ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM

Son bir haftadır gündemden düşmeyen Kapıköy için ‘dua’ okuma etkinliği gerçekleşti. Van TSO’nun ilk etapta Kapıköy’de yapmayı planladığı daha sonra Koronavirüs Tedbirlerinden sonra odada yapacağı dualı açıklama sabah saatlerinde gerçekleşti. Yönetim Kurulu üyeleri ve oda meclis üyelerinden isimlerin katılımıyla gerçekleşen buluşmada Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında kapatılan Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılmasını talep etti.

VAN TSO KAPIKÖY’ÜN AÇILMASI İÇİN DUA OKUTTU 

Şubat ayından bu yana pandemi salgını nedeniyle kapalı tutulan Kapıköy Sınır Kapısı’nın ivedili bir şekilde açılmasına yönelik çağrılar devam ediyor. STK’lar ve iş insanlarının yanı sıra esnaflarında sınır kapısının açılması yönündeki çabaları sürerken Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, oda binasında düzenlenen basın toplantısında dua ederek, kapının açılması yönünde talepte bulundular.  

ELLER KAPIKÖY İÇİN SEMAYA KALKTI

Pandemi salgını kapsamında kapatılan ve açılması yönünde birçok çağrılar yapılmasına rağmen halen de açılması yönünde tek bir girişimin olmadığı Kapıköy Sınır Kapısı kentin ekonomik kaybını derinden etkilemeye devem ediyor. Gün geçmiyor ki STK’lardan, iş insanlardan ve oda başkanlardan açılması yönündeki talepler çığ gibi büyürken esnaflar da dört gözle açılmasını bekliyor. Kapıkule, İpsala, Sarp, Habur, Dilucu gibi diğer sınır kapılarının açık olması ve Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapalı durumda olması eleştirileri de beraberinde getiriyor. İl, bölge ve ülke için getirisi yüksek bir güzergâhın kapalı durumda olması ithalat ve ihracat açısından da büyük kayıp niteliğindedir. Kapköy Sınır Kapısı’nın açılmasını yönündeki çağrılarını yenileyen Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, Oda binasında düzenlenen basın toplantısında, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında kapatılan Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılmasını talep etti. Daha sonra iş insanları ve esnaf, kapının açılması için dua etti.

TAKVA, “TALEPLERİ İLETMEK GÖREVİMİZ”

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Başkanı Necdet Takva, “Van TSO’nun saygıdeğer yöentim kurulu üyeleri, kıymetli meclis üyeleri, katılımcılar, iş insanları, esnaflar, tüccarlar ve turizm sektörünün değerli temsilcileri hepinizi saygıyla selamlıyorum. Kapıköy artık bir rutinimiz, öncelikle neden böyle bir şey yaptığımızı açıklamak istiyorum. Kapıköy için bunları yapmak zorundayız, bize destek veren bize kendilerine temsilci olarak seçmiş olan insanların, sorunları ve problemlerini karar verici mercilere iletmek konusunda bizim bir göreviz var. Van Ticaret ve Sanayi Odası bir yatırımcı kuruluş değildir. Van TSO bir lobi kuruluşudur. Dolayısıyla temsil ettiği hedef kitle üyelerinin hak ve menfaatlerini korumakla görevli ve bunları dile getirmek, ilgili kurumlar nezdinde ifade etmek, lobi faaliyetleri yürütmektir. Bu tür serzenişleri de talepleri de kamuoyu nezdinde karar vericilere iletmek gibi bir görevimiz var.” Dedi. 

“YÜZÜMÜZÜ DOĞUYA DÖNDÜK”

Cümlelerini sürdüren Takva, “Biz özel hukuk çerçevesinde 5174 sayılı yasa çerçevesinde yönetim kurulu görevlerini ifa ediyoruz. Dolayısıyla bugün sizlerin de tevekcühüyle, katkısıyla şehrimizi ekonomik olarak doğrudan ilgilendiren bir meseleyi basın aracılığıyla karar verici makamlara iletmek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Malumunuz 2014 yılında biz yüzümüzü doğuya döndük, ondan öncesinde tarihi itibarıyla 1962 yılında yani kurulduğundan bugüne kadar yurt içinde ve yurt dışından birçok fuar ve birçok etkinliğe oda bütçesinden kaynak ayırarak katılmış bir ticaret ve sanayi odasından bahsediyoruz. Ama bütün bu süreçler içerisinde 2004 ve 2005 yılına kadar yüzünü doğuya dönen bir strateji geliştirilmemişti. O dönem birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızın meclisimizin desteği ile yüzümüzü biraz doğuya döndük. Çünkü bizim doğumuz, bizim komşumuzdu aynı zamanda 2014 ve 2015 yıllarında ilk kez İran’da fuarlara katılarak oraları ziyaret etmek, şehrimizi orada bilinir hale getirmek üzere çok önemli bir stratejik açılım yaptık.” İfadelerini kullandı.  

“TELEVİZYONLARDA ŞEHRİMİZİ ANLATTIK”

Yaptıkları çalışmalarda bir emek olduğuna dikkat çeken Takva, şunları söyledi: “Türkiye’de iki tane alışveriş festivali yapılıyordu. Bir Ankara’da diğeri İstanbul’da ve Türkiye’nin en büyük 3. Alışveriş festivali yapak suretiyle İranlıların nevruz döneminde Van’da daha fazla zaman geçirmeleri, tatil yapmaları, ekonomi katma değer yaratmaları konusunda bir farkındalık oluşturduk. Buna eş zamanlı olarak Kapıköy’ün modernizasyonuna ilişkin süreci başlattık. Dolayıysa bu bir emek, şimdi Van’ın bütün yazılı ve görsel medyasına bakın 2014’ten önce bir İran kavramı bizim hafızamızda yoktur. 2014’ten öncesi İran turizm ile ticari potansiyeli itibarıyla hayatımızda çok belirgin bir yere sahip değildi. 2014’ten sonraki süreçte bir emek, altyapı var. Hatta oraya gidişler var. Heyetler, konaklama ve onların burada misafir edilmesi meselesi var. Oradaki televizyonlara çıkıp şehrimizi, bölgemizi ve ülkemizi anlatmak çabası ve gayreti var.” 

KAPIKÖY’ÜN AÇILMASI ÖNEMLİ BİR KONU 

Son olarak Başkan Takva, konuşmalarını şöyle sonlandırdı: “Billboardlara çıkma gayreti var. Bir masraf ve maliyet var. Bunların tamamı şehrimiz, bölgemiz ve ülkemizin katma değeri yüksek ekonomisine fayda sağlamak üzere tasarlanmış bir çalışmaydı. Van belki de tarihini tersine çevirecek yeni bir döneme girdi. Yaklaşık 100 milyon bir yatırımla Türkiye’nin en modern gümrük kapılarından biri inşa edildi. Bunlar boşa yapılmadı ve boşa da gitmemeli. Bugün burada bulunmamızın sebeplerinden biri de bunlara tekrar Türkiye’deki genel standartlar çerçevesinde işlevi kazandırmakla ilgilidir. Bu vesileyle karar vericilerin sesimizi duyarak belki de Türkiye’deki batı kapılarından ki standartlar çerçevesinde Van’ında doğuya açılan Kapıköy Gümrük Kapısı’nın açılmasına vesile olacak bir birliktelik için buradayız. Bu duygu ve düşüncelerle harcadığımız enerjinin inancımız gereği karşılık bulması dileğiyle Allah’tan dilemek için buradayız. Bu bizim için çok önemli.”  

“KAPIKÖY VAN İÇİN ÖNEMLİ GÜZERGÂHTIR”

Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, Kapıköy’ün Doğu ile Batı’yı birleştirmesine vurgu yaparak şunları kaydetti: “Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan ve Van ile İran’ın Hoy şehrini birbirine bağlayan, kent merkezine 100 kilometre uzaklıkta bulunan Kapıköy Gümrük Kapısı, İhracat ve İthalatın yanı sıra İranlı turistlerin Van’a giriş yaptığı önemli bir güzergâhtır. Yıllarca fiziki anlamda kötü şartlarda hizmet veren Kapıköy Gümrük Kapısı, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın büyük çabaları, dönemin Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi’nin emekleri sayesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Gümrük ve Turizm İşletmeleri tarafından 110 milyon liralık yatırım ile modernize edildi. Bu sayede 50 yıllık hayalimiz gerçek oldu ve 2019 yılı itibariyle hizmete başladı.” 

İRAN, KENT İÇİN VELİ NİMETTİR 

Şehrimiz için olmazsa olmaz olan Kapıköy Gümrük Kapısı, Odamız tarafından başlatılan “Yüzümüzü Doğuya Dönmeliyiz Projesi” ile daha fazla ön plana çıktığını söyleyen Çeliktaş, “Proje kapsamında köyümüzden çok İran’a seyahatler gerçekleştirdik. Bu kapsamda İranlı farklı şehirlerinde bulunan billboardlarda kentimizin tanıtımını gerçekleştirdik. İlimizin can damarı olan Kapıköy, 80 milyonluk nüfusu ve petrol devi olan İran ile bağlarımızın daha da pekişmesine olanak sağlamıştır. Yüzyıllar boyunca hiçbir savaşımızın olmadığı, aynı dini ve gelenek-görenekleri yaşadığımız İran, kent ekonomimizi domine etmektedir. Bu da Kapıköy Gümrük Kapısı üzerinden yapılmaktadır. Yıllık ilimize ayrılan 100 milyon dolarlık tercihli ticaretin 30 milyonu Kapıköy Gümrük Kapısı üzerinden gerçekleşmektedir. Ayrıca şehrimize yıllık gelen 1 milyona yakın İranlı turist de yine Kapıköy’ü kullanmaktadır. Bu da ilimiz ekonomisine ciddi katkı sunmakla beraber esnaf ve tüccarımıza can simidi olmakta. Gerek turizm amaçlı gerekse de bavul ticareti yapmak amacıyla kentimize gelen İranlı turistlerin bıraktığı döviz yaklaşık 500 milyon dolardır.” Şeklinde konuştu. 

BÜTÜN SINIR KAPILAR AÇIK KAPIKÖY’DE AÇILSIN 

Uzun zamandır Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapalı kalmasına sitem eden Çeliktaş, kent için ekonomik önemine değinerek şunları aktardı: “Şehrimiz için bu nevi öneme sahip olan Kapıköy Gümrük Kapısı, yaşanan Koronavirüs (COVİD-19) salgını nedeniyle 2020 yılının Mart ayından bu yana kapalı durumdadır. Kapının kapanması; Ekonomi çarklarının yavaşlamasına, pandemiyle beraber yaşanan ekonomik sorunların artmasına, esnaf ve tüccarımızın iflasın eşiğine gelmesine neden olmuştur. Şehrimiz tabiri caizse çıkmaz sokağa girmiştir. Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak, kapının pandemi nedeniyle kapatılması hususunda tartışmaların başladığı ilk günden itibaren bunun doğru olmayacağı yaklaşımından asla taviz vermedik.”

“DİĞER KAPILAR AÇIKKEN KAPIKÖY’ÜN KAPALI KALMASI YANLIŞTIR”

“Aradan geçen 10 aylık süreç içerisinde neredeyse her gün bu yaklaşım ve taleplerimizi dile getirdik. ‘Kapı kapanmamalıdır’ dediğimizde büyük hakaret ve saldırılara maruz kaldık. Keza kapı kapandıktan sonra ‘kapı açılmalıdır’ beyanları ne yazık ki şu ana kadar karar vericiler nezdinde karşılık bulmamıştır. Kapıköy Gümrük Kapısı’nın ivedilikle pandemi kuralları çerçevesinde gerekli tedbirler alınarak açılmalıdır. Kapıkule, İpsala, Sarp, Habur, Dilucu gibi diğer sınır kapılarındaki fiili durumun aynı şekilde ilimiz ve bölgemizdeki kara sınır kapılarında hayata geçirilmesi yönündedir. Battı illerinde hava, kara ve deniz yolu ulaşımları açık olmasına rağmen Kapıköy Gümrük Kapısı’nın kapalı olması yanlıştır.” 

“DERDİMİZ, TASAMIZ KENTİN MENFAATİ İÇİNDİR”

Cümlelerini devam ettiren Çeliktaş, “Kapıköy Gümrük Kapısının kapalı olması nedeniyle büyük yıkıma uğrayan kent ekonomisini ayağa kaldırmak için Yönetim Kurulu olarak yaptığımız tüm girişimler, açıklamalar ve serzenişler ne yazık ki karşılıksız kalmıştır. Tüm girişimlerimizin sonuçsuz kalması nedeniyle toplumsal inancımızın gereği sıkıntılı zamanlarımızda olduğu gibi yakarışlarımızın en önemli ifadesi olan dualarımızla; “Allah’ım bela, musibet ve yeisse karşı nefsimizi koru ve bize hayırlı bir kapı aç” diyerek yaradana sığınıyoruz. Dini inancımız gereği günlük hayattaki konuşmalarımızda kullandığımız ve dua etme geleneğimizi burada da dile getirmek istedik. Bizler bu şehirde yaşayan, iş kuran, aş üreten, vergi veren, risk alan sadece elini değil, gövdesini adeta taşın altına koyan, ilimiz ve ülkemizin kalkınmasında büyük emekler sarf eden esnafları, tacirleri ve iş insanlarıyız. Derdimiz, tasamız; ilimiz ve ülkemizin menfaatleri doğrultusundadır. Hiçbir zaman kendi menfaatimizi istemedik. Bu yüzden bu gün burada şehrimiz ve ülkemiz için bir adım atıyoruz, dua ediyoruz. Bu çerçevede; “rızık kapısı arayışımıza” karşılık gelen etkinliğimizi, pandemi kuralları ve eylem/etkinlik yasakları nedeniyle Kapıköy Gümrük Kapısı’nda değil burada Odamızda gerçekleştiriyoruz.” İfadelerine yer verdi. 

KAPIKÖY ÇAĞRILARINA KULAK VERİLSİN! 

Son olarak cümlelerini toparlayan Çeliktaş, turizme katkı sağlayan sınır kapısının açılmasını niyaz ederek, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Doğrudan şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sunan Kapıköy’ün açılmasına vesile olmasını ümit ettiğimiz talebimizin, karar vericiler nezdinde sağduyulu bir kararlaşmaya vesile olmasını umuyoruz. Şunu da vurgulamakta fayda görüyoruz; Bizler Van için ne istiyorsak aslında bunu ülkemiz için istiyoruz. Kapıköy Gümrük Kapısı’nın açılması ilimizin yanı sıra ülkemizin de İthalat-İhracat rakamlarına ve turizmine katkı sunacaktır. İlimizde 2020 yılında yaşanan çığ felaketi, depremler, göçmenlerin umuda yolculukta canlarını yitirmesi, yangın ve diğer doğal afetlerin bir daha yaşanmamasını Cenab-ı Haktan diliyoruz. Tüm doğal afetlerin yanı sıra tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 belasından kurtulmayı temenni ederiz. Ayrıca 2021 yıllının ilimize ve ülkemize huzur, barış en önemlisi sağlık getirmesini diler, zor günler geçiren esnaf ve tüccarlarımızın beklentisi olan Rızık Kapımız Kapıköy Gümrük Kapısı’nın açılmasını, hareket, bereket getirmesini yüce mevladan niyaz ederim.”

Editör: TE Bilisim