ŞEHRİVAN HABER: MEHMET ALİ EKİNCİ-ŞABAN BEYAZSAÇ

Pandemi sürecinde iki yıla yakın bir süre kapalı kalan ve Van esnafının en büyük gelir kaynağının kesilmesine neden olan Razi-Kapıköy sınır kapıları bir kez daha gündemde. Geçtiğimiz aylarda yeniden açılan ve geçişlerin başladığı kapıdaki hareketlilik heyecan yaratırken İran hükümetinin yayınladığı bir genelge ile geçişleri 15 gün süre ile kapattığı öğrenildi. Gözler bu karar sonrası Kapıköy’deki geçişlerin durup durmayacağına çevrilirken Şehrivan’ın görüştüğü isimler kapanma ile ilgili detayları paylaştı.

İRAN KAPILARI KAPATTI!

İran İslam Cumhuriyeti tek taraflı almış olduğu kararla 24 Aralık 2021 tarihinden itibaren 15 gün süreyle Türkiye’ye açılan sınır kapılarını kapatma kararı aldı. Alınan kararla geçerli İran İslam Cumhuriyeti ikamet izni olan bireyler, öğrenim vizesi olanlar (İran'da okumakta olan üniversite ile medrese öğrencileri), giriş vizesi almış olan bireyler (tüccar ve iş insanları), iş izni almış olan bireyler, sağlık vizesi almış olan bireyler, yatırımcı vizesi almış olan bireyler ve pasaport ile göç polisi tarafından pasaportu çıkış damgası yapılmış olan bireylerin geçiş yapabileceği belirtildi.

OMICRON VİRÜSÜ GEREKÇE GÖSTERİLDİ

İran İslam Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından alınan ve 25 Aralık itibariyle geçerli olacak karar ile Kapıköy Sınır Kapısı başta olmak üzere birçok sınır kapısı kapatılırken, ülkeye havayolu ile girişlere de kısıtlama getirildi. Acil önem arz etmektedir notuyla muhataplarına gönderilen karar metninde, “Yeni omicron türünün yaygınlığı ve yolcu kontrollerine ilişkin 159010 numaralı ve 19 Aralık 2021 tarihli yazıya atıfla, Sayın Cumhur Başkanının Korona ile Mücadele Merkezi ile 19 Aralık 2021 tarihinde yaptığı toplantı akabinde aşağıda yazılı mevzuat uygulanması üzere iletilmektedir. Tüm kurumların ve Genel Valiliklerin korona ile ilgili fiili durumun korunması ve yeni bir korona pikinin yaşanmaması doğrultusunda aşağıda yazılan mevzuata aşırı özen gösterip uygulamaları gerektiği ve Korona ile Mücadele Karargâhına rapor vermeleri gerekmektedir.” İfadelerine yer verildi.

BİRÇOK ÜLKEYE GİRİŞLER KAPATILDI!

Alınan karar doğrultusunda İngiltere, Fransa Norveç ve Danimarka, Botsvana, Namibya, Esvatini, Lesoto, Zimbabve, Malavi ve Güney Afrika ülkelerinden İran’a girişler 15gün süre ile yasaklanırken, İran vatandaşlarının kara sınır yoluyla komşu ülkelerden İran’a girişleri sağlık protokolleri çerçevesinde olacağı belirtilerek İran’da bulunan yabancıların çıkışlarına yönelik herhangi bir engelin olmadığına vurgu yapıldı. Kısıtlama ve yasakların, İran’da 6 Ocak’ta kitlesel olarak yad edilen Hz. Fatıma’nın Şehadeti münasebetiyle yaşanacak yoğunluk sebebiyle virüsün yayılımını azaltmaya yönelik alınan tedbirlerden olduğu iddia edildi.

ESENDERE BELEDİYE BAŞKANI KARARIN YILBAŞI İLE ALAKALI OLDUĞUNU İDDİA ETTİ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İran’a kapısı olan ilçelerden birisi olan Esendere Belde Belediyesi Başkanı Dırbaz Büyüksu, yeni yıla 8 gün kala İran tarafının aldığı kararın yılbaşı kutlamasına bağladığını belirterek, “Bugün bize gelen bilgiye göre, 24 Aralık günü gece saat 00.00’dan itibaren 15 gün süreyle geçici olarak İran’la sınır kapısı olan tüm kapılarımızın kapatılacağı yönünde oldu. Ben şahsen İran devletinin tek taraflı olarak almış olduğu bu kararı 8 gün sonra gireceğimiz yeni yıla, yani yılbaşına bağlıyorum. İran devleti bu karar ile birlikte kendi vatandaşlarının yurt dışına giderek yeni yıl kutlamalarına katılımlarını engellemek istiyor. Umarım bu karar uzun sürmez ve kapılarımız bir an önce açılır. Zaten pandemi nedeniyle 2 yıla yakın bir zamandır mağdur olan halkımız daha fazla mağdur edilemez” dedi.

KAPIKÖY-RAZİ HATTI DA KAPANIYOR MU?

Genelge sonrası durumu Şehrivan aracılığı ile yorumlayan turizmciler; söz konusu karar ile ilgili İranlı muhatapları ile görüştüklerini dile getirirken, ilk etapta öğrendikleri bilginin giriş-çıkışlardaki yasağın sadece günübirlik gidiş geliş yapanlar için geçerli olduğunu söyledi. Turistik geçişlerle ilgili kesin bir kapanma kararı olmadığını söyleyen turizmciler, buna rağmen konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü ve turistik geçişlere yönelik de bir kapanma gelip gelmeyeceği detayını öğrenmeye çalıştıklarını söyledi. Buna rağmen belirsizlik sürerken, Van’daki kapının da diğer tüm kapılar gibi giriş çıkışa kapatabileceği yorumları yapıldı. Gözler ise kapılarda İran hükümetinin bugün itibariyle hayata geçireceği uygulamalara çevrildi.

Editör: TE Bilisim