Ömer Faruk TOKTAŞ-Şehrivan ÖZEL


 

Özellikle geçtiğimiz sene ülkelerinde yaşanan ve sıklaşan iç karışıklıklar Suriyeli birçok insanın Van’a göç etmesine sebep olmuştu. Girişleri şu anda bile devam eden Suriyeli göçmenler Van için adeta bir kriz haline gelmiş durumda. Gelen göçmenlerin trafikte, sokaklarda ve daha birçok noktada dilencilik yapması ise halkı büyük ölçüde rahatsız ediyor. Sorunun çözümü ile ilgili kafalarda oluşan soru işaretlerine ise Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Şube Müdürleri Sami Gezen, Zeynep Karakoyun ve Orhan Alpaslan Şehrivan aracılığıyla açıklık getirdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan şube müdürleri “Yasaların biz zabıtalara vermiş olduğu yetkiler ve belirledikleri sınırlamalar vardır. Dışarıdan gelen dilencilere müdahale etme hakkı zabıtalara yasal olarak tanınmamıştır. Dışarıdan gelen bu dilencilere müdahale etme yetkisi emniyet güçlerine verilmiştir. Emniyet güçlerinde bulunan yabancılar şubesi kaydı olmayan yabancıları ya kaydeder ya da sınır dışına gönderir. Bizim dilenciler konusundaki tek yetkimiz tutanak tutmaktır.” Gibi ifadeler kullandılar.

‘ÇÖZÜM: SINIR DIŞI ETMEK’

Dilenci sorunundan kurtulmanın tek yolunu kaydı olamayan göçmenlerin sınır dışı edilmesi gerektiğini savunan Zabıta Destek Hizmetleri Şube Müdürü Orhan Alpaslan “Yasaların biz zabıtalara vermiş olduğu yetkiler ve belirledikleri sınırlamalar vardır. Yasalara göre bizim dilenciler hususunda yapabileceğimiz idari yaptırım cezası uygulamaktır. Dışarıdan gelen dilencilere müdahale etme hakkı zabıtalara yasal olarak tanınmamıştır. Dışarıdan gelen bu dilencilere müdahale etme yetkisi emniyet güçlerine verilmiştir. Emniyet güçlerinde bulunan yabancılar şubesi kaydı olmayan yabancıları ya kaydeder ya da sınır dışına gönderir. Bizim dilenciler konusundaki tek yetkimiz tutanak tutmaktır. Tutanağı da dilenci bizim ülkemizin nüfus cüzdanına sahip ise tutabiliyoruz. Dilenciyi alıkoymak ve gözaltına almak gibi hakların kesinlikle hiç biri zabıtalara tanınmamıştır. Bizler dilencilikle uğraşan kişilerin bu işi teşkilatlı bir şekilde yapıp yapmadığı konusunda bilgi sahibi değiliz. Bu konularda bir suç duyurusunda bulunmak için yeterli düzeyde bir araştırma yapılmalı ve sonradan yasal yollara başvurulmalıdır. Bu dilenci sorunundan kurtulmanın tek yolu emniyet güçlerine bağlı yabancı şubeden dilencilere müdahale edilmesidir. Bunun yanında müdahale edilen dilencilerin sınır dışı edilmesidir. Eğer dilencilere müdahale etme noktasında bizim desteklerimizin de etkisi olacaksa zabıtalar olarak elimizden geleni biz de yaparız.” Diyerek ekledi.

‘KİRALANAN DÜKKÂNDIR, KALDIRIM DEĞİL’

Zabıta Güvenlik Şube Müdürü Sami Gezen ise yaptığı açıklamalarda “Bayrama oldukça kısa bir süre kaldı. Bizler sokaklarda ve kaldırımlarda yapılan işgallerin önüne geçmek için çalışmalarımıza aralıksız bir şekilde devam ediyoruz. Bu tip önlemleri de sıklaştıracağımız bilinmelidir. Şu anda sokağa çıkıp kaldırımdan yürüdüğünüzde belki de o kaldırımın ortasında karşınıza çıkacak kahvehane masaları yüzünden yolunuzu değiştireceksiniz. Halkımız bunları yaşamak mecburiyetinde değil. Kaldırımlar esnafın mallarını sergilemesi için kurulmuş stantlar değil, halkın yürümesi için oluşturulmuş güzergâhlardır. Esnaflar dükkân kiraladıklarında o dükkânın önündeki kaldırımı kiralamış sayılmazlar. Bu konudaki çalışmalarımız bayramdan sonra daha aktif bir şekilde görülecek. Hiçbir kaldırımda herhangi bir işgal olmayacak. Bizim ekiplerimiz şu anda aktif bir şekilde çalışıyor. Uyarı yazıları yazdığımız yerlerde oldu, anlık olarak müdahale ettiğimiz noktalarda oldu. Halkımızın kaldırım işgali konusunda bilinçlenmesini sağlamak bizim boynumuzun borcu haline gelmiş durumda. Hem işgal edenleri uyarmalı hem de halkımızın haklarının bilincinde olmalarını sağlamalıyız. Zaten esnaflarımızın çoğuna şu anda uyarılarda bulunmuş vaziyetteyiz. Gerçekten sabırla ve anlayışla yaklaşıyoruz.” İfadelerini kullandı.

‘ZABITA VİTES ARTTIRDI’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zabıta Daire Başkanlığı Şube Müdürü Zeynep Karakoyun “Büyükşehir Belediyesi’nin şu anda sivil toplum kuruluşları ve birçok kurumla birlikte kaldırım işgali konusunda yürüttüğü bir çalışma var. Kaldırım işgali ile ilgili birçok broşür bastırıldı ve afişler hazırlandı. Bu proje gerçekten büyük bir önem taşıyor, çünkü bu şekilde bir kamuoyu oluşturulması gerçekten birçok sıkıntının önüne geçer. Çalışma içerisinde İlçe Başkanlarından muhtarlara kadar birçok isim yer alıyor. Bu şekilde bir kampanyanın başlatılması ve desteğin oluşturulması inanıyorum ki kaldırım işgalinin önüne geçilmesinde yararlı olacaktır. Bu kampanya çok yakın bir süre içerisinde hayata geçecek. Biz Büyükşehir Belediye’miz ile birlikte halkımızın daha iyi beslenmesi için önlemler aldık. Denetim ekiplerimiz gıda güvenliği ve halkımızın sağlığı açısından 7 gün 24 saat hiç durmadan çalışıyor. Ramazan Ayı’na girdikten sonra da bu denetimler hız kesmeden devam ediyor. Ramazan ayı’na girdikten sonraki dönem içerisinde ise denetim ekiplerimiz fırınlar, pasta imalathaneleri ve çiğ köfteciler gibi birçok noktada denetlemeler yaptılar. Biz her konuda üzerimize düşenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz ama sadece bizim çabalarımız bir noktaya ulaşmaya yetmez. Halkımız ve esnafımız da gerekli bilinci kazanmalıdır. Halkımız aldıkları ürüne dikkat ederek almalı, esnafımız da satacakları ürünleri uygun koşullarda muhafaza etmelidir. Denetim ekiplerimiz özellikle ekmek gramajları konusunda önlemler almış ve bu alandaki denetimleri sıklaştırmıştır. Vatandaşımıza ekmek konusunda da rahat olabilecekleri müjdesini vermek isteriz.” Diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim