OSB’nin yönetimi için verdiği iftar programına katılan Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Van’da milletvekilliği süresince verdiği mücadeleleri anlattı. Van’dan aday olma sürecinden Van’a kazandıramaya çalıştıkları projelere kadar bir çok konuyu dile getiren Kayatürk, “Bu şehirde yapılacak dünya kadar iş var ve bu şehir yaptığınız her çalışmayı hak eden bir şehirdir. O günden bugüne elimizden geleni yaptık.” Diyerek yaptıklarını da anlattı.

 

AK Parti Van milletvekili Burhan Kayatürk, OSB’nin düzenlediği iftar programına katıldı. OSB’deki işadamlarının katıldığı iftar programında Bozkurt’un konuşmasından sonra toplantıya katılan isimlere hitap etti. Şemsettin Bozkurt’u dinlediğini ve Van’ı yeniden düşündüğünü söyleyen Kayatürk ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “Şemsettin Beyin’de az önce neler yaptık dedikleri çabayı dinledim. Van’da çalışma çok zor ama Van gerçekten bir şey yapılması gereken bir kent. Tarihte birçok kentte birçok bölgeye bir şeyler yapılmış. Ancak Van’da yapılan hiçbir şey boşa gitmemiş. 2 bin yıl önce yapılanlar, 600 yıl önce yapılanlar son 15 yılda yaptıklarımız da bir şekilde kendisini gösteriyor. Burada bir şeyler yapmak ve bunu görünür hale getirmek ne kadar zorsa, bir şeyler yapmak istediğiniz zaman sizin önünüze o kadar büyük ve zorlu engellerin çıkarıldığını da görüyorsunuz.”

 

 

“VAN’I DUYUNCA ÇOK HEYECANLANDIM”

Van’a ilk vekil adayı olduğunu duyduğunda heyecanlandığını söyleyen Kayatürk, “Ben 2011 yılında Ankara için tekrar milletvekili adayı olmak istedim. Adaylık belli oldu. Ben Ankara milletvekiliydim yeniden Ankara’da aday olsaydım bir heyecan duymayacaktım. Ancak Van’da birinci sıra milletvekili adayısınız denildiği zaman ve bunu televizyonda gördüğüm zaman inanır mısınız çok büyük bir heyecan duydum. Gelip adaylık tanıtımını yapacağımız birinci gün güzel bir günde Van’a geldik. Uçakla Vangölü’nün üzerinden inerken bir tarafta masmavi bir deniz, öbür taraftan yemyeşil bir dağ silsilesi. Bu çok güzel bir görüntüdür.” Dedi.

 

KAYATÜRK: ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK

Van için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Kayatürk şöyle devam etti: “Ancak şehre indiğiniz zaman bambaşka bir görüntü ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Yaşanan olaylar, bizim yapacağımız çalışmalar için yapılan engellemelerde sınır tanınmaması karşısında karmakarışık bir şehir ile karşı karşıyaydık. Neredeyse prefabriklerden meydana gelmiş bir şehir yapısı vardı. Ben o gün şunu anladım. Bu şehirde yapılacak dünya kadar iş var ve bu şehir yaptığınız her çalışmayı hak eden bir şehirdir. O günden bugüne elimizden geleni yaptık.”

 

“YERDEN YERE VURURLAR SİZİ”

Van’da yaptıkları çalışmalar için bir şey öğrendiğini söyleyen Kayatürk, “Sizin yaptıklarınız için kimse Allah sizden razı olsun demez. Ancak yapmadıklarınız ya da yapamadıklarınız için sizin her gün yerden yere vurur. Bir gün sosyal medyada bir paylaşım yaparsınız. ‘Tekstilkentte bu kadar insan çalışıyor bu beni mutlu etti’ dersiniz, hemen birileri derki ‘sen geç orayı çevreyolu ne oldu?’ Bir başka gün ‘mobilya sitesinin işlemlerini bitirdik, Van’da mobilyacılıkta yeni bir adım atıldı dersiniz’ bir bakarsınız bir sürü cevap gelir ‘geç bunları. Nerede stadyum?’ denilir.” Şeklinde konuştu.

 

 

KAYATÜRK: BUNLARI ARTIK ÖĞRENDİM

Kayatürk konuşmasına şöyle devam etti: “Bu tür şeyler var. Hatta bir konuda çabanız olmuş. O çabayı dile getirmezsiniz. Ben 2011 yılında buraya geldiğimde seçim beyannamesinde Organize Sanayi Bölgesi’nde mutlaka bir raya ihtiyaç var, demiryolu olması gerekiyor dedik. Tabi ki tek başına Burhan Kayatürk’ün katkısı olmamış olabilir. Bizim geçen dönem 3 milletvekili arkadaşımız vardı. Bu arkadaşlarımızın ciddi katkıları oldu. Bu dönem yine bu 3 arkadaşımız etkili yerlerde yer alıyor. Beşir Hoca geldi. Dolayısıyla bir gün biri ‘biz Burhan Kayatürk’e de teşekkür ederiz’ dediği zaman birileri kalkıp ‘bir dakika orada bir yanlış var. Beşir Hoca ve diğerleri dururken Burhan Kayatürk’te kim olur’ diyor. Ben artık bunları öğrendim.”

 

“SİZLERİ ANLAYABİLMEK İÇİN ANLATTIM”

Kendini ve yaşadıklarını neden anlattığını da açıklayan Kayatürk, “Sizleri anlayabilmek için anlattım. Allah sizin yardımcınız olsun. Bu memlekette bu kadar güçlü insanların bu kadar korumasız ve eleştiriye uğradığı bir dönemde sizlerin işi çok kolay değil. Bir sıkıntı daha var. Bu memlekette bu masanın etrafında oturan insanlar haraç vermek zorunda kaldı. Bu memlekette 5-6 senedir vergi ödemediği için yarın bu vergiler nasıl ödenecek diye derin derin düşünen insanlar var. Zaten biraz önce arkadaşlar burada yaz 1,5 aydır dedi. Bu karda bu kışta bu kadar önemli işler yapmak ve bu kadar sorunlar mücadele etmek kolay değil. Allah yardımcınız olsun.” Dedi.

 

“BEŞİR HOCAYLA VAN İÇİN UĞRAŞIYORUZ”

Beşir Atalay ile birlikte Van’daki sorunlar için çalıştıklarını söyleyen Kayatürk şunları kaydetti: “Milletvekilleri olarak Beşir Hoca ile birlikte Van’daki problemlerin hepsi ile çok fazla uğraşıyoruz. Ben 2 gün önce Muradiye’deydim. Gecede Çaldıran’daydık. Sabah Ankara’dan çok önemli misafirlerimiz geldi. Onları karşıladık. Beşir Hoca’da o ekiple birlikte geldi. İşimiz gereği ben tekrardan Ankara’ya gitmek zorunda kaldım. Dün gece meclisi bitirdik. Bugün buradayız. Ardından tekrar gidip ailemiz ile birlikte buraya geri gelip bayramımızı burada geçireceğiz. 10 gün boyunca hemşerilerimizle birlikte olacağız.”

 

KAYATÜRK: BU ŞEHİR BÜYÜYOR

Örgütün Van’ı kıskaca aldığını söyleyen Kayatürk, Van’ın gelişimi için her türlü engellemelerin yapıldığını dile getirdi. Kayatürk, “Kim ne yaparsa yapsın, elinden gelen her türlü kötülüğü yapsın. Bu şehirde birileri ayak işleri ile uğraşsın. Ne olursa olsun bu şehir büyüyor. Bu şehrin büyümesini sağlayan insanların da büyümesinin önünü açıyor. Ak Parti içerisinde biz arkadaşlarımız ile zaman zaman görüyor ve sohbet ediyoruz. Bizim kardeşliğimiz içinde tartıştığımız zamanlarda oldu. Teşkilatta küskün olan bir arkadaşımız vardı. Ben kendisi ile görüştüm ve konuştum. Bana dedi ki, ‘sen 5 dönemdir nasıl aday olabiliyorsun. Ak Parti’de 3 dönem kuralı var.’ Bende dedim ki, ‘seni kırmak istemiyorum ama küçükte bir eleştiri yapıyorum. Ben sizin yaptığınız yapmadığım için bugün buradayım.’ Allah aşkına bizim bir birimizle bu kadar uğraşmamıza gerek var mı?” İfadelerine yer verdi.

 

 

O GÜNLER BİR DAHA ANLATTI

İstanbul’daki ekonomi zirvesiyle ilgili konuşan Kayatürk, o günler şu sözlerle açıkladı: “Cumhurbaşkanı Van ekonomi zirvesine katılmak istedi. Bu Vanlılar için çok büyük bir şanstı. O gün Cumhurbaşkanı en güçlü olduğu dönemde yeni seçilmişken, İstanbul’da Van ekonomi zirvesine katılacaktı. Ne yaptık? Orada yeni Van Valisi vardı. Cumhurbaşkanı özel kalem müdür bunu bana söyledi. ‘Vali bey konuşacak, sen konuşacaksın, ekonomi bakanı konuşacak ardından da beyefendi konuşacak. Yalnız vali bey yeni geldi. O yüzden 2-3 dakika konuşacak. Sende 20-25 dakika Van’da yaşananları ve yapılanları konuşursun’ dedi. Benim konuşacağım anlaşıldığından itibaren her şey tersine gitmeye başladı. Ben konuşmamı geri çektim, büyükşehir belediye başkanımıza konuşma verildi. Ancak her şey ip söküğü gibi gitti.”

 

“KUCAKLAŞMAYI BECERMEMİZ GEREKİYOR”

Van’ın menfaatleri için herkesle görüştüğünü ve iletişim halinde olduğunu söyleyen Kayatürk, “Vanlılar neden bir yerde değil deniliyor ya. Orada 5 kişi konuşacaktı ve o konuşmacılardan Vanlı olan bir tek isim bendim. Dolayısıyla ben konuşmamı geri çektim. Diğer arkadaşlarda konuşmasını geri çekti ve cumhurbaşkanı artık programa katılmaktan vazgeçti. 3 bin kişilik salonunda 100 kişi kaldı. O toplantıda 4 arkadaşımız konuştu, 4’ü de Vanlı değildi. Bizim kucaklaşmayı becermemiz gerekiyor. Ahmet şunu yaptı, bu tarihte bunu yaptı demekle olmaz. Ben o gün yapılanları aklımda tutsam ne belediyeye, ne ticaret odasına nede esnafın selam vermemem lazım. Ama ben bunu yapmadım. Ben bu ilde milletvekiliyim. Ticaret odasıyla da, bizim partimiz olmayan büyükşehir belediyesiyle de kontakta olmak zorundayız. Bu memleketin bir yere taşınması için böyle bir çaba içine olduk.” Dedi.

 

KAYATÜRK: OSB’NİN İÇİN ÇALIŞIYORUZ

OSB’yi ve OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt’u önemsediklerini söyleyen Kayatürk şunları ifade etti: “Van için bir şeyler yapan herkesten Allah razı olsun. Ben OSB’nin hangi şartlarda ne zorluklarla çalıştığını çok iyi biliyorum. Bizde OSB’nin daha da büyümesi çabası içerisindeyiz. Cazibe Merkezleri kapsamında 10 önemli firma biliyoruz. Bakanlık 6 tanesinin gelmesini istedi ama biz bu 10 büyük firmanın Van’a gelmesini istiyoruz. Özellikle uğraş verdiğimiz bu İranlı MDF Fabrikası 400-500 istihdam sağlayacak. Bir diğer Atlas Grup Almanların dev şirketi 2 defa buraya geldiler. OSB kendileri için çok ilgilendi. Bu 2 firmanın burada olmasını çok istiyoruz. Bu gibi firmalara geldiği takdir de Van’ın kaderi değişecek.”

 

“AKLIMIZDA ÇOK BÜYÜK PROJELER VARDI”

OSB ve Tekstilkent üzerinden ayak oyunları yapıldığına işaret eden Kayatürk büyük firmaların Van’a gelmesi gerektiğini dile getirdi. Kayatürk, “Van’a geldiğimiz zaman aklımda o kadar büyük projeler ve planlar vardı ki. Ama birileri bu şehir gelişmesin diye çok büyük bir çalışmanın içerisinde oldu. Ben küçük bir şekilde anlatayım. Ankara milletvekili iken sık sık Van’a gelen bir ekip vardı. Avusturalya, Kanada işbirliği birçok Disneyland yapmış bir firma. Bana geldiler. ‘Biz çok büyük bir proje peşindeyiz. Bu projeyi Melih Bey Polatlıya yapmak istiyor. Böyle olursa çok avantajlı olmaz. Biz başka bir yere yapmak istiyoruz Melih Bey başka bir yere yapmak istiyor. Bizim hedef kitlemiz Ankaralılardır.’ Dediler. Melih bey ile görüştük ancak bir neticeye kavuşmadı.” Şeklinde konuştu.

 

KAYATÜRK: VAN’A AŞIK OLDULAR

Van’a kazandırmayı planladıkları projelerin engellendiğini söyleyen Kayatürk şöyle devam etti: “Ben Van milletvekili adayı olduktan sonra Van’da projelerimize baktık. Ben o proje için firmayı aradım. Ban ‘Bu Van’da tutmayabilir ama ben gelip bakayım’ dedi. Burada Münir Bey bu insanı önemsedi. Proje sahibi buraya gelir gelmez patronlarını ardından 2 gün sonra patronları buraya geldi. ‘Van Orta Asya, Ortadoğu’dur. Van çok önemli bir konuma sahiptir. 1 uçuşla 100 milyon insana ulaşabiliyorsunuz. Bizim için asıl önemli olan burasıdır’ Dedi. Van’a aşık oldular. Bir karar aldılar. Benim seçim döneminde sürekli gelelim görüşelim dediler. Seçimden 3 gün önce BDP ‘özerklik ilan edeceğiz’ dedi. Bunlar böyle deyince. Proje sahipleri başka sorular sormaya başladı. ‘Özerklik ilan edilirse TSK reaksiyonu ne olur. Savaş olur mu olmaz mı?’ diye sorular sordular. Kolay değil 5 milyar dolarlık bir yatırımı Van’a getireceklerdi.”

 

“ATÖLYEDEN FABRİKA ÇIKARMALIYIZ”

Yaşanan bu gelişmelerle ilgili “çok şey yazıldı” diyen Kayatürk, “Ancak bugüne kadar bu güzel bir projeydi neden gerçekleşmedi diyen olmadı. Hani diyorlar senin o projen. Ben Van güzeldir dediğim zaman, ‘nerede senin efsaneler ülkesi’ diyorlar. Biz bütün bunları bile bile elimizden geleni yapacağız. Bizim Van’da amacımız atölyeden fabrika çıkarmaktır. Başka yolu yok. Bizim hedefimizde Van’da esnaftan işadamı çıkarmaktır. Olacak. Bunun başka bir yolu yok. Biz bugüne kadar sadece siyasette değil iş dünyasında da önemli işler yaptık. Ben Van’ın bu potansiyeline inanıyorum. Biz buradan Van’dan gittiğimizde yani 20 önce Kayatürk’lerin mal varlıklarını satsanız en küçük mağazanın raflarına sığmazdı. Bugün ise Van’ın ihracatı kadar tekstilde ihracat yapan bir aileyiz.” Dedi.

 

“NASIL ÇALIŞTIĞINIZ ÇOK İYİ BİLİYORUZ”

Van çok iyi işlerin yapılabileceğini ifade eden Kayatürk şöyle konuştu: “Buradaki insanla bir feraset değil aynı zamanda bir cesarette ortaya koyarak bu çalışmaları yapıyorsunuz. Van’da kim olursa olsun, hangi partiden gelmiş olursa olsun, hangi dili konuşuyorsa konuşsun burada taş üstüne taş koyan herkesten Allah razı olsun. Taş üstüne taş koyan herkes bizi yanında görecek. Biz bu anlamda herkesin yardımcısı olacağız. Ben eminim ki Van tekrar şahlanacak ve yine güzel günler göreceğiz. Bugün kayyumların yaptıkları işler, iftarlar, hareketlilik bunlara işarettir.”

 

KAYATÜRK: HERKESİN AKLI BAŞINA GELDİ

Görevden alınan belediye başkanları ve tutuklanan milletvekilleriyle ilgili de konuşan Kayatürk, “Biz halk tarafından seçilmiş belediye başkanlarının burada olmasını isterdik. Milletvekillerinin hiçbir şekilde bir cezaeviyle değil, ilk günden son güne kadar görevinde kalmasını isterdik. Ama maalesef öyle bir atmosfer ürettiler ki Van halkına sorduğunuz da Van halkı memnuniyet içinde değil. Bunu herkesin kendisine sorması gerekiyor. Van artık huzura kavuştu ve bu huzur devam edecek. Herkesin de 3 aşağı, 5 yukarı aklı başına geldi. Bizim de artık önümüze bakmamız lazım. Van’da güzel şeyler yapmaya devam etmemiz gerekiyor.” İfade etti.

 

“KUCAKLAŞARAK BİRLİKTE İŞLER YAPILIR”

Bozkurt’un yaşadığı sıkıntıyla ilgili de konuşan Kayatürk şu temenni de bulundu: “İnşallah başkanın biran önce söylediği arkadaşları ile kırgınlıkları giderilir ve yola öyle devam edilir. Kucaklaşarak birlikte işler yapılır. Her şey birlikte yapılır. İnsanları kırıp döktükten sonra sizin meydana getireceğiniz gelişimin de çok büyük bir faydası olmaz. Bu yüzden de ben burada büyük bir kucaklaşmanın olacağını düşünüyorum. Yeni seçilecek arkadaşlarımızın Van’a yapacağı her hizmette yine yanlarında olacağız. Bugüne kadar hizmeti ve katkısı geçen başkan ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Ramazanda sonra güzel bir Van’ın inşaatına kaldığımız yerden devam edeceğiz. Eninde sonunda Van’da büyük projeler olacak.

Çevreyolu olacak. Bunun dışında hızlı tren Van’a gelecek. Kuzey Vangölü hattı inşallah Van’a gelecek. Van havaalanın inşallah yeri değişecek. Artık Van eski Van değil ve bu değişimler artık şart. Edremit ile Üniversite arasında raylı sistem inşallah olacak. Herkes artık çok iyi düşecek.”

 

KAYATÜRK: ASIL GÜÇ HALKTIR

Kayatürk konuşmasında son olarak, “Artık Van’da kırarak dökerek belediyeler alınmayacak. Herkes halktan destek alarak bir şeyler yapacak. Burada insanların istekleri ve beklentileri karşılanmadıkça hiç bir şey yapılmayacak. Benim Cumhurbaşkanı, Başbakan ile aram iyi ama bir insanın halkı ile arası kötü üstleri ile arası iyiyse Allah kimseyi o duruma düşürmesin. Çünkü asıl güç cumhurbaşkanı, başbakan, genel başkan, STK’lar değil. Asıl güç halktır. Halk seni sevdikten sonra cumhurbaşkanı, başbakan ve herkes sizi sevmek zorundadır. Ben yine tekrarlıyorum. Hepinizin emrinizdeyiz. Ne derseniz her zaman yanınızdayız.” Dedi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: YUNUS EMRE AYKAÇ / MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim