ŞEHRİVAN ÖZEL: YUNUS EMRE AYKAÇ-HAMİT KARAKUŞ

14 aydır kapalı olan Kapıköy sınır Kapısı 17 Mayıs 2021 tarihinde saat 00.00 itibariyle yeniden açıldı. Büyük umutlar, uğraşlar, çabalar sonunda Kapıköy’ün yeniden açılması büyük sevinç yaratırken umutlu bekleyiş bu kez İran tarafının Kapıköy’ü resmen açmaması ile bölündü. Kapının açılmasının üzerinden birkaç gün geçmesine rağmen İran tarafı henüz kapıyı açmazken Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, ilk resmi teması gerçekleştirdi.

Van’ın İran’a ve Orta Doğu-Asya’ya açılan en önemli kapısı olan Kapıköy Sınır Kapısı 24 Mart 2020’de koronivürüs pandemisi nedeniyle kapatıldı. O tarihten sonra birçok sınır kapısı açılmasına rağmen Van’ın İran’a açılan kapıları bir türlü açılmadı. Aradan geçen 1 yılı aşkın zaman diliminde ve geçtiğimiz yaz aylarında milyonlarca turist ülkeye giriş yapmasına rağmen Van, ekonomideki can damarı olan İranlılar’ı ağırlayamadı. Bu süreçte yapılan saysız mücadele sonuçsuz kalmasına rağmen yereldeki STK ve kuruluşlar ile siyasilerin çabaları aralıksız sürdü. Ciddi bir mücadele verilen Kapıköy Sınır Kapısı için hem siyasette hem bürokraside verilen çabalar geçtiğimiz aylarda gerçekleşen AK Parti MKYK toplantısında bir kez daha gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da olduğu bir toplantıda gündeme gelen Kapıköy için 17 Mayıs tarihi verildi. Aradan geçen zamanda o tarihi sabırsızlıkla bekleyen Van 17 Mayıs gününde kapının açılış müjdesini aldı. Kapının 14 ay sonra açılması büyük sevinç yaratırken bu kez de İran’ın Razi Sınır Kapısı’nı resmi olarak açmadığı haberi geldi. Bu durum akıllarda soru işareti yaratırken gözler İran hükümetinin alacağı karara çevrildi. Van’da yerel ve genel anlamda hemen hamleler yapılırken Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar da İran Büyükelçiliği nezdinde bir görüşme gerçekleştirdi.

TÜRKİYE AÇTI, İRAN AÇMADI

14 ay gibi bir süre kapalı kalan Kapıköy sınır kapası Van Milletvekilleri, MKYK üyeleri, kentteki STK’lar müthiş bir mücadelesi sonrası geçtiğimiz günlerde yeniden açıldı. Yeniden ertelenmesi ve açılmaması gündemde iken yoğun girişimlerle yeniden açılan Kapıköy’ün sevinci yaşandı. Vanlı esnafların büyük bir umutla beklediği süreçte bu kez de İran tarafındaki resmi açılış gerçekleşmezken gözler bu kez de İran’ın alacağı karara çevrildi. Kapının Van’da açılması ve ilk geçişlerin başlaması sonrası İran tarafından gelen haber hayal kırıklığı yarattı. Türkiye’nin Kapıköy Sınır Kapısı’nı açmasına rağmen İran hükümetinin Razi Sınır Kapısını açmaması kafalarda soru işareti yarattı. Kapıköy’ün hemen ardından İran tarafında da modernizasyon çalışmalarını devam ettiren İran hükümetinin Türkiye’nin kararına rağmen kapıyı açmamasının endişesi sürerken ilk teşebbüsler yerelde başladı. Kentteki kuruluşlar, STK’lar durumu sorgularken, İran’ın kapıyı açması için beklentiler de ardı ardına gelmeye başladı.

İRAN’IN DA AÇACAĞI BEKLENTİSİ VAR

Kapıköy’ün açılmasından sonra Van Valiliği resmi açıklamayı yaparak kapıyla ilgili adımları da attı. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Türkiye’ye girişlerin PRC testinin negatif olması şartıyla sağlanacağını duyururken Van-Kapıköy arası çalışacak toplu taşıma araçlarını da hizmete koyduklarını açıkladı. Hazırlıkların hemen yapıldığı Van tarafında bu gelişmeler sürerken İranlılar’ın da Van’a gelmek için oldukça istekli olduğu haberleri geldi, İran tarafındaki acenteler ciddi bir talebin olduğunu doğrularken, Şehrivan’ın ulaştığı kaynaklar İran’da PRC testi almak için yoğun bir başvuru olduğu bilgisini de edindi. İran hükümetinin önümüzdeki günlerde bu konuda bir genelge yayınlayıp kapıyı açacağı beklentisinin hakim olduğu İran’da da, Van’da da kapının iki taraflı açılması için beklentiler de sürmeye devam ediyor.

