şey. Bunun gerçekleşmesinde işçilerin yıllardır verdiği mücadele çok etkili oldu. Yıllardır işçiler bu konuda büyük mücadeleler veriyor. Açlık ve yoksulluk sınırına baktığımız zaman aslında her kese güvenceli işin verilmesi hükümetin görevi. Bu durum söylem olarak iyi ama tam tarihi ve düzenlemesinde netlik yok.”

 

DEMİR: SÖZLER UMARIZ Kİ GERÇEKLEŞİR

İş-Kur işçileriyle ilgili de konuşan Demir, “Biliyorsunuz bir yıldan fazladır Cumhurbaşkanlığı nezdinde, Başbakanlık nezdinde iş kurlu arkadaşlara kalıcı iş sözü verilmiş. Ancak daha ortada bir şey yok. Bu yüzdende bakılınca da başbakanın söylemi güzel ama bu bir lütuf değil. Yılardan bu yana işçilerin taşerona karşı verdiği mücadelenin bir sonucu olarak değerlendirebiliriz Emek Partisi olarak. Bir lütuf olamaz. Tabi ayrıntılar önümüzdeki günlerde daha da netleşecek. Verilen sözler umarız ki gerçekleşir. Bu durum İş kur işçileri içinde geçerli olmalı. Bir yandan kıdem tazminatına yönelik memurların iş güvencesini ortadan kaldıracak şeylerde var. Bunların hepsi de yan yana olup tutarlı durumlar değil. Herkese güvenceli iş gerekiyor. Bu konuda başbakanın söyleminin güzel bir söylem olduğunu belirteyim ancak bu söylemde olmamalı diye düşünüyoruz.” İfadelerine kullandı.

 

İŞTE O MÜJDE VE DETAYLARI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, kamuda çalışan taşeron işçilerimin istihdamına dair konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'dan kamuda çalışan taşeron işçilerle ilgili önemli açıklama geldi. Başbakan, “Asıl işlerde çalışan taşeron işçilerin kamuya alacağımızı açıklamıştık. Bu çalışmaları tamamladık. Bu kişileri kamuya alacağız” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Grup toplantısında önemli açıklamalar yaptı. Başbakan, “Yardımcı işlerde çalışanları da kamuya almayı kararlaştırdık. Böylece dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak. Bu kişiler aynı yerde çalışmaya devam edecekler” diye devam etti.

 

2 HAFTA İÇİNDE MECLİSE GÖNDERİLECEK

Verilen müjdeyle ilgili açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal kimlerin kadrodan yararlanacağını, ne kadar maaş alacağını ve kadrolaşmanın ne zaman başlayacağını söyledi. Taşeron firmada çalışan elemanların, kamuda "özel sözleşmeli personel" statüsünde istihdam edileceklerini bildiren Ağbal, bu kapsamda çalışacaklarla ilgili yeni istihdam edecekleri pozisyonun kapsamını, çalışma koşullarını, mali ve sosyal hakları ve yükümlülükleri düzenleyeceklerini ifade etti. Bakan Ağbal, Maliye Bakanlığının bu konudaki yasal düzenleme hazırlıklarını yürüttüğünü ve son aşamaya geldiklerini, düzenlemeyi 1-2 hafta içerisinde meclise gönderebileceklerini belirtti.

 

 

KİMLER YARARLANABİLECEK?

Ağbal'ın verdiği bilgiye göre, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde çalışanlar kapsama girecek. Bir yerde anahtar teslim götürü hizmet yapılıyorsa, kaç personelin çalışması gerektiği sözleşmede belirtilmemişse burada çalışan taşeronlar kapsama girmeyecek. Güvenlik, temizlik personeli gibi yardımcı personel; Sağlık Bakanlığında, üniversitelerde yardımcı hizmetlerde çalışanlar, kamu idarelerinde hemşire, büro görevlisi, bilgi işlemci gibi asıl işleri yapanlar düzenlemeden yararlanacak.

 

SINAV YAPILACAK

Kamuya alınacak personelin 12 ay boyunca görev yapıyor olması şartı aranacak. 3,6 ay gibi geçici hizmetler kapsamında çalıştırılan personel kanun kapsamına girmeyecek. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak. Sınavın ayrıntıları tasarıda belirlenecek. Taşeron işçiler atanmaları halinde geçmişe dönük hak talebinde bulunamayacak. Belediye ve il özel idarelerinde kapsama dâhil olacak taşeron personel, bu kurumların şirketlerinde istihdam edilecek.

 

MAAŞLARI NASIL OLACAK?

Kapsama giren personel, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde talepte bulunacak. İlgili kamu kurumları başvuruları aldıktan sonra şartların oluşup oluşmadığını değerlendirecek, devlet memuru olmanın gerektirdiği güvenlik araştırmaları da ayrıca yapılacak. Kamu kurumları daha sonra kaç kişiyi istihdam etmek istiyorsa ilgisine göre maliye ya da İçişleri Bakanlığına bildirecek.

 

SÖZLEŞME 3 YILDA BİR YENİLENECEK

Kamuda istihdam edilecek taşeron personelle "özel sözleşmeli personel" pozisyonunda 3'er yıllık sözleşme yapılacak. Sözleşme dönemleri her 3 yılda bir yenilenecek. Kamuya alınan personele, şu anda aldıkları aylık üzerinden maaş verilecek. Bu kişiler hangi kurumun, hangi biriminde, hangi işi yapıyorlarsa aynı işi yapmaya devam edecek. Bu kişilerin görev yerlerinde değişiklik yapılmayacak. Söz konusu kişiler, mali hakları bakımından 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel gibi memurların toplu sözleşme düzenine tabi olacaklar. Taşeron çalışanlar, kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamındaki personel gibi değerlendirilecek.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim