ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- Korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında bir yılı aşkındır kapalı durumda olan Kapıköy Gümrük Sınır Kapısı, Van halkının ve esnafının ekonomisini zarara uğratmaya devam ediyor. Birçok iş insanlarından ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması için çağrılar devam ederken bir çağrıda HDP’den geldi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin düzenlediği bir dizi program için Van’a gelip Kapıköy’e çıkarma yaptı. Beraberindeki milletvekilleri ile kente gelen Buldan ve HDP’liler burada yaptıkları açıklamada pandemi nedeniyle kapalı tutulan Kapıköy Sınır Kapısı'nın gerekli tedbirler alınarak açılmasını istedi.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan Korona virüs salgını kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alarak tahribatlara neden oldu. Korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında kapatılan Kapıköy Sınır Kapısı yapılan tüm çağrılara rağmen açılmadı. Bir seneyi aşkındır kapalı durumda olan sınır kapısı, başta Van ekonomisi olmak üzere Türkiye’nin ekonomisine ciddi zararlar vermeye devam ediyor. Kapıköy’ün açılması için çağrılar devam ederken bir çağrıda Hakların Demokratik Partisi’nden geldi. Halkların Demokratik Partisi (HDP), ‘Herkes için Adalet’ kampanyası kapsamında düzenlediği ‘İş ve Aş Buluşmaları’nın 3'üncüsünün startını Van'da verdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, milletvekilleri ve partililer, program kapsamında kente bağlı Saray ilçesine geldi. Ziyarete Van milletvekilleri Muazzez Orhan, Murat Sarısaç ile Garo Paylan eşlik etti. Açıklamaya izin verilmemesi sonrası heyet ilçede bulunan Kapıköy Sınır Kapısı'na varmadan yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan bir noktada basın açıklaması yaptı. Buldan, açıklamanın ardından partisinin Saray İlçe Örgütü binasına geçti. İlçe binasından sonra Saray esnafını ziyaret eden Buldan, esnafın dert ve sorunlarını dinledi. Daha sonra Özalp ilçesine geçen Buldan, 3 Kasım 2020’de Özalp Rus Pazarı’nda dükkanları yanan esnaflarla bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Buradan da tekrar Van’a geri dönerek Elite World Oteli’nde yapılacak olan iş insanları toplantısına katıldı.

HDP HEYETİ VAN'DA AÇIKLAMA YAPTI

Kapıköy Sınır Kapısı ile ilgili açıklama yapan Buldan açıklamaya izin verilmemesine de tepki göstererek: “20 kilometre ileride olan Kapıköy Sınır Kapısı'nda Van halkımızın taleplerini dile getirmek üzere açıklama yapmak istedik ancak engellendik. Ama yine de sesimizi halkımıza duyurmak istedik. Yıllar önce bu ülkede barış olsun, bu ülkeye demokrasi gelsin, bu ülkede özgürlükler olsun, artık kardeşkanı akmasın diye başlatılan bir süreçte bu kapı açılmıştı. Van halkına hizmet ediyordu. Orada yapılan ticaret Van halkının gelirine, istihdamına fayda sağlıyordu. Fakat pandemi ile birlikte yani tam bir yıl önce bugün bu kapı kapatıldı. Elbette ki pandemi koşullarını hiçe sayarak değil, gerekli tedbirler alınarak, gerekli şartlar ve koşullar yerine getirilerek bu kapı açılmalıdır. Van halkının istediği, talep ettiği de budur.” İfadelerini kullandı.

KAPIKÖY, VAN HALKININ NEFESİDİR!

Cümlelerini sürdüren Buldan, “Van’da yaşanan işsizliğin ve yoksulluğun sebeplerinden bir tanesi olan sınır kapsını ne yazık ki kapalı durumda. Bu kapının Van halkı için büyük bir öneme sahip olduğunu biliyoruz. Bu kapı ile birlikte açık olduğu dönemlerde Van’daki işsizlik sorununun ve yoksulluk sorununun daha az seviyelerde olduğunu ve istihdam alanlarının daha geniş olduğunu arkadaşlarımız bize iletiler. Fakat kapı bir yıldır kapalı olduğu için de Van halkı büyük bir işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Otel, mağaza ve birçok iş yerinin kapatılmayla yüz yüze kaldığı tespiti de yapılmıştır. Evet, kapının kapalı olmasından kaynaklı sanırım 10’un üzerinde otel kapatılmış ve otellerde çalışan insanlar, işsiz kalmıştır. O yüzden pandemi koşulları göz ardı edilmeden kademeli dahi olsa mutlaka en kısa zamanda açılması talebini bir kez daha söylüyoruz. İran’dan gelen turistlerin Van kentine gelmesi, Van esnafına biraz da olsa nefes aldıracaktır.” Diye ekledi.

BULDAN, “KORONA VİRÜS UÇAKTA SEYAHAT EDENE BULAŞMIYOR MU?”

Özellikle Kapıköy, Erbulak ve Esendere sınır kapılarının kapalı kalması bu bölgedeki halka büyük bir zülümdür diyen Buldan, şöyle devam etti: “Van halkını bu şekilde cezalandırılmak istiyorlar. Van halkına, ekonomiden, istihdamdan, gelirden faydalanmaması için her türlü engelleme yapılıyor. Birkaç gün sonra bu bölgede Nevroz kutlamaları başlayacak. İran’da Nevroz kutlamaları şimdiden başladı. Nevroz tatili ile birlikte İran halkı uçak seferleri ile Antalya’ya, İzmir’e, İstanbul’a gidecek. Ancak minibüsle bu sınır kapısından Van’a giriş yapamayacaklar. Bu tam bir çifte standart. Bunu kabul etmiyoruz. Pandemi uçakta seyahat edene bulaşmayacak, minibüsle seyahat edene bulaşacak anlayışını kabul etmiyoruz. İşte bugün biz burada Van halkının, esnafın, turizmcilerin bu talebini bir kez daha ile getirmek istedik.”
 

“TALEBİMİZ KAPIKÖY’ÜN AÇILMASIDIR”

“Van halkı şunu bilsin; HDP sizlerin her türlü talebini, her yerde, tüm engellemelere rağmen dile getirecektir. Bunun önüne kimse geçemeyecektir. Bir kez daha ifade ediyoruz; Kapıköy Sınır Kapısı pandemi şartlarına uygun şekilde acilen açılmalıdır. Kapatılan oteller, buradan geçişler olmadığı için azalan gelir bu sebeple bir kez daha dikkate alınacaktır. Belki de kapanan oteller bir kez açılacaktır. İşinden ve aşından mahrum kalan insanlar tekrar işlerine geri döneceklerdir. Bizim tek talebimiz budur. Halkının talebi budur. Biz de bu talebin arkasındayız.”

HDP HEYETİ İŞ İNSANLARIYLA BİR ARAYA GELDİ!

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Van’da olmaktan mutlu olduğunu dile getirerek şunları belirtti: “HDP heyeti Van’da 3 gün boyunca iş ve aş buluşmalarını gerçekleştirecektir. Van’ın sorunlarını dertlerini dinleyeceğiz. Ülkenin her tarafında ekonomik kriz var ama Van’da bu anlamda çok daha fazla bir ekonomik krizin olduğunun farkındayız. Bu anlamda da pek çok girişimlerde bulunduk. 3 gün boyunca da sizleri dinleyeceğiz. HDP heyeti başta esnaf olmak üzere otel sahipleri, mağaza sahipleri ve tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizi zaman zaman kadınları ve tematik buluşmalarla aslında Van halkını dinlemeye geldiler. Sadece ilk gün programa katılacağım. Yarın Ankara’da toplantıya katılmak için bu akşam aranızdan ayrılacağım. Burada kalan arkadaşlarımız buluşmalarını gerçekleştirecekler.” Dedi.

Editör: TE Bilisim