Kars Gezilecek Yerler

Çıldır Gölü şehir merkezine 70 km mesafede yer alırken, Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahiptir. Yılın dört mevsimi ziyaret edebileceğiniz göl, kış aylarında tamamen donmaktadır. Bu hali ile eşsiz bir görünüme kavuşan Çıldır’da yürüyebilir, kızaklı atlarla dolaşabilirsiniz.

Sarıkamış, Türkiye’nin en popüler kış turizmi merkezleri arasında yer almaktadır. Alp Dağları’ndan sonra buz yapmayan kristal kara sahip olan kayak merkezi, hem profesyoneller hem de kayak severler tarafından tercih edilmektedir.

Kars Kalesi, şehrin tarihi simgelerinden biridir. 1153 yılında dönemin Selçuklu Hükümdarı Sultan Melik İzzettin’in isteğiyle inşa edilmiş olan kale, tarihi değerinin yanı sıra eşsiz bir şehir manzarasına da sahiptir.

Katerina Köşkü, şehrin en dikkat çeken tarihi yapılarından biridir. 1896 yılında inşa edilen köşk, Baltık mimarinin en güzel örnekleri arasında yer almaktadır.

Kümbet Cami 937 yılında Bagrat Kralı Abbas II. Takavor tarafından Havariler Kilisesi olarak inşa edilmiştir. 12 havari figürü ile dikkat çekmektedir.

Ani Harabeleri M.Ö. 300’lü yıllarda inşa edilmiştir. Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan bu özel yapı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.

Kars Büyük Katedral Ayasofya’nın da tadilatını yapan Mimar Tiridat usta tarafından inşa edilmiştir. 1064 yılında Sultan Alparslan’ın Ani’yi fethi sırasında camiye dönüştürülmüş ve ilk namaz burada kılınmıştır. Bu nedenle adı Fethiye Camii olarak değiştirilmiştir.

Tigran Honents Kilisesi 1215 yılında Tigran Honents tarafından inşa ettirilmiştir. Hz. İsa’nın hayatını konu eden freskleri dikkat çekmektedir.

Taş Köprü M.S. 1579 yılında Osmanlı Padişahı III. Murat’ın emri ile inşa edilmiştir. Özellikle kar yağdığında köprü eşsiz bir manzaraya bürünmektedir.

Hasan Harakani Türbesi Kars’ın en önemli 11.Yüzyıl evliyalarından Ebu-l Hasan El Harakani Hazretleri’ne aittir. 1579 yılında yaptırılan türbe, Kars Kalesi’nin hemen altında yer almaktadır.

Ahmet Tevfik Paşa Konağı Tarihi Kars evlerinden kalan 2-3 yapıdan biridir.

Kars Beylerbeyi Sarayı 1579 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından inşa edilmiştir. Şehrin köklü tarihini en güzel yansıtan yapılar arasında yer almaktadır.

Defterdarlık Binası Kars Baltık Mimarisi’nin en güzel örneklerinden biridir. Üç katlı binanın dış cephesindeki kartuş süslemeler ziyaretçilerde hayranlık uyandırmaktadır.

Evliya Cami III. Murad döneminde inşa edilmiştir. Şehir merkezinde yer alan cami, Lala Mustafa Paşa tarafından yapılan 9 camiden biridir.

Namık Kemal Evi Supkapı Mahallesi’nde yer almaktadır. 1852-1854 yılları arasında Kars Mutasarrufluğu yapan dedesiyle, ünlü yazar Namık Kemal burada kalmıştır. Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer alan yapı günümüzde sanat evi olarak hizmet vermektedir.

Mazlum Ağa Hamamı 1574 ve 1595 yılları arasında dönemin padişahı Sultan III. Murad tarafından inşa ettirilmiştir. Sıvaların altından çıkan yarasa kanadı figürleri dikkat çekmektedir.

Kars Müzesi 1981 yılından bu yana yeni binasında hizmet vermektedir. Arkeoloji salonu, etnografya salonu ve Kazım Karabekir’in özel vagonundan oluşan müzede şehrin köklü tarihini deneyimleyebilirsiniz.

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi 1828 Rus saldırısının püskürtülmesi, 855 Kars Zaferi ve 1877-1878 yılındaki Osmanlı-Rus savaşlarının cansız mankenlerle sahnelendiği oldukça özel bir müzedir.

Kars’ta Ne Yenir?

Kars Kaz Evi, şehrin en popüler restoranlarından biridir. Kaz etli pilavdan, Hengel’e kadar şehre has lezzetleri tadabileceğiniz işletme, konuklarına Kars’ın geleneği aşık atışmasını da deneyimleme olanağı sunmaktadır.

Han-ı Hanedan, şehirde tüm damak zevklerine hitap eden bir işletmedir. Et yemeklerinden, vegan yemeklere kadar geniş bir menüye sahip olan işletmede, bu özel lezzetlerin yanı sıra mutlaka Kars peynirleri tabağı tatmanız önerilmektedir.

Atalay’ın Yeri, Çıldır Gölü’nde konuklarını ağırlamaktadır. Çıldır Gölü’nden tutulan balıkları tadacağınız mekanın en popüler lezzeti Sarı Sazan’dır.

Hanımeli Ev Yemekleri, samimi ve sıcak atmosferinde, Kars’ın yöresel lezzetlerini tatma olanağı sunmaktadır.

Kosor Cağ Kebabı, Erzurum’un bu özel lezzetini Kars’ta deneyimleme olanağı sunmaktadır. Yemek sonrası tadabileceğiniz burma kadayıfı da oldukça beğenilmektedir.

Güneş Lokantası, lezzetli ev yemekleri ile doyurucu sofralara ev sahipliği yapmaktadır. Piti ve kaz etli pilav sevilen lezzetleri arasında yer almaktadır.

Kars Gece Hayatı

Yağmurcu Bar şehrin en popüler eğlence mekanlarından biridir. Arkadaş gruplarının yanı sıra ailenizle de rahatlıkla eğlenebileceğiniz işletmede canlı müzik hizmeti sunulmaktadır.

Craft Coffee No 74 birbirinden lezzetli kahveleri ile şehrin en popüler mekanlarından biridir. Alkol bulunmamasına rağmen, canlı müzik hizmetinden dolayı akşam saatlerinde de tercih edilmektedir.

Ozzi Club & Bar, hem DJ müzikleri hem de canlı performansları ile şehrin en hareketli mekanlarından biridir.

Han – ı Hanedan, lezzetli yemekler eşliğinde içkinizi yudumlayacağınız seçkin işletmelerden biridir.

Kars Festivalleri ( Etkinlikleri ) ve Kars’a Ne Zaman Gidilmeli?

Sarıkamış Kış Oyunları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sarıkamış Kaymakamlığı, Sarıkamış Belediyesi ve Eksi36 derneği tarafından organize edilmektedir. 2013 yılından bu yana gerçekleşen organizasyonda iglo yapımı, dağ tırmanışı, kızak yarışı gibi pek çok eğlenceli an katılımcıları beklemektedir. Ocak ayında düzenlenmektedir.

Murat Çobanoğlu Aşıklar Bayramı, her yıl Nisan – Mayıs ayları arasında düzenlenmektedir. Halk müziğinin ve meşhur halk ozanlarının anıldığı bu organizasyonda, diğer illerden gelen sanatçılar kendi şehirlerinden getirdikleri toprakları Murat Çobanoğlu’nun mezarına bırakmaktadır.

Uluslararası Kars Altın Kaz Film Festivali, şehrin en dikkat çeken organizasyonları arasında yer almaktadır. Festival kapsamında usta oyuncular, film yapımcıları ve senaristler ağırlanmaktadır. 2006 yılından bu yana düzenlenmektedir.

Geleneksel Gravyer ve Kaşar Festivali, her yıl Temmuz ayında düzenlenmektedir. Şehrin meşhur peynirlerinin tanıtımı amaçlanmaktadır.

Kültürel Festival Şöleni, her yıl Ağustos ayında düzenlenmektedir. Yöresel yemeklerin tadıldığı organizasyonda eğlenceli oyunlar da oynanmaktadır.

Kars’ın kışları çok uzun ve soğuk, yazları ise serin geçmektedir. Kış turizmi için tercih edilen şehirde sezon diğer şehirlere göre daha uzun sürmektedir. Kasım – Mart arası en yoğun dönemini yaşayan şehirde, Ocak – Şubat aylarında kış etkinliklerine katılma imkanı bulunmaktadır. Doğu Ekspresi ile Kars’a gidecek yolcular içinse Şubat – Mart ve Nisan ayları en güzel manzaraların görüleceği aylardır. Bahar ve yaz aylarında ise doğası kızıl bir dokuya dönüşen şehirde, bu ayları doğa ve kültür gezileri için tercih edebilirsiniz.

Konaklamanız İçin Kars’ın Popüler Otelleri

Kars Öğretmenevi Kars Havaalanı’na 6 km, Kars Otogarı’na ise 3 km uzaklıkta yer almaktadır. 42 odaya sahip tesis, oda kahvaltı konseptinde hizmet vermektedir. Detaylı bilgi otelleri.net adresinden incelenebilir.

Kars Konak Hotel Kars Havaalanı’na 5 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 32 odaya sahip tesis, oda kahvaltı konsepti sunmaktadır. Merkeze yakın otelin diğer bilgileri otelleri.net adresinde bulunabilir.

Cheltikov Hotel Kars Havalimanı’na 5 km mesafede yer almaktadır. 150 yıllık bir binada konuklarını ağırlayan tesis, 27 konforlu odası ile oda kahvaltı konseptine sahiptir. İş amaçlı Kars seyahatlerinizde de tercih edebileceğiniz otelin 1 adet toplantı salonu bulunmaktadır. Tarihi otelin özelliklerinin tamamını otelleri.net üzerinden öğrenebilirsiniz.

Katerina Sarayı şehir merkezine 1 km, havalimanına ise 4 km mesafede yer almaktadır. Oda kahvaltı konseptinde hizmet veren tesiste, 34 oda bulunmaktadır. Kars Kalesi yakınındaki tesisin tüm bilgileri otelleri.net sayfasında listelenmektedir.

Çamkar Otel Sarıkamış ilçe merkezine 3 kilometre, Kars Havaalanı’na 45 kilometre, Sarıkamış Kayak Merkezi’nin pistlerine sıfır konumdadır. 55 konforlu odaya sahip tesis, tam pansiyon konseptinde hizmet vermektedir. Sarıkamış’taki bu otelin tüm özellikleri için otelleri.net sayfası kullanılabilir.

Editör: TE Bilisim