ŞEHRİVAN HABER / ORHAN SAĞLAM

2011 Van depreminden bu yana kiralık yerlerde hizmet veren Defterdarlık yeni hizmet binasına kavuşmayı bekliyor. 2017 yılında yapımına başlanan binanın bir yıl sonra teslim edilmesi beklenirken, üstünden yıllar geçmesine rağmen bina teslim edilmedi. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Van İl Defterdar Murtaza Kamar, “İnşaatın büyük bir bölümü bitmiş, şu andaki binanın konumu itibarıyla kalan işler tek parça işler diyebilirim.” Dedi.  

Van’ın Tuşba İlçesi, Akköprü Mahallesi’nde 10 bin metre kare yüzölçümlü üzerine temeli atılan Defterdarlık Hizmet Binası, 2017 yılında yapımına başlandıktan sonra 500 gün içerisinde teslim edilmesi beklenirken, üstünden yıllar geçmesine rağmen halen tamamlanamadı. Birçok kez inşaatı yarıda kalan Van Defterdarlığı hizmet binasının bu yıl hizmete açılması bekleniyor. 2011 depreminden sonra dar ve kentin yükünü kaldırmayan binalarda hizmet veren Defterdarlık için sözleşme imzalayan yüklenici firma akıllara ‘çile bitti’ cümlesini getirse de müteahhittin başka bir işten dolayı sorunlar yaşamasından kaynaklı inşaat yarıda kaldı. Yüklenici firma sözleşmeyi feshedince TOKİ, bina yapımını taşeronlarla sürdürmeye devam etti. Fakat gelen taşeronlar işçi parasını ödemeyince işler tekrar askıya alındı. Bir türlü tamamlayamayan Van Defterdarlığı binasının ne zaman hizmete açılacağı merak konusu olurken, binayla ilgili Van İl Defterdarı Murtaza Kamar, Şehrivan’a yaptığı açıklamada “İşlerin büyük bir bölümünün tamamlandığını söyleyerek, tahminime göre bir aylık bir iş süreci var.”  İfadelerine yer verdi.

BİNA,7 KATLI 14 BİN 528 M2 KAPALI ALANA SAHİP OLACAK

Tuşba İlçesi, Akköprü Mahallesinde bulunan 10 bin metrekare yüzölçümlü alan üzerine yapılacak olan Defterdarlık hizmet binası üzerinde tek girişli, gider ve gelir ayrımlı iki blok, bodrum (otopark) + zemin kat dahil her blok 7 katlı ve her katın bin m2'nin üzerinde olacağı toplam 14 bin 528 m2 kapalı alanı, çevre düzeni, ihata duvarı ve kapalı devre güvenlik sistemli yeni hizmet binası yapılacak.  Şehirlerarası otogar yanında bulunan alan üzerine inşa edilecek modern imkânlara sahip Defterdarlık hizmet binasında Vergi Dairesi, Müdürlüğü, Gelir Müdürlüğü, Muhasebe Müdürlüğü, Hazine Avukatlığı, Sağlık Kurumları Döner Sermaye Saymanlık Müdürlüğü, Personel Müdürlüğü birimleri yer alacak. Defterdarlık yeni hizmet binasında çağdaş koşullarda daha kaliteli vatandaş odaklı hizmet vermeye başlayacak. Yeni hizmet binasının hizmete girmesiyle birlikte mükellefler, iş ve işlemleri olan vatandaşlar, hizmet alımında fiziki yetersizlikten bugüne kadar yaşadıkları sorun ve sıkıntılar son bulacak. 

İŞ HIZLI BAŞLADI AMA SONU GELMEDİ!

Şehrivan’a Defterdarlık Binası hakkında açıklamalarda bulunan Van İl Defterdar Murtaza Kamar, göreve başlamadan önce Defterdarlık Binası’nın ihaleye çıktığını belirterek şunları anlattı: “Göreve başlamadan önce de süreci takip ediyordum. Atanmam gerçekleşmişti fakat göreve başlamamıştım. Benim gelişimle birlikte de ihaleye çıkıldı. İhale 500 gün süreli çıkmıştı. İhaleyi ise TOKİ yapmıştı. Defterdarlığın bununla bir ilgisi yok. TOKİ, bakanlıkla iletişime geçerek eski Defterdarlık Binası karşılığında yeni bina yaptı. Defterdarlık olarak bu sözleşmenin tarafı değildik. İhaleden sonra müteahhit çok iyi çalıştı. Hızlı başladı ve 500 günden önce tamamlayacağını söyledi ve öyle de gidiyordu. Biz de her ne kadar taraf olmasak bile müteahhitte her türlü kolaylığı sağladık. 2018 yılının Ekim ayında teslim edilmesi planlanıyordu. Fakat 2019 yılına kadar da süresi vardı. Müteahhit başka bir işten dolayı çok büyük bir darbe yedi ve nakli sermaye kaybetti. Nakli sermaye kaybedip iflas edince de aldığı işi yürütemedi.”

“TAHMİNİME GÖRE BİR AYLIK BİR İŞ SÜRECİ VAR”

TOKİ, taşeronlarla bu işleri yürütmeye çalıştığını söyleyen Kamar, şunları kaydetti: “Taşeronlarla bir süre çalışma kaydetti fakat sonra onlar da işi bıraktı. Çünkü insanların alacakları vardı ve alamıyorlardı. Birçok taşeronla işi yürütmeye çalıştılar olmadı ve yeni taşeron geldiğinde önceki taşeronun parasını vermediği işçilere ‘benim bir ilgim yok, öncekinden alsaydın parayı’ diyorlar. Süreç böyle sıkıntılı ilerlemeye devam etti. En son taşeron tamamlayamadı bundan dolayı da TOKİ’de umutlarını kesince sözleşme feshedildi. Şimdi ise süreci dışardan takip ediyoruz. İnşaatın büyük bir bölümü bitmiş, şu andaki binanın konumu itibarıyla kalan işler tek parça işler diyebilirim. 5-6 grup aynı anda çalışıyorlar. Tahminime göre bir aylık bir iş süreci var. TOKİ, ihaleyi de yaparsa en geç 1 veya 2 ay içerisinde binanın bitmesini bekliyoruz. Bu süreçte benim ön görüme göre Haziran ve Temmuz ayını geçmez. Tabi farklı bir şey olmazsa yeni binaya taşınmayı planlıyoruz.”

KAMAR, “HEDEFİMİZ DAHA KALİTELİ BİR ORTAM HAZIRLAMAK” DEDİ.

Ödenek sorunun olmadığına vurgu yapa Defterdar Kamar, “TOKİ, bizden aldığı arsayı sattı ve o arsadan gelen para ile yeni bir bina yapabilir. En kısa zamanda bitirilmesi bekleniliyor. Herkes gibi milletvekilleri, İl başkanı, vali ve Sivil Toplum Kuruluşları da destek vererek yapım sürecini takip ediyor. İnşallah bu destekler karşısında TOKİ, bu sene içerisinde bitirir. Malum şu an ki bina depremden sonra taşınılan bir bina bundan dolayı da çok elverişli olduğu söylenemez. Hem çalışanlar hem de vatandaşlar açısından sağlıklı bir ortam olmadığını da söyleyebilirim. Sabrettik ve sonuna geldik. Allah izin verirse gerek çalışanlar gerekse vatandaşlara daha kaliteli ortamında hizmet sunmayı hedefliyoruz.” İfadelerini kullandı.

“BELEDİYEDE YOĞUN ÇALIŞTIK AMA OLMASI GEREKEN BUYDU”

İpekyolu Belediyesi mali hizmetler müdürü ve belediye başkan yardımcılığından istifa sürecinden söz eden Kamar, “Sağlık sorunları nedeniyle istifa etmedim. Zaten Defterdarlık görevimi yapıyorum ve bu görevi yapmama rağmen farklı bir yerde de çalışmam etik değildi. Tabi biz vatan- millet aşkıyla hizmet sunma arzusuyla gittik. Tabi buradaki vatandaşlara daha iyi hizmet vermek amacımda vardı. Çünkü doğulu olduğum için buradaki kültürü daha iyi biliyorum. Buradaki insanların hizmete ihtiyacı var. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz.”

KURDUĞUMUZ SİSTEM DEVAM EDERSE İPEKYOLU EN BAŞARILI BELEDİYE OLUR

“Van’daki herkes hizmet peşinde biz de elimizi taşın altına koyduk. Belediyecilik ne kadar da bizim mesleğimiz olmasa da mali yapı bizim işimiz. Göreve başladık ve bir sene kaldık. Yoğun bir şekilde çalıştık ama olması gereken buydu. Mali yapıyı düzene koyduk ve sistem kurduk. Bunları yaptıktan sonra da istifa ettim sağlık sorunlarım başta olmak üzere yeni gelen arkadaşlarında önünü açmaya çalıştık. Belediye ye gittiğim vakit Defterdarlıktaki işleri de geri plana bırakmak istemiyordum. Kurduğumuz sistem devam ederse İpekyolu Belediyesi Doğu ve Güneydoğu’nun en iyi belediyesi olmaya adaydır.”

“VATANDAŞLAR BU İMKANLARDAN FAYDALANMALI”

Vergi yapılandırmasının vatandaşlar için bir nebze de olsa daha iyi olduğundan söz eden Kamar, Deprem oldu ve depremden sonra pandemi salgını çıktı. Daha sonra İranlı turistler de kapı kapandığı için gelmeye başladılar. Bundan dolayı yapılandırma iyi oldu. Çünkü vatandaşın hem depremden gelen vergisini ödemekte zorlanıyordu. Bu konuda da talep oldukça yoğun. Tabi vatandaşları mağdur etmemek için daha çok vatandaşı elektronik ortama alıştırmaya çalışıyoruz. Şimdi pandeminin etkisi ile de olsa bakanlığın gayretiyle ilk defa bu sene çok yoğun bir elektronik talebi aldık. Müracaatların yüzde 90’ını elektronik ortamda aldık. Şimdi telefonda halledeceğin bir şey için saatlerce gelip burada beklemesinin bir anlamı yok. Devlet iyi imkanlar vermiş 36 aya kadar taksitlendirme imkânı var. Faizi düşük ve peşin ödemelerde büyük bir avantaj var. Onun için vatandaşların bu imkanlardan faydalanmasını diliyorum.” Dedi.

Editör: TE Bilisim