Van'ın Saray ilçesinin İran sınırındaki Kapıköy Gümrük Kapısı'nda yapılması planlanan tam donanımlı kompleks, bölgenin ticaret ve turizm merkezi haline gelmesini sağlayacak.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca, 63 bin metrekarelik alanda hizmete sunulacak komplekste, gümrük işlemlerinin hızlı gerçekleştirilmesi ve kontrollerde etkinliğin artırılması için gümrük sahasında, x-ray araç tarama sistemi, arama hangarı, kaçak eşya ambarı, yolcular için bagaj, x-ray ünitesi, yolcu salonu ve sosyal donatı alanları yer alacak. Üç girişin bulunacağı modern gümrük kapısı kompleksinin önümüzdeki günlerde inşaat çalışmalarına başlanması ve 2017 yılı sonunda da hizmete girmesi planlanıyor. Projenin, bölgenin ticaret ve turizm merkezi haline gelmesinde önemli işlev görmesi bekleniyor. Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kapıköy Sınır Kapısı'nın yolcu trafiğine açık olduğunu, turizm ve sınır ticareti kapsamında yolcu giriş çıkışlarının devam ettiğini anlattı.

 

 

 "Türkiye'nin en modern sınır kaplarından biri olacak"

Kapıköy Sınır Kapısı'nda fiziki şartların uygun olmaması nedeniyle tır geçişlerinin olmadığını belirten Çiftçi, "Kapımızda artık ticari faaliyetlerin daha düzgün bir şekilde ilerlemesi sağlanacak. Ayrıca gerek ticari, gerekse de turistik yolcu giriş çıkışlarını daha konforlu bir ortamda yapılacak. Avrupa standartlarında, konaklama, dinlenme salonları, yolcu yürüme yolları, araç ve tır parkları planlandı. Türkiye'nin en modern, Avrupa'dakilerin ise üzerinde bir kaliteye sahip kapımız olacak. Burada önemli olan husus, Kapıköy ile bölgenin ticareti gelişecek." dedi.

 

 

"Bölgedeki ticaret erbabı, ticareti daha iyi öğrenecek"

Kapının yapılmasıyla yoğun olarak İran'dan Türkiye'ye giriş yapılacağını dile getiren Çiftçi, şöyle konuştu: "Buradaki çalışmaların tamamlanmasıyla İran'dan Türkiye'nin güneyine yük taşıyacak olan araçlar, Kapıköy'den girerek, kısa sürede ve daha az maliyetle yüklerini Van üzerinden taşıyacak. Tren yolu 1970'li yıllardan beri İran'a ticarette kullanılıyor ve Türkiye'de hiçbir sınır kapısında bu imkan bulunmuyor. Projenin tamamlanmasıyla batıdaki ticaret, maliyetin azlığı, ulaşımın kolay olması ve özellikle tren avantajı sayesinde Kapıköy'e kayacak. Açıkçası Kapıköy'e bir nevi akın olacak, bu da bölgeye büyük katkı sağlayacak. Ayrıca bölgedeki ticaret erbabı da uluslararası firmalar sayesinde etkileşime girip ticareti daha iyi öğrenecek. İnşallah yapılacak yatırımlarla huzur ve güven ortamının da tesis edilmesiyle bölgemiz önemli oranda kalkınacak ve terörün de belini kıracağız."

 

 

Kentin ticaretinin gelişmesine katkı sunmak amacıyla bir ekip kurduklarını aktaran Çiftçi, ekibin kentin dinamikleriyle görüşerek sınır ticaretinde yapılabilecek çalışmalarla, atılacak adımlar konusunda yardımcı olacağını ifade etti. Kapıköy Sınır Kapısı'nda sürdürülecek çalışmalar sırasında hizmet vermeye devam edeceklerini belirten Çiftçi, vatandaşlarla yurda gelen turistlerin mağdur olmaması için de gerekli çalışmaların sürdüğünü ve tamamlanmasıyla da kapıdaki lojistik faaliyetlerin devam edeceğini dile getirdi. Fatih Çiftçi, 2017 yılı sonunda teslim edilecek kapıyla Türkiye'nin çok önemli bir kazanıma sahip olacağını vurguladı. Çiftçi, kapının yapımını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'nin de yakından takip ettiğini bildirdi.

Editör: TE Bilisim