ŞEHRİVAN HABER: YUNUS EMRE AYKAÇ

Koronavirüsün Türkiye’ye girmesiyle birlikte kapanan, o tarihtan bu yana da Türkiye’nin neredeyse tamamında kapılar açılmasına rağmen bölgenin kapalı olan 3 kapısından birisi olarak kalan Kapıköy’den mutlu haber geldi. Aylar önce Van milletvekili Osman Nuri Gülaçar ile başlayan ardından Ak Parti MKYK üyeleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftci ve Zahir Soğanda’nın yoğun çaba harcadığı Kapıköy dün gece 00.00 itibariyle resmen açıldı.

KAPIKÖY 14 AY SONRA AÇILDI!

İran ile en uzun kara sınırına sahip Van'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 14 aydır geçişlere kapatılan Kapıköy Gümrük Kapısı daha önce AK Parti MKYK üyeleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftci ve Zahir Soğanda’nın açıkladığı gibi 17 Mayıs'tan açıldı. Bir yılı aşkın bir süre sonra yeniden açılması için gün sayılan Kapıköy için son dakikada olumsuz gelişmeler yaşansa da üç isim son gün Ankara’da müthiş bir mesai sonrası Kapıköy’ün açıklandığı tarihte açılmasını sağladı. Birkaç ay önce Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar’ın da yoğun mücadele verip bayram sonrası için söz aldığı Kapıköy’ün açılması kentte sevinç yaratırken haber kentteki tüm STK, oda ve esnaf temsilcileri temsilcileri ve tüccarlar tarafından sevinçle karşılandı. Kentin ekonomisinin en önemli can damarı haline gelen Kapıköy’ün açılışı esnafı, turizm sektörünü de sevindirdi. Geçtiğimiz günlerde de İran tarafındaki Razi Sınır Kapısı’nın modernize çalışmalarının sona yaklaştığı haberi sevinçle karşılanırken Van esnafı pandeminin son bulması ve eski canlılığın yeniden başlaması için yeni bir bekleyişe girdi.

VANLILAR 17 MAYIS TARİHİNİ İPLE ÇEKTİ!

Koronavirüs pandemisinin başlamasının hemen ardından kapatılan Kapıköy Sınır Kapısı ile ilgili beklenen açılış müjdesi geldi. Geçtiğimiz aya kadar kapalı tutulan ve tüm mücadelelere rağmen açılmayan Kapıköy ile ilgili AK Parti MKYK’sında yer alan Burhan Kayatürk, Fatih Çiftci ve Zahir Soğanda’nın yoğun girişimleri sonuç verdi. Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantıda konuyu gündeme getiren ve kesin çözüm talep eden üç ismin o toplantıda aldığı 17 Mayıs tarihi sonrası Vanlılar bugünü beklemeye başladı.

DÜN GECE YARISI İTİBARİYLE AÇILDI!

Son birkaç gündür Kapıköy’ün açılış heyecanı yaşarken dün gece de Ankara’da bakanlıklar ve yetkili isimler arasında ciddi bir telefon trafiği yaşandı. Edinilen bilgiye göre yetkili makamlar Kapıköy’ün açılışı için 1 Haziran 2021 tarihini işaret etti. Fakat MKYK’da bulunan Kayatürk, Çiftci ve Soğanda ilgili kurumlarla görüşmek üzere harekete geçti. Talepleri toplayan Kayatürk, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve diğer isimlerle hızlı bir şekilde telefon trafiği yaşadı. Yoğun görüşmeler ardından Van’daki ciddi durum da göz önünde bulundurularak söz verilen tarih olan 17 Mayıs için açılış kararı verildi. Şehrivan’a açıklamalar Kayatürk, Çiftci ve Soğanda müjdeli haberi paylaşarak sonraki bir tarihte açılması planlanmasına rağmen yoğun çabalarla Kapıköy’ün daha önce belirtildiği gibi 17 Mayıs 2021 tarihinde saat 00.00’da açılacağını duyurdu. Dün akşam 00.00 itibariyle de Kapıköy yeniden kapılarını açmış oldu.

GEÇİŞLER PRC TESTİ İLE OLACAK!

Van'daki ticareti geliştiren Kapıköy Gümrük Kapısı 14 ay aradan sonra yeniden faaliyete geçerken Kapıköy ile ilgili bir küçük açıklama da Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’den geldi. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez de kapının açılışını duyururken 18 Mayıs’ta itibariyle kapının açık olacağını belirtti. Son 72 saat içinde yapılan Kovid-19 testleri negatif çıkan İranlıların ülkeye giriş yapabileceğini belirten Bilmez, gümrük kapısının açılmasının hayırlı olmasını diledi.

İLK KEZ ŞEHRİVAN DUYURMUŞTU!

Bilindiği gibi Kapıköy ile ilgili gelişmeler geçtiğimiz ay Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen MKYK’da gündeme getirildi. O tarihte yine Şehrivan Gazetesi’nin edindiği bilgiye göre AK Parti MKYK’sında yer alan Burhan Kayatürk ile yine MKYK’nın farklı kademelerinde görev verilen Fatih Çiftci ve Zahir Soğanda, Kapıköy’ün bugün gerçekleştirilen toplantısında Kapıköy’ü gündeme taşıdı. Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Kayatürk, Çiftci ve Soğanda’nın konuyu Cumhurbaşkanı’na aktardı. Ardından ilgili bakanlıklarla yapılan görüşmeler sonrası 17 Mayıs tarihi için Kapıköy’ün açılması talimatı verildi. Bu süreçte de ilgili bakanlıkların hazırlık yapacağı bilgisi paylaşıldı. Vanlı siyasetçiler o açıklamaları ilk kez Şehrivan aracılığı ile paylaşarak Vanlı’ya güzel haberi verdi.

VAN VEKİLLERİ DE BAKANLIKLARDA YOĞUN ÇABA HARCADI

Öte yandan Kapıköy ile ilgili yoğun çaba sarfeden isimlerden birisi de Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar olmuştu. Kapıköy ile ilgili olarak Gülaçar ile birlikte Van Milletvekili Abdulahat Arvas’ın da yer aldığı toplantılar başta olmak üzere bakanlıklarda defalarca görüşmeler gerçekleştiren Gülaçar, son olarak Sağlık ve Ticaret Bakanları ile görüşmüş ve o görüşmelerden sonra Kapıköy’ün açılması için “Yakındır” mesajını vermişti. İki vekilin yoğun mücadele verdikten sonra Kapıköy için Nisan-Mayıs aylarında adım atılabileceği mesajını paylaşmıştı. Ardından AK Parti MKYK’sında yer alan üç önemli siyasetçinin girişimi ile de açılışı bir kez daha ertelenmesi düşünülen Kapıköy’ün açılış süreci hızlandırılarak nihayete erdirildi.

Editör: TE Bilisim