ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ - Batıda kapıların açılması, turizm sektörünün hareketlenmesi sonrası Van için de Kapıköy’ün açılması yönündeki çağrılar artmaya devam ediyor. Öncülüğünü Van TSO’nun yaptığı, sonrasında da Şehrivan aracılığı ile başta turizm sektöründeki isimler olmak üzere esnaf ve tüccarın yaptığı çağrıya son olarak da kentteki iş dünyasından isimler katıldı. Gerçekleştirilen bir toplantıda Kapıköy’ün açılması için geniş katılımlı bir çağrı yapıldı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüsle mücadele kapsamında kapatılan sınır kapıları ülkede ekonomik olarak sıkıntı yaşanmasına neden oldu. Ülkenin dünyaya açılan tüm sınır kapıları kapatılırken, Van için önemli bir yere sahip olan Kapıköy’ün kapatılması ise Van’da ekonomik olarak sorun yaşanmasına neden oldu. Van’ın turizminde önemli bir yere sahip olan Kapıköy pandemiyle mücadele kapsamında henüz alçılamazken, Van’ın önemli iş insanları bir araya gelerek kapının biran önce açılması talebinde bulundu. Van Ticaret Sanayi Odası (Van TSO), Van Organize Sanayi Bölgesi (VAN OSB) ile Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) yönetim kurulu korona virüs tedbirleri çerçevesinde kapatılan Kapıköy Gümrük Kapısının yeniden açılmasını istedi. Van’da bir otelde düzenlenen “Turizm Sektörü Değerlendirme Toplantısı” programında kentteki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelen iş dünyası sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Van üzerindeki algınların kırılması yönünde bir toplantı düzenledi. Akdeniz ve Ege bölgelerinde olduğu gibi yurtdışından turistin Van’a gelmesi gerektiğini ve bunun da Kapıköy Gümrük Kapısının yeniden açılmasıyla olacağını savunan temsilciler, bunun için gerekli adımların atılmasını istedi.

ÇELİKTAŞ: AMACIMIZ SADECE VAN’IMIZI TANITMAKTI

Van Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Kapıköy’ün Van için önemine dikkat çekti. Kapıköy’ün Van ekonomisine katma değer kattığını ifade eden Çeliktaş, “Van 3 yıla uzanan bir geçmişe sahip. İstanbul, Ankara başkent olmadan Van başkentlik yaptı büyük uygarlıklara. Van tarihi ve geçmişi ile birlikte bir turizm cenneti. Komşularımızın buraya gelip yatırım yapması bizim ne kadar önemli bir yere sahip olduğumuzun kanıtı. 2014 yılında biz oda olarak yaptığımız çalışmalar kapsamında köyümüze gitmediğimiz kadar İran’a gittik. Amacımız sadece Van’ımızı tanıtmaktı. Elimizden geldiğince de tanıttık. Çeşitli etkinlikler düzenleyerek İranlıları davet ettik. Van’ın tanıtımını tam anlamıyla yaptıktan sonra İranlılar özellikle akın akın gelmeye başladı. Ve bu sayı her yıl katlanarak arttı.” Şeklinde konuştu.

“BİZ SADECE KISITLAMA TARZINDA BİR ÇALIŞMA YAPILMASINDAN YANAYDIK”

Van’a olan turist akınının tüm hızıyla devam ettiğini kaydeden Çeliktaş, 2020 yılından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsün ülkemizi ve en çokta Van’ı etkilediğini söyledi. Çeliktaş, “Kapı kapandığında karşı çıktık. Çokta eleştiri aldık. Biz sadece kısıtlama tarzında bir çalışma yapılmasından yanaydık. Sanki Türkiye’nin Vuhan’ı Van gibi lanse edildi. Sonra kapılar kapatıldı. En az hastanın olduğu il Van şuan. Diğer illerden sürekli virüs geldi ilimize.” Dedi.

ÇELİKTAŞ: İŞ İNSANLARIMIZ İŞ YAPAMIYOR

Çeliktaş konuşmasının devamında iş insanları olarak çok fazla sorunlarının olduğuna dikkat çekerek, “Bizim çok fazla derdimiz var. Birçok ile turistlerin geçişleri sağlanıyor şuan. Ama Van Kapıköy açılmadı. Antalya özellikle Ruslara kapılarını açtı. Orada hastalık yok mu var. Biz burada tedbirimizi alırsak inanın hiçbir şey olmaz. Hastalık bu, mücadele edeceğiz. Gerekli tedbirler alındıktan sonra kapılar açılabilir. Bu şekilde yeniden duran Van ekonomisi yeniden canlanabilir. Bizim turizmimiz şuan felç durumda. Binlerce gencimiz şuan işsiz durumda. İş insanlarımız iş yapamıyor. Çekler senetler şuan bekliyor.” Şeklinde konuştu.

“BÜTÜN SEKTÖRLER ZOR DURUMDA”

Van’ın yüz ölçüm olarak Türkiye’nin en büyük illerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Çeliktaş, “Nüfus olarak 19’uncu iliz. Ama üzerimizde hala kasaba gömleği var. Üzerimizde büyükşehir gömleği yok. Çevre yolumuz yok, imar sorunumuz var ve daha sayacağımız onlarca sorunumuz var. Bakanımız yok, bürokratımız yok. Biz gerçekten zor durumdayız. Biz kendi kendimize sahip çıkmazsak biteriz. Çevreyolu açılmıyor diyorlar. Neden açılmıyor. Bütün illerde kamulaştırma yapıldı ama Van’da 18’inci madde uygulanacak diyor. Kamulaştırma yapın ki çözülsün olay. Her alanda sorunumuz var. Giyimcisinden, kırtasiyesine, kuaföründen, lokantasına kadar herkes ekonomik olarak çökmüş durumda. Bütün sektörler zor durumda.” Dedi.

