Van’ın tarihi kalesini Sivas'tan getirilen Kangal Köpeği koruyor. Van Kalesi'nde 3 yıldır güvenlik için alınan Taysın isimli kangal köpeği tarihi eserleri korumasının yanında, kaçak kazı yapan definecilerin korkulu rüyası oldu.

Van'ın önemli tarihi eserlerinden biri olan Van Kalesi'ne bekçilerle birlikte birde Kangal Köpeği sahip çıkıyor. 571 bin metre kare alan içinde bulunan surlar, Osmanlı ve Selçuklulara ait 15 tarihi eser geçmişte define avcılarının kaçak kazılarıyla tahrip oldu. Bunun önüne geçmek isteyen Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü güvenlik önlemlerini arttırmak için bekçinin yanına Sivas'tan bir kangal köpeği getirtti. 2011 yılından beri kalenin bekçisi Müfit Özister ile görev yapan kangal köpeği Taysın, kale ve tarihi eserlerin bulunduğu bölgeye farklı amaçlarla girmeye çalışanlara fırsat vermiyor.

SABAHA KADAR UYUMUYOR

Geçmişte kalenin güney kısmında bulunan tarihi eserlerin 2011 yılına kadar birçok kez defineciler tarafından tahrip edildiğini belirten bekçi Özister, kangal köpeğinin gelmesiyle bu sorunun ortandan kalktığını söyledi. Köpeğin gece sabaha kadar uyumadan defalarca kale çevresinde gezdiğini ve yabancı kimsenin içeriye girmesini izin vermediğini belirten Özister, “Kaçak kazılar engellendiği gibi, birçok farklı amaçla gelen insanların da önü kesilmiş oldu. Şu anda Van Kalesi ve tarihi eserler güven altında.” Dedi.


Orhan AŞAN - Şehrivan

Editör: TE Bilisim