Cizre, Silopi ve Dargeçit gibi ilçelerde süren sokağa çıkma yasakları ve çatışmalar sonucunda, PKK'nin üst düzey ismi Murat Karayılan, "Eğer orduyu daha fazla ileri sürerlerse ve katliam geliştirirlerse bu, ateşe körükle gitmektir; o zaman biz de yeni kararlara gideriz." Dedi. İşte Karayılan'ın açıklamaları:

 

"ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK VE ÖZERKLİK DIŞINDAKİ ÇÖZÜMÜ KABUL ETMEYİZ"

"Eğer orduyu daha fazla ileri sürerlerse ve katliam geliştirirlerse bu, ateşe körükle gitmektir; o zaman biz de yeni kararlara gideriz. Eğer onlar Demokratik Özerkliği tümden reddeder ve bunu isteyenleri yok etmeye kalkışırlarsa biz de ayrılmayı düşünürüz… Önder Apo özgürleşmeden, Kürt özerkliği tanınmadan Türkiye'nin birliği ve savaşın durması artık mümkün değildir. Bu kesinkes bir gerçektir. Bunu herkesin bilmesi gerekiyor. İşte çözüm diyorlar. Çözüm nedir? Çözüm önce Önder Apo'nun özgür olması ve Kürt halkına özerklik hakkı verilmesidir. Biz ancak böyle bir çözümü kabul edebiliriz. Başka çözüm biçimlerini asla ve asla kabul edemeyiz"

 

"HPG DE SAVAŞA DAHİL OLABİLİR"

Karayılan, HPG'nin çatışmalara katılmadığını belirterek; "Bu biçimde devam ederse, artık HPG'nin de dahil olma durumu söz konusu olabilir. Hareketimizin yönetimi bugün bunu gündemine almıştır; tartışıyor. Ben bunun için daha önce 'Türk devleti ateşle oynuyor' dedim. Çünkü eğer bu biçimde zulüm gelişir katliama dönüşürse, o zaman HPG de devreye girebilir. Çünkü Türk ordusu girdi. Hulusi Akar önceleri, "tankların şehirde ne işi var, uygun değil" dedi. Peki şimdi niye Cizre'de, Sur'da, Silopi'de tanklar var? Demek ki köklü bir değişim oldu. Yani darbe mekaniği işlemiş oldu ve her şey değişti." Dedi.

 

"ORADAKİ GENÇLER ORDUYA, BAYRAĞA KARŞI DEĞİLLER SADECE ÖZERKLİK İSTİYORLAR"

Karayılan sözlerine son olarak şöyle devam etti: "Oradaki gençler orduya karşı olmadıklarını ilan ettiler ve orduya karşı yaptıkları bir eylemleri yoktu. Onlar, 'demokratik özerklik istiyoruz; polisin içimize girmesini istemiyoruz' diyorlar. "Devletin yerel yönetimini, yerel idari sistemini reddediyoruz. Kendi kendimizi yöneteceğiz, kendi kendimizin güvenliğini sağlayacağız' diyorlar. Yani burada orduya karşı olma, Türk bayrağına karşı olma, TC devletine başkaldırma gibi bir durum yok. Burada bir hak talebi vardır. Zorunlu bir biçimde, var olabilmek için kendini savunma tutumu vardır. İrade olmada ısrar vardır. Bu çok anlamlı ve çok değerlidir."

Editör: TE Bilisim