'Sözleşmeliye kadro kimleri kapsıyor' sorusu da Bakan Bilgin'in açıklamasıyla cevap buldu. Bakan Bilgin yaptığı açıklamada kapsamda sadece 4B'lilerin yer alacağını açıkladı.

Bakan Bilgin açıklamasında, "Çalışmayı biz kendi içimizde aşağı yukarı tamamladık. Bu hafta kendi aramızda özel bir toplantı yapacağız. Çalışmaya bu hafta son şeklini vereceğiz. Çalışmam tamamlandıktan sonra Başkan Erdoğan'a sunum yapacağız.

4B'LİLERİ KAPSAYACAK

Şu anda önceliğimiz sözleşmeli personel. Önümüzde dosyalar var ve bunları dosya dosya olarak çözüyoruz. Diğer düzenlemelerde peyderpey gündeme gelecek. Bu kapsamda sadece kamuda çalışan 4B'liler olacak." ifadelerini kullandı.

"Kurumlarda özel durumda olan sözleşmeliler kapsamda değil"

Taşeron işçilerin ne zaman kadroya geçeceği merak ediliyordu. A Haber'in sorularını yanıtlayan Bakan Bilgin, "Taşeron düzenlemesi ile birlikte mi ele alınacak?" sorusuna şöyle yanıt verdi: "Şu an öncelik sözleşmeli personel düzenlemesi. Biliyorsunuz dosya dosya açıyoruz. Şu an sözleşmelilerle ilgili dosya önümüzde. Sonra diğerleri ele alınacak. Bu kapsamın içerisinde sadece kamuda çalışan 4B’liler var. Kurumlarda özel durumda olan sözleşmeliler de bulunuyor. Onlar kapsamda olmayacak." dedi.

"Düzenleme bu hafta son şeklini alacak"

Bilgin açıklamasında, düzenlemenin bu hafta son şeklini alacağını söyleyerek, "Şu anda önceliğimiz sözleşmeli personel. Önümüzde dosyalar var ve bunları dosya dosya olarak çözüyoruz. Diğer düzenlemeler de peyderpey gündeme gelecek. Bu kapsamda sadece kamuda çalışan 4B'liler olacak. Çalışmayı biz kendi içimizde aşağı yukarı tamamladık. Bu hafta kendi aramızda özel bir toplantı yapacağız. Çalışmaya bu hafta son şeklini vereceğiz." dedi.

4B'liler kimler

Çalışanlar için sigorta kolları var. Bu sigorta kolları, kişilerin çeşitli sosyal hizmetlerden nasıl yararlanacaklarını belirliyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4 üncü maddesi uyarınca kamu hizmetleri; memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle yürütülüyor.

Bu kapsamda sözleşmeli personel, kamu kurum ve kuruluşlarında esas olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/b maddesi ile özel teşkilat yasalarında yer alan hükümler kapsamında istihdam ediliyor. 4/B olarak tanımlanan personelin mali, sosyal ve özlük hakları çalıştıkları birim, kurum ve kuruluşlara göre farklılık gösteriyor.

4/B'li personel, kendisiyle aynı işi yapan bir memura göre düşük ücret alıyor, maaşından daha fazla vergi kesintisi yapılıyor, yer değiştirme ve tayin hakkı bulunmuyor, istifa etmesi durumunda geri dönme hakkı verilmiyor, kullanamadığı yıllık izinleri sonraki yıla devredilmiyor, hasta olması durumunda aylıksız izin hakkı bulunmuyor.

Editör: TE Bilisim