Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'ye yapılan saldırı Van'da 15 baronun ortak açıklamasıyla kınandı.

 

Van Adalet Sarayı önünde toplanan aralarında Van Baro Başkanı Murat Timur'un da bulunduğu yaklaşık 100 avukat, ellerinde Tahir Elçi'nin fotoğrafları ve saldırıyı kınayan dövizler taşıdı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı açıklama öncesi polis şüpheli bulduğu her alanı kontrol etti. Bölgedeki 15 ilin barolarının ortak basın açıklamasını Van Baro Başkanı Murat Timur okudu. Tahir Elçi'nin adaleti sağlamak için büyük çaba gösterdiğini belirten Timur, "Tahir Elçi'yi karanlık bir saldırı ile kaybettik. Tahir Elçi dokunulmaz konulara dokundu. Söylenemeyenleri söyledi ve tabuları yıktı. Son birkaç aydır hakkında başlatılan linç kampanyasına, tehditlere rağmen yılmadı, geri adım atmadı. Barışçıl ve özgür bir ülkenin hayali peşinden gitti. Bütün değerleri ile insanın, doğanın hakkını savundu. Ama bunu bedelini çok ağır bir şekilde ödedi. Tahir Elçi'nin son açıklamaları bizlerin emanetidir. Bizler Tahir Elçi'ni güpegündüz insanların gözü önünde katledilişini karanlıkta kalmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi.

 

Avukatlar, daha sonra 5 dakikalık oturma eylemi yaparak sessiz bir şekilde dağıldı.

 

ÇATAK'TA TAHİR ELÇİ PROTESTOSU

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi Van’ın Çatak ilçesinde protesto edildi.

 

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesini protesto etmek için Adnan Menderes Mahallesi’nde bulunan DBP Çatak ilçe binasının önünde basın açıklaması yapıldı. Çatak Belediyesi Eş Başkanı Evin Keve, HDP İlçe eş başkanları Sevgi Eraslan ve Şükrü Yavuz ile DBP ilçe yöneticilerinin katıldığı basın açıklamasında “Kan ve Gözyaşı Değil Halkların Kardeşliği”, “Tahir Elçi’ye yapılan suikastı şiddetle kınıyoruz’’, “Barış Elçi’leri Ölümsüzdür’’ yazılı pankartlar açıldı. HDP Çatak İlçe Eş Başkanı Şükrü Yavuz, yaptığı açıklamada, “Tahir Elçi’ye yapılan bu suikastı şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve bütün yakınlarına, halklarımıza başsağlığı diliyoruz. Öldürülen 2 polisin ailesine de baş sağlığı diliyoruz” dedi.

 

ÖZALP’TE DE PROTESTO VARDI

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi Özalp ilçesinde protesto edildi.

 

HDP ve BDP ilçe örgütleri öncülüğünde yapılan basın açıklamasına çok sayıda kişi katıldı. İstasyon Caddesi’nde başlayan yürüyüş, Özalp Kaymakamlığı karşısındaki alana kadar devam etti. Burada yapılan basın açıklaması ve oturma eylemiyle Tahir Elçi’nin öldürülmesi protesto edildi. Kalabalık daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

 

BİNLER ELÇİ CİNAYETİNİ PROTESTO ETTİ

Van’da binlerce kişi Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesini düzenlenen kitlesel yürüyüşle protesto etti.

 

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin Cumartesi günü Diyarbakır’da katledilmesini protesto etmek amacıyla DBP, HDP, KJA, DEM-GEN ve Barış Anneleri Aktivistleri öncülüğünde organize edilen yürüyüşe katılan binlerce kişi Sebze halinde toplandıktan sonra İki Nisan Kavşağına doğru yürüyüşe geçti. Kitle sık sık, ‘PKK halktır, halk burada’, ‘Biji Serok Apo’ ve ‘Katil Erdoğan’  sloganları atarken ‘Diyarbekir ortasında vurulmuş uzanırım, ben bu kurşun sesini nerde olsa tanırım’ yazılı pankartlar açıldı.  Yürüyüşe HDP Van İl Eş Başkanları Derya Hayva, Veysi Dilekçi, DBP Van İl Eş Başkanı Caziye Duman, İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Veysel Keser ile HDP-DBP İlçe Örgütleri katıldı.

 

Tahir Elçi ve bütün barış şehitleri adına yapılan saygı duruşunun ardından halka hitap eden DBP Van İl Eş Başkanı Caziye Duman, “7 Haziran seçimlerinde Kürtlerin aldığı yüzde 13’lük oy oranını hazmedemeyen ve bunu kendi saltanatı için bir tehdit olarak gören Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devreye koyduğu savaş konsepti her gün biraz daha şiddetlenerek devam ediyor. Kürt halkının tüm barış çabalarına rağmen iktidar zihniyeti katliam politikalarını sürdürüyor.  Kürt halkının barış elini iten kanlı eller siyasi soykırım operasyonlarının ardından siyasi suikast sürecini de Diyarbakır’da Sayın Tahir Elçi’yi hunharca katlederek başlattı.” Dedi.

 

Aylardır Cizre’de, Gewer’de, Silopi’de, Silvan’da, Nusaybin’de toplu katliamlar gerçekleştiren, siyasi soykırım operasyonları yürüten iktidar zihniyetinin tüm halkın direnişini kıramayacağını anlayınca bu defa da siyasi suikastlar sürecini devreye koyduğunu kaydeden Duman, “AKP hükümeti ‘Oluk oluk kan akacak’ diyen mafya babalarını koruma altına alırken, tüm ömrünü barış mücadelesi ile geçirmiş olan bir barış sevdalısı Sayın Tahir Elçi’yi sadece ‘PKK terör örgütü değildir’ dediği için siyah rangerli elemanlarıyla öldürdü. Sayın Elçi tüm dünyanın gözü önünde katledilmesine rağmen kendini çok kurnaz ve akıllı zaten AKP hükümeti ve onun el-pençe havuz medyası şimdi pişkince cinayeti Kürt Özgürlük Mücadelesine yıkmanın yollarını arıyor. Oysa biz katilleri çok iyi tanıyoruz. Bizler katilleri Musa Anter, Vedat Aydın ve Mahmut Sincar cinayetlerinden biliyoruz. Çünkü savaş isteyen kanlı eller her zaman ilk olarak barışı savunanlara saldırmıştır. İşte Sayın Elçi’de bu yüzden katledilmiştir.” Şeklinde konuştu.

 

Her konuşmasına ‘Benim Kürt kökenli kardeşlerim’ diye başlayan Erdoğan ve Davutoğlu ikilisinin Kürt halkının sadece Kuzey Kürdistan’da ki kazanımlarına değil, Rojava’da elde ettiği kazanımlara da saldırdığına dikkat çeken Duman, “Erdoğan ve AKP, Kürtlerin Rojava’da elde ettiği kazanımları yok etmek amacıyla Rusya ile savaşı göze alacak kadar gözünü karartmıştır. Bu politikayla Erdoğan ve Davutoğlu her ne kadar ‘Benim Kürt kökenli kardeşlerim’ dese de aslında Kürt halkını düşman, IŞİD gibi terör örgütlerini ise dost ve müttefik olarak gördüklerini bir kez daha ortaya koydular. İşte AKP hükümetinin bu politikalarına karşı duran herkes büyük bir tehdit altındadır. Sayın Tahir Elçi’de bunlara karşı çıktığı ve barış istediği için katledildi.  “ şeklinde konuştu.

 

AK Pati hükümetinin bu politikalarla sonuç alacağını düşünerek büyük bir yanılgı içinde olduğunu vurgulayan Duman konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tıpkı 90’lı yıllarda katliam politikalarını yürüten Çiller, Ağar ve Demirel gibiler nasıl tarihin çöp sepetine gittiyse Erdoğan’da bu politikalarla tarihin çöp sepetine gidecektir. AKP hükümetine çağrımız savaş politikalarını terk ederek müzakere masasına geri dönmesidir. Kürt halkı barışa hazırdır ancak sakın bunu bir zafiyet olarak görmeyin, Kürt halkının barış için gösterdiği fedakârlıkları suiistimal etmeyin. Bu halk barış için ne kadar büyük fedakârlıklar yapıyorsa, kendisine yönelik saldırılara karşı direnmesini de çok iyi biliyor. Yanlış hesaplar içine girmeyin ve Sayın Öcalan üzerinde ki tecride derhal son verin. Aksi durumda halkımız demokratik mücadelesini daha da yükseltecektir. Burada barış elçisi Sayın Tahir Elçi’yi katledenleri bir kez daha lanetliyor ve onun uğruna yaşamını feda ettiği özgürlük mücadelesini mutlaka zafere ulaştıracağımızın sözünü veriyoruz.”


(ŞEHRİVAN HABER - İHA)

Editör: TE Bilisim