VAN MİLLETVEKİLİ GÜLAÇAR BÜYÜKELÇİLİK NEZDİNDE GİRİŞİMDE BULUNDU

Vanlılar sürecin nasıl işleyeceğini merak ederken AK Parti Van Milletvekili ve Türkiye-İran Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı konuyla ilgili resmi teması gerçekleştirdi. Gülaçar, Vanlılar’ın bekleyişini sürdürdüğü İran tarafındaki açılış ile ilgili görüşmeyi büyükelçilik düzeyinde gerçekleştirirken yaptığı resmi görüşmeyi sosyal medya hesabından paylaştı. Gülaçar o görüşme için, “Kapıköy Sınır Kapımızın açılması ile birlikte İran tarafının da gerekli önlemleri alarak turist geçişini uygun hale getirme talebini Büyükelçi Sn Farazmand'a bildirdik. En kısa zamanda İran'ın da bu talebimize karşılık vereceğine inanıyoruz. Tüm çabamız Vanımız için.” Dedi.

GÜLAÇAR: HIZLANDIRILMASI İÇİN GÖRÜŞMELER OLACAK

Gülaçar, o mesaj sonrasında Şehrivan özel açıklamalarda da bulunurken, kapıdaki son durum ile ilgili olumlu haberler de verdi. Farazmand’a konuyu aktaran Gülaçar, o görüşme sonrasında, “Kapının uzun süredir kapalı olmasından dolayı sağlıkçılar ve güvenlik güçlerinin başka yerlerde görevlendirilmesimnden dolayı Kapıköy sınır kapısındaki görevlendirmelerin yeniden düzenlemesi ve görevlendirilme yapılmasından dolayı aksaklıklar yaşandığını bildirdi. Ticaret müsteşarı ve büyükelçinin aynı zamanda konuyu İran ticaret bakanına ileterek hızlandırılmasına katkı sunacaklarını ilettiler.” Dedi. Gülaçar önümüzdeki hafta İran-Türkiye Dostluk grubu Türkiye başkanı olan Adil Necadzade ile İran’da bir görüştürme gerçekleştirerek Kapıköy ile alakalı sürecin hızlandırılması için gerekli görüşmeleri yapacağını iletti.

TURİZM SEKTÖRÜ İRANLILAR BEKLİYOR

İran’ın kapıyı resmen açması beklenirken Van’ın pandemide büyük yara alan ekonomisi de turizm sektörü de İran tarafının gerekli onayları vermesi bekleniyor. 14 aylık süreçte büyük kayıp yaşayan Van, en önemli ekmek kapısının açılması verdiği mücadeleden sonra İran’ın kapıyı kapalı tutma sürecinin kısa olmasını temenni ederken, turizmciler de bu konuda girişimlerini başlattı. Van TSO gibi süreçte ciddi teşebbüsler yapan kuruluşlar da sürece dahil olurken, İran tarafının da kapıyı açması ile Van’ın bu yaz yaralarını az da olsa sarması ve ekonomisindeki canlılığı yeniden kazanması bekleniyor. Öte yandan Kapıköy’ün açılması için de Van’da adeta bir seferberlik ilan edilmiş, süreç boyunca Van Milletvekilleri, AK Parti’nin MKYK üyeleri, Van Valisi, kentin STK ve diğer temsilcileri de yoğun çaba sarfeden kesimler olmuştu.

VAN KAYIP SÜREÇTEN DERSİNİ ALMALI

Kapıköy’ün önemi ve İranlılar’ın kent ekonomisindeki yeri kapının kapalı olduğu süreçte bir kez daha kanıtlanırken, kentin süreci iyi bilen isimleri ise bu kaybın bir daha yaşanmaması için büyük çaba verilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Şehrivan’ın açılış sonrası görüştüğü tüm isimler Vanlılar’ın İranlılar’a olan ilgisinden misafirlerin ağırlanmasına kadar bir çok sürecin artık daha temkinli yürümesi gerektiğini söylerken, geçtiğimiz yıllarda yaşanan sorunlar, fahiş fiyat uygulamaları, menfi davranışların bundan sonra ortaya konulmaması gerektiğini belirtiyor. Aynı şekilde kapatılması için adeta kampanya başlatılan Kapıköy’ün bir daha kapanmamasının önemli olduğuna vurgu yapılırken kapının kapanmasının kentteki yarattığı tahribatın bir kez daha yaşanması halinde daha büyük olduğuna dikkat çekiliyor.

Editör: TE Bilisim