HDP Van Milletvekili Lezgin Botan Bahçesaray’daki kar tünellerini sordu. Botan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, 2 kilometrelik kar tünellerinin bir türlü bitirilemediğini belirtti.

 

Birçok kişi tarafından 9’ncu gezegen olarak adlandırılan Bahçesaray yolu meclis gündemine taşındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan tarafından hazırlanan soru önergesiyle Karabet geçidinde 2012 yılında yapımına başlanan kar tünelleri soruldu. Botan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, kar tünellerinin tamamlanmadığını söyleyerek, kamu hizmetlerinin tüm yurttaşlara eşit şekilde sunulmadığını belirtti.

 

2012 YILINDAN BU YANA BEKLİYOR

Botan soru önergesinin başlığında Bahçesaray ilçesiyle ilgili bilgiler vererek, Bakan Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle sorular yöneltti. Botan, “Tarihi kayıtlara göre dördüncü yüzyıldan beri önemli yerleşim yerlerinden biri olduğu bilinen Bahçesaray 1987 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. Çeşitli medeniyetlere ait çok sayıda yapının bulunduğu ilçe Van ilimize 110 kilometre olup 3 bin metre rakımlı Karabet Geçidi aşılarak ilçe ile ulaşım sağlanabilmektedir. Tatvan-Hizan güzergâhında sağlanan ulaşımın 250 kilometre olması nedeniyle tercih edilmemektedir. Van ile ilçenin bağlantısını sağlayan 110 kilometrelik yol uzun yıllar bakımsızlıktan hem ölümlü kazalara sebep olmuş hem de kış mevsiminde aylarca ulaşıma kapalı kalmıştır. 2008 yılında yolun asfaltlanmasıyla ölümlü kazalar kısmen azalmış ve yolun ulaşıma açık kalma süresi biraz daha uzamıştır. Kış aylarında aşırı kar yağışı nedeniyle geçilemeyen Karabet Geçidi’nin ‘kar tünelleri’ yapılarak geçilmesi için 2012 yılında ihaleye çıkılmış ve yapım çalışmaları başlamıştır.” Dedi.

 

“EŞİT HİZMET SUNULMUYOR”

Kar tünellerinin yıllar geçmesine rağmen bir türlü tamamlanamadığını ifade eden Botan, “Aradan geçen zamanda, kar tünelleri projesi bir türlü bitirilmediği için halen yılın 6 ayı ilçeye ulaşmak yine mümkün olamamaktadır. İzmit körfez köprüsü ve İstanbul boğazına yapılan üçüncü köprü gibi milyar dolarlık büyük yatırımlar 2-3 yılda bitirilirken, toplam ihale bedeli 39 milyon TL olduğu açıklanan ve sadece 2 kilometre olduğu söylenen kar tünellerinin bir türlü bitmemesi kamu hizmetlerinin tüm yurttaşlara eşit şekilde sunulmadığını düşündürmektedir.” Dedi.

 

“NEDEN BİTİRİLMEDİ?”

Soru önergesinin sonunda Bakan Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle hazırladığı soruları sıralayan Botan şöyle devam etti:

“Van- Bahçesaray karayoluna asfalt, onarım ve kar tüneli yapımı için 2008 yılından beri her yıl için kaç TL harcama yapılmıştır? Yol ve kar tüneli için vatandaşlara ödenen istimlak bedeli var mıdır? Varsa kar tüneli ve yol çalışması için ayrı ayrı ödeme tutarları nedir?

2008 yılında yapımına başlandığı belirtilen yol genişletme ve asfaltlama çalışması tümüyle bitirilmiş midir? Bitirilmemişse nedeni nedir? 2008 yılından beri Van –Bahçesaray karayolunda kaç trafik kazası meydana gelmiştir? Bu kazalarda hayatını kaybeden, yaralanan yurttaş sayıları ile meydana gelen zararın maddi değeri ne kadardır?

2008 yılından beri yıllar bazında Van-Bahçesaray yolunun kapalı kaldığı gün sayıları nedir? Yolun sürekli açık tutulması için almış olduğunuz tedbirler nelerdir? Bölgenin iklim şartlarına uygun karla mücadele araç, ekipman ve personel sayısı kaçtır?

2012 yılında ihalesi yapılarak yapımına başlandığı ve 2013 yılında 1 kilometresi tamamlandığı söylenen Karabet Geçidi kar tünelleri neden halen bitirilememiştir? Yıllar bazında yılda kaç metre yapım gerçekleşmiştir?

Kar tünellerinin üzerinde inşa edileceği arazilerin yasal olmayan yollardan iktidar partisine yakın siyasilerin yakınları üzerine sonradan tapu edildiği ve tünellerin gereğinden daha uzun projelendirilerek söz konusu kişilere daha çok istimlak bedelinin ödenmesinin sağlandığı yönündeki iddialar doğru mudur? Bu iddiaları araştırmak için bir çalışma başlatacak mısınız?

2014 yerel seçimlerinde ilçe belediyesini AKP’nin kaybetmesinden sonra kar tüneli yapım çalışmalarının durdurulduğu, bu yolla vatandaşların cezalandırıldığı yönündeki iddialar doğru mudur? Değilse 2014 yılından günümüze kadar kaç metelik kar tüneli yapılmıştır?

2012 yılından sonra Türkiye’nin değişik güzergâhlarında ulaşımı kolaylaştırmak için projelendirilip bitirilen yol, köprü, tünel, vb. sayısı kaçtır? Van-Bahçesaray yolu ve kar tüneli inşaatı ile aynı yıl başlamış olup halen bitirilememiş olan kaç adet yatırımınız vardır?

Van- Bahçesaray yolunun yıl boyunca ulaşıma açık olmasını sağlayacağı düşünülen kar tüneli yapım çalışmalarını ne zaman tamamlamayı planlamaktasınız?. 

Editör: TE Bilisim