Türkiye ve Azerbaycan halkını göz yaşlarına boğan son dakika gelişmesi işgalden kurtarma harekatından, Karabağ savaşından geldi. Azerbaycan kesin ve kati bir biçimde Karabağ Savaşı'nı kazandı ve zafer ilan etti. Buna karşılık Ermenistan Başbakanı da yaptığı konuşmada yenilgiyi kabul ve itiraf ederken anlaşmayı imzalamak zorunda olduğunun altını çizdi. "Başka şansım yoktu" diyen Paşinyan Azerbaycan'a saldırı emirlerini veren Paşinyan'dan çok uzak bir görüntü çizdi. Karabağ anlaşmasındaki son dakika ayrıntılarına göre taraflar bugün itibarıyla Azerbaycan'ın zaferini tescilledi. Ayrıca anlaşma anına kadar hakimiyet altına alınan alanlar da Azerbaycan'da kalmaya devam edecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu gece 00:00'dan (TSİ) itibaren ateşkes başladığını duyurdu. Bununla birlikte Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan da açıklamalar yaparak Azerbaycan'ın zaferini tescil ve teyit etti.

SON DAKİKA ZAFER AZERBAYCAN'IN KARABAĞ SAVAŞI BİTTİ

Rusya Devlet Başkanı Putin, televizyon yayınında yaptığı açıklamada, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya'nın, Dağlık Karabağ meselesine ilişkin ortak açıklamayı kabul ettiğini bildirdi. Putin'in açıklamasında "Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu gece Türkiye saati ile 00:00'dan itibaren Karabağ Savaşı'nda ateşkes başladı. Azerbaycan ve Ermenistan kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacaklar.

ARAYA ÇEKİLEN KORİDOR İLE TOPRAKLARIN AZERBAYCAN'DA KALMASI TESCİL EDİLECEK

Ayrıca Putin yaptığı son dakika açıklamasında Dağlık Karabağ'daki temas hattı ve Karabağ'ın Ermenistan ile bağlandığı koridorda Rusya barış güçlerinin konuşlandırılacağını belirtti.

ESİR VE CENAZELER DEĞİŞTİRİLECEK

Yerinden edilmişlerin ve mültecilerin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserinin kontrolünde Dağlık Karabağ'a ve etrafındaki bölgelere döneceğini aktaran Putin, esir ve cenazelerin değişiminin yapılacağını söyledi. Bölgenin ulaşım ve iletişim bağlantılarında engellerin kaldırılacağını belirten Rusya Başkanı Putin, "Ulaşım ve iletişimin kontrolü, Rusya Sınır Güvenlik Servisi kurumları tarafından da sağlanacak." dedi.

GEREKLİ KOŞULLAR OLUŞTURULACAK

Putin, "Varılan anlaşmalar, Dağlık Karabağ krizinin uzun vadeli ve kapsamlı çözümü için adil temelde, Ermeni ve Azerbaycan halklarının çıkarları doğrultusunda gerekli koşulları oluşturacak." ifadesini kullandı.

BU TÜRKİYE'NİN FARKINI DA ORTAYA KOYAN KESİN BİR ZAFERDİR

Konuyla ilgili  değerlendirmelerde bulunan terör ve güvenlik uzmanı Coşkun Başbuğ Azerbaycan'ın zaferini kesin ve tartışmasız bir zafer olarak değerlendirirken Türkiye'nin yerli ve milli savunma sanayisinin güç ve öneminin de onaylandığı bir zafer olduğunu aktardı.

Editör: TE Bilisim