ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

Van’ın tarım ve hayvancılık sektörlerinde yaşanılan sorunlar konuşulmaya ve tartışılmaya devam ediyor. Kent bir dönem sahip olduğu zenginlikleri tekrar tekrar konuşup tartışırken bu konuların başında tarım ve hayvancılık ile turizm geliyor. Son dönemlerdeki önemli destekler, hayvancılıktaki olumlu hareketliliğe rağmen, kentin geçim kaynaklarından biri olan hayvancılık sektöründe sorunlar ise sürüyor. Son yıllardaki maliyet yüksekliği, üretim yapmayı zorlayan şartların yanında üretimi ve pazarlamayı etkiliyen sorunlar da değişmiyor. 50 yıldır değişmeyen ve dar bir alana sıkışıp kalan canlı hayvan pazarı konusu bu anlamdaki başlıklardan birisi olurken, Kandaşoğlu’nun Pazar ziyaretinde konu bir kez daha gündeme geldi. Hayvancılarla konuşup dertlerini dinleyen Kandaşoğlu, ardından yaptığı açıklama ile soruna vurgu yaparak kentin uzun yıllardır konuştuğu canlı hayvan borsası gibi projeleri de hayata geçireceklerini söyledi.

Bir grubun iptal edildiği Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinin tek sandıkta yapılacak seçimlerine sayılı günler kala adaylar yeniden ziyaret ve görüşmelerini hızlandırdı. Özellikle iptal edilen hayvancılık grubunda temsilciler yakın markaja alınırken Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Zahir Kandaşoğlu beraberindeki yönetimiyle birlikte hayvan pazarını da ziyaret etti. Burada çiftçilerin sorun ve sıkıntılarını dinleyen Kandaşoğlu, tarım ve hayvancılığın önemine değinerek, yaşanılan sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

KANDAŞOĞLU: BU SORUNLARI BİZ DE YAŞIYOR VE ÜZÜLÜYORUZ

Hayvan pazarını ziyaret eden Van Ticaret ve Sanayi is Dünyası Derneği (VATSO) Başkanı ve iş insanı Zahir Kandaşoğlu, Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in ‘Hepimiz hayvancılık ve çobanlıktan geldik’ sözünü hatırlatarak, şunları söyledi: “Biz de öyle büyüdük, mesleğimiz hayvancılıktı ve bu sektörle birlikte büyüdük. Atalarımızın ve babalarımızın ilk yaptıkları meslek hayvancılıktır. Ancak son zamanlara baktığınız zaman bu sektörlerden söz etmek mümkün değildir. Özellikle bu bölge insanı için bir gelir kaynağı olan tarım ve hayvancılık artık resmen ölüyor. Bu sektör kolları olmadan bizim de yaşantımızı sürdürmemiz mümkün değildir. Van, tarım ve hayvancılık sektörleriyle birlikte tanındı ve eski yılarda da buralarda ciddi bir hayvan ticareti oluyordu. Hayvancılık yapan vatandaşlarımızın dertlerini ve sıkıntılarını dinledik. Biz de en az onlar kadar bu sorunları yaşıyor ve üzülüyoruz.”

“HAYVAN PAZARI VAN’A YAKIŞMIYOR”

Canlı hayvan pazarındaki sorunlara dikkat çeken Kandaşoğlu, şunları kaydetti: “Van gibi büyük bir şehre bu kadar dar ve küçük hayvan pazarı yakışmıyor. Bu hayvan pazarı 50 önce yapılmış ve hala da aynıdır, değişmiyor. Van Ticaret Borsası buraya el attı ve eksiklerini yavaş yavaş tamamlıyor. Ne kadar eksikleri tamamlansa da hayvan pazarının sahası yetmiyor. Bölge illere baktığımız zaman daha modern ve büyük bir şekilde yapılmış hayvan pazarlar var. Peki, Van’ın buradaki suçu ne? Hem küçükbaş hayvancılıkta birinci sıradayız hem de meraların yüzde 10’u bizde. Bizim diğer illerden bir eksik yanımızın olmaması gerekiyor, hatta Van’a, çiftçilere ve köylülerimize yakışır düzgün bir yerin olması lazım.”

“BURADA SOSYAL TESİS OLMALI”

“Sadece hayvan pazarı yapıp arkalarını dönmemeleri gerekiyor. Hayvancıkla uğraşanların kullandığı bu hayvan pazarı aynı zamanda bir sosyal tesis olmalı. Buralarda en başta bir lavabo yerlerinin olması gerekiyor. Bunun yanında lokanta, çav evi, sebze ve meyve gibi yerlerin olması lazım. Bu kadar düzensiz bir hayvan pazarı göremezsiniz. Giriş ve çıkışlarda kontrollerin yapılması gerekiyor. Kalabalık var ama alan kimse yok. Hayvanların fiyatları düşmüş ve bu sektörle uğraşanlar ciddi zarar ediyor. Biz tüm bu sorunların farkındayız ve bunları da ayın 17’sinden sonra Ticaret Borsa’mızın öncülüğünde çözeceğiz. Güçlü birliği yaparsak bunların da üstesinden geleceğiz. Burada daha düzgün işlerin yapılaması için bu eksikleri de tamamlayacağız.”

KANDAŞOĞLU: KARARLIYIZ, BU SIKINTILARLA İLİLENECEĞİZ

Van’a canlı hayvan borsası kuracaklarını belirten Kandaşoğlu, “Yetkili mercilerle görüşüp buraya yakışır bir borsa kuracağız. Hayvan borsası, canlı büyükbaş ve küçükbaş hayvanların değer bulduğu yerdir. Yani üretici ve tüccarın bir araya geldiği, fiyatın belirlendiği ve ürünün hak ettiği değeri bulduğu yerdir. Ayrıca borsa, kayıt dışı satım ve alımın önüne geçildiği ve canlı hayvan sevkiyatlarının kontrol alındığı kurumdur. Naif başkanla birlikte bu işi en son noktasına kadar götüreceğiz. Kararlıyız ve yapacağımıza da inanıyoruz. Sadece bu sektörde değil, ilimizin her sektörü ve iş kolunda çalışmalarımızı sürdürüp, sahip çıkacağız. Sektörlerin muhataplarını birleştirip Van’ın sorun ve sıkıntılarıyla ilgileneceğiz. Van’ı dert ettik ve vatandaşlarımızın dertleri de bizim derdimizdir.” Şeklinde konuştu.

KANDAŞOĞLU, SEÇİME DAİR DE KONUŞTU!

Kandaşoğlu, 22 Ekim’de yapılan Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerini hatırlatarak, “Yapılan seçimi kazandık ve seçim bitmişti. Ancak bazı nedenlerden dolayı seçimi iptal ettiler. Seçimin tamamen iptal olmasından yanaydık ama sadece 1’nci grubu iptal ettiler. Allah’ın izniyle bu ayın 17’sinde tekrar seçime gideceğiz. Bu grupta tarım ve hayvancılık grubudur. Buraya bağlı olan hemşehrilerimiz bu iş kollarında ciddi sorunlar yaşıyor. Biz de bu ve diğer birçok sektörün düzelmesi için elimizden gelenin fazlasını yapamaya hazır olduklarımızı belirtmek isterim. Yaşanılan sorunların biran önce çözülmesi için tüm gayretlerimizle çalışacağız. Buraya kimse gelmiyor ve yaşanılan sorunlardan kimsenin haberi yok. Biz de sorunları yerinde tespit etmek için buraya geldik. Vatandaşlarımızın yaşadıkları sorunlara şahit olduk.” Dedi.

Editör: TE Bilisim