HDP Van Milletvekili Adem Geveri, Van Kapıköy ve Hakkari Esendere Sınır Kapılarının kapanmasını meclise taşıdı.

 

HDP Van Milletvekili Adem Geveri, Van Kapıköy ve Hakkari Esendere Sınır Kapılarının kapalı olmasından kaynaklı ticaretin azaldığını dile getirerek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı tarafından Anayasa’nın 98. ve Meclis İç Tüzüğü’nün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması talebi ile önerge sundu.

 

GEVERİ: HALK CEZALANDIRILIYOR!

Geveri, Van’ın Saray İlçesi’ndeki Kapıköy Sınır Kapısı ile Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’ndeki Esendere Sınır Kapısı’nın günlerdir tüm işlemlere, giriş ve çıkışlara kapalı tutulduğu bilgisinin basına yansıdığını kaydederek, “Van ve Hakkari vilayetlerimizin en önemli turizm, ticaret ve ekonomi kaynaklarından olan ve adeta bu vilayetlerimizin umudu sayılan söz konusu sınır kapılarının kapalı tutulmasının hiçbir izahatı olamaz. TÜİK ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle 2015 yılının ilk 7 ayı için geçici olarak oluşturulan dış ticaret verilerine göre Van’da bir önceki yılın ilk 7 ayına göre ihracatta %32, ithalatta ise %12 azalma söz konusu. Hakkâri’de ise ilk 7 aylık ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre %39,6’lık azalış varken ithalatta ise %97 gibi rekor bir azalış söz konusu. Devlet olmada sürekliliğin esası söz konusu iken, maalesef bu sınır kapılarının kapalı tutulmaları ile devlet kurumlarının işleyişi adeta sekteye uğratılıyor, söz konusu illerimizin ticaret ve ekonomisine darbe vuruluyor ve bu kapatmalarla bir nevi halkın kendisi cezalandırılıyor.” İfadelerini kullandı.

 

“HANGİ GEREKÇELERLE KAPALI TUTUYORSUNUZ”

Van ve Hakkâri halkının biran önce giriş ve çıkışlara açılmasını beklediği sınır kapıları ile ilgili olarak Geveri Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı’ya şu soruları iletti: “Van’ın Saray İlçesi’ndeki Kapıköy Sınır Kapısı ile Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’ndeki Esendere Sınır Kapısı’nı şuan tüm işlemlere, giriş ve çıkışlara kapalı tutuyor musunuz? Kapalı tutuyorsanız hangi gerekçelerle kapalı tutuyorsunuz?  Söz konusu sınır kapılarını kapalı tutarak devlet olmanın en önemli esaslarından biri olan süreklilik esası ile çelişmiyor musunuz? Yoksa bu kapılar kapalı tutularak oradaki halk mağdur edilip halkın kendisi mi cezalandırılmak isteniyor?

 

GEVERİ: KAPILARI NE ZAMAN AÇACAKSINIZ!

Söz konusu sınır kapılarının kapalı tutulmaları başta Van ve Hakkâri halkı olmak üzere bölgedeki halkın Kürt olması ile bir ilgisi var mı? Söz konusu Kapıköy Sınır Kapısı ve Esendere Kapısı’nı ne zaman açmayı düşünüyorsunuz? Bununla ilgili olarak elinizde nasıl bir program mevcut? Ciddi bir ekonomi, ticaret ve turizm kaynağı olan Kapıköy Sınır Kapısı ile Esendere Sınır Kapısı’nın kapatılması neticesinde Van’ın ve Hakkâri’nin ekonomisine ne kadar zarar verildiği hakkında elinizde nasıl bir malumat var ve bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz? Sınır kapılarının kapalı tutulmalarının Van ve Hakkâri illerinde ihracat ve ithalatta var olan ve Türkiye ortalamasının çok üzerinde seyreden azalışlar üzerinde nasıl ve ne kadar bir etkisi var? Şuan mevcut olarak hangi gerekçelerle, kaç gün için, kaç tane ve hangi sınır kapıları kapalı tutuluyor? Bunların kapalı tutuldukları zaman zarfında sebep olduğu ekonomik zararın hacmi ne kadardır?”

Editör: TE Bilisim