ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ-  Geçtiğimiz yıllarda İpekyolu Caddesi’ni genişleten ve sil baştan asfaltlayan Karayolları Bölge Müdürlüğü, o dönem yapılan çalışmaların devam niteliğinde yeni bir çalışma başlattı. Orta refüjleri düzenleyen ve geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ana yol yanına tali yol şeklinde üçüncü bir yol ekleyen Karayolları, bu çalışmada da yine tartışmalı bir uygulamaya gitti. Daha önce yüksek maliyetli yeni hizmet binası, Van Gölü kenarındaki tartışmalı köprülü kavşak, bölge hastanesindeki bitmeyen kavşak gibi uygulamalardan sonra bu kez de Karayolları’nın bu sefer de cadde üzerinde bulunan özel bir otomobil bayisini es geçip yol ayrımında kişiye özel uygulama devreye koyup ayrım yaptığı iddiası gündeme geldi. Edremit’ten başlayıp şehir merkezine doğru gelen yolun her iki tarafındaki üçüncü bir şerit için çalışmalarını sürdüren Karayolları, yol üzerindeki tüm vatandaşların ev, iş yeri gibi varlıklarının yol kısmına düşen tarafını alıp yola dahil ederken bir otomobil firmasının önündeki alanın es geçilip ardından tekrar devam ettirdiği iddiası civardaki vatandaşlardan tepki aldı. Vatandaşlar Van’ın güzelleşmesi ve yolların genişlemesi için kendileri her türlü fedakarlığı gösterirken sadece bir kişi ya da firmaya yapılan bu ayrımın kabul edilemeyeceğini söyledi.

İpekyolu Caddesi üzerinde Havaalanı Kavşağı’ndan sonraki yolun sağında ve solunda bulunan tali yolların bir benzeri de Havaalanı Kavşağı’ndan Çatak Durağı olarak anılan bölgeye kadar olan kısımda yapılıyor. Karayolları 11. Van Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma yüklenici firma Doğu Beton aracılığıyla tüm hızıyla devam ediyor. Yolun yapılması için cadde üzerinde yol kenarında bulunan özel mülklerden birçoğunun caddeye bakan kısmından birkaç metrelik alan kesilerek yola dâhil ediliyor. Geçtiğimiz yıllarda startı verilen bu çalışma Van adına memnuniyet verici bir çalışma olarak görülüyor. Fakat iddialara göre bu yapılar ile aynı sırada bulunan ve yolun devam etmesi adına orada da düzenlemeler yapılması gereken özel bir otomobil firmasına es geçilerek yol bu yapıdan sonra yeniden devam ediyor. Bu firmaya ait yapıya herhangi bir müdahale de bulunulmaması evlerinin bahçelerinden kesim yapılan mahalle sakinlerinin tepkisini çekiyor. Halen yol çalışmaları devam ederken Karayolları’nın yol çalışması ile ilgili mahalle sakinlerin Şehrivan’a konuştu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan cadde üzerinde yaşayan bina sakinleri yolun yapımından memnun olduklarını, kendi arsalarından yola dâhil edilen kısımları sorun etmediklerini fakat otomobil Bayisinin de aynı şekilde yola engel olduğunu belirttiler.

“YOLUN YAPIMINDAN MEMNUNUZ AMA...”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan cadde sakinleri öncelikle çalışmadan memnun olduklarını belirterek “Gördüğünüz gibi burada evimiz var ve yıllardır bu mahallede yaşıyoruz. Bu mahallede yaşayan diğer binlerce insandan biri olarak bizde mahallemizin güzelleştirilmesi adına yapılan hiçbir çalışmanın bugüne kadar karşısında durmadık, elimizden gelen fedakârlığı da yaptık. Şu son zamanlarda Karayollarının İpekyolu Caddesi’nin Havaalanı Kavşağı’ndan başlayarak şehri merkezine doğru giden istikamette çalışmalarını başlatmış olduğu bir yan yol çalışması var. Yani İpekyolu Caddesi 3 şeritli bir yol haline gelmiş olacak bu çalışmanın sona ermesi ile birlikte. Bu yol dediğim gibi Havaalanı Kavşağı’ndan başlıyor ve İpekyolu Caddesi boyunca sürüyor.” İfadelerini kullandılar.

VATANDAŞ KESİNTİLERE VE ÇALIŞMALARA ONAY VERİYOR, FAKAT HAKSIZLIĞI KABULLENMİYOR!

Evlerinden kesilerek yola dâhil edilen arazileri için herhangi bir tepki göstermediklerini ve memnun olduklarını belirten cadde sakinleri “Elbette ki bu çalışmalar kapsamında hâlihazırda mevcut olan yolun yan kısmında bulunan yapıların yola bakan taraflarında çeşitli düzenlemeler yapılıyor aksi takdirde yolun yapılması için gereken genişlik sağlanamaz. Bu yolun yapılması için bizim bu caddenin kenarında bulunan evlerimizin önünden yaklaşık 10 metrelik bir alanı Karayolları keserek yola dâhil etti. Bu kanuni bir uygulamadır bununla birlikte bu cadde üzerinde evi bulunan kimsenin de bu konuyla ilgili bir şikâyeti yoktur. Buraya kadar anlayacağınız üzere ne yolun yapılması ile alakalı ne de evlerimizin arazilerinden yola dâhil edilen kısımla ilgili hiçbir problemimiz yok.” Diye eklediler.

O YOL ÜZERİNDEKİ OTOMOBİL BAYİSİ NEDEN ES GEÇİLİYOR?

Kendi arazilerine yapılan müdahalenin Otomobil Bayisine yapılmadığını ve bir adaletsizlik söz konusu olduğunu belirten cadde sakinleri “Fakat öylesine trajikomik bir durum var ki, cadde üzerinde evleri bulunan hiçbir vatandaş bunu görmezden gelemiyor. Havaalanı Kavşağı’ndan başlayan bu çalışma buradaki otomobil bayisine kadar gelip duruyor. Bu firmanın duvarına en ufak bir müdahalede bulunulmadan yol yarıda kesiliyor ve bu firmanın duvarı bitince de yol yine aynı şekilde kenarda bulunan evlerin ya da iş yerlerinin arazilerinden kesile kesile gidiyor. Yani 100 metrelik bir yol düşünün yolun ortasına kadar geliyorsunuz ve otomobil bayisinin bir duvarı karşınıza çıkıyor tüm yolu kapatıyor siz de yol çalışmasını kesip onun etrafından dolaşıyorsunuz.” Şeklinde konuştular.

“HİZMETTEN MEMNUNUZ, TUTUMDAN DEĞİL”

Yol için minnettar olan cadde sakinleri “Yol boyunca kenarda bulunan tüm yapılarda gerekli düzenlemeler yapılıyor. Bu yapıların yola bakan kısımlarından birkaç metre kesilerek yola dâhil ediliyor ama bu yapılar ile aynı sırada ve tamamen aynı şartlar altında bulunan bayiye en ufak bir müdahalede bulunulmadan etrafından dolaşılıyor. Daha önce de dediğim gibi biz bu yola hiçbir şekilde karşı çıkmıyoruz, hatta bu hizmetlerinden dolayı ilgili birimlerin tümüne teşekkür ediyoruz. Fakat eğer bize yapılan müdahale bizim mülklerimizden alınan arazi başkasına tolerans tanınıp alınmıyorsa biz buna ses çıkarırız.” Dediler.

“DÜZENLEME AYRIM OLMADAN YAPILMALI”

Yapılan çalışmalarda izlenen yoldan bahseden cadde sakinleri “Havaalanı kavşağından çarşıya doğru geliyorsunuz yol çalışması içerisindesiniz. Bu ev kimin, a kişisinin; tamam evin yola bakan kısmındaki duvarını yıkın. Hemen onun yanına bakıyorsunuz ev kimin, b kişisinin; onun da yola bakan kısmındaki duvarını yıkın yolu yapabilelim. Bu iki evi geçiyorsunuz burası neresi, tanınan bir aileye ait otomobil bayisi; tamam buraya müdahale etmeyelim. Yolu burada bitirip bu bayinin arka tarafından devam edelim. Şu an izlenen yol tamamen bu şekildedir. Bizim yapılarımızdan yola eklenen kısımlara hiçbir şikâyetimiz yok ama madem burada bir yol yapılıyor bizim duvarımız nasıl engel oluyorsa ve yıkılmışsa engel olan diğer yapılarda da gereken düzenleme yapılmalı.” Diye eklediler.

BÖYLE BİR SAÇMALIK OLMAZ!

Yol için kendi evlerinde düzenlemeler yapıldığını fakat Otomobil Bayisinin duvarı için yolu düzenlediklerini belirten cadde sakinleri “Böyle bir saçmalık olabilir mi? Yolda gidiyorsunuz bir anda karşınıza bir duvar çıkıyor yol orada bitiyor o duvarın arkasından devam ediyor. Siz o duvar gibi onlarca duvarı kaldırdınız ona neden bir müdahale de bulunmuyorsunuz? Konuyla ilgili bir an önce adalet yerini bulmalı ve herkese nasıl yaklaşılmışsa bu kuruma da aynı şekilde yaklaşılmalıdır. Nasıl ki bizim mülklerimiz yol yapılsın diye bir eksiltmeye tabi tutuldu o kurumunda yolun üstünde bulunan duvarı gereken düzenlemeye tabi tutulmalıdır. Yol için bizim yapılarımızı düzenlediler ama otomobil bayisine gelince onlar için yolu düzelttiler.” Gibi açıklamalarda bulundular.

Editör: TE Bilisim