ŞEHRİVAN ÖZEL: NECMETTİN DURSUN- HAKİM İNALGÖZ

Covid-19 tedbirleri kapsamında 24 Mart 2020’de araç ve yaya geçişlerine kapatılan Kapıköy Sınır Kapısı, 9 Ekim 2021 tarihinde tamamen geçişlere açıldı. Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılmasıyla birlikte İranlı turistler kalabalık kafileler halinde Van’a gelmeye başladı. Özellikle Muhteşem Cuma ve yılbaşında akın akın kente gelen İranlılar, esnafa can suyu oldu. İran’daki 20 günlük Nevruz tatilini değerlendirmek isteyen İranlılar geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Van’a gelmeye başladı. Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı sınır istatistik verilere göre 2021 yılında Türkiye’ye 30 milyon 38 bin 961 ziyaretçi gelirken, Van’a da 2021 yılında Kapıköy’den 54 bin 176 ziyaretçi geldi.

2021 YILINDA VAN’A 54 BİN 176 ZİYARETÇİ GELDİ

Van'ın Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı, Covid-19 tedbirleri kapsamında 24 Mart 2020 tarihinde araç yaya ve geçişlerine kapatıldı. İran tarafından geçişlerle ilgili kısıtlamaların tamamen kaldırılmasıyla Kapıköy Sınır Kapısı, 9 Ekim’de yeniden geçişlere açıldı. Gümrük Kapısı’nın açılmasıyla beraber İranlı turistler, tekrar Van’a akın etmeye başladı. TÜİK verilerine göre, 2021 yılında 54 bin 176 ziyaretçi Kapıköy Sınır Kapısı’ndan ülkeye giriş yaptı. Öte yandan pandemi tedbirleri kapsamında kapanan Hakkari Esendere Sınır Kapısı’dan 42 bin 666 ziyaretçi ülkeye giriş yaptı. 2021’de Gürbulak Sınır Kapısı’ndan ise 87 bin 77 ziyaretçi ülkeye giriş yaptı.

HER YER ÇÖP VE ÇAMUR

İranlıların Van’a gelişi sürerken Kapıköy Sınır Kapısı’nın girişindeki çöpler ve yağmurdan sonra oluşan su göletleri adeta pes dedirtti. Ülkenin önemli pazarlarından olan İran, 21 Mart Nevruz Bayramı için Türkiye’ye turist göndermeye hazırlanırken, sınır kapısının çöpten geçilmemesi ve daha önce de sosyal medyada gündem oldu.

Çamurlu yollar, sınır kapısını ilgisizliği ve bakımsızlığı ile yeniden gündeme getirdi. Sadece binası modernize edilip geriye kalan kısmı kaderine terkedilen Kapıköy’ün sosyal medyada paylaşılan görüntülerde durumunun vahim olduğu görüldü.

BİNA RESTORE EDİLDİ, GERİSİ KADERİNE BIRAKILDI!

Yapılan çağrılara rağmen Kapıköy’deki çevre düzenlemesi ve çevredeki iyileştirme bir türlü yapılmazken İranlılar’ın yoğun bir şekilde gelmeye hazırlandığı süreçteki görüntüler Kapıköy ile ilgili ilgisizliği gözler önüne serdi. Defalarca gündeme getirilmesine rağmen Kapıköy’deki şartlar iyileşmezken Kapıköy’den geçişlerin iyileştirilmesi anlamında da adım atılmadı. Daha önce de Kapıköy’den geçişlerde İranlılar’ın çok kötü şartlarda geçiş yapmaya çalıştığı ve izdiham yaşadığı görüntüler paylaşılmış ve buna rağmen herhangi bir adım atılmamıştı.

Editör: TE Bilisim