ÇELİKTAŞ: EN BÜYÜK ÇAĞRIMIZ KAPIMIZIN BİRAN ÖNCE AÇILMASI

Ticaret Odası Başkanı Necdet Takva’nın ticaret bakanlığı yapacak kapasitede olduğunu belirten Çeliktaş, “Biz bundan faydalanmalıyız. Çok şey öğrendik kendisinden. Gecesini gündüzüne katmış Van için çalışıyor kendisi. Odamız yapılan denetimde ilk beşteyiz. İyi çalışıyoruz. Çalışmaya da devam edeceğiz. Van’ın kötü olan algısını kesinlikle kırmamız gerekiyor. En büyük çağrımız kapımızın biran önce açılmasına yönelik. Van’a yazık olmadan adımlar atılmalı.” İfadelerini kullandı.

ASLAN: ÜLKE BÜYÜRSE HEPİMİZİN KATKISIYLA BÜYÜR

Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, “Memleket hepimizin, vatan hepimizin vatanı, Bölge, il hepimizin, hepimiz buranın ortak sahipleriyiz ve ortak paydalarıyız. Bu il büyürse, ülke büyür, ülke büyürse hepimizin katkısıyla büyür. Burada iş yerleri kapanırsa, işsizlik artarsa da hepimiz birlikte zarar ederiz. Van’da kazan, kazandır mantığı var. Biri kaybedince biri kazanmıyor, bu durum hepimizi etkiliyor. Sanayi çalışıyor, turizm çalışmıyorsa bu durum bütün ili etkiler. Bu kentte turizm, hayvancılık, yatırım alanları, sektör alanları gelişmezse uzun vadeli gelirlerini alamayız.” Dedi.

“YAPILAN ALGI ART VE KÖTÜ NİYETLİ YAPILAN BİR ALGIYDI”

Birlik ve Beraberlikle kent ekonomisinin ileri taşına bileceğini kaydeden Başkan Aslan, “Van’da maalesef algıları kötü yönetiyoruz. Burada hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var, sadece sivil toplum örgütlerinin, odaların, yetkili kurumların değil. Basın ve vatandaşların da bu konuda sorumlulukları var. Türkiye Cumhuriyeti 2018 yılından bu yana ekonomi sıkıntısı yaşıyor. Bu Van’ın problemi değil, tüm ülkenin problemidir. Bununla birlikte tüm dünya pandemi nedeniyle ekonomik sorunlar yaşıyor. İnsanlar üretim yapamıyor, üretim birçok ülkede durmuş durumda. Hiçbir il hiçbir ülke muhalefet partilerine veya gazetelere, medyaya, ilimiz bitti, sanayilerimiz bitti, zarar ediyoruz, batıyoruz demedi. Bu durumu Van’da yaşadık. Bir partinin il başkanı bu durumu gündeme getirdi, bu durum bizim eksimiz oldu. Van’da olan sorun ve sıkıntılar bütün il ve ülkelerde var, kimse bu şekilde gündeme gelmedi, yapılan algı art ve kötü niyetli yapılan bir algıydı.” Diye konuştu.

ASLAN: DAHA İYİ YERLERE GELECEĞİMİZE İNANIYORUM

Sanayi Bölgesinin korona virüs salgını sürecinde üretime devam ettiğini anımsatan Aslan, “Sanayi Bölgemiz birkaç yıldır, son derece başarılı bir şekilde üretimini sürdüren, ekonomi gücünü her gün biraz daha güçlendiren bir yapı haline geldi. Eskiden bedava yerler veriyorduk, kimse gelip burada yatırım yapmazdı, şimdi para veriyoruz millet sıraya giriyor, Van Organize Sanayi Bölgesi kentin değeri haline geldi, istihdamın arttığı, üretim çarklarının durmadan döndüğü bir duruma geldi. İlimiz Türkiye’nin en güzide, en güzel, doğasıyla, tarihiyle, kültürü ile önde gelen bir ili. Bunu biz söylemiyoruz, şehre gelen misafirler bunu söylüyor. İlk defa Van’a gelen insanlarımız bunu söylüyor. El birliği ile kentimizi ileri taşıyacağız. Turizmde, sanayide her alanda sivil toplum kuruluşlarımız, kurumlarımız, basın ve vatandaşlarımızın da desteğiyle daha iyi yerlere geleceğimize inanıyorum.” Dedi.

BERGE: 14 İL SINIRLANMASI İÇİNDE OLMAMIZ GEREKİYOR

Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (VAN ESOB) Başkanı İsa Berge, “İran bizim için olmazsa olmazdır. Bu anlamda bizim İran ile ilgili nasıl bir çalışma yürütmemiz gerekiyor şeklinde bu konuya kafa yormamız gerekiyor. Çünkü esnaf ve tüccarımızın beslendiği ana tema budur. Salgın noktasında Van Türkiye’deki birçok ilden daha güvenlidir. Van ilindeki tüm restoran, kafe, mağazalarımızda önlemler alınmıştır. Süreçle ilgili Van’da ciddi bir sıkıntı yok. Türkiye’deki diğer illerle kıyasladığımızda Van yaşanabilir en güzel şehirdir. 14 il sınırlanması içinde olmamız gerekiyor. Bu algının olması kötü. Bizim İran’dan başka müşterimiz yok.” Diye konuştu.

Editör: TE Bilisim