ŞEHRİVAN HABER: ÖMER AYKAÇ/ERDAL ERBAŞ- Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ve yönetim kurulu üyeleri düzenledikleri bir toplantı ile 7 Haziran’da Van'dan başlatılıp dünyaya duyurulacak olan 'Dünya Kahvaltı Günü'nü kamuoyuna duyurdu. 1 yıllık çalışmayı tamamlayan Van TSO yönetimi bundan sonra her yıl Haziran’ın ilk Pazar gününün Dünya Kahvaltı Günü olacağını, bu kutlamanın merkezinin de Van olacağını duyurdu.

2014 yılında 51 bin 793 kişinin katılımıyla en kalabalık kahvaltı sofrasının kırılmasında öncülük edip Van'ın adını Guinness Rekorlar Kitabı'na yazdıran Van Ticaret ve Sanayi Odası yine büyük bir proje ile dikkatleri Van’a çekmeye hazırlanıyor. Yaklaşık bir yıldır uluslararası anlamda ses getirecek bir çalışmanın hazırlığını yapan Van TSO, yönetim kurulu başkan Necdet Takva ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte yaptığı açıklamada Dünya Van Kahvaltısı Günü çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. Koronavirüs sürecine rağmen çalışmayı askıya almayıp tüm hazırlıkları tamamlayan Van TSO’nun, 7 Haziran’da kutlamayı yapmak üzere iki planı olduğunu duyuran Takva, yasak olmaması halinde sembolik olarak kurulacak sofralar ve önemli isimlerin katılımıyla ilk kutlamanın gerçekleşeceğini söyledi. Sokağa çıkma yasağı olması halinde ise evlerde kurulacak sofralarla projenin startının verileceğini söyleyen Takva, bu anlamda dört bir koldan bir tanıtım atağının startını verdiklerini, tüm Van halkının desteği ile bu proje ile Van’nı son dönemlerdeki dezavantajlı durumunu unuttarmak istediklerini söyledi. Van Kahvaltısı’nın kentin markası olduğu, ürünlerin bir bir tescillendiği süreçte bu etkinlik ile Dünya Kahvaltı Günü’nü de Van’a mal etmeye çalışan Van TSO, bu etkinlik öncesi gazeteciler ile bir araya gelerek kamuoyuna da etkinlikle bilgilendirmeler yaparak destek çağrısını yineledi.

TAKVA DUYURDU: ÇALIŞMA TAMAMLANDI, BAŞLIYORUZ!

Dünya Kahvaltı Günü ile ilgili müjdeyi basın mensupları aracılığı ile paylaşan Başkan Necdet Takva, gerçekleştirilen toplantıda o güne ve diğer detaylara dair tüm bilgileri paylaştı. Gazetecilerle birlikte son birkaç günde kentin önemli temsilcileri ve aktörleri ile de buluşan Takva ve yönetimi önümüzdeki hafta başlayacak süreçle ilgili bilgilendirmeler yaptı. Takva, dünyayı etkisi altına alan salgın sürecine rağmen bu günü kutlamak için çalışmaların tamamlandığını belirterek, "Malumunuz bütün dünyayı etkisi altında alan bir pandemi süreci yaşıyoruz. Covid-19 ile birlikte dünyayla beraber bizim de kentimiz bir süreç yönetiyor. Bu süreci bizler de eski alışkanlıklardan feragat ederek, sıkıntılarla boğuşarak yürütmeye çalışıyoruz. Fakat bu noktada geldiğimiz noktada da bir karar vermek gerekiyor. Çünkü artık herkes sürecin eskisi gibi olmayacağını söylüyor. Bizler de dünyadaki bütün otoritelerin paylaştığı bu görüşler neticesinde bazı adımlar atmak durumundayız. Önümüzdeki normalleşme sürecinde biz de bu yeni süreci kentimiz lehine fırsata dönüştürmek için bazı çalışmalar yapıyoruz. Tam da bu noktada aldığımız bir karar var. Yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalıştığımız Dünya Kahvaltı Günü’nü 7 Haziran günü yapmak üzere bir karar aldık." dedi.

PANDEMİ SÜRECİNİN GİDİŞATINA GÖRE İKİ AYRI PLANLAMA YAPILDI!

"Belirttiğim gibi biz 1 yıldır bu meseleye çalışıyoruz. Biliyorsunuz ki 1 Haziran 2014 tarihinde dünyanın en kalabalık sofrasını kurarak bu kültürel değeri rekorlar kitabına yazdık hep birlikte. Bunda herkesin büyük katkısı var. Van’da çok hissedilmese de bu dünya otoriteleri tarafından çok heyecan verici bir rekor olarak görülüyor. Bizler bu noktada kahvaltıyı kurumsal marka olma yolunda da iyi bir yere taşıdık. Fakat bunu uluslararası mecrada sahiplenilecek bir yere taşımak zorundaydık. Bunu da her yılı Haziran ayının ilk Pazar günü Dünya Kahvaltı Günü ilan edilmesi için müracaatlar yaptık. Bu çalışmalar sürerken de bu Covid-19 krizi ortaya çıktı. Bu süreçte birçok kurum, kuruluş işini durdurup kısmı çalışma gibi yeni mecralara kaydı. Ama buna kayıtsız kalmak, her şeyi ertelemek de olmazdı. Bu bizim rekabetçi anlayışımıza da ters düşecekti.”

DÖRT BİR YANA DUYURULDU!

“Bundan bir süre önce BM genel sekreterliğine yazı yazıp çağrıda bulunduk. Ardından bunu TOBB yönetimine de taşıdık. Daha sonra TBMM’ye de ulusal düzeyde meclis başkanlığına konuyu ilettik.” Dedi. Takva, ayrıca Avrupa Birliği delegasyonu Dinya Kahvaltı Günü’nü sahiplendiğini ifade ederek, “AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger’in yanında Rifat Hisarcıklioğlu’nu sosyal medya üzerinden dâhil edeceğiz. 28 AB ülkesinin büyükelçisinin de etkinliğe sosyal medya üzerinden katılım sağlaması sözünü aldık. İran, ABD, Rusya, Çin başta olmak üzere birçok ülkeden kişi sosyal medya üzerinde bu etkinliğe katılacak" diye konuştu.

SEMBOLİK DE OLSA KUTLAMA OLACAK

Bu yılki kutlamaların sembolik olacağını ama önümüzdeki yıllarda daha büyük kutlamalar ve uluslararası camiada karşılık bulma noktasında önemli olacağını söyleyen Takva, “Biz 7 Haziran kahvaltı gününü A ve B planı şeklinde tasarladık. 7 Haziran'da bu anlamda bir etkinlik takvimi oluşturduk. Sokağa çıkma yasağı olması durumunda biz bütün yönetim kurulu üyelerimizle, kendi evlerinde etkinlik düzenleyeceği şekilde bir karar aldık. Herkes kenti mekânsal özelinde bunu yapacak. Bu süreçte de her birimiz gazetecileri de evimizde konuk edeceğiz. Yasak olmazsa da biz sembolik olarak, küçük bir katılım ile bir etkinlik ile buna start vereceğiz. Tabi bunu yaparken de bu iş burada kalsın istemiyoruz. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımız, tüm milletvekilleri, TOBB otoriteleri ve 365 oda ve borsaya yazı yazdık. Onların da desteği ile Pazar günü saat 11’de katılacağı bir etkinlik ile bu güne dikkat çekmek istiyoruz. Böyle bir çalışma yaparak Van’ı son aylarda yaşanan çığ, deprem, pandemi gibi münferit olayların oluşturduğu olumsuz algıdan kurtarmak istiyoruz. Kenti yeni bir sürece taşımak istiyoruz."

"TÜM VAN'I SAHİPLENMEYE BEKLİYORUZ"

"Bu sadece Van TSO’nun yapacağı bir şey değil. Dolayısıyla bu kentin hak ve menfaatlerini önceleyen herkesin bu konuda elini taşın altına koyacağını umut ediyoruz. Bu noktada hepimiz aynı duygu ile hareket ederek bir farkındalık yaratacağız. Amacımız 7 Haziran’da dünyanın her yerine bu kahvaltı etkinliğini duyurmak. Eş zamanlı olarak dünyanın her yerine bu söylemi ulaştırıp bunu kutlamaya çalışacağız. Bugüne kadar bununla ilgili birçok çalışma yapıldı. Ama bu Vanlılar’ın bir projesi olduğu için bunu herkesin sahiplenmesini bekliyoruz. Bu belki de bu krizden Van açısından çıkarabileceğimiz en iyi olaylardan birisi olur. Önümüzdeki günlerde yine büyük projelerimiz olacak ama bu Van’ı öne çıkaracak en önemli projedir. Böyle düşünüyoruz. Çünkü bu bir Van markası olacak." şeklinde konuştu.

BİR DİĞER ATAKTA VAN GURME FUARI OLACAK!

Şehrivan’dan bu etkinliğin UNESCO yaratıcı şehirler ağına dahil edilmesi ile ilgili girişimler olması yönündeki önerisini de değerlendiren Takva, “YYÜ ve İl Kültür Müdürlüğü’nün bir sürecinin olduğunu biliyorum. Ama bu bir kent markasına dönüştürülebilir mi? Evet dönüştürülür. Yaratıcı şehirler sürecine dahil edilmeli. Bu anlamda bunu pekiştirmek için de Gurme Van Fuarı gibi bir fuarı da bu yıl sahipleneceğiz ve destekleyeceğiz. Bu anlamda yıllar önceki İpekyolu Farı gibi tanıtım yapacak bir fuarın kararını aldık. Eylül ayında olacak. Van mutfak ve Gurme fuarını Van TSO olarak yapacağız. Bunun da müjdesini vermiş olayım.” Toplantıya katılan Van TSO yönetim kurulu üyeleri de konuyla ilgili görüş ve önerilerini paylaşırken, dile getirilen önerileri not alan Takva ve ekibi bunların da ileriki süreçte kampanya sürecinde göz önüne alınacağını belirtti.

KAMPANYA SOSYAL MEDYADAN START ALDI!

Bu süreçte yarından itibaren çalışmaları ve kampanyaların start alacağını belirten Takva, sosyal medya başta olmak üzere tüm mecralarda çalışmaların start alacağını belirtti: "Bu süreçte 2 hashtag olacak #DünyaKahvaltıGünü ve #TheWorldBreakfeastDay şeklinde olacak. Bununla birlikte sevindirici bir haber de Avrupa Birliği4nin bunu sahiplenmesi. Bu anlamda uzaktan da olsa katılacaklar ve bu bizim için uluslararası olma noktasında önemli bir başlangıç olacak. Yine İran’ın birçok kent ve kuruluş temsilcisi buna katılım sağlayacaklar. Bununla birlikte dünyanın her tarafında birçok ismi sürece dahil edeceğiz. Bu anlamda yerelde de Valilik, belediyeler de sürece dahil olacak. Bütün kentin projesi olması yolunda bunun ısrarcısı da olacağız." dedi.

VANLILAR DA EVLERİNDEN KAMPANYAYA KATILACAK

Öte yandan sosyal medyada başlayan etkileşimler sonra kurumsal çalışmalar ile Vanlılar’ın da 7 Haziran’da o güne evlerden katılma çağrısı yapıldı. Van’lılara 7 Haziran 2020 Pazar günü Dünya Kahvaltı Gününe destek için evlerinde kahvaltı sofraları kurup görüntüleri sosyal medya siteleri aracılığı ile paylaşılma ricasında bulunuldu. “Dünyanın en keyifli gününe siz de katılın” başlığı ile yapılan çağrıda, “Dünya Kahvaltı Gününü kutlamak için 7 Haziran Pazar günü mükemmel bir kahvaltı sofrası kurun ve #dunyakahvaltıgunu #theworldbreakfeast hastagleri (etiketleri) ile saat 11.00’de twitter ve instagram platformlarından paylaşın.” Denildi.

Editör: TE Bilisim