ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-SERCAN CANSIZ

Türkiye tarafından daha önce açılan ancak İran tarafının geçiş izni vermediği Kapıköy Gümrük Kapısı’ndan İranlı turistler kısmi de olsa Van’a gelmeye başladı. Kapıköy’ün açılışı ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 17 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleşti. Daha sonra kapının tek taraflı sadece Türkiye tarafından açıldığı haberi ile birlikte sevinçler yarım kaldı. İran’ın koronavirüs tedbirlerini gerekçe göstererek Türkiye sınırındaki kapılarını açmaması nedeniyle Kapıköy’ün açılması bir anlam ifade etmezken bu kez de İran’ın açması krizi başladı. İkili görüşmelerin ardından Van’ı ziyaret eden İran’ın Salmas Milletvekili Yakoup Rezazadeh, sınır kapılarının açılacağı müjdesini verirken Vanlılar’da İranlı beklentisi başladı. Geçtiğimiz günlerde İranlı turistler kafileler halinde Türkiye’ye giriş yapmaya başlarken, İran tarafında henüz sınır kapılarıyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmaması İranlılar’ı tereddütte düşürdü. İran’dan Van’a turist getiren acenteler konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunarak kapıların açık olduğunu fakat İranlıların bundan haberdar olmadığını söyledi.

İRANLILARIN HABERİ YOK…

14 ay gibi bir süre kapalı kaldıktan sonra açılan Kapıköy henüz kapalı kalmanın şokunu atlatamadı. Bu kadar süre kapalı kaldıktan sonra her açılış haberinde farklı prosedürlere ve engellere takılan Kapıköy’de son olarak İranlı heyetin gelişi sonrası Razi’nin açılış haberi geldi. Son açıklamada Kapıköy’ün transit geçişler dışında açıldığı haberi gelirken bu gelişmelere rağmen Van istediği hareketliliği yakalayamadı. Kapının transit geçişler dışında açılması durumu Van’da ciddi bir yankı uyandırırken İran tarafında ise beklenen yankı uyanmadı. İranlıların büyük kısmı durumdan haberdar değilken kente gelen İranlılar da halen genel manada haberin bilinmediğini vurguladı.

KAPIKÖY DE AÇIK RAZİ DE AMA…

Kapıköy’den Van’a giriş yapan İranlılar için Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Başkanı Yunus Yüksel, “Eskiden İran’dan Van’a gelmek için belli şartlara uyman gerekiyordu. Mesela öğrenci olmak lazımdı ya da oturma izninin bulunması gibi maddeler vardı. Şimdi ise bu şartlara hiçbir gerek kalmadan turistler gelebiliyor. Ancak PCR testi ile giriş yapabiliyorlar. Çünkü hem Razi hem de Kapıköy Sınır Kapısından test isteniyor. Burada bir toplantı oldu ve sınır kapılar açıldı. Fakat İran’dan Türkiye’ye giriş için iki doz aşının olması lazım. Bir de birinci doz aşı olan ve daha ikinci doz aşı zamanı gelmeyen vatandaşlarda Türkiye’ye gelebilir. İran aşılanmayı çok hızlı yapmak istiyor. O yüzden böyle bir zorunluluk getirdi.” Dedi.

“GELİŞ GİDİŞ SAATLERİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

Kapıköy’den girişlerin sabah saat 09.00’da başladığı ve 14.30’da da kapıların kapandığını vurgulayan Yüksel, şunları kaydetti: “Bunun içinde bazı çalışmalar var. Gece 24.00’de kadar uzamasını isteyen Saray Kaymakamımıza teşekkür ederim. Çünkü önemli bir konuya değindi. Eğer saatler bu şekilde düzenlenirse daha fazla turist gelmiş olur. Bir de yoğunluk azaldığı için salgının bulaş riski de azalır. Şimdilik Türk vatandaşlarının geçişleri için herhangi bir açıklama söz konusu değil. Kısa zamanda Türk vatandaşların geçişleri içinde kapalar açılacak ve inşallah hiçbir engel kalmayacaktır. Biz şu an açıldı diye bakıyoruz. Çünkü uzun bir aradan sonra turistleri Van’da görebiliyoruz.”

“İRAN HALKININ İÇİNDE BİR KORKU MEVCUT”

Kapıların açık olduğunu İran tarafının da duyması gerektiğinin altını çizen Yüksel, “İran’da çoğu şehrin kapıların açık olduğundan haberi yok. Birde İran halkının içinde bir korku mevcut. Çünkü daha önce de kapının açık olmasıyla ilgili haberler yapıldı. Fakat kapılar açılmadı, onun için İranlılar tekrar aynı şeyi yaşamak istemedikleri için gelemiyorlar. Onlarda kapıya uzak yollardan geldikleri için kapıya yönelik resmi bir açıklama bekliyorlar. İran meclisinde ya da televizyonlarında kapıların açık olduğu söylenirse İranlılar da gelmeye başlar.” ifadelerini kullandı.

ACENTE SAHİPLERİ İRAN’DAN RESMİ AÇIKLAMA BEKLİYOR

Haldi turizm acentesinde çalışan Mehrdad Amin Nejad, İran acenteleriyle bağlantısının olduğunu belirterek şunları söyledi: “Van’ı tanıtma turlarının da rehberiyim. İranlılardan gelen turistlere kenti dolaştırıp, tanıtıyorum. Bu işi resmi olarak yapıyoruz. İran’da çoğu kesimin haberi var ama resmiyette herhangi bir açıklama yapılmadığı için kapının açık olmasına da kimse güvenmiyor. Kapı açıldıktan sonra sürekli kapıda bulunup gelen turistleri aşı konusunda bilgilendirip gerekli şartlardan da bahsediyoruz. Çünkü onların bu maddelerden de haberi yok. İranlılardan Van’a rağbet çok ama biraz sıkıntılar var. Birkaç gün içerisinde sorunlar çözüme kavuşursa her şey yoluna girer. İran’da turizm işi yapan herkesin kapıdan haberi var. Ancak haber kanalları da kapalı olduğunu söylüyor.”

KAPIDA YOĞUNLUK YOK

Son olarak Evrin Casht acentesinde çalışan Saeid Perkan ise şunları kaydetti: “İran’dan Van’a turist getirdiğimiz zaman PCR testi isteniyor. Her iki ülkede testi istiyor ve zorunludur. Aşı konusunda da çok hassas davranıyorlar. Bunun dışında herhangi bir sorun yok. Gelişler açık ama Türkiye’den gidişler yasak. Onun içinde belli çalışmalar devam ediyor. Ben 15 kişilik bir grupla geldim ve yarım saatte işlemlerimiz bitti. Bunun biraz uzun süresinin nedeni de testlere bakıyorlar. Şu an orada her hangi bir yoğunluk söz konusu değil. Çünkü daha kimse buradan haberdar değil. Bir iki güne duyulmaya başlarsa yoğunlukta artar. İranlıların aslında haberleri var ama resmi bir ağızdan açıklama duymadıkları için uzak yerlerden gelip geri dönmemek için bekliyorlar. Öte yandan uçakla Türk vatandaşı İran’a gidebiliyor ama kara sınırından gitmesi yasak.”

Editör: TE Bilisim