ŞEHRİVAN HABER: ERDAL ERBAŞ/HAKAN İZGİ

Geçtiğimiz günlerde uzun bir aranın ardından açılan Kapıköy Gümrük kapısının tekrardan İran tarafından kapanması kamuoyunda ciddi tepkilere yol açmıştı. Kapının açılması, açılmasının önündeki engeller tartışılırken Şehrivan yaşanan o kapanma sürecinin detaylarına ulaştı. Yarın itibariyle yeniden açılacak Razı Sınır Kapısı ile ilgili süreç devam ederken sürecin İran’da bir restleşmenin neticesinde oluştuğu bilgisi edinildi.

KAPANMANIN SEBEBİ RESTLEŞME!

Şehrivan’ın edindiği bilgiye göre İran milletvekili Adil Necefzade'nin fuar açılışında kapının açılacağı müjdesini vermesinin ardından, İran tarafındaki Necefzade'nin karşıtları bu durumdan rahatsız oldu. Kapının açılış haberi uzunca süre tartışılırken süreç karşılıklı bir restleşmeye dönüştü ve olay Razi’nin flaş bir karar ile kapatılmasına kadar vardı.

KAPANMANIN ARDINDAN YOĞUN BİR GÖRÜŞME TRAFİĞİ BAŞLADI!

İran tarafında yaşanan bu kriz devam ederken Kapıköy sınır kapısının kapanma sebepleri ve de tekrar açılması konusunda Van milletvekili Osman Nuri Gülaçar da temaslarda bulundu. İran Meclis Başkanı ve İran Dış İşleri Bakan Yardımcısı ile, Türkiye tarafından ise Ticaret Bakanı ve Dış İşleri bakanı ile de görüşerek krizin çözülmesi için çeşitli temaslar sağladığı öğrenilen Gülaçar, bu noktada yoğun bir görüşme trafiği içine girdi. Gerçekleşen bu sürekli temasların ardından 8 ekim Cuma günü açılacağı bilgisine haber merkezimiz tarafından ulaşıldı. Ayrıca İran bölge Valisinin de kapının açılacağı şeklinde bir söylemi gün içinde haberlerde yer alırken, gözler Kapıköy gümrük kapısı dün itibariyle resmi olarak açıldı.

“KAPATMA KARARI SONRA GÖRÜŞMELER YAPILDI”

Geçtiğimiz günlerde “Korona ile Milli Mücadele Kurumu” onayı ile geçici olarak kapatma kararı sonrası yoğun girişimler yapan Gülaçar açıklamasında yoğun bir görüşme trafiği içine girdiğini söyledi. Milletvekili Gülaçar Van ve Türkiye için büyük önem arz eden sınır kapısı ile geçtiğimiz hafta birçok üst düzey İranlı yetkili ile görüştü. Son olarak dün gece TBMM Türkiye İran Parlamentolar Arası Dostluk Grubu olarak İran Dış İşleri Bakan Yardımcısı Ali Bagheri Kani ile görüşüldü. Görüşmeye Bitlis Milletvekili Cemal Taşar ve Van Milletvekilleri İrfan Kartal ile Abdulahat Arvas'ta katıldı.

GÜLAÇAR: ÇABALARIMIZ KARŞILIĞINI VERDİ

Kapının açılış haberleri verilmeye başlarken, 16 Eylül’deki açılışta büyük rol oynayan Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar bu konuda bir de açıklama yayınlandı. Açıklamada; “Mart 2020’den bu yana kapalı olan sınır kapılarının açılması adına şahsım ve dostluk grubumuz olarak çok ciddi bir mücadele verdik. Elbette sebep koronaydı ancak tedbirler alınarak iki ülke içinde önemli olan sınır kapılarının yeniden aktif olması gerekiyordu. Hamdolsun çabalarımız karşılığını verdi. Dün gece itibariyle Türkiye İran Dostluk Grubu olarak gerçekleştirdiğimiz görüşme neticesinde kapıların artık kapanmamak üzere açıldığı müjdesini aldık. Başta Van'ımız olmak üzere ülkemize hayırlı olsun" denildi.

Editör: TE Bilisim