Büyükşehir Belediyesi 2014 yılında yapmış olduğu çalışmaları ve 2015 yılı çalışma programını açıkladı. VAN TSO toplantı salonunun gerçekleştirilen toplantıya başta Büyükşehir Belediye Eş Başkanları olmak üzere tüm ilçe belediye eş başkanları katıldı. Gerçekleştirilen toplantıda Büyükşehir Belediyesinin 1 yıllık gelir ve giderleri de açıklandı. Buna göre 2014 yılında belediyenin geliri 235 Milyon 839 Bin, 133 TL olurken gider ise 207 Milyon 437 Bin, 393 TL oldu.

 

Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında yaptığı çalışmaları ve 2015 yılında yapacağı çalışmaları halka açıkladı. Burada konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, devir, tasfiye komisyonun kente ve halka büyük bir haksızlık yaptığını belirterek, kent dinamiklerinin de buna sessiz kalmasını eleştirdi. Van'ın 80 yıldır çözülemeyen çok büyük sorunlarının olduğunu söyleyen Çoban, bunu en aza indirmek için adaletli bir hizmet yürüteceklerini söyledi. Belediyenin gelir-gider raporunu sunan Eş Başkan Bekir Kaya ise, belediyeye gelen her kuruş paranın halkın malı olduğunu ve herkesin bu paranın nereye gittiği konusunda bilgi sahibi olması gerektiğini söyledi. Kaya ayrıca  'Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'de en yüksek bütçeye sahip il' olduğu yönündeki iddialarına ise şu cevabı verdi: “Kaçak sarayın 1 yıllık parasını bize verin, 5 yıl bize yeter!”

 

HALKA HESAP VERMEK İÇİN BİR ARAYA GELDİLER

Van Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında yaptığı çalışmaları ve 2015 yılında yapacağı çalışmaları halka açıkladı. Van Ticaret Sanayi Odası salonunda yapılan toplantıya Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, HDP İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, Van TSO Başkanı Necdet Takva, ilçe belediye eş başkanları, STK temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından toplantının açılış konuşmasını Eş Başkan Çoban yaptı. Kentlerin ve toplumların gelişim süreçlerinde ortak aklın buluşmasının çok anlamlı ve önemli olduğunu belirten Çoban, halk ve kent dinamiklerinin özgürce karar aldıkları, demokratik yol ve yöntemler, demokratik ilkeler ve davranışların kent için hayati olduğunu söyledi. Nisan 2014 yılında başladıkları görevlerinin bir yılını doldurduklarını aktaran Çoban, bugün halka hesap vermek için bir araya geldiklerini söyledi.

 

ÇOBAN: DEVİR, TASFİYE KOMİSYONU BÜYÜK BİR HAKSIZLIK ETMİŞTİR

Çoban, "Yeni Büyükşehir statüsü almış bir kentin planlaması belki de 5 yıl içerisinde yapacağımız en zor çalışmalardan biri olarak görüyoruz. Nitekim, zor da olsa hem yıl içerisinde planlamamızı bitirdik hem de olanaklarımız dahilinde azımsanmayacak çalışmalar yaptık. Van’ın büyükşehir statüsü almasıyla birlikte Valilik bünyesinde ‘Devir, tasfiye’ komisyonu bu kente ve bu kentin tüm insanlarına çok büyük haksızlıklar etti. Kapanan tüm kurumların çalışma alanları bize devredilirken, araç, gereç ve taşınmazlar alakası olmayan kurumlara verildi. Bu haksızlığı defalarca kez dile getirmemize rağmen maalesef sonuç değişmedi. Açıkçası bu kentin dinamikleri ve kurumları da üzülerek belirtmeliyim ki bu konuda bir inisiyatif almadılar-alamadılar. Kentimizin birçok kurumu bu ve buna benzer durumlarda hakem rolünü almalı ve buna göre mutlaka itirazını ortaya koymalıdır. Şimdi burada herkese teker teker soralım ne istersiniz? Eminim yüzde 90’ımız yeşil alan sorunun dile getirecektir. Ancak bunu yapabilmek için yer gösterin? Dersek kimse bir fikir üretemeyecektir. Çünkü kentimizde deprem sonrası yıkılan tüm kamu binaların alanları alakası olmayan kurumlara verildi. İşte buna her kesimden yüksek bir itiraz çıkmadığı için bugün böylesi bir zorluk yaşıyoruz. Dayanışmanın, ortak fikir üretmenin ve ortak mücadele etmenin ne kadar gerekli olduğunu verdiğim örneklerden pekala hepimiz anlayabiliriz. Ama bazı şeyleri yapmak için hala zamanın geçmediğini düşünüyor, hepinizi kentimizin çıkarları için ortak hareket etmeye çağırıyorum" diye konuştu.

 

“İLKEMİZ; HERKESE EŞİT VE ADALETLİ BİR HİZMET SUNMAKTIR”

Kentimizi altyapı, üst yapı, sosyal donatı alanları, kültürel, sağlık ve eğitim çalışmaları ile örnek bir model oluşturmak istediklerini aktaran Çoban, bunun için birçok kurum, kuruluş ve halkın görüşlerini alarak performans programı hazırladıklarını belirtti. Halkın önerdiği birçok fikri belediyenin projesi haline getirdiklerini aktaran Çoban,  performans programına koydukları hedeflerin tamamını gerçekleştirmek hatta performans tahminlerinin çok daha üzerine çıkmaya hedeflediklerini söyledi. Çoban, "Aldığımız sorumluluğun; geçiştirici politikalarla yürütülemeyecek kadar ağır ve önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle yaşanabilir ve sürdürülebilir bir şehir yaşamı için ekonomik, sosyal, kültürel ve fiziki tüm konuları bir konspet içerisinde tartışmamız gerekiyor. Demokratik, ekolojik, cinsiyet özgürlükçü olarak tanımladığımız paradigmamızın gereği olarak kent yaşamının tüm alanlarına dokunmak, iyileştirmek istiyoruz. İlkeler ortaya koyarken sadece belli bir çalışma alanı ile sınırlı değil, bu kentte yaşayan herkesin yarar göreceği çalışmalar yapmak istiyoruz. Yeşil alan, altyapı, üstyapı, sosyal donatı alanları, kadın, gençlik ve dezavantajlı grupları içerisine alan bir çalışma bütünlüğü ile çalışmalarımıza devam edeceğiz. 4 yıl içerisinde yapacağımız tüm projelerde biraz önce saydığımız bütünlük içerisinde olacaktır" dedi.

 

ÇOBAN: 1050 KÖYÜN NEREDEYSE HİÇBİRİNDE YOL YOK

Van'ın çok büyük problemlerinin olduğuna işaret eden Çoban, "Kentimizin çok büyük problemleri var. Kent yaşamına doğrudan yansımayan ama 20 yıl boyunca çözülemeyecek kadar ağır sorunları var kentimizin. Hem seçimden önce hem de yıl boyunca gittiğimiz her köy, her ilçemizde bu sorunların bire bir şahidi olduk. Kentimizde 1050 köy var. İstisnasız neredeyse tüm köylerimizin su, yol, kanalizasyon, taziye evi sorunları var. Bu ne demek biliyor musunuz? 5 yıl içerisinde 1050 köye yol, su, kanalizasyon götürmemiz gerekiyor. Peki, 80 yıldır çözülemeyen bu sorunların 5 yıl içerisinde ve bu kadar dar bütçe ile yapılabilirliği var mı? Elbette hayır. Öncelik ve hakkaniyet politikasını işletmemiz dışında hiçbir seçeneğimiz yok. Halkımızın bilmesini isteriz ki, belediyemize gelen her kuruş acil olandan yukarıya doğru mutlaka bir hizmete dönüşecektir." dedi.

 

ÇOBAN'DAN KADINLARA ÇAĞRI!

Çoban son olarak kentli kadınlara şu çağrıyı yaptı; "Kentimizin tüm kadınlarına çağrıda bulunmak istiyorum. Biliyorsunuz son dönemlerde kentimiz sürekli kadın intiharları ve cinayetleri ile anılmaya başlandı. Tüm kadınlara çağırımız şudur: Lütfen bu yola başvurmayın! Başvuracağınız yer Van Büyükşehir Belediyesi ya da kendi kurumlarınızdır. Bu cinayetleri ancak böyle önleyebilir ancak böylesi güçlü bir irade ile karşı çıkabiliriz" 

 

KAYA: KAÇAK SARAYIN PARASI BİZE 5 YIL YETER!

Çoban'ın konuşmasının ardından Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre ve VASKİ Genel Müdürü Mehmet Özköseoğlu belediye çalışmaları ve projeleri ile ilgili bir sunum yaptı. Son olarak Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, büyükşehir ve VASKİ'nin 1 Nisan-31 Aralık 2014 mali raporunu sundu. 'Van Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'de en yüksek bütçeye sahip il' olduğu yönünde iddiaların ortaya atıldığını belirterek, "Özelikle aday adaylığı sürecinde iktidar partisinin milletvekilleri tarafından Cumhuriyet tarihinde Van’a gelen paranın 1 yılda Van’a getirildiği iddia edildi. Biz sadece şunu söylüyoruz, 1 yıl içerisinde kaçak saraya harcanacak parayı 5 yıl için bize gönderin bu bize yeter" dedi. Van’ın şuan ki nüfusunun 1 milyon 100 olduğunu aktaran Kaya, "Bu kuruma gelen her kuruş para bu halkın parasıdır. Dolayısıyla kentin nüfusunun tamamının bu paranın nereye gittiğini ve nereye harcandığını bilmeye hakkı vardır. Biz her zaman şeffaflık ilkemiz gereği bu sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

 

TOPLAM GELİR 235 MİLYON 839 BİN 133 TL

Yaptığı konuşmanın ardından Mali Raporu açıklayan Eş Başkan Kaya 2014 yılında toplam gelirlerinin 235 Milyon 839 Bin, 133 TL olduğunu söyledi. Kaya, bu gelirin 190 Milyon 463 Bin 746 TL’nin İller Bankası ve Maliye Bakanlığı, geriye kalan 45 Milyon 375 Bin, 386 TL’nin ise belediyenin öz geliri olduğunu söyledi. 2014 yılı giderlerini de açıklayan Kaya toplam giderin 207 Milyon 437 Bin, 393 TL olduğunu açıkladı. 57 Milyon 130 Bin 514 TL’nin personel gideri, 134 Milyon 99 Bin 819 TL’nin yatırım ve hizmet giderleri, 16 Milyon 207 Bin 59 TL’nin ise diğer giderler olduğu Başkan Kaya tarafından açıklandı.

 

KENT PARKI YAPILACAK

Edremit yolu üzerinde, bölge hastanesi bitişiğinde, 40.000 m2 alan üzerinde yapımına 2014 yılı sonunda başlayıp 2015 yılı Ağustos ayı itibariyle tamamlanacaktır. Alan her yaş grubuna ve engellilerin kullanımına uygun olarak tasarlanmıştır. Bölge hastanesinden gelecek hasta yakınları da dikkate alınarak tüm halkımızın dinlenebileceği çok sayıda oturma mekanları tasarlanmıştır. Aile bireylerinin birlikte, kaliteli zaman geçirebileceği çocuk oyun alanları, spor alanları ve satranç alanları bir arada yapılacaktır. Ayrıca okulların eğitimlerinin bir kısmını yapabileceği eğitim atölyeleri, amfi ve şenlik-festival alanları bulunmaktadır. Alanın merkezinde insanlık anıtı tasarlanmış olup, anıt alanın doğu cephesinde duvar üzerine insan hakları ve çocuk hakları bildirgeleri yazılacaktır. Sağlıklı bir yaşam için, spor alanları düşünülmüş olup tenis kortu, basketbol sahası, fitness alanı ve engelli fitness alanları ile beraber, özellikle halı sahalara alternatif olarak çim futbol sahası çocuk ve gençlerin kullanımına açılacaktır. Bisiklet ve koşu parkuru bulunmaktadır. İki adet süs havuzu tasarlanmıştır. Alanın girişinde 70 araçlık otopark bulunmaktadır.

 

ESKİ FİDANLIK PROJESİ

2014 yılında yapımına devam edilen Eski Fidanlık 1. Etap, 2015 yılı içerisinde tamamlanarak halkımızın hizmetine sunulacaktır. Fidanlık park alanında, amfi tiyatro, piknik alanı ve çocuk oyun grupları gibi halkımızın dinlenip vakit geçirebileceği kapsamlı mekanlar tasarlanmıştır. Bölgenin en büyük parkı olacak olan Eski Fidanlık Alanı, Vangölü kıyısında yaklaşık 600.000 m² alan üzerinde bölge halkımızın kültürel, sosyal, spor, eğitim, sanatsal üretimler gibi tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek kapasitede tasarlanmıştır. 2015-Nisan ayında yapımına başlanıp 2017 yılında tamamlanacaktır.

                                  

EDREMİT SAHİL PARKI

Edremit yolu üzerinde Merit Otel yanında Vangölü kıyısında bulunan 11.000 m² alan üzerinde park yapımına başlanmıştır. Genel olarak insanların dinlenebileceği bir alan olarak tasarlanmış ve manzara hakimiyetine göre oturma alanları konumlandırılmıştır. V.B.B olarak ekolojik anlamda örnek projelerden olan bu alanda, elektrik ihtiyacını karşılamak için Güneş enerjisinden faydalanarak güneş panelleri ile park alanlarımızın bütün elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmıştır.

 

KORULUK PİKNİK ALANI

Bölge Hastanesinin yan tarafında ve kent parkının bitişiğinde bulunan 25.000 m2’lik alan üzerinde ağaçlandırma ve piknik alanının oluşturulması amacıyla, yürüme yolları, kamelyalar ve aydınlatma sistemi yapılacaktır.

 

ÖZALP MERKEZ İLÇE PARKI

Özalp İlçesinde 40.000 m2 alan üzerine yapılacak park alanı 2015 yılı içerisinde başlanıp bitirilecektir. Park alanında, ağaçlandırma ve piknik alanı, mevcut derenin ıslah edilerek düzenlenmesi ve çocuk oyun grupları gibi halkımızın dinlenip vakit geçirebileceği mekanlar tasarlanmıştır.

 

SARAY MERKEZ İLÇE PARKI

Saray İlçesinde 37.000 m2 alan üzerine yapılacak park alanı 2015 yılı içerisinde başlanıp bitirilecektir. Park alanında, ağaçlandırma ve piknik alanı, biyolojik gölet, oturma alanları ve çocuk oyun alanları gibi halkımızın dinlenip vakit geçirebileceği mekanlar tasarlanmıştır. Park içerisinde ayrıca kültür merkezi yapılacaktır.

 

AKKÖPRÜ DERESİ PROJESİ

Akköprü Deresi 1. Etap projesi 2012 yılında tamamlanmış olup, devamı niteliğinde olan 2. Etap 2015 yılında başlanıp bitirilecektir. Peyzaj Uygulama Alanı 6.000 m2 olup, aynı zamanda 1. etap alanından İpek Yolu Cad. kadar tüm derenin ıslah çalışması yapılacaktır. Alanda, Bisiklet Yolu, oturma alanları, süs havuzu, ağaçlandırma ve aydınlatma sistemi tasarlanmıştır.


